Ухвала
від 09.02.2022 по справі 909/81/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/81/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.02.2022 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Кобецької С. М., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківська інвестиційна

група", вул. Євгена Коновальця, буд. 35, м. Івано-Франківськ,76018;

Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфорт-Вест-ІФ",

вул. Новгородська, 34А, м. Івано-Франківськ;

до відповідача: Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Івано-

Франківськгаз", вул. Ленкавського, буд.20, м. Івано-Франківськ,76010;

про зобов`язання підключити багатоповерхові будинки до системи газорозподільних мереж.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Івано-Франківська інвестиційна група", Товариство з обмеженою відповідальністю "Комфорт-Вест-ІФ" звернулись до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" про зобов`язання Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Івано- Франківськгаз" підключити багатоповерховий будинок по вул. Сахарова, 23 х, ц, ч в м. Івано-Франківськ до газорозподільних інженерних мереж (до газорозподільної системи міста Івано-Франківська), в тому числі вчинити дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними АТ "Івано-Франківськгаз" пломбами приладів обліку), необхідні для цілодобового доступу вказаних житлових будинків з поквартирним опаленням з газовими теплогенераторами з закритою камерою згоряння без влаштування колективних димоходів до газорозподільної системи міста Івано-Франківська; підключити багатоповерховий будинок по вул. Шевченка 65-67 в м. Івано-Франківськ до газорозподільних інженерних мереж (до газорозподільної системи міста Івано-Франківська), в тому числі вчинити дії (врізка в газопровід, пуск газу, опломбування охоронними АТ "Івано-Франківськгаз" пломбами приладів обліку), необхідні для цілодобового доступу вказаних житлових будинків з поквартирним опаленням з газовими теплогенераторами з закритою камерою згоряння без влаштування колективних димоходів до газорозподільної системи міста Івано-Франківська.

Розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд прийшов висновку, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у статті 164 Господарського процесуального кодексу України, а згідно з частиною 1 статті 174 цього Кодексу, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (частина 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Так, згідно з пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, визначено Законом України "Про судовий збір". У відповідності до частини 1 статті 4 вказаного Закону судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Згідно підпункту 2 пункту 2 частини 2 цієї правової норми ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2022 року - 2 481,00грн.

Приписами частини 3 статті 6 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно з частиною 7 статті 6 Закону України "Про судовий збір" у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом. У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Отже за звернення до суду з цим позовом, в якому заявлено дві вимоги немайнового характеру ТОВ "Івано-Франківська інвестиційна група" повинен сплати судовий збір в розмірі 2 481,00грн та відповідно 2 481,00грн ТОВ "Комфорт-Вест-ІФ". Проте, доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі суду не подано, що є порушенням приписів пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України.

З урахуванням вище викладеного суд приходить до висновку, що позовну заяву №384/1 від 02.02.2022 (вх№1908/22 від 04.02.2022) слід залишити без руху з наданням заявникам строку для усунення вказаних недоліків на підставі частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву №384/1 від 02.02.2022 (вх№1908/22 від 04.02.2022) ТОВ "Івано-Франківська інвестиційна група", ТОВ "Комфорт-Вест-ІФ" до АТ "Оператор газорозподільної системи "Івано-Франківськгаз" про зобов`язання підключити багатоповерхові будинки до системи газорозподільних мереж - залишити без руху.

2. Заявникам - ТОВ "Івано-Франківська інвестиційна група", ТОВ "Комфорт-Вест-ІФ" в десятиденний термін з дня вручення цієї ухвали, усунути недоліки позовної заяви шляхом подання доказів сплати судового збору в загальному розмірі 4 962,00 грн.

3.Повідомити заявників, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.Кобецька

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення09.02.2022
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103277968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/81/22

Рішення від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 13.04.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 23.03.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 27.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 09.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні