Ухвала
від 09.02.2022 по справі 916/2179/21
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

09 лютого 2022 року м. ОдесаСправа № 916/2179/21 Південно -західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Таран С.В.,

Суддів: Будішевської Л.О., Поліщук Л.В.,

при секретарі судового засідання: Земляк А.В.,

за участю представників:

від Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" - участі не брали,

від Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарт Гаджет" - Сакали М.Я.,

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг"

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 21.12.2021 про закриття провадження, прийняту суддею Д`яченко Т.Г., м. Одеса, повний текст складено 23.12.2021,

у справі №916/2179/21

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарт Гаджет"

про стягнення 2 000 000 грн

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" на ухвалу Господарського суду Одеської області від 21.12.2021 про закриття провадження у справі №916/2179/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарт Гаджет" про стягнення 2000000 грн.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 31.01.2022 справу №916/2179/21 призначено до розгляду на 09.02.2022 о 10:00.

08.02.2022 до суду апеляційної інстанції від Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" надійшло клопотання б/н та б/д (вх.№45/22/Д5 від 08.02.2022), в якому позивач, посилаючись на захворювання його повноважного представника коронавірусом COVID-19, що підтверджується доданою до вказаного клопотання копією довідки лабораторії "Інвітро" від 08.02.2022, просив відкласти розгляд справи №916/2179/21 на іншу дату у межах розумного строку.

Південно-західним апеляційним господарським судом у судовому засіданні 09.02.2022, в якому представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Смарт Гаджет" вирішення питання щодо можливості відкладення розгляду справи залишив на розсуд суду, а представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" участі не брав, шляхом постановлення протокольної ухвали було задоволено вищенаведене клопотання апелянта, відкладено розгляд справи №916/2179/21 на 09:30 год 16.02.2022 та вирішено забезпечити участь позивача у вказаному судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

При визначенні дати наступного судового засідання у даній справі колегією суддів враховувалось наступне.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (стаття 2 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з приписами статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід вважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського суду з прав людини у справах "Савенкова проти України" від 02.05.2013, "Папазова та інші проти України" від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган та інші проти Сполученого Королівства" роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Враховуючи викладене, з метою повного та всебічного розгляду апеляційної скарги з забезпеченням принципу змагальності та надання учасникам справи необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи, а також правильного застосування законодавства Південно-західний апеляційний господарський суд дійшов висновку про можливість розгляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" на ухвалу Господарського суду Одеської області від 21.12.2021 про закриття провадження у справі №916/2179/21 у розумний строк, що незначно перевищує строк розгляду апеляційної скарги, визначений процесуальним законом.

Положеннями статті 120 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно з частиною другою статті 281 Господарського процесуального кодексу України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Відповідно до частини третьої статті 216 Господарського процесуального кодексу України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні; учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Враховуючи викладені вище обставини та норми права, колегія суддів вважає за необхідне повідомити апелянта про дату, час та місце проведення наступного судового засідання.

Керуючись статтями 119, 120, 121, 232-235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Розглянути апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" на ухвалу Господарського суду Одеської області від 21.12.2021 про закриття провадження у справі №916/2179/21 поза межами строку, встановленого частиною другою статті 273 Господарського процесуального кодексу України, у розумний строк, достатній з урахуванням обставин справи для здійснення її своєчасного апеляційного перегляду відповідно до завдань господарського судочинства згідно зі статтею 2 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити Товариство з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" про те, що судове засідання у справі №916/2179/21 відбудеться 16.02.2022 о 09:30 у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29, 3-й поверх, зал судових засідань №7, тел. (0482) 301-432, електронна адреса: inbox@swag.court.gov.ua.

Явка повноважних представників сторін у судовому засіданні 16.02.2022 обов`язковою не визнається. У разі їх прибуття в засідання суду вони повинні мати документи, що підтверджують їх повноваження.

Забезпечити участь представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг" - адвоката Шмалька Юрія Олександровича у судовому засіданні у справі №916/2179/21, призначеному на 16.02.2022 о 09:30, в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення "EasyCon" відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України №196 від 23.04.2020.

Роз`яснити апелянту, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний: зайти та авторизуватися в Системі відеоконференцзв`язку за допомогою програмного забезпечення "EasyCon" за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Роз`яснити скаржнику, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе Товариство з обмеженою відповідальністю "Цетрейдінг".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя С.В. Таран

Суддя Л.О. Будішевська

Суддя Л.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення09.02.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103241052
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 000 000 грн

Судовий реєстр по справі —916/2179/21

Постанова від 08.06.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Постанова від 08.06.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 21.03.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Постанова від 16.02.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 09.02.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні