Рішення
від 28.12.2021 по справі 160/22245/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2021 року Справа № 160/22245/21 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді:Царікової О.В., секретаря судового засідання:Голубцової А.І., за участі: представника позивача: Войтенко К.В., представника відповідача: Колодки Б.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпро адміністративну справу №160/22245/21 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

15.11.2020 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, в якій позивач просить суд визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення - рішення від 11 листопада 2021 року № 0175310705 ( форми "Р").

Позовні вимоги обґрунтовані протиправністю оскарженого податкового повідомлення - рішення, з огляду на безпідставність висновків акта перевірки. Позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" здійснює ремонт та технічне обслуговування машин та устаткування промислового призначення. Позивач зазначив, що з метою виконання ремонтних робіт у підприємств - контрагентів позивача були орендовані обладнання та устаткування. Господарські операції із контрагентами позивача підтверджені належними первинними документами, які вказують на правомірність формування показників податкової звітності та відображають реальність господарських операцій, які є підставою для формування податкового обліку підприємства. Позивач вважає, що висновки акта перевірки щодо нереальності господарських операцій позивача з його контрагенами ґрунтуються виключно на припущеннях податкового органу. За таких обставин, позивач вважає, що оскаржене податкове повідомлення - рішення є протиправним та таким, що підлягає скасуванню судом.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 19.11.2021 відкрито провадження у справі №160/22245/21 та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 07.12.2021. Останнє судове засідання по справі відбулося 28 грудня 2021 року.

06.12.2021 від Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до суду надійшов відзив на позовну заяву (вх. № 110258/21), в якому відповідач заперечив проти заявлених позовних вимог. Відповідач вказав, що в результаті проведеної документальної позапланової виїзної перевірки контролюючим органом встановлено завищення Товариством з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" податкового кредиту з податку на додану вартість на загальну суму 9395182,00 грн. Відповідач зазначив, що контролюючим органом не підтверджено факт придбання Товариством з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" послуг/товарів у його контрагентів у травні - грудні 2019 року, січні - лютому, серпні - грудні 2020 року, у зв`язку із відсутністю факту придбання товару ( робіт/послуг) по ланцюгу походження товару та встановлено здійснення Товариством з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" нереальних господарських операцій з товаром (роботами/послугами) за відсутністю факту (джерела) їх законного введення в обіг у попередніх ланках постачання та/або реального задекларованого виробництва. Господарські взаємовідносини Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" із контрагентами не направлені на реальне настання правових наслідків, а надані під час перевірки первинні бухгалтерські документи не є достовірними доказами факту поставки товарів (надання послуг) позивачу, адже сам факт наявності у позивача первинних документів не є безумовним доказом реальності господарських операцій. Позивачем не доведено, що господарські операції між позивачем та його контрагентами мали реальний зміст, а первинні документи, надані до перевірки, свідчать про їх формальне складення. Окрім того, по номенклатурі орендованого обладання контролюючим органом встановлено, що відповідно до відомостей про основні засоби за даними бухгалтерського обліку у Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" у власному розпорядженні є все те обладнання, яке орендується у його контрагентів, у свою чергу, у контрагентів Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком", які на підставі договорів надають в оренду обладнання, таке обладнання відсутнє. Отже, сукупність фактів та обставин, що характеризують діяльність суб"єктів господарювання, задіяних в ланцюгу, свідчить про те, що метою ії функціонування є створення виключно документообігу по нереальним господарським операціям для отримання податкової вигоди. За таких обставин, оскаржене податкове повідомлення - рішення від 11 листопада 2021 року № 0175310705 ( форми "Р") є правомірним, а тому у суду відсутні підстави для його скасування.

13.12.2021, 14.12.2021 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" надійшла відповідь на відзив (вх. №18616/21, №113875/21), в якій позивач на спростування позиції контролюючого органу зазначив, що посилання контролюючого органу на відсутність актів огляду технічного стану обладнання є безпідставними, оскільки акти повернення наданого в оренду обладнання підписані уповноваженими представниками сторін без зауважень щодо технічного стану обладнання. Окрім того, такі документи не є бухгалтерськими первинними документами або є дублюючими документами з огляду на їх складення підприємством, тобто є внутрішньообліковими у розумінні ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"; щодо відсутності товарно-транспортних накладних або інших підтверджень транспортування орендованого обладнання позивач зазначив, що відповідно до умов договорів та відповідно до актів прийому - передачі та актів повернення наданого в оренду обладнання орендодавець передавав та приймав обладнання за місцем виконання робіт, де використовувалося орендоване обладнання. Окрім того, товарно - транспортні накладні не є обов`язковими первинними документами, що складаються під час здійснення господарських операцій з оренди обладнання, а є первинними документами, що лише підтверджують операції учасників транспортних перевезень, а тому їх відсутність не може бути підставою для висновку про безтоварний характер господарських операцій з поставки товару в цілому; твердження контролюючого органу щодо відсутності у контрагентів позивача обладнання, яке передавалося в оренду, не підтверджено жодним доказом, натомість спростовується самим актом перевірки, в якому зазначено, що контрагенти позивача мали основні засоби або орендували обладнання у суб`єктів господарювання. Позивач вказав, що від своїх контрагентів отримав послуги з оренди для провадження своєї господарської діяльності, спірні господарські операції є реальними, відповідають дійсному економічному змісту, що є свідченням добросовісності позивача про здійсненні вказаних операцій. За таких обставин, позовні вимоги є обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню судом.

24.12.2021 від Головного управління ДПС у Дніпропетровській області надійшли письмові пояснення (вх. № 11873/21) з приводу основних фондів класу А4 та додаткові документи по справі.

28.12.2021 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" надійшли додаткові пояснення (вх. № 19436/21 ел), в яких позивач пояснив щодо неправомірності дій відповідача по проведенню перевірки; щодо неправомірності висновків акта перевірки.

Представник позивача у судовому засіданні 28 грудня 2021 року позовні вимоги підтримав, просив суд задовольнити адміністративний позов повністю.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечив проти задоволення позовних вимог, просив відмовити у задоволенні адміністративного позову повністю.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується адміністративний позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення справи по суті, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, суд зазначає таке.

Як встановлено судом та підтверджується наявними матеріалами справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" (далі - ТОВ "Хосвоком, позивач) (ідентифікаційний код юридичної особи 34824542) зареєстроване як юридична особа від 11.01.2007 (номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 12241020000033250) та перебуває на податковому обліку в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області. Позивач є платником податку на додану вартість (далі - ПДВ) з 26.01.2007.

Згідно із відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основними видами економічної діяльності позивача є (коди за КВЕД): 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель (основний); 42.99 Будівництво інших споруд, н.в.і.у.; 43.11 Знесення; 43.21 Електромонтажні роботи; 43.22 Монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування; 43.29 Інші будівельно-монтажні роботи; 43.99 Інші спеціалізовані будівельні роботи, н.в.і.у.; 46.74 Оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього; 33.11 Ремонт і технічне обслуговування готових металевих виробів; 33.12 Ремонт і технічне обслуговування машин і устатковання промислового призначення; 33.13 Ремонт і технічне обслуговування електронного й оптичного устатковання; 33.14 Ремонт і технічне обслуговування електричного устатковання; 33.15 Ремонт і технічне обслуговування суден і човнів; 33.19 Ремонт і технічне обслуговування інших машин і устатковання; 33.20 Установлення та монтаж машин і устатковання.

Підприємство має штат працівників в кількості 173 працівників. Для здійснення господарської діяльності ТОВ "Хосвоком" використовує офісне приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 2 та складське приміщення, яке знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, проспект Трубників, буд. 56, та є власністю ТОВ "Хосвоком".

Судом встановлено, що у період з 24.09.2021 по 18.10.2021 фахівцями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на підставі направлень № 4904 від 21.09.2021 та № 4905 від 21.09.2021 та наказів № 4413-п від 21.09.2021 та № 4681-п від 07.10.2021 проведено документальну позапланову виїзну перевірку Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" (код ЄДРПОУ 34824542) з питань дотриманням вимог податкового законодавства України з податку на додану вартість по взаємовідносинам з ТОВ АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК (код ЄДРПОУ 43652739), ТОВ АРНІ-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 43399923), ТОВ ЛЕЙР ПРОДАКТ (код ЄДРПОУ 43323519), ТОВ БУДВІН СТРОЙ (код ЄДРПОУ 43272742), ТОВ РУДС МАРКЕТ (код ЄДРПОУ 43155222), ТОВ МОРЕС ЛТД (код ЄДРПОУ 43134815), ТОВ ІРБІСТОРГ (код ЄДРПОУ 43109071), ТОВ ЛІВАЙС ГРУП (код ЄДРПОУ 43109024), ТОВ АЛЬФАПРОМСНАБ (код ЄДРПОУ 43108984), ТОВ УКРТОРГКОМ ЛТД (код ЄДРПОУ 43032617), ТОВ НОВОБУД СІТІ (код ЄДРПОУ 42980307),ТОВ ЕКО ТРЕЙД-ВРОЖАЙ (код ЄДРПОУ 42943708), ТОВ ВІПТОРГ БУД (код ЄДРПОУ 42940230), ТОВ БУДІВЕЛЬНА ГРУПА ГЛОБУСБУДАКТИВ (код ЄДРПОУ 42921066), ТОВ БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ЛОТУС (код ЄДРПОУ 42860742), ТОВ БУДІВЕЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ АЛЬЯНС (код ЄДРПОУ 42771878), ТОВ ФАГНЕР КОМПАНІ (код ЄДРПОУ 42736435), ТОВ БІЛДПРОЕКТ (код ЄДРПОУ 42684948), ТОВ УКРАЇНСЬКА ТОВАРНА ГРУПА СИВАШ (код 42534633), ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА АЛЬФАБУДПРОМ (код ЄДРПОУ 42517094), ТОВ УКРЕКСТРЕЙДІНГ (код ЄДРПОУ 42455955), ТОВ МАКСАЛ ГРУП (код ЄДРПОУ 42419367), ТОВ ТЕВІАС (код ЄДРПОУ 42354635), ТОВ ФУД-ПРОДАКТ (код ЄДРПОУ 42303892), ТОВ ЛАМАНТАС (код ЄДРПОУ 42302786), ТОВ КОМПАНІЯ ВСЕ ВЧАСНО (код ЄДРПОУ 41759729), ТОВ СКЛАД ПРОМ (код ЄДРПОУ 41759231), ТОВ ОПТІУМ-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 41314916), ТОВ ТД МИРИАМ (код ЄДРПОУ 40389191), ТОВ ГЕРМЕС-ЛТД (код ЄДРПОУ 39047617), ПП АГРО-ІНЖИНІРИНГ (код ЄДРПОУ 35326651), ТОВ ПРОМЕКСПОСЕРВІС (код ЄДРПОУ 31197835), ТОВ СУСПІЛЬСТВО-НАУ (код ЄДРПОУ 43280067), ТОВ ЮЗЕР КОМ ЮА (код ЄДРПОУ 43162088) з 01.12.2019 по 31.12.2019 року та всіх звітних періодів, в яких було задекларовано податковий кредит за взаємовідносинами з цими контрагентами. За результатами проведеної перевірки складений акт № 3606/04-36-07-05/34824542 від 23.10.2021 (далі - акт перевірки).

Згідно з висновками означеного акта, документальною позаплановою виїзною перевіркою встановлено порушення позивачем ст.1, п.2 ст.3, п.1 ст.9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 р. № 996 (із змінами та доповненнями); п.п.1.1 п.п.1.2 п.1, п.2.16 ст.2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Мінфіну України від 24.05.1995р. №88 та зареєстрованим у Мін`юсті України 05.06.1995р. за №168/704; п.п.14.1.181 п.14.1 ст. 14, п. 198. 2, п.198.3, п.198.6 ст.198 Податкового Кодексу України від 02.12.10 за № 2755-VI (зі змінами та доповненнями), внаслідок чого занижено податок на додану вартість, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету всього на суму 9395182,00 грн., в т.ч. за травень року на суму 168 095 грн., за червень 2019 року 211 718 грн., за липень 2019 року на 254 536 грн., за серпень 2019 року на суму 561 836 грн., за вересень 2019 року на суму 105003 грн., за жовтень 2019 року на суму 740 401 грн., за листопад 2019 року на суму 1668804,00 грн., за грудень 2019 року на суму 2 443 063 грн, за січень 2020 року на суму 115464,00 грн., за лютий 2020 року на суму 347 752 грн., за березень 2020 року на суму 115332 грн., за травень 2020 року на суму 4848, 00 грн., за серпень 2020 року на суму 533 234 грн., за вересень 2020 року на суму 401352,00 грн., за жовтень 2020 року на суму 540042 грн., за листопад 2020 року на суму 674318 грн., за грудень 2020 року на суму 509 384 грн.

На підставі акта перевірки Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області винесено податкове повідомлення - рішення № 0175310705 (форми "Р") від 11 листопада 2021 року.

Не погодившись з означеним податковим повідомленням - рішенням, ТОВ "Хосвоком" звернулося до суду з означеним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам та вирішуючи спір по суті заявлених позовних вимог, суд зазначає таке.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Податковий кодекс України (далі - ПК України) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п. 44.1 ст. 44 ПК України, для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

У випадках, передбачених статтею 216 Цивільного кодексу України, платники податків мають право вносити відповідні зміни до податкової звітності у порядку, визначеному статтею 50 цього Кодексу.

Податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V цього Кодексу (п.п. 14.1.181 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

У відповідності до положень п.п.14.1.203 п.14.1 ст.14 ПК України, продаж результатів робіт (послуг) - будь-які операції господарського, цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпоряджання товарами, у тому числі нематеріальними активами та іншими об`єктами власності, що не є товарами, за умови компенсації їх вартості, а також операції з безоплатного надання результатів робіт (послуг). Продаж результатів робіт (послуг) включає, зокрема, надання права на користування товарами за договорами оперативного лізингу (оренди), продажу, передачі права відповідно до авторських або ліцензійних договорів, а також інші способи передачі об`єктів авторського права, патентів, знаків для товарів і послуг, інших об`єктів права інтелектуальної, у тому числі промислової власності.

Розділом V Податкового кодексу України врегульовані питання, пов`язані з обчисленням та сплатою податку на додану вартість.

У пункті 185.1 статті 185 ПК України передбачено, що об`єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з: а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об`єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об`єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю; б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу; в) ввезення товарів на митну територію України; г) вивезення товарів за межі митної території України; е) постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Приписами пункту 187.1 статті 187 ПК України визначено, що датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПК України, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв`язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб`єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), за винятком: товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню; газу, який постачається для потреб населення.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв`язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов`язань.

До бази оподаткування включаються вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю - бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку.

У випадках, передбачених статтею 189 цього Кодексу, база оподаткування визначається з урахуванням положень статті 189 цього Кодексу.

Відповідно до п. 198.1 ст. 198 ПК України, до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з: а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг; б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв`язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності); в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України; г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу.

Згідно із пунктом 198.2 статті 198 ПК України, датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: - дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; -дата отримання платником податку товарів/послуг.

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 ПК України, податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду, у зв`язку з:

придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

За змістом положень п. 198.6 ст. 198 ПК України, не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу. У разі коли на момент перевірки платника податку контролюючим органом суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними у абзаці першому цього пункту документами, платник податку несе відповідальність відповідно до цього Кодексу.

Податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, а для платників податку, що застосовують касовий метод, - ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

Пунктом 200.1 статті 200 ПК України визначено, що сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

При позитивному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені цим розділом.

Положеннями підпунктів а та в пункту 200.4 статті 200 Податкового кодексу України передбачено, що при від`ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу - зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Тобто, якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з пунктом 200.1 цієї статті, має від`ємне значення, то залишок від`ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту наступного податкового періоду.

Відповідно до п. 201.1 ст. 201 ПК України, на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Згідно з п. 201.10 ст. 201 ПК України, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

З наведених законодавчих положень встановлено, що право на формування податкового кредиту виникає у платника податків за наявності: фактичного (реального) здійснення оподатковуваних операцій; документального підтвердження реального здійснення господарських операцій сукупністю юридично значимих (дійсних) первинних та інших документів, які зазвичай супроводжують операції певного виду (в залежності від характеру певних операцій) та які містять інформацію про зміст та обсяг операції, підписані уповноваженими особами; придбання товарів/послуг з метою їх використання в господарській діяльності; наявності розумних економічних причин (ділової мети) для здійснення господарських операцій; наявності у сторін спеціальної податкової правосуб`єктності (особа, що видає податкову накладну, повинна бути зареєстрованою як платник ПДВ); наявності у покупця податкової накладної, яка відповідає вимогам статті 201 Податкового кодексу України, зареєстрована та підписана уповноваженою особою.

Згідно зі статтею 1 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні , господарською операцією є дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства. Таким чином, визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов`язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами Податкового кодексу України.

Статтею 1 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні визначено, що первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Згідно зі ст. 9 цього Закону, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Цією ж нормою в редакції Закону №1724-VIII від 03.11.2016 передбачено, що для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Необхідність підтвердження господарських операцій первинними документами визначена п. 1.2 ст.1, п. 2.1 ст. 2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.1995 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.06.1995 за №168/704 (далі - Положення).

Відповідно до п.2.1 ст.2 Положення, первинні документи - це письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов`язань і фінансових результатів.

Пункт 2.4. Положення (в редакції наказу Міністерства фінансів № 372 від 07.06.2010 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства фінансів України № 427 від 11.04.2017) передбачає, що первинні документи повинні мати такі обов`язкові реквізити: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), дата складання, зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у натуральному та/або вартісному виразі), посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Отже, облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних із визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань платників податків здійснюється на підставі первинних документів, у яких міститься інформація саме про господарські операції (результати їх здійснення), а не про правочини (господарські зобов`язання).

Факт вчинення певних господарських операцій та правомірність подальшого відображення (проведення) їх у бухгалтерському та податковому обліку, можливо досліджувати лише на підставі вивчення та дослідження первинних документів платника.

Таким чином, визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов`язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами Податкового кодексу України.

Отже, судом підлягає дослідженню факт реальності господарських операцій між ТОВ "Хосвоком" та ТОВ АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК (код ЄДРПОУ 43652739), ТОВ АРНІ-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 43399923), ТОВ ЛЕЙР ПРОДАКТ (код ЄДРПОУ 43323519), ТОВ БУДВІН СТРОЙ (код ЄДРПОУ 43272742), ТОВ РУДС МАРКЕТ (код ЄДРПОУ 43155222), ТОВ МОРЕС ЛТД (код ЄДРПОУ 43134815), ТОВ ІРБІСТОРГ (код ЄДРПОУ 43109071), ТОВ ЛІВАЙС ГРУП (код ЄДРПОУ 43109024), ТОВ АЛЬФАПРОМСНАБ (код ЄДРПОУ 43108984), ТОВ УКРТОРГКОМ ЛТД (код ЄДРПОУ 43032617), ТОВ НОВОБУД СІТІ (код ЄДРПОУ 42980307),ТОВ ЕКО ТРЕЙД-ВРОЖАЙ (код ЄДРПОУ 42943708), ТОВ ВІПТОРГ БУД (код ЄДРПОУ 42940230), ТОВ БУДІВЕЛЬНА ГРУПА ГЛОБУСБУДАКТИВ (код ЄДРПОУ 42921066), ТОВ БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ЛОТУС (код ЄДРПОУ 42860742), ТОВ БУДІВЕЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ АЛЬЯНС (код ЄДРПОУ 42771878), ТОВ ФАГНЕР КОМПАНІ (код ЄДРПОУ 42736435), ТОВ БІЛДПРОЕКТ (код ЄДРПОУ 42684948), ТОВ УКРАЇНСЬКА ТОВАРНА ГРУПА СИВАШ (код 42534633), ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА АЛЬФАБУДПРОМ (код ЄДРПОУ 42517094), ТОВ УКРЕКСТРЕЙДІНГ (код ЄДРПОУ 42455955), ТОВ МАКСАЛ ГРУП (код ЄДРПОУ 42419367), ТОВ ТЕВІАС (код ЄДРПОУ 42354635), ТОВ ФУД-ПРОДАКТ (код ЄДРПОУ 42303892), ТОВ ЛАМАНТАС (код ЄДРПОУ 42302786), ТОВ КОМПАНІЯ ВСЕ ВЧАСНО (код ЄДРПОУ 41759729), ТОВ СКЛАД ПРОМ (код ЄДРПОУ 41759231), ТОВ ОПТІУМ-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 41314916), ТОВ ТД МИРИАМ (код ЄДРПОУ 40389191), ТОВ ГЕРМЕС-ЛТД (код ЄДРПОУ 39047617), ПП АГРО-ІНЖИНІРИНГ (код ЄДРПОУ 35326651), ТОВ ПРОМЕКСПОСЕРВІС (код ЄДРПОУ 31197835), ТОВ СУСПІЛЬСТВО-НАУ (код ЄДРПОУ 43280067), ТОВ ЮЗЕР КОМ ЮА (код ЄДРПОУ 43162088) і реальність зміни майнового стану першого.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК" на підставі договору оренди обладнання від 01.12.2020 №2012/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження фактичного отримання послуг з оренди позивачем надані: акт прийому-передачі від 24.12.2020, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.12.2020, акти № 677 від 24.12.2020, № 678 від 24.12.2020, № 679 від 24.12.2020, № 680 від 24.12.2020, № 681 від 24.12.2020, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Оплата за отримані послуги з оренди здійснювалася у безготівковій формі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжним дорученням № 626 від 15.01.2021, належним чином засвідчена копія якого міститься в матерілах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 Податкового кодексу України у період, що перевірявся, складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 677 від 24.12.2020, № 678 від 24.12.2020, № 679 від 24.12.2020, № 680 від 24.12.2020, № 681 від 24.12.2020.

Суми ПДВ по означених податкових накладних ТОВ "Хосвоком" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у грудні 2020 року на суму 348298,00 грн.

Висновки контролюючого органу, викладені в акті перевірки про те, що на момент укладання договору від 01.12.2020 № 2012/01/А та на момент розрахунку по договору від 01.12.2020 № 2012/01/А ТОВ "АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК" не мало розрахункового рахунку № НОМЕР_1 в Кіровогр.РУ"Приватбанк", Кропивницький, МФО 323583 спростовуються наданою до матеріалів справи копією платіжного доручення № 626 від 15.01.2021, згідно з яким ТОВ "Хосвоком" здійснено на користь ТОВ "АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК" оплату за оренду устаткування для ремонту промислового обладнання за грудень згідно з дог. № 2012/01/А від 01.12.2020 у сумі 2089788,00 грн., із відміткою банку АТ "Банк Кредит Дніпро" (МФО 305749).

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими ТОВ "АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК" має основні засоби на суму 2704,2 тис. грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ АРНІ ТРЕЙД на підставі договору оренди обладнання від 01.09.2020 № 2009/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору. В межах даного договору були укладені додаткові угоди №1 від 01.10.2020 року, № 2 від 02.11.2020 року, № 3 від 01.12.2020 року.

На підтвердження фактичного отримання послуг з оренди ТОВ "ХОСВОКОМ" надані такі документи: акти прийому-передачі від 17.09.2020 року, від 21.09.2020 року, від 25.09.2020 року, від 30.09.2020 року, від 30.10.2020 року, від 31.10.2020 року, від 12.11.2020 року, від 17.11.2020 року, від 24.11.2020 року, від 02.12.2020 року, від 03.12.2020 року, від 10.12.2020 року, від 15.12.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.12.2020 року, акти № 8, № 9 від 17.09.2020 року, №10 від 21.09.2020 року, № 11 від 24.09.2020 року, № 161 від 19.10.2020 року, № 162 від 30.10.2020 року, № 163 від 30.10.2020 року, № 226 від 30.10.2020 року, № 228 від 30.10.2020 року, № 368 від 10.11.2020 року, № 367 від 10.11.2020 року, № 369 від 10.11.2020 року, № 370 від 10.11.2020 року, № 371 від 12.11.2020 року, № 372 від 12.11.2020 року, № 7 від 17.11.2020 року, № 8 від 17.11.2020 року, № 9 від 17.11.2020 року, № 10 від 17.11.2020 року, № 11 від 24.11.2020 року, № 4 від 02.12.2020 року, № 5 від 02.12.2020 року, № 6 від 03.12.2020 року, № 7 від 09.12.2020 року, № 8 від 10.12.2020 року, № 9 від 10.12.2020 року, № 10 від 17.12.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди, у період, що перевірявся, постачальником складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 8, № 9 від 17.09.2020 року, №10 від 21.09.2020 року, № 11 від 24.09.2020 року, № 161 від 19.10.2020 року, № 162 від 30.10.2020 року, № 163 від 30.10.2020 року, № 226 від 30.10.2020 року, № 228 від 30.10.2020 року, № 368 від 10.11.2020 року, № 367 від 10.11.2020 року, № 369 від 10.11.2020 року, № 370 від 10.11.2020 року, № 371 від 12.11.2020 року, № 372 від 12.11.2020 року, № 7 від 17.11.2020 року, № 8 від 17.11.2020 року, № 9 від 17.11.2020 року, № 10 від 17.11.2020 року, № 11 від 24.11.2020 року, № 4 від 02.12.2020 року, № 5 від 02.12.2020 року, № 6 від 03.12.2020 року, № 7 від 09.12.2020 року, № 8 від 10.12.2020 року, № 9 від 10.12.2020 року, № 10 від 17.12.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Оплата за отримані послуги з оренди здійснювалася у безготівковій формі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "Хосвоком" віднесені до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у вересні 2020 року на суму 245744,00 грн., у жовтні 2020 року на суму 206646,00 грн., у листопаді 2020 року на суму 674318,00 грн., у грудні 2020 року на суму 161 086,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "АРНІ ТРЕЙД" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими ТОВ "АРНІ ТРЕЙД" має основні засоби на суму 3295,60 тис. грн.

Між ТОВ "Хосвоком" та ТОВ Лейр Продакт був укладений договір оренди обладнання від 03.02.2020 № 2002/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди до перевірки надані акт прийому-передачі від 19.02.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.02.2020 року, акт № 38 від 19.02.2020 року.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог ст. ст. 187, 201 ПК України складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних податкова накладна № 38 від 19.02.2020. Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 980, № 981 від 25.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "Хосвоком" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у березні 2020 року на суму 115332,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "АРНІ ТРЕЙД" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, в якому зазначено, що за період з моменту реєстрації платником ПДВ (грудень 2019 року) по період надання послуг з оренди устаткування встановлено придбання оренди устаткування у ТОВ "Лейтрікс".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ СУСПІЛЬСТВО-НАУ на підставі договору оренди обладнання від 02.01.2020 №2002/07/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди до перевірки надані акт прийому-передачі від 27.01.2020, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.01.2020, акт № 117 від 27.01.2020, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних податкова накладна №117 від 27.01.2020, належним чином засвідчена копія якої міститься в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 890, № 891, № 889 від 27.01.2020, копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаній податковій накладній ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у січні 2020 року на суму 139444,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "СУСПІЛЬСТВО-НАУ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими основними постачальниками послуг ТОВ "СУСПІЛЬСТВО-НАУ" були підприємства: ТОВ "Онлайн Елістар", ТОВ "Квант Юнівер", ТОВ " Фаворит Оушен", ТОВ "Тріумф Енержи", ТОВ " Тріада Лайф", ТОВ "Тк Азимут".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "БУДВІН СТРОЙ" на підставі договору оренди обладнання від 02.01.2020 №2001/04/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 03.02.2020.

На підтвердження факту надання послуг з оренди надані до перевірки такі документи: акт прийому-передачі від 11.02.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.02.2020 року, акти наданих послуг № 79 від 11.02.2020 року, № 80 від 11.02.2020 року, № 81 від 20.02.2020 року, № 82 від 11.02.2020 року, № 83 від 11.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України були складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 79 від 11.02.2020 року, № 80 від 11.02.2020 року, № 81 від 20.02.2020 року, № 82 від 11.02.2020 року, № 83 від 11.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 957, № 960, № 952, № 958, № 959 від 11.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаній податковій накладній ТОВ "Хосвоком" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у лютому 2020 року на суму 115 780,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "БУДВІН СТРОЙ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими ТОВ "БУДВІН СТРОЙ" має основні засоби на суму 208,0 тис. грн. та основними постачальниками послуг останньому були підприємства: ТОВ "Онлайн Елістар", ТОВ "Манг Старлайф", ТОВ "Краф Експо", ТОВ " Трумф Енержи".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "ЮЗЕР КОМ ЮА" на підставі договору оренди обладнання від 02.12.2019 №1912/1/А, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди надано до перевірки: акт прийому-передачі від 23.12.2019, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.12.2019, акти наданих послуг № 238 від 20.12.2019, № 239 від 20.12.2019, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 238 від 20.12.2019 року, № 239 від 20.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 911, № 912, № 913, № 914, № 915, № 916 від 03.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у грудні 2019 року на суму 333280,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ЮЗЕР КОМ ЮА" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "Стем Трейд".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "РУДС МАРКЕТ" на підставі договору оренди обладнання від 01.11.2019 №1911/06/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг з оренди надані до перевірки: акт прийому-передачі від 25.11.2019, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.11.2019, акти наданих послуг № 77 від 25.11.2019 року, № 96 твід 25.11.2019 року, № 97 від 25.11.2019 року, № 98 від 25.11.2019 року, № 99 від 29.11.2019 року.

Транспортування здійснювалося відповідно до товарно-транспортної накладної від 25.11.2019 року.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 77 від 25.11.2019 року, № 96 від 25.11.2019 року, № 97 від 25.11.2019 року, № 98 від 25.11.2019 року, № 99 від 29.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 735, № 728, № 729, № 730 від 10.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у грудні 2019 року на суму 156949,15 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "РУДС МАРКЕТ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "Сапортс".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "МОРЕС ЛТД" на підставі договору оренди обладнання від 01.10.2019 № 1910/03/А, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 01.11.2019.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 21.10.2019 року, від 23.10.2019 року, від 25.10.2019 року, від 28.10.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.10.2019 року, акти наданих послуг № 256 від 21.10.2019 року, № 251 від 23.10.2019 року, № 259 від 25.10.2019 року, № 260 від 25.10.2019 року, № 255 від 25.10.2019 року, № 257 від 31.10.2019 року, № 252 від 31.10.2019 року, № 254 від 31.10.2019 року, № 250 від 31.10.2019 року, № 253 від 31.10.2019 року, № 258 від 31.10.2019 року, № 336 від 25.11.2019 року, № 337 від 25.11.2019 року, № 338 від 25.11.2019 року, № 339 від 29.11.2019 року, № 340 від 29.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 256 від 21.10.2019 року, № 251 від 23.10.2019 року, № 259 від 25.10.2019 року, № 260 від 25.10.2019 року, № 255 від 25.10.2019 року, № 257 від 28.10.2019 року, № 252 від 28.10.2019 року, № 254 від 28.10.2019 року, № 250 від 28.10.2019 року, № 253 від 28.10.2019 року, № 258 від 31.10.2019 року, № 336 від 25.11.2019 року, № 337 від 25.11.2019 року, № 338 від 25.11.2019 року, № 339 від 29.11.2019 року, № 340 від 29.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 581 від 28.10.2019 року, № 582 від 28.10.2019 року, № 584 від 28.10.2019 року, № 586 від 28.10.2019 року, № 583 від 28.10.2019 року, № 585 від 28.10.2019 року, 738 від 16.12.2019 року, № 736 від 16.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 248566,00 грн., у грудні 2019 року на суму 130820,00 грн., у травні 2020 року на суму 4848,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "МОРЕС ЛТД" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими останнє має основні засоби на суму 23,4 тис.грн. та встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "Ідеал Транс Груп".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "ІРБІСТОРГ" на підставі договору оренди обладнання від 01.11.2019 № 1911/02/А, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг з оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 06.11.2019 року, 08.11.2019 року, 20.11.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.11.2019 року, акти наданих послуг № 358 від 06.11.2019 року, № 49 від 08.11.2019 року, № 50 від 20.11.2019 року, № 51 від 20.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 48 від 06.11.2019 року, № 49 від 08.11.2019 року, № 50 від 20.11.2019 року, № 51 від 20.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 795, № 791, № 793, № 792, № 794 від 09.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 166612,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ІРБІСТОРГ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "Геліка Груп".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у ТОВ "Лівайс Груп" на підставі договору оренди обладнання від 01.10.2019 № 1910/02/0А, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди надано до перевірки акти прийому-передачі від 15.10.2019 року, від 30.10.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.10.2019 року, акти наданих послуг № 61 від 15.10.2019 року, № 62 від 31.10.2019 року, № 63 від 31.10.2019 року, № 51 від 20.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 61 від 15.10.2019 року, № 62 від 31.10.2019 року, № 63 від 31.10.2019 року, № 51 від 20.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 678, № 679, № 677 від 26.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 165710,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "Лівайс Груп" обладнання, яке передавалося в оренду, спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у інших суб`єктів господарювання.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "АЛЬФАПРОМСНАБ" на підставі договору оренди обладнання від 02.09.2019 №1909/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору була укладена додаткова угода № 1 від 01.10.2019.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 24.09.2019 року, від 23.09.2019 року, від 25.09.2019 року, від 30.09.2019 року, від 15.10.2019 року, від 21.10.2019 року, від 24.10.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.09.2019 року та 31.10.2019 року, акти наданих послуг № 111 від 23.09.2019 року, № 112 від 24.09.2019 року, № 115 від 25.0.2019 року, № 114 від 25.09.2019 року, № 113 від 30.09.2019 року, № 223 від 15.10.2019 року, № 224 від 25.10.2019 року, №225 від 25.10.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 111 від 23.09.2019 року, № 112 від 24.09.2019 року, № 115 від 25.0.2019 року, № 114 від 25.09.2019 року, № 113 від 30.09.2019 року, № 223 від 15.10.2019 року, № 224 від 25.10.2019 року, №225 від 25.10.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 670 від 22.11.2019 року, № 669 від 22.11.2019 року, № 668 від 22.11.2019 року, № 562 від 15.10.2019 року, № 561 від 15.10.2019 року, № 560 від 15.10.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у вересні 2019 року на суму 4399,00 грн., у жовтні 2019 року на суму 314882,00 грн., у листопаді 2019 року на суму 169264,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "АЛЬФАПРОМСНАБ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "Асті Прайм", ТОВ "Клоненбург", ТОВ Деква Грум", ТОВ "Балістікус".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "УКРТОРГКОМ ЛТД" на підставі договору оренди обладнання від 01.08.2019 №1908/01/А, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 02.08.2019 року, від 12.08.2019 року, від 15.08.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.08.2019 року, акти наданих послуг № 56 від 02.08.2019 року, № 67 від 12.08.2019 року, № 68 від 12.08.2019 року, № 70 від 15.08.2019 року, № 71 від 15.08.2019 року, № 72 від 15.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 56 від 02.08.2019 року, № 67 від 12.08.2019 року, № 68 від 12.08.2019 року, № 70 від 15.08.2019 року, № 71 від 15.08.2019 року, № 72 від 15.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 431 від 11.09.2019 року, № 428 від 11.09.2019 року, № 429 від 11.09.2019 року, № 432 від 11.09.2019 року, № 430 від 11.09.2019 року, № 433 від 11.09.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у серпні 2019 року на суму 167328,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "УКРТОРГКОМ ЛТД" обладнання, яке передавалося в оренду, спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у суб"єктів господарювання.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "НОВОБУД СІТІ" на підставі договору оренди обладнання від 01.08.2019 №1908/05/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки акти прийому-передачі від 19.08.2019 року, від 20.08.2019 року, від 23.08.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.08.2019 року, акти наданих послуг № 178 від 19.08.2019 року, № 179 від 23.08.2019 року, № 180 від 23.08.2019 року, № 181 від 20.08.2019 року, № 182 від 23.08.2019 року, № 207 від 23.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 178 від 19.08.2019 року, № 179 від 23.08.2019 року, № 180 від 23.08.2019 року, № 181 від 20.08.2019 року, № 182 від 23.08.2019 року, № 207 від 23.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 418 від 09.09.2019 року, № 419 від 09.09.2019 року, № 435 від 12.09.2019 року, № 436 від 12.09.2019 року, № 434 від 12.09.2019 року, № 437 від 12.09.2019 року, № 438 від 12.09.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у жовтні 2019 року на суму 260630,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "НОВОБУД СІТІ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "Кесліон Інвестмент", ТОВ "Фрейзер Трейд".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "ЕКО ТРЕЙД - ВРОЖАЙ" на підставі договору оренди обладнання від 03.08.2020 №2008/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акт прийому-передачі від 07.08.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.08.2019 року, акти наданих послуг № 1268 від 07.08.2020 року, № 1267 від 07.08.2020 року, № 1272 від 10.08.2020 року, № 1269 від 10.08.2020 року, № 1270 від 10.08.2020 року, № 1271 від 10.08.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 1268 від 07.08.2020 року, № 1267 від 07.08.2020 року, № 1272 від 10.08.2020 року, № 1269 від 10.08.2020 року, № 1270 від 10.08.2020 року, № 1271 від 10.08.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 1457 від 09.09.2020 року, № 1454 від 07.09.2020 року, № 1453 від 04.09.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у серпні 2020 року на суму 166060,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ЕКО ТРЕЙД - ВРОЖАЙ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими ТОВ "ЕКО ТРЕЙД - ВРОЖАЙ" має основні засоби на суму 6825, 5 тис.грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "ВІПТОРГ БУД" на підставі договору оренди обладнання від 01.10.2019 № 1910/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 01.11.2019 року.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 21.10.2019 року, 25.11.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.10.2019 року, 30.11.2019 року, акти наданих послуг №17 від 21.10.2019 року, № 16 від 21.10.2019 року, № 15 від 21.10.2019 року, № 14 від 21.10.2019 року, №12 від 25.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: №17 від 10.10.2019 року, № 16 від 10.10.2019 року, № 15 від 10.10.2019 року, №14 від 10.10.2019 року, №12 від 25.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 674 від 25.11.2019 року, № 675 від 25.11.2019 року, № 672 від 25.11.2019 року, № 673 від 25.11.2019 року, № 111249300 від 22.10.2019 року, № 111113445 від 22.10.2019 року, № 110702359 від 22.10.2019 року, № 125659704 від 21.10.2019 року, № 125659704 від 21.10.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 416736,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ВІПТОРГ БУД" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими останнє орендувало обладнання у інщих суб"єктів господарювання.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "Будівельна група ГЛОБУСБУДАКТИВ" на підставі договору оренди обладнання від 01.10.2019 № 1910/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 01.11.2019 року.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 01.11.2019 року, 08.11.2019 року, 13.11.2019 року, 18.11.2019 року, 20.11.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.11.2019 року, акти наданих послуг № 41 від 01.112019 року, № 42 від 08.11.2019 року, № 43 від 13.11.2019 року, № 44 від 25.11.2019 року, № 45 від 20.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 41 від 01.112019 року, № 42 від 08.11.2019 року, № 43 від 13.11.2019 року, № 44 від 25.11.2019 року, № 45 від 20.11.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 784 від 08.01.2020 року, № 785 від 08.01.2020 року, № 782 від 08.01.2020 року, № 783 від 08.01.2020 року, № 786 від 08.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 166332,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "Будівельна група ГЛОБУСБУДАКТИВ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими останнє орендувало обладнання у іншого підприємства.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "Хосвоком" орендувало обладнання та устаткування у у ТОВ "Будівельна група ЛОТУС" на підставі договору оренди обладнання від 02.09.2019 № 1909/03/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 23.09.2019 року, від 25.09.2019 року, від 30.09.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.09.2019 року, акти наданих послуг № 801 від 23.09.2019 року, № 803 від 25.09.2019 року, № 805 від 30.09.2019 року, № 806 від 30.09.2019 року, № 797 від 30.09.2019 року, № 804 від 30.09.2019 року, № 800 від 30.09.2019 року, № 799 від 30.09.2019 року, № 802 від 30.09.2019 року, № 798 від 30.09.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 801 від 23.09.2019 року, № 803 від 25.09.2019 року, № 805 від 30.09.2019 року, № 806 від 30.09.2019 року, № 797 від 30.09.2019 року, № 804 від 30.09.2019 року, №800 від 30.09.2019 року, № 799 від 30.09.2019 року, № 802 від 30.09.2019 року, № 798 від 30.09.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 567 від 16.10.2019 року, № 565 від 16.10.2019 року, № 566 від 16.10.2019 року, № 564 від 16.10.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у жовтні 2020 року на суму 333396,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "Будівельна група ЛОТУС" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими останнє орендувало обладнання у іншого підприємства.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "ХОСВОКОМ" мало взаємовідносини із ТОВ БІЛДПРОЕКТ ГРУП за договором оренди обладнання від 03.06.2019 року № 1906/03/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 14.06.2019 року, від 20.06.2019 року, від 25.06.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 27.06.2019 року, акти наданих послуг № 276 від 20.06.2019 року, № 275 від 20.06.2019 року, № 338 від 25.06.2019 року, № 337 від 25.06.2019 року, № 340 від 25.06.2019 року, № 341 від 25.06.2021 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 276 від 20.06.2019 року, № 275 від 20.06.2019 року, № 338 від 25.06.2019 року, № 337 від 25.06.2019 року, № 340 від 25.06.2019 року, № 341 від 25.06.2021 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 225 від 26.06.2019 року, № 222 від 26.06.2019 року, № 221 від 26.06.2019 року, № 223 від 26.06.2019 року, № 224 від 26.06.2019 року, № 226 від 26.06.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у червні 2019 року на суму 44 986,00 грн., у липні 2019 року на суму 87 844,00 грн., у серпні 2019 року на суму 59 536,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "БІЛДПРОЕКТ ГРУП" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання послуг оренди устаткування у ТОВ "АРТИО СТАНДАРТ", ТОВ "РЕАКТОС".

У періоді, що перевірявся, ТОВ "ХОСВОКОМ" мало взаємовідносини із ТОВ УКРАЇНСЬКА ТОВАРНА ГРУПА СИВАШ на підставі договору оренди обладнання від 01.04.2019 № 1904/03/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах договору була укладена додаткова угода №1 від 02.05.2019 року.

На підтвердження факту наданння послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 22.05.2019 року, від 24.05.2019 року, від 27.05.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.05.2019 року, акти наданих послуг № 300 від 22.05.2019 року, № 302 від 24.05.2019 року, № 301 від 28.05.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 300 від 22.05.2019 року, № 302 від 24.05.2019 року, № 301 від 28.05.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 148 від 27.05.2019 року, № 150 від 27.05.2019 року, № 149 від 27.05.2019 року, № 154 від 27.05.2019 року, № 152 від 27.05.2019 року, № 153 від 27.05.2019 року, № 151 від 27.05.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у серпні 2019 року на суму 168820,00 грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ "ХОСВОКОМ" мало взаємовідносини із ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА АЛЬФАБУДПРОМ на підставі договору оренди обладнання від 01.07.2019 № 1907/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 17.07.2019 року, від 22.07.2019 року, від 23.07.2019 року, від 31.07.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.07.2019 року, акти наданих послуг № 158 від 17.07.2019 року, № 157 від 22.07.2019 року, № 160 від 23.07.2019 року, № 161 від 31.07.2019 року, № 159 від 31.07.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 158 від 17.07.2019 року, № 157 від 22.07.2019 року, № 160 від 23.07.2019 року, № 161 від 31.07.2019 року, № 159 від 31.07.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 304 від 31.07.2019 року, № 301 від 31.07.2019 року, № 302 від 31.07.2019 року, № 303 від 31.07.2019 року, № 300 від 31.07.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у вересні 2019 року на суму 100 604,00 грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ УКРЕКСТРЕЙДІНГ на підставі договору оренди обладнання від 01.08.2019 № 1908/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору (п. 1.1 договору).

На підтвердження наданих послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 05.08.2019 року, від 12.08.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.08.2019 року, акти наданих послуг № 25 від 05.08.2019 року, № 26 від 05.08.2019 року, № 34 від 07.08.2019 року, № 48 від 12.08.2019 року, № 49 від 12.08.2019 року, № 60 від 15.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 25 від 05.08.2019 року, № 26 від 05.08.2019 року, № 34 від 07.08.2019 року, № 48 від 12.08.2019 року, № 49 від 12.08.2019 року, № 60 від 15.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 441 від 13.09.2019 року, № 440 від 13.09.2019 року, №445 від 13.09.2019 року, № 439 від 13.09.2019 року, №442 від 13.09.2019 року, №444 від 13.09.2019 року, №443 від 13.09.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у серпні 2019 року на суму 166 152,00 грн.

У період, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "МАКСАЛ ГРУП" на підставі договору оренди обладнання від 02.01.2020 № 2001/05/А, за умовам якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 03.02.2020 року.

На підтвердження факту наданння послуг оренди надані до перевірки: акт прийому-передачі від 11.02.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.02.2020 року, акти наданих послуг № 95 від 11.02.2020 року, № 96 від 12.02.2020 року, № 94 від 25.02.2020 року, № 94 від 24.02.2020 року, № 92 від 20.02.2020 року, № 93 від 11.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 95 від 11.02.2020 року, № 96 від 11.02.2020 року, № 94 від 25.02.2020 року, № 94 від 24.02.2020 року, № 92 від 20.02.2020 року, № 93 від 11.02.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 951 від 11.02.2020 року, № 952 від 11.02.2020 року, № 956 від 11.02.2020 року, № 955 від 11.02.2020 року, № 953 від 11.02.2020 року, № 954 від 11.02.2020, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у лютому 2020 року на суму 115600,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "МАКСАЛ ГРУП" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з висновками якого встановлено придбання послуг оренди устаткування у ТОВ "МАНГО СТАРЛАЙФ".

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ТЕВІАС" на підставі договору оренди обладнання від 02.05.2019 №1905/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 03.02.2020.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 13.05.2019 року, від 23.05.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.05.2019 року, акти наданих послуг № 42 від 13.05.2019 року, № 43 від 13.05.2019 року, № 44 від 16.05.2019 року, № 45 від 28.05.2019 року, № 47 від 28.05.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 42 від 13.05.2019 року, № 43 від 13.05.2019 року, № 44 від 16.05.2019 року, № 45 від 28.05.2019 року, № 47 від 28.05.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 142 від 23.05.2019 року, № 142 від 23.05.2019 року, № 146 від 23.05.2019 року, № 140 від 25.05.2019 року, № 145 від 23.05.2019 року, № 141 від 23.05.2019 року, № 143 від 23.05.2019 року. № 144 від 23.05.2019 року, № 145 від 23.05.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у травні 2019 року на суму 168 095,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ТЕВІАС" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з висновками якого встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "ЕКСТЕНД ІННОВАЦІЯ" та ТОВ "ДЕКСІ ІННОВЕЙШН".

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ФУД-ПРОДАКТ" на підставі договору оренди обладнання від 02.12.2019 №1912/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору (п. 1.1 договору).

На підтвердження наданих послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 16.12.2019 року, від 20.12.2019 року, від 23.12.2019 року, від 24.12.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.12.2019 року, акти наданих послуг № 7 від 16.12.2019 року, № 34 від 20.12.2019 року, № 42 від 23.12.2019 року, № 51 від 24.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 7 від 16.12.2019 року, № 34 від 20.12.2019 року, № 42 від 23.12.2019 року, № 51 від 24.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 859 від 22.01.2020 року, № 858 від 21.01.2020 року, № 857 від 21.01.2020 року, № 848 від 20.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у грудні 2019 року на суму 426584,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ФУД - ПРОДАКТ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "АМЕТИСТ СТОК".

У періоді, що перевірявся ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ЛАМАНТАС" на підставі договору оренди обладнання від 03.06.2019 №1906/02/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 24.06.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 27.06.2019 року, акти наданих послуг № 56 від 24.06.2019 року, № 57 від 24.06.2019 року, № 58 від 24.06.2019 року, № 59 від 24.06.2019 року, № 60 від 24.06.2019 року, № 54 від 24.06.2019 року, № 55 від 24.06.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 56 від 24.06.2019 року, № 57 від 24.06.2019 року, № 58 від 24.06.2019 року, № 59 від 24.06.2019 року, № 60 від 24.06.2019 року, № 54 від 24.06.2019 року, № 55 від 24.06.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 265 від 12.07.2019 року, № 263 від 12.07.2019 року, № 267 від 12.07.2019 року, № 269 від 12.07.2019 року, № 266 від 12.07.2019 року, № 264 від 12.07.2019 року, № 268 від 12.07.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у червні 2019 року на суму 166 732,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ЛАМАНТАС" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "ТЕРМІКУС".

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ КОМПАНІЯ ВСЕ ВЧАСНО на підставі договору оренди обладнання від 01.11.2019 року №1911/04/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 02.12.2019 року.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 25.11.2019 року, від 16.12.2019 року, від 23.12.2019 року, акти повернення наданого в оренду обладнання від 30.11.2019 року, від 20.12.2019 року, від 28.12.2019 року, акти наданих послуг № 1097 від 25.11.2019 року, № 1096 від 25.11.2019 року, № 1315 від 16.12.2019 року, № 1316 від 16.12.2019 року, № 1317 від 16.12.2019 року, № 1312 від 30.12.2019 року, № 1313 від 20.12.2019 року, № 1314 від 20.12.2019 року, № 1311 від 23.12.2019 року, № 1309 від 23.12.2019 року, № 1310 від 23.12.2019 року, № 1318 від 23.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 1097 від 25.11.2019 року, № 1096 від 25.11.2019 року, № 1315 від 16.12.2019 року, № 1316 від 16.12.2019 року, № 1317 від 16.12.2019 року, № 1312 від 30.12.2019 року, № 1313 від 20.12.2019 року, № 1314 від 20.12.2019 року, № 1311 від 23.12.2019 року, № 1309 від 23.12.2019 року, № 1310 від 23.12.2019 року, № 1318 від 23.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 842 від 16.01.2020 року, № 844 від 16.01.2020 року, № 843 від 02.12.2019 року, № 673 від 02.12.2019 року, № 683 від 02.12.2019 року, № 682 від 02.12.2019 року, № 832 від 15.01.2020 року, № 828 ід 15.01.2020 року, № 829 від 21.10.2019 року, № 827 від 15.01.2020 року, № 831 від 15.01.2020 року, № 830 від 15.01.2020 року, № 826 від 15.01.2020 року, № 828 від 15.01.2020 року, № 833 від 15.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 168584,00 грн, у грудні 2019 року на суму 415518,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "КОМПАНІЯ "ВСЕ ВЧАСНО" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "РЕКЛАМНА КОМПАНІЯ "САНСА".

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "КОМПАНІЯ ОБІ ВАН" на підставі договору оренди обладнання від 01.11.2019 №1911/05/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 02.12.2019 року.

На підтвердження наданих послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 20.11.2019 року, від 25.11.2019 року, від 29.11.2019 року, 23.12.2019року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.11.2019 року, 28.12.2019 року, акти наданих послуг № 1211 від 26.11.2019 року, № 1209 від 25.11.2019 року, № 1212 від 25.11.2019 року, № 1210 від 26.11.2019 року, № 1208 від 29.11.2019 року, № 1561 від 23.12.2019 року, № 1562 від 23.12.2019 року, № 1561 від 23.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 1211 від 26.11.2019 року, № 1209 від 25.11.2019 року, № 1212 від 25.11.2019 року, № 1210 від 26.11.2019 року, № 1208 від 29.11.2019 року, № 1561 від 23.12.2019 року, № 1562 від 23.12.2019 року, № 1561 від 23.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 835 від 15.01.2020 року, № 840 від 15.01.2020 року, № 836 від 15.01.2020 року, № 838 від 15.01.2020 року, № 837 від 15.01.2020 року, № 839 від 15.01.2020 року, № 834 від 15.01.2020 року, № 841 від 15.01.2020 року, № 715 від 05.12.2019 року, № 716 від 05.12.2019 року, № 717 від 05.12.2019 року, № 714 від 05.12.2019 року,№ 713 від 05.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 167 000,00 грн., у грудні 2019 року на суму 446 612,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "КОМПАНІЯ "ОБІ ВАН" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "РЕКЛАМНА КОМПАНІЯ "САНСА".

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ОПТІУМ - ТРЕЙД" на підставі договору оренди обладнання від 01.07.2019 № 1907/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди надані до перевірки: акт прийому-передачі від 23.07.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.07.2019 року, 28.12.2019 року, акти наданих послуг № 49 від 26.07.2019 року, № 50 від 26.07.2019 року, № 51 від 26.07.2019 року, № 52 від 26.07.2019 року, № 53 від 26.07.2019 року, № 54 від 26.07.2019 року, № 55 віж 26.07.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 49 від 26.07.2019 року, № 50 від 26.07.2019 року, № 51 від 26.07.2019 року, № 52 від 26.07.2019 року, № 53 від 26.07.2019 року, № 54 від 26.07.2019 року, № 55 від 26.07.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 379 від 29.08.2019 року та № 378 від 26.08.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 166692,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ТОВ "ОПТІУМ - ТРЕЙД" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими встановлено придбання останнім послуг оренди устаткування у ТОВ "ТІАСАН" та у ТОВ "ВЕРНАТ ЕНТОН".

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ТД МИРИАМ" на підставі договору оренди обладнання № 2001.06.А від 02.01.2020 року, укладеного між ТОВ ХОСВОКОМ та ТОВ ТД МИРИАМ , відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 15.01.2020 року, 24 01.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.01.2020 року, акти наданих послуг № 11507 від 15.01.2020 року, № 124001 від 24.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 11507 від 15.01.2020 року, № 124001 від 24.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 899 від 29.01.2020 року, № 898 від 29.01.2020 року, № 897 від 29.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у лютому 2020 року на суму 116372,00 грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ГЕРМЕС - ЛТД" на підставі договорів оренди обладнання № 1911/01/А від 01.11.2019 (додаткова угода № 1 від 02.12.2019 року), № 2001/03/А від 02.01.2020, укладених між ТОВ ХОСВОКОМ та ТОВ ГЕРМЕС-ЛТД , відповідно до умов яких орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 05.12.2019 року, від 12.01.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.12.2019 року, від 31.01.2020 року, акти наданих послуг №254 від 05.12.2019 року, № 42 від 12.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 254 від 05.12.2019 року, № 42 від 12.01.2020 року.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями: № 852 від 20.01.2020 року, № 739 від 17.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у грудні 2019 року на суму 116 688,00 грн., у січні 2020 року на суму 115 464,00 грн. на суму 115 464,00 грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ПП АГРО-ІНЖИНІРІНГ на підставі договору оренди обладнання № 2008/03/А від 03.08.2020 року, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

На підтвердження наданих послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 17.08.2020 року, від 18.08.2020 року, від 20.08.2020 року, від 25.08.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.08.2020 року, акти наданих послуг № 161 від 17.08.2020 року, № 18.08.2020 року, № 172 від 20.08.2020 року, № 173 від 20.08.2020 року, № 185 від 25.08.2020 року, № 186 від 25.08.2020 року, № 187 від 25.08.2020 року, налдежним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 161 від 17.08.2020 року, № 18.08.2020 року, № 172 від 20.08.2020 року, № 173 від 20.08.2020 року, № 185 від 25.08.2020 року, № 186 від 25.08.2020 року, № 187 від 25.08.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями: № 1466 від 11.09.2020 року, № 1415 від 01.09.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у серпні 2020 року на суму 117076,00 грн.

Посилання контролюючого органу на відсутність у ПП "АГРО - ІНЖИНІРІНГ" обладнання, яке передавалося в оренду спростовуються висновками акта перевірки, згідно з якими у останнього наявні основні засоби.

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ПРОМЕКСПОСЕРВІС" на підставі договору оренди обладнання №1905/02/А від 02.05.2019, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах договору було укладено додаткову угоду № 8 від 02.12.2019 року.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акт прийому-передачі від 05.12.2019 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 28.12.2019 року, акти наданих послуг № 210 від 05.12.2019 року, № 211 від 05.12.2019 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 210 від 05.12.2019 року, № 211 від 05.12.2019 року.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями: № 799 від 09.01.2020 року, № 802 від 09.01.2020 року, № 801 від 09.01.2020 року, № 800 від 09.01.2020 року, № 798 від 09.01.2020 року, № 790 від 09.01.2020 року, № 798 від 09.01.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у грудні 2019 року на суму 416612,00 грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "ФАГНЕР КОМПАНІ" на підставі договору оренди обладнання від 01.10.2020 №2010/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору (п. 1.1 договору).

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акти прийому-передачі від 02.10.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 30.10.2020 року, акти наданих послуг № 45 від 10.08.2020 року, № 4 від 10.09.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 9 від 02.10.2020 року, № 10 від 02.10.2020 року, № 12 від 02.10.2020 року, № 13 від 02.10.2020 року, № 14 від 02.10.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 1558 від 05.10.2020 року, № 1553 від 05.10.2020 року, № 1554 від 05.10.2020 року, № 1557 від 05.10.2020 року, № 1555 від 05.10.2020 року, № 1556 від 05.10.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаних податкових накладних ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у листопаді 2019 року на суму 165710,00 грн.

У періоді, що перевірявся, ТОВ ХОСВОКОМ мало взаємовідносини із ТОВ "Будівельний комерційний АЛЬЯНС" на підставі договору оренди обладнання від 03.08.2020 № 2008/01/А, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування обладнання, яке є об`єктом власності орендодавця, орендар використовує отримане за цим договором обладнання у власній господарській діяльності, дотримуючись вимог законодавства України та положень цього Договору.

В межах даного договору було укладено додаткову угоду № 1 від 01.09.2020 року.

На підтвердження факту надання послуг оренди надані до перевірки: акт прийому-передачі від 10.08.2020 року, акт повернення наданого в оренду обладнання від 31.08.2019 року, акти наданих послуг № 45 від 10.08.2020 року, № 4 від 10.09.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатом надання послуг з оренди та на виконання вимог статей 187, 201 ПК України складені та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні: № 45 від 10.08.2020 року, № 4 від 10.09.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Розрахунки між підприємствами проведені в повному обсязі, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 631 та платіжними дорученнями № 1494 від 17.09.2020 року, № 1421 від 03.09.2020 року, № 1414 від 28.08.2020 року, № 1411 від 28.08.2020 року, № 1408 від 27.08.2020 року, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Суми ПДВ по вказаним податковим накладним ТОВ "ХОСВОКОМ" віднесено до складу податкового кредиту в декларації з ПДВ у серпні 2020 року на суму 250 098,00 грн., у вересні 2020 року на суму 155608,00 грн.

Під час розгляду справи судом допитано в якості свідка ОСОБА_1 , головного державного ревізора - інспектора Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, яка приймала участь у проведенні перевірки ТОВ Хосвоком .

Свідок зазначив, що перевірка ТОВ Хосвоком проводилася відповідно до п.п. 78.1.1 та п.п. 78.1.4 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України та здійснювалася як в офісі підприємства, так і в приміщенні Головного управління ДПС у Дніпропетровській області. В ході перевірки перевіряючим контролюючого органу встановлено, що в основних засобах контрагентів позивача відсутнє устаткування, яке було передано позивачу на підставі договорів оренди обладнання; акти огляду технічного стану обладнання до перевірки не надавалися; конкретний розрахунок людиногодин для надання послуг за умовами договорів, укладеними між позивачем та його контрагентами перевіряючим не здійснювався. Свідок ОСОБА_1 зазначила, що з усіх контрагентів позивача за період, що перевірявся лише 15 контрагентів подавали до контролюючого органу податкову звітність. Окрім того, свідок зазначив, що перевірки контрагентів позивача контролюючим органом не проводилися.

Судом встановлено, що висновки контролюючого органу про відсутність у контрагентів позивача по ланцюгу постачання трудових та матеріально-технічних ресурсів зроблено виключно на підставі аналізу зібраної та опрацьованої узагальненої податкової інформації, наявної в базі даних контролюючого органу, проте податкова інформація, що наявна в інформаційно - аналітичних базах відносно контрагентів позивача по ланцюгах постачання носить виключно інформативний характер та сама по собі, окремо від інших доказів або за їх відсутності, не доводить наявності податкових правопорушень, на які посилається контролюючий орган.

Суд зазначає, що контролюючим органом не було доведено та не надано належних доказів, які б свідчили, що наявні у контрагентів трудові ресурси та матеріально - технічне забезпечення були недостатніми для проведення господарської діяльності з надання послуг, обумовлених укладеними договорами з позивачем, як не було доведено та не надано належних доказів, які б свідчили про наявність фактів та свідчили б про протиправну поведінку контрагентів та про обізнаність платника податків щодо такої поведінки та злагодженості дій між ними.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 10.04.2020 року у справі № 804/1984/16.

Так само не може свідчити про відсутність адміністративно-господарських можливостей на виконання взятих на себе зобов`язань посилання податкового органу на відсутність достатньої кількості штатних одиниць, оскільки наведені обставини не позбавляють суб`єкта господарювання можливості здійснювати посередницьку діяльність, залучати виробничі та трудові ресурси інших суб`єктів господарювання для виконання зобов`язань по укладених ним договорах.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного суду від 09.10.2019 року у справі № 826/16601/18.

Отже, податкова інформація, що наявна в інформаційно-аналітичних базах контролюючого органу відносно контрагентів суб`єкта господарювання по ланцюгах постачання не є обов`язковим свідченням нереальності господарських операцій, за умови їх підтвердження належними і допустимими первинними документами, які є підставами формування бухгалтерського обліку, а сама по собі відсутність необхідних матеріальних чи трудових ресурсів у контрагентів платника податків не є безумовним свідченням нереальності господарської операції, оскільки їх наявність або відсутність (ресурсів) у господарюючих суб`єктів не має правового значення для вирішення питання про наявність наміру сторін на реальне настання правових наслідків, обумовлених укладеними правочинами.

Втім, на підтвердження своїх висновків, контролюючий орган посилається лише на неподання контрагентами позивача податкової звітності, відсутності у них достатньої кількості трудових ресурсів та основних засобів, можливу підміну послуг. Разом з тим, зазначені обставини, які фактично носять характер припущень з боку контролюючого органу, є недостатніми, щоб стверджувати про нереальність господарських операцій між позивачем та його контрагентами.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 12.12.2019 року у справі №814/1439/17.

Суд зазначає, що посилання контролюючого органу на відсутність актів огляду технічного стану обладнання є безпідставними, з огляду на те, що такі документи не є бухгалтерськими первинними документами у розумінні ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в України", оскільки не містять відомостей про відповідну господарську операцію, результати якої підлягають відображенню в бухгалтерському обліку і свідчать про рух активів, та не підтверджують її здійснення, не є статистичними та не впливають на розмір та сплату податків та зборів, як це передбачено ст.44 ПК України.

Щодо відсутності товарно-транспортних накладних або інших підтверджень транспортування орендованого обладнання, представник позивача пояснив, що відповідно до умов договорів, укладених із ТОВ "Хосвоком" та згідно актів прийому-передачі, повернення наданого в оренду обладнання, орендодавець передавав та орендар приймав обладнання за місцем виконання робіт/надання послуг, де використовувалося орендоване обладнання.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у постанові від 29.04.2021 у справі №810/3713/16, адміністративне провадження №К/9901/48931/18 сформулював правовий висновок про те, що відсутність ТТН не може бути самостійною підставою вважати господарську операцію такою, що не відбулася. Також, товарно-транспортна накладна (далі - ТТН) не є обов`язковим первинним документом, що складається під час здійснення господарської операції з оренди обладнання, а є первинним документом, що лише підтверджує операції учасників транспортних перевезень (вантажовідправника, вантажоотримувача, перевізника), а тому її відсутність не може бути підставою для висновку про безтоварний характер господарської операції з поставки товару в цілому.

Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду від 20 березня 2020 року у справі №520/399/19 (адміністративне провадження №К/9901/19485/19).

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що господарські операції між ТОВ ХОСВОКОМ та ТОВ АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК , ТОВ АРНІ-ТРЕЙД , ТОВ ЛЕЙР ПРОДАКТ , ТОВ БУДВІН СТРОЙ , ТОВ РУДС МАРКЕТ , ТОВ МОРЕС ЛТД , ТОВ ІРБІСТОРГ , ТОВ ЛІВАЙС ГРУП , ТОВ АЛЬФАПРОМСНАБ , ТОВ УКРТОРГКОМ ЛТД , ТОВ НОВОБУД СІТІ , ТОВ ЕКО ТРЕЙД-ВРОЖАЙ , ТОВ ВІПТОРГ БУД , ТОВ БУДІВЕЛЬНА ГРУПА ГЛОБУСБУДАКТИВ , ТОВ БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ЛОТУС , ТОВ БУДІВЕЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ АЛЬЯНС , ТОВ ФАГНЕР КОМПАНІ , ТОВ БІЛДПРОЕКТ , ТОВ УКРАЇНСЬКА ТОВАРНА ГРУПА СИВАШ , ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА АЛЬФАБУДПРОМ , ТОВ УКРЕКСТРЕЙДІНГ , ТОВ МАКСАЛ ГРУП , ТОВ ТЕВІАС , ТОВ ФУД-ПРОДАКТ , ТОВ ЛАМАНТАС , ТОВ КОМПАНІЯ ВСЕ ВЧАСНО , ТОВ СКЛАД ПРОМ , ТОВ ОПТІУМ-ТРЕЙД , ТОВ ТД МИРИАМ , ТОВ ГЕРМЕС-ЛТД , ПП АГРО-ІНЖИНІРИНГ , ТОВ ПРОМЕКСПОСЕРВІС , ТОВ СУСПІЛЬСТВО-НАУ , ТОВ ЮЗЕР КОМ ЮА мали реальний характер, що підтверджується первинними документами, належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Таким чином, первинними документами підтверджується правомірність формування та декларування даних податкового обліку за наслідками господарських операцій між ТОВ ХОСВОКОМ та ТОВ АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК , ТОВ АРНІ-ТРЕЙД , ТОВ ЛЕЙР ПРОДАКТ , ТОВ БУДВІН СТРОЙ , ТОВ РУДС МАРКЕТ , ТОВ МОРЕС ЛТД , ТОВ ІРБІСТОРГ , ТОВ ЛІВАЙС ГРУП , ТОВ АЛЬФАПРОМСНАБ , ТОВ УКРТОРГКОМ ЛТД , ТОВ НОВОБУД СІТІ , ТОВ ЕКО ТРЕЙД-ВРОЖАЙ , ТОВ ВІПТОРГ БУД , ТОВ БУДІВЕЛЬНА ГРУПА ГЛОБУСБУДАКТИВ , ТОВ БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ЛОТУС , ТОВ БУДІВЕЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ АЛЬЯНС , ТОВ ФАГНЕР КОМПАНІ , ТОВ БІЛДПРОЕКТ , ТОВ УКРАЇНСЬКА ТОВАРНА ГРУПА СИВАШ , ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА АЛЬФАБУДПРОМ , ТОВ УКРЕКСТРЕЙДІНГ , ТОВ МАКСАЛ ГРУП , ТОВ ТЕВІАС , ТОВ ФУД-ПРОДАКТ , ТОВ ЛАМАНТАС , ТОВ КОМПАНІЯ ВСЕ ВЧАСНО , ТОВ СКЛАД ПРОМ , ТОВ ОПТІУМ-ТРЕЙД , ТОВ ТД МИРИАМ , ТОВ ГЕРМЕС-ЛТД , ПП АГРО-ІНЖИНІРИНГ , ТОВ ПРОМЕКСПОСЕРВІС , ТОВ СУСПІЛЬСТВО-НАУ , ТОВ ЮЗЕР КОМ ЮА , які складені за результатами проведених операцій з дотриманням вимог податкового законодавства та які містять відомості щодо змісту та обсягу господарських операцій, що фактично відбулися, та узгоджуються між собою за своїм господарсько-правовим змістом.

Судом встановлено, що ТОВ АВТО ТРЕЙД ЛОГІСТІК , ТОВ АРНІ-ТРЕЙД , ТОВ ЛЕЙР ПРОДАКТ , ТОВ БУДВІН СТРОЙ , ТОВ РУДС МАРКЕТ , ТОВ МОРЕС ЛТД , ТОВ ІРБІСТОРГ , ТОВ ЛІВАЙС ГРУП , ТОВ АЛЬФАПРОМСНАБ , ТОВ УКРТОРГКОМ ЛТД , ТОВ НОВОБУД СІТІ , ТОВ ЕКО ТРЕЙД-ВРОЖАЙ , ТОВ ВІПТОРГ БУД , ТОВ БУДІВЕЛЬНА ГРУПА ГЛОБУСБУДАКТИВ , ТОВ БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ ЛОТУС , ТОВ БУДІВЕЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ АЛЬЯНС , ТОВ ФАГНЕР КОМПАНІ , ТОВ БІЛДПРОЕКТ , ТОВ УКРАЇНСЬКА ТОВАРНА ГРУПА СИВАШ , ТОВ БУДІВЕЛЬНА ФІРМА АЛЬФАБУДПРОМ , ТОВ УКРЕКСТРЕЙДІНГ , ТОВ МАКСАЛ ГРУП , ТОВ ТЕВІАС , ТОВ ФУД-ПРОДАКТ , ТОВ ЛАМАНТАС , ТОВ КОМПАНІЯ ВСЕ ВЧАСНО , ТОВ СКЛАД ПРОМ , ТОВ ОПТІУМ-ТРЕЙД , ТОВ ТД МИРИАМ , ТОВ ГЕРМЕС-ЛТД , ПП АГРО-ІНЖИНІРИНГ , ТОВ ПРОМЕКСПОСЕРВІС , ТОВ СУСПІЛЬСТВО-НАУ , ТОВ ЮЗЕР КОМ ЮА згідно з відомостями Інформаційного ресурсу (www.usr.minjust.gov.ua) на момент здійснення господарських взаємовідносин із позивачем були зареєстровані як юридичні особи та відповідно до інформації, наявної на офіційному сайті Державної податкової служби України за посиланням (https://tax.gov.ua/), на момент вчинення господарських правовідносин із позивачем були зареєстровані як платники ПДВ, а отже, мали спеціальну правосуб`єктність для вчинення задекларованих із позивачем господарських операцій.

Доказів того, що на момент укладення угод та вчинення господарських операцій контрагенти позивача не були зареєстровані як юридичні особи та як платники податку на додану вартість відповідачем не надано.

Оцінюючи доводи контролюючого органу про те, що контрагенти позивача - ТОВ "Будівельний комерційний Альянс", ТОВ "Альфапромснаб", ТОВ "Укрторгком ЛТД", ТОВ "Новобуд СІТІ", ТОВ "Віпторг Буд", ТОВ "Будівельна група Глобусбудактив", ТОВ "Будівельна компанія ЛОТУС", ТОВ "Українська товарна група "СИВАШ", ТОВ "Будівельна фірма Альфабудпром", ТОВ Укрекстрейдінг", ТОВ "МАКСАЛ ГРУП" є фігурантами в кримінальних провадженнях, суд зазначає, що наявність кримінальних проваджень щодо контрагентів платника податків, в яких не винесено обвинувального вироку або ухвали про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності, які набрали законної сили, в силу приписів частини 6 статті 78 Кодексу адміністративного судочинства України не є підставою для визнання спірних господарських операцій нереальними.

Такої правової позиції з цього питання також дотримується і Верховний Суд в постанові від 15.05.2018 у справі № 815/423/17 ( №К/9901/4625/17).

Судом досліджено належним чином засвідчені копії первинних документів, які містяться в матеріалах справи, недоілків та порушень складення вказаних первинних документів ні контролюючим органом, ні судом не встановлено.

Водночас, складений за результатами перевірки акт перевірки не містить документальних підтверджень порушень при відображенні в обліку взаємовідносин з контрагентами за період, що перевірявся підлягав перевірці.

В акті перевірки суб`єктом владних повноважень не викладено жодних належних та допустимих доводів про відсутність фактичного виконання позивачем господарських операцій за укладеними договорами, про відсутність витрат позивача у спірних правовідносинах, про несумісність предмету укладеного договору з напрямом господарської діяльності позивача, про відсутність використання позивачем отриманих товарів, що зумовило необґрунтованість і невідповідність закону висновків суб`єкта владних повноважень про фіктивність правочинів та їх вчинення без мети реального настання правових наслідків.

Наявні в матеріалах справи документи не містять жодних доказів наявності між позивачем та його контрагентами взаємоузгоджених спільних зловмисних дій, спрямованих на порушення існуючого в державі суспільного ладу або моральних засад. Суд зазначає, що відповідачем ані в акті перевірки, ані до матеріалів справи не надано будь-яких доказів, які б вказували на невідповідність правочинів позивача нормам цивільного законодавства.

Під час розгляду справи судом встановлено, що укладені між позивачем та його контрагентами договори не віднесено законом до нікчемних, також відсутні судові рішення про визнання їх недійсними.

Як зазначено судом, первинні бухгалтерські документи в повному обсязі були надані позивачем та долучені судом до матеріалів справи, а тому правомірність формування податкового кредиту позивача підтверджена належними та допустимими доказами.

В акті перевірки зазначається про те, що операції позивача із його контрагентом не підтверджуються стосовно наявності трудових ресурсів, які необхідні для виконання умов за договорами постачання. У той же час, відсутність у контрагента позивача матеріальних та трудових ресурсів не виключає можливості реального виконання ним господарської операції та не свідчить про одержання необґрунтованої податкової вигоди покупцем, оскільки залучення працівників є можливим за договорами цивільно - правового характеру, аутсорсингу та аутстафінгу (оренда персоналу).

Вказана позиція неодноразово висловлена Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, зокрема, у постанові від 02.07.2020 по справі №814/1792/17.

При цьому, нереальність господарських операцій з придбання платником податку товару/послуги має підтверджуватися належними, допустимими та достатніми доказами і не може ґрунтуватися на припущеннях, зокрема обумовлюватись лише допущеними контрагентом порушеннями вимог законодавства або недостатньою кількістю у контрагента трудового ресурсу для самостійного виконання договірних зобов`язань. Якщо вказаний контрагент допустив такі порушення, то це тягне відповідальність та негативні наслідки саме щодо нього, адже законом іншого не передбачено. А недостатня кількість трудового ресурсу не свідчить про неможливість виконати роботи або надати послуги не є підставою для виключення з податкового обліку, саме з цих мотивів, витрат на оплату цих робіт/послуг, у тому числі й по ПДВ. Адже судовий контроль не призначений перевіряти економічну доцільність рішень, що приймаються суб`єктами господарювання, які у сфері господарської діяльності наділені самостійністю та широкою дискрецією (зокрема, при виборі контрагентів, вирішенні питання щодо необхідності залучення третіх осіб до виконання своїх господарських зобов`язань тощо).

Крім того, слід зазначити, що чинним законодавством не пред`являються вимоги до суб`єктів підприємництва стосовно кількості працівників у штаті підприємства, наявності тих чи інших основних фондів, зокрема, складських приміщень, транспортних засобів, тощо, для здійснення господарської діяльності, отже, на його правосуб`єктність та статус платника податків це жодним чином не впливає. Проте, податковий орган має довести, що відсутність таких ресурсів унеможливила в кожному конкретному випадку реальне виконання правочину.

Тоже, контролюючим органом, всупереч вимог ст. 77 КАС України, не було доведено та не надано належних доказів, які б свідчили, що наявні у контрагентів позивача трудові ресурси та матеріально - технічне забезпечення були недостатніми для виконання умов договорів поставки та послуг, укладених позивачем з контрагентами, як не було надано і доказів про наявність встановлених фактів, які свідчать про обізнаність платника податків щодо неправомірної поведінки контрагентів та злагодженості дій між ними.

Посилання відповідача на результати опрацювання зібраної податкової інформації щодо контрагентів позивача для визнання угод нереальними суд розцінює безпідставними, а результати опрацювання зібраної податкової інформації щодо контрагентів позивача не можуть бути допустимими доказами по справі.

Чинним законодавством України не покладено обов`язку здійснення контролю за дотриманням постачальниками по ланцюгу вимог законодавства з оподаткування в їх господарській діяльності і у разі припущення ними будь-яких порушень нести за них негативні наслідки у вигляді позбавлення права на податковий кредит з податку на додану вартість, яке виникає в результаті сплати податку на додану вартість при придбанні товарів (робіт, послуг).

Доводи контролюючого органу про нереальність господарських операцій із позивачем на підставі інформаційних баз даних є невмотивованими, оскільки у своїй діяльності відповідач повинен керуватися Конституцією України, Податковим кодексом України, законами України, іншими нормативними актами, відповідно до яких об`єктом документальної перевірки є первинні документи, які використовуються в бухгалтерському і податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, тоді коли інформаційні бази даних податкового органу не є об`єктом документальної перевірки.

Посилання контролюючого органу на податкову інформацію, що наявна в інформаційно-аналітичних базах відносно контрагентів позивача по ланцюгах постачання, як критерій оцінки реальності господарських операцій, є безпідставним оскільки така інформація не ґрунтується на безпосередньому аналізі первинних документів та не є належним доказом в розумінні процесуального Закону.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у постанові від 23.07.2020 по справі № 820/1376/16 зазначив, що будь - яка податкова інформація, що наявна в інформаційно - аналітичних базах відносно контрагентів суб`єкта господарювання по ланцюгах постачання, а також податкова інформація надана іншими контролюючими органами носить інформативний характер. Посилання контролюючого органу на таку інформацію, як критерій оцінки реальності господарських операцій, є безпідставними оскільки, фактично будь - які первинні документи платника податків не використовуються та не аналізуються, а отже, така інформація не відповідає критерію юридичної значимості, та не є допустимим та достовірним доказом в розумінні процесуального Закону.

Згідно зі ст.1 Закону України Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, Першого Протоколу та Протоколів 2, 4, 7, 11 до Конвенції ст.17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини від 23.02.2006 року, Україна визнала джерелом права рішення Європейського суду з прав людини, а також юрисдикцію цього суду в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції. Рішення Європейського суду є частиною національного законодавства і є обов`язковим для правозастосування органами правосуддя.

Так, в контексті спірних правовідносин належить відмітити рішення Європейського Суду з прав людини у справах "Інтерсплав" проти України (2007 рік, заява №803/02),"Булвес" АД проти Болгарії (2009 рік, заява №3991/03) і "Бізнес Супорт Центр" проти Болгарії (2010 рік, заява № 6689/03), у яких, перевіряючи відповідність позбавлення права на податковий кредит/бюджетне відшкодування вимогам статті 1 Протоколу №1, Європейський суд з прав людини застосовував принцип пропорційності. Цей принцип є складовою частиною принципу верховенства права і вимагає додержання "справедливого балансу" між вимогами публічного інтересу та захистом прав приватних осіб, у реалізацію яких здійснюється втручання держави.

Провівши відповідну оцінку, Європейський Суд з прав людини визнав, що "справедливий баланс" не додержується, коли платника податку на додану вартість позбавляють права на податковий кредит/бюджетне відшкодування за відсутності доказів його залучення до протиправної діяльності, пов`язаної з незаконним отриманням бюджетного відшкодування, чи доказів того, що йому було відомо/повинно було відомо про таку діяльність його постачальників.

Крім того, згідно з правовою позицією Верховного Суду, викладену у постановах від 19.03.2019 у справі №826/9534/17 та від 26.02.2019 у справі №826/1536/18, Верховний Суд відзначив те, що норми податкового законодавства не ставлять у залежність достовірність даних податкового обліку платника податків від дотримання податкової дисципліни його контрагентами, якщо цей платник (покупець) мав реальні витрати у зв`язку з придбанням товарів (робіт, послуг), призначених для використання у його господарській діяльності.

Порушення певним постачальником товару (робіт, послуг) у ланцюгу постачання вимог податкового законодавства чи правил ведення господарської діяльності не може бути підставою для висновку про порушення покупцем товару (робіт, послуг) вимог законодавства щодо формування об`єкта оподаткування податком на прибуток та податкового кредиту, тому платник податків (покупець товарів (робіт, послуг) не повинен зазнавати негативних наслідків, зокрема у вигляді позбавлення права на формування витрат та податкового кредиту, за можливу неправомірну діяльність його контрагентів за умови, якщо судом не встановлено фактів, які свідчать про обізнаність платника податків щодо такої поведінки контрагентів та злагодженість дій між ними.

Враховуючи викладене, звітування контрагентів позивача до контролюючих органів не є критерієм правового статусу платника податків (позивача) щодо отримання податкової преференції у формі податкового кредиту.

З урахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку, що надані позивачем та наявні в матеріалах справи належним чином засвідчені копії первинних документів підтверджують правомірність формування та декларування даних податкового обліку, за наслідками господарських операцій позивача із контрагентами, які, як встановлено судом, складено за результатами проведених операцій, з дотриманням вимог податкового законодавства і які містять у собі відомості щодо змісту та обсягу господарських операцій, що фактично відбулися, та які узгоджуються між собою за своїм господарсько-правовим змістом.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Згідно з п. 1, 3 ч. 3 ст. 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; обґрунтовано, тобто з урахуванням обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії).

За таких обставин, суд дійшов висновку, що оскаржене податкове повідомлення- рішення (форми Р ) від 11.11.2021 №0175310705 (форми "Р") про збільшення суми грошового зобов`язання з податку на додану вартість на суму у розмірі 11743977,00 грн., з яких 9395182,00 грн. - за податковими зобов`язаннями та 2348795,50 грн. - за штрафними санкціями є протиправним та таким, що підлягає скасуванню судом.

Таким чином, позовні вимоги ТОВ ХОСВОКОМ є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню судом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Згідно із приписами статті 132 КАС України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем при зверненні до суду позивачем понесені судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору за подання адміністративного позову до суду на загальну суму 22700,00 грн., що документально підтверджується наявним у матеріалах справи платіжним дорученням №2790 від 12.11.2021.

Враховуючи положення ч.1 ст.139 КАС України, з огляду на те, що позовну заяву задоволено повністю, суд доходить до висновку, що сума сплаченого позивачем судового збору за подачу адміністративного позову до суду в розмірі 22700,00 грн. підлягає стягненню на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань відповідача - суб`єкта владних повноважень.

Щодо розподілу витрат на професійну правничу допомогу на загальну суму 26400,00 грн., суд зазначає таке.

За змістом ч. 3 ст. 134 КАС України, розмір витрат на правничу допомогу адвоката, серед іншого, складає гонорар адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, які визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно з п. п. 6, 7 ст. 134 КАС України, у разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Зі змісту положень статті 134 КАС України слідує, що склад та розмір витрат на професійну правничу допомогу підлягає доказуванню у судовому процесі - сторона, яка хоче компенсувати судові витрати повинна довести та підтвердити розмір заявлених судових витрат, а інша сторона може подати заперечення щодо неспівмірності розміру таких витрат. Результат та вирішення справи безпосередньо пов`язаний із позицією, зусиллям і участю в процесі представника інтересів сторони за договором. При цьому, такі надані послуги повинні бути обґрунтованими, тобто доцільність надання такої послуги та її вплив на кінцевий результат розгляду справи, якого прагне сторона, повинно бути доведено стороною.

Принцип співмірності витрат на оплату послуг адвоката запроваджено у ч. 5 ст. 134 КАС України, в якій зазначено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При цьому, розмір витрат на правничу допомогу встановлюється судом на підставі оцінки доказів щодо детального опису робіт, здійснених адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно із ч.7 ст.139 КАС України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Згідно із п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Статтею 19 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" визначено такі види адвокатської діяльності, як: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Отже, правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо, а договір про надання правової допомоги укладається на такі види адвокатської діяльності як захист, представництво та інші види адвокатської діяльності.

Представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні (п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Відповідно до ст.30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Так, на думку суду, заявлена до стягнення сума понесених позивачем витрат на правову допомогу є завищеною.

На обґрунтування вимог про стягнення правничої допомоги позивачем долучено:

- копію довіреності № 3 від 04.11.2021 року;

- копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю серії ДП № 4280 від 17.05.2019 року;

- копію договору про надання правової (правничої) допомоги №0411-1 від 04.11.2021, укладеного між позивачем та адвокатським бюро Бейгул та партнери ;

- копію додаткової угоди №1 від 04.11.2021 до договору про надання правової (правничої) допомоги №0411-1 від 04.11.2021 року;

- копію рахунку № 1 від 04.11.2021 року;

- копію акта наданих послуг №1 від 24.12.2021 року, виконаних Адвокатським бюро Бейгул та партнери ;

- копію прибуткового касового ордеру про внесення позивачем Адвокатському бюро Бейгул та партнери оплати за надання правової допомоги на сумі 26 400, 00 грн.

- копію наказу № 4-к від 31.05.2019 року;

- витяг з реєстру адвокатів України щодо адвоката Войтенко Катерини Володимирівни.

Згідно з детальним описом робіт (наданих послуг), викладених у додатковій угоді №1 від 04.11.2021 до договору про надання правової (правничої) допомоги № 0411-1 від 04.11.2021 та в акті наданих послуг №1 від 24.12.2021 року, Адвокатським бюро Бейгул та партнери були надані позивачу такі послуги:

- консультування клієнта з приводу оскарження податкових повідомлень-рішень (2000 грн.);

- аналіз законодавства, що стосується предмета спору, дослідження судової практики (2000 грн.);

- збирання та аналіз документів, які можуть бути використані як докази у справі (5000 грн.);

- підготовка позовної заяви та підготовка копій документів до позовної заяви відповідно до кількості сторін та подача позову до суду (10000 грн.);

- участь в судових засіданнях, представництво інтересів в суді, підготовка та подача процесуальних документів, необхідних для захисту інтересів клієнта (відповіді на відзив тощо) (5600 грн.).

Разом з тим, слід зазначити, що із вищезазначеного опису наданих послуг адвоката (виконаних робіт), суд вбачає, що до цього переліку включені, в тому числі, і роботи з аналізу законодавства, що стосується предмета спору, дослідження судової практики та збирання і аналізу документів, які можуть бути використані як докази у справі, однак, означені витрати не підлягають окремій компенсації, оскільки охоплюються поняттям підготовка позовної заяви та копій документів до позовної заяви.

Суд зазначає, що при визначенні суми відшкодування, має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (установлення їх дійсності та необхідності), а також критерію розумності їх розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст.41 конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними й неминучими, а їх розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява №19336/04).

Суд зазначає, що склад та розмір витрат на професійну правничу допомогу підлягає доказуванню в судовому процесі - сторона, яка хоче компенсувати судові витрати, повинна довести та підтвердити розмір заявлених судових витрат, а інша сторона може подати заперечення щодо неспівмірності розміру таких витрат.

Результат та вирішення справи безпосередньо пов`язаний із позицією, зусиллям і участю в процесі представника інтересів сторони за договором. При цьому, такі надані послуги повинні бути обґрунтованими, тобто доцільність надання такої послуги та її вплив на кінцевий результат розгляду справи, якого прагне сторона, повинно бути доведено стороною в процесі.

Указане правило при вирішенні питання про співмірність заявленої до присудження суми витрат на професійну правничу допомогу сформульовано Верховним Судом, зокрема, у постановах від 21.03.2018 у справі №815/4300/17 та від 11.04.2018 у справі №814/698/16.

Суд також зауважує, що у висновку ЄСПЛ, викладеному у пункті 95 рішення у справі "Баришевський проти України" (Заява №71660/11), у пункті 80 рішення у справі "Двойних проти України" (Заява №72277/01), у пункті 88 рішення у справі "Меріт проти України" (Заява №66561/01), суд зазначив, що заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим, а у пункті 154 рішення ЄСПЛ у справі "Lavents v. Latvia" (Заява №58442/00) зазначено, що згідно зі статтею 41 Конвенції Суд відшкодовує лише ті витрати, які, як вважається, були фактично і обов`язково понесені та мають розумну ціну.

Враховуючи надані до суду докази, складність справи, надані адвокатом послуги, час, витрачений адвокатом на надання таких послуг, їх обсяг та предмет та ціну позову, суд вважає належною до відшкодування суму витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 15600,00 грн., яка підлягає стягненню з Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за рахунок бюджетних асигнувань останнього.

Керуючись ст. ст. 6, 72-77, 132, 134, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення від 11 листопада 2021 року № 0175310705 (форми "Р") задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області від 11 листопада 2021 року № 0175310705 (форми "Р").

Стягнути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" (49000, м. Дніпро, вул. Глинки, 2 офіс 1606, код ЄДРПОУ 34824542) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17А, код ЄДРПОУ ВП 44118658) судові витрати з оплати судового збору у розмірі 22700 (двадцять дві тисячі сімсот) грн. 00 коп.

Стягнути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Хосвоком" (49000, м. Дніпро, вул. Глинки, 2 офіс 1606, код ЄДРПОУ 34824542) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17А, код ЄДРПОУ ВП 44118658) судові витрати на правничу допомогу у розмірі 15600 (п`ятнадцять тисяч шістсот) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст рішення суду складений 10 січня 2022 року.

Суддя О.В. Царікова

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено17.02.2022
Номер документу103286775
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —160/22245/21

Ухвала від 25.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 06.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 28.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 10.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Постанова від 04.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Постанова від 04.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 11.07.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 11.07.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 30.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 09.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні