Рішення
від 14.02.2022 по справі 289/592/21
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/592/21

Номер провадження 2-о/289/2/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.02.2022 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Мельника О.В., присяжних Данилюка П.А., Туровець Л.І., за участю секретаря судового засідання Галькевич Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Радомишль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Потіївської територіальної громади, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Радомишльського районного суду Житомирської області із заявою про визнання повнолітньої особи недієздатною та встановлення над нею опіки та призначення опікуна, вказуючи що її повнолітня дочка, ОСОБА_2 , є непрацездатною особою з групою інвалідності перша "А" з дитинства безстроково. Вона страждає психічним захворюванням і за станом здоров`я не може усвідомлювати значення своїх дій та потребує постійного стороннього догляду.

Заявник просить визнати ОСОБА_2 недієздатною та встановити над нею опіку та призначити заявника її опікуном.

У судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася. До суду надала заяву, в якій просила проводити розгляд справи у її відсутність. Заявлені вимоги підтримала повністю.

Представник Органу опіки та піклування Потіївської територіальної громади в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, заперечень проти заявлених вимог не надав.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 є рідною матір`ю ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про народження, копії паспортів та копія довідки про склад сім`ї.

Згідно із висновком судово-психіатричного експерта КНП "Обласний медичний спеціалізований центр" Житомирської обласної ради за № 306-2021, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виявляє клінічні ознаки шизофринії, інша форма, безперервно-прогредієнтний тип перебігу, виражений диссоціативний тип дефекту з виходом в кінцеве недоумство, яке досягає степеню нерізко вираженої імбецильності. Даний діагноз відповідає критеріям шифру F 71.0 міжнародної класифікації хвороб 10 перегляду.

Ступінь наявних у ОСОБА_2 психічних розладів, розумової відсталості (до ступеню нерізко вираженої імбецильності) настільки виражена, що позбавляє її здатності в даний час усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до довідки до акту огляду медико-соціальної експертної комісії серії 12ААБ № 866206, ОСОБА_2 має групу інвалідності першу А з 11.02.2020 року, є інвалідом з дитинства, потребує постійного стороннього догляду та допомоги

Частиною 1 ст. 30 ЦК України передбачено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

З огляду на наведене, заява ОСОБА_1 щодо визнання ОСОБА_2 недієздатною підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно з ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 4 ст. 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

У поданні № 144 від 08 лютого 2022 року ради Органу опіки та піклування Потіївської територіальної громади визначено, що можливо призначити ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Застережень, передбачених ст. 64 ЦК України для призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатної фізичної особи не встановлено.

Відтак, вимога заявника про призначення його опікуном також підлягає задоволенню.

Згідно приписів ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судові витрати по справі суд відносить на рахунок держави.

Керуючись статтями 259, 265, 299, 300 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Потіївської територіальної громади, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Києва, мешканки АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , призначивши її опікуном маму - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканку АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити в два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено сторонами до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О. В. Мельник

Присяжні П.А.Данилюк

Л.І.Туровець

Дата ухвалення рішення14.02.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103257603
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/592/21

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Рішення від 14.02.2022

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні