Ухвала
від 08.02.2022 по справі 42/78б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

у справі про банкрутство

08.02.2022 Справа № 42/78б

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О. , при секретарі судового засідання Лабуня С.Є., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛГ-КЛАСІК» м.Луганськ (правонаступника - Закритого акціонерного товариства «Криворізьке» , м.Брянка, Луганська область)

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана вантажно-транспортна компанія» , м.Єнакієве, Донецька область

про банкрутство

ліквідатор - арбітражний керуючий Ареф`єв А.Ю.

Представники сторін:

від кредиторів: не з`явилися

від боржника: не з`явився

ліквідатор: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури знаходиться справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана вантажно-транспортна компанія» , повноваження ліквідатора виконує арбітражний керуючий Ареф`єв А.Ю.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, автоматизованою системою документообігу суду визначений новий склад суду для розгляду справи №42/78б: суддя - Лейба М.О.

Ухвалою від 13.08.2021 дану справу прийнято до провадження у новому складі суду, розгляд справи призначений в судовому засіданні 14.09.2021 та ліквідатора зобов`язано надати звіт за підсумками проведення ліквідаційної процедури з документами, передбаченими статтею 65 Кодексу України з процедур банкрутства; організувати та провести засідання комітету кредиторів з розгляду звіту про виконану роботу в ході ліквідаційної процедури, протокольне рішення подати до суду.

Ухвалами від 14.09.2021, від 02.11.2021 та від 08.12.2021, у зв`язку із ненаданням ліквідатором витребуваних документів, розгляд справи відкладено відповідно на 02.11.2021, на 08.12.2021 та на 08.02.2022; ліквідатора зобов`язано виконати вимоги попередніх ухвал суду в частині надання документів.

У судове засідання 08.02.2022 ліквідатор та представники кредиторів не з`явилися, про місце, час та дату засідання суду сторони були повідомлені належним чином. Ліквідатором вимоги ухвал суду від 13.08.2021, від 14.09.2021, від 02.11.2021, від 08.12.021 не виконані, звіт про проведену роботу до суду не наданий.

Дослідивши матеріали справи суд зазначає про наступне:

Статтею 28 Кодексу України з процедур банкрутства визначено три випадки (і відповідні їм підстави) відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень:

- за заявою самого арбітражного керуючого - абзац перший частини 4 статті 28 КУзПБ;

- за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою господарського суду за наявністю підстав, визначених у самому Кодексі - абзац другий частини 4 статті 28 КУзПБ;

- за клопотанням комітету кредиторів незалежно від наявності підстав - абзац третій частини 4 статті 28 КУзПБ.

Підстави відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою визначені пунктами 1) - 6) абзацу другого частини 4 статті 28 Кодексу та пов`язані із встановленням у різній формі фактів невиконання або неналежного виконання арбітражним керуючим покладених на нього обов`язків, або існування обставин, що об`єктивно унеможливлюють виконання арбітражним керуючим відповідних повноважень.

В даному випадку питання усунення арбітражного керуючого від виконання обов`язків ліквідатора у цієї справи розглядається судом в аспекті, що включає в себе встановлення обставин невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого (ліквідатора).

Відповідно до приписів частини 1 статті 61 Кодексу ліквідатор з дня свого призначення здійснює, зокрема, такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Частиною 4 статті 61 Кодексу передбачено, що ліквідатор не менш як один раз на місяць подає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Згідно з частиною 5 статті 61 Кодексу ліквідатор зобов`язаний, зокрема, на вимогу господарського суду надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

Відповідно до частини 2 статті 12 Кодексу арбітражний керуючий зобов`язаний:

1) неухильно дотримуватися вимог законодавства;

2) здійснювати заходи щодо захисту майна боржника;

3) проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника та подавати результати такого аналізу до господарського суду разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію;

4) подавати відомості, документи та інформацію щодо діяльності арбітражного керуючого у порядку, встановленому законодавством;

5) розкривати інформацію про фінансовий стан боржника та хід провадження у справі про банкрутство на спеціалізованій сторінці веб-сайту державного органу з питань банкрутства (у закритій частині сторінки), до якої забезпечується доступ конкурсних і забезпечених кредиторів, а також (з моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури) поточних кредиторів, та забезпечувати оновлення такої інформації не менше одного разу на місяць у порядку, визначеному державним органом з питань банкрутства.

6) створювати умови для проведення перевірки додержання арбітражним керуючим вимог законодавства;

7) здійснювати заходи щодо забезпечення охорони державної таємниці відповідно до встановлених законодавством вимог;

8) надавати державному реєстратору в електронній формі через веб-портал електронних сервісів відомості, необхідні для ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства;

9) вживати заходів до недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та невідкладно повідомляти суду про наявність такого конфлікту інтересів;

10) надсилати до органів Національної поліції чи прокуратури повідомлення про факти порушення законодавства, виявлені в діяльності працівників підприємств та організацій, що містять ознаки дії (бездіяльності), переслідуваної у кримінальному чи адміністративному порядку;

11) виконувати інші повноваження, передбачені законодавством.

Згідно з частиною третьою статті 12 Кодексу під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено).

Суд зауважує, що статус арбітражного керуючого характеризується не лише сукупністю прав та обов`язків останнього, а й ефективністю та невідворотністю інституту дисциплінарної відповідальності арбітражного керуючого за свої дії (постанова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.07.2018 у справі № 910/18129/17).

В силу спеціальної суб`єктності арбітражний керуючий зобов`язаний діяти на підставі, у межах та у спосіб, що передбачений Кодексом України з процедур банкрутства.

Порушення такого принципу наближає дії арбітражного керуючого до свавільних.

Дані висновки кореспондуються із позицією Верховного суду у складі Касаційного господарського суду, що викладена в постанові від 17.04.2018 у справі №5/173/б.

Арбітражний керуючий Ареф`єв А.Ю. призначений ліквідатором у даній справі, відповідно до ухвали від 03.06.2014.

З огляду на матеріали відновленої справи вбачається недотримання ліквідатором - арбітражним керуючим Ареф`євим А.Ю. вимог Кодексу України з процедур банкрутства про що свідчить наступне.

Станом на теперішній час строк ліквідаційної процедури витік, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута для затвердження суду не надані. У зв`язку з викладеним суд неодноразово зобов`язував ліквідатора надати звіт про проведену роботу в ході ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана вантажно-транспортна компанія» та ліквідаційний баланс банкрута.

Проте ліквідатор - арбітражний керуючий Ареф`єв А.Ю. не надав до суду жодного звіту про свою діяльність та відповідних пояснення щодо неможливості його вчасного подання, а також вчинення дій, спрямованих на реальне виконання своїх повноважень з проведення ліквідаційної процедури банкрута, спрямованих на пошук, виявлення, повернення майна банкрута та забезпечення його охорони, з метою погашення вимог кредиторів, доказів формування ліквідаційної маси, завершення заходів по інвентаризації майна банкрута, Матеріали справи не містять також доказів вчинення заходів, направлених на скликання комітету кредиторів у встановленому законом порядку, та доказів щомісячного звітування про хід ліквідаційної процедури перед комітетом кредиторів, чим порушено вимоги Кодексу України з процедур банкрутства.

Така бездіяльність ліквідатора банкрута порушує права кредиторів на задоволення своїх вимог в межах справи про банкрутство, оскільки у тому числі, за час здійснення покладених на ліквідатора банкрута повноважень жодних дій з цією метою не вчинено. Доказів зворотнього суду не надано.

Крім того, матеріали справи не містять доказів, що обґрунтовують поважність недотримання строків ліквідаційної процедури, поважність не здійснення ліквідатором інших обов`язків, що покладені на нього Кодексом України з процедур банкрутства, про які судом зазначено вище.

Отже ліквідатором банкрута арбітражним керуючим Ареф`євим А.Ю. не забезпечено виконання вищезазначених положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Таким чином, враховуючи встановлений факт невиконання арбітражним керуючим Ареф`євим А.Ю. обов`язків ліквідатора у даній справі, визначених Кодексом України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку про відсторонення арбітражного керуючого Ареф`єва А.Ю. від виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана вантажно-транспортна компанія» .

З огляду на зазначене, враховуючи необхідність вирішення питання щодо призначення нового ліквідатора банкрута, суд вважає за необхідне зобов`язати комітет кредиторів відповідно до приписів абзацу 2 частини 1 статті 28 вказаного Кодексу визначити кандидатуру арбітражного керуючого для призначення ліквідатором та надати суду відповідне клопотання.

Керуючись статтями 2, 9, 12, 28 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 12, 73, 76-79, 86, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відсторонити арбітражного керуючого Ареф`єва Антона Юрійовича від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Об`єднана вантажно-транспортна компанія» (код ЄДРПОУ 32287238).

Розгляд справи відкласти на 16.03.2022 об 11:15год. Засідання суду відбудеться в приміщенні суду за адресою: м.Харків, пр-т Науки, 5, каб. (зал судових засідань) №413.

Зобов`язати голову комітету кредиторів організувати та провести засідання комітету кредиторів з розгляду питання про надання суду пропозицій щодо кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором банкрута; протокол засідання комітету кредиторів та відповідне клопотання із заявою обраного арбітражного керуючого про згоду на участь у справі надати суду надати суду у строк до 16.03.2022.

Комітету кредиторів вирішити на засіданні комітету кредиторів питання щодо визначення кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором у справі.

Ухвала набрала законної сили 08.02.2022 та в частині відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень ліквідатора у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду у строки передбачені ГПК України.

Суддя М.О. Лейба

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення08.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103136364
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/78б

Ухвала від 17.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 03.07.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 08.09.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 09.12.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 14.09.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні