Постанова
від 02.02.2022 по справі 300/3103/20
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2022 рокуЛьвівСправа № 300/3103/20 пров. № А/857/18448/21

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Обрізко І.М.,

суддів Сеника Р.П., Судової - Хомюк Н.М.,

за участю секретаря судового засідання Хабазні Ю.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові апеляційну скаргу Яремчанської міської організації політичної партії Сила людей на ухвалу Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2021 року про виправлення помилки у виконавчому листі, прийняту суддею Кафарським В.В. у місті Івано - Франківську у справі за позовом Яремчанської міської організації політичної партії Українська стратегія Гройсмана до Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Івано - Франківська обласна організація політична партія Всеукраїнське об`єднання Платформа Громад , Яремчанська міська організація політичної партії Сила людей про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії,-

встановив:

В провадженні Івано-Франківського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Яремчанської міської організації політичної партії Українська стратегія Гройсмана до Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Івано-Франківська обласна організація політична партія Всеукраїнське об`єднання Платформа Громад , Яремчанська міська організація політичної партії Сила людей про визнання протиправними дій, скасування рішень та зобов`язання вчинити дії.

Представник Яремчанської міської організації політичної партії Українська стратегія Гройсмана подав суду заяву від 31.08.2021 про виправлення описки у виконавчому листі, покликаючись, що виконавчий лист, виданий 18.11.2020 Івано-Франківським окружним адміністративним судом, не відповідає постанові Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 з урахуванням ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 про виправлення помилки і його слід привести у відповідність до вимог вказаної ухвали (т. 2 а.с. 203-205).

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2021 заяву задоволено. Виправлено помилку у виконавчому листі від 18.11.2020 №300/3103/20, виданому Івано-Франківським окружним адміністративним судом, шляхом зазначення у всіх значеннях і відмінках Єдиний багатомандатний виборчий округ , замість помилкового Багатомандатний виборчий округ .

Задовольняючи заяву, суд виходив з того, що за правилами пункту 5 ч. 1 ст.4 Закону України Про виконавче провадження визначено, що у виконавчому документі зазначаються зокрема резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень.

Суд зазначив, що зміст виконавчого листа від 18.11.2020 №300/3103/20 не відповідає резолютивній частині ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду про виправлення описки від 04.12.2020, яка у свою чергу, прийнята після видачі виконавчого листа.

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням, Яремчанська міська організація політичної партії Сила людей подала апеляційну скаргу. Вважає, що судом першої інстанції неповно з`ясовано обставини, що мають значення для вирішення питання.

В обґрунтування апеляційної скарги покликається на те, що поняття Багатомандатний виборчий округ та Єдиний багатомандатний виборчий округ є різними за своєю правовою природою, тому заміна описки чи помилки із зазначенням зовсім іншого поняття є недопустимим, адже зміниться предмет позову.

Звертає увагу на те, що зміст резолютивної частини постанови суду від 09.11.2020, а, як наслідок, і виконавчого листа від 18.11.2020 повністю відображають зміст прохальної частини апеляційної скарги Яремчанської міської організації політичної партії Українська стратегія Гройсмана . Відтак, судом порушено норми процесуального права в частині застосування ст.374 КАС України.

Також зазначає, що законодавство не передбачає можливостей змінювати тексти вже ухвалених рішень, навіть, якщо суддя пізніше виявляє, що допустив помилку при оцінці доказів та застосуванні норм права. Такі помилки може виправити суд вищої інстанції.

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо при цьому не зачіпається суть судового рішення.

Просить скасувати ухвалу суду та прийняти постанову, якою відмовити у задоволенні заяви про виправлення помилки у виконавчому листі.

Яремчанська міська організація політичної партії Українська стратегія Гройсмана у відзиві на апеляційну скаргу звертає увагу на те, доводи апеляційної скарги зводяться до незгоди з ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2021 з питань виправлення описки, яка набрала законної сили.

Зазначена ухвала підлягала до обов`язкового виконання, що і було виконано ухвалою Івано - Франківського окружного адміністративного суду від 30.09.2021.

В судове засідання для розгляду апеляційної скарги учасники справи не прибули, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, а тому відповідно до ч.4 ст.229, ст.313 КАС України апеляційний суд ухвалив розгляд апеляційної скарги здійснити за відсутності учасників справи та без здійснення фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Колегія суддів заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Розглядаючи спір, судова колегія вважає, що місцевий суд в повній мірі дослідив і оцінив обставини по справі, надані сторонами докази.

Судом встановлено, що рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 05.11.2020 відмовлено в задоволенні позову Яремчанської міської організації політичної партії Українська стратегія Гройсмана до Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області про визнання протиправними дій, скасування рішень та зобов`язання вчинити дії.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 апеляційну скаргу Яремчанської міської організації Політичної партії Українська стратегія Гройсмана задоволено частково. Рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 05.11.2020 - скасовано та прийнято нову постанову, якою адміністративний позов Яремчанської міської організації Політичної партії Українська стратегія Гройсмана задоволено частково.

Визнано протиправними дії Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області щодо врахування проведеного 31.10.2020 повторного перерахунку голосів виборців на виборчій дільниці №261029 при встановленні остаточних результатів.

Визнано протиправною та скасовано постанову Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області від 01.11.2020 про встановлення результатів виборів в багатомандатному виборчому окрузі на місцевих виборах 25.10.2020 з виборів депутатів Яремчанської міської ради.

Зобов`язано Яремчанську міську територіальну виборчу комісію Надвірнянського району Івано-Франківської області повторно встановити результати виборів в багатомандатному виборчому окрузі на місцевих виборах 25.10.2020 з виборів депутатів Яремчанської міської ради, відповідно до вимог статті 255 Виборчого кодексу України, з врахуванням протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №261029 з виборів депутатів Яремчанської міської ради від 25.10.2020. В решті вимог відмовлено.

На виконання даної постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 Івано-Франківським окружним адміністративним судом 18.11.2020 видано виконавчий лист, яким зобов`язано Яремчанську міську територіальну виборчу комісію Надвірнянського району Івано-Франківської області повторно встановити результати виборів в багатомандатному виборчому окрузі на місцевих виборах 25.10.2020 з виборів депутатів Яремчанської міської ради, відповідно до вимог статті 255 Виборчого кодексу України, з врахуванням протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №261029 з виборів депутатів Яремчанської міської ради від 25.10.2020.

Таким чином, станом на дату набрання чинності рішення по справі №300/3103/20, видано виконавчий лист, який відповідав резолютивній частині постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020.

Надалі 26.11.2020 до Восьмого апеляційного адміністративного суду надійшла заява Яремчанської міської організації Політичної партії Українська стратегія Гройсмана про роз`яснення постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 у справі №300/3103/20, в якій заявник просив роз`яснити в частині, які викликають непорозуміння в Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області згідно постанови Яремчанської міської територіальної виборчої комісії Надвірнянського району Івано-Франківської області № 62 про неможливість виконання рішення суду від 13.11.2020.

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 відмовлено у задоволенні заяви Яремчанської міської організації Політичної партії Українська стратегія Гройсмана про роз`яснення постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 у справі №300/3103/20.

Також Яремчанська міська організація Політичної партії Українська стратегія Гройсмана звернулась до Восьмого апеляційного адміністративного суду із заявою про виправлення описки в резолютивній частині постанови, а саме зазначивши Єдиний багатомандатний виборчий округ , замість Багатомандатний виборчий округ .

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 задоволено заяву Яремчанської міської організації Політичної партії Українська стратегія Гройсмана про виправлення описки у постанові Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 у справі № 300/3103/20. Виправлено описку у резолютивній частині постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 у справі №300/3103/20, а саме замість Багатомандатний виборчий округ вказано Єдиний багатомандатний виборчий округ .

Відповідно до ч.1 ст.374 КАС України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Відповідно до пункту 5 ч. 1 ст.4 Закону України Про виконавче провадження у виконавчому документі зазначаються зокрема резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень.

Як вбачається із матеріалів справи, у спірному виконавчому листі від 18.11.2020 зобов`язано Яремчанську міську територіальну виборчу комісію Надвірнянського району Івано-Франківської області повторно встановити результати виборів в багатомандатному виборчому окрузі на місцевих виборах 25.10.2020 з виборів депутатів Яремчанської міської ради, відповідно до вимог статті 255 Виборчого кодексу України, з врахуванням протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №261029 з виборів депутатів Яремчанської міської ради від 25.10.2020.

Однак, ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 задоволено виправлено описку у резолютивній частині постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 у справі №300/3103/20, у відповідності до якої був і виданий виконавчий лист. Ухвала набрала законної сили.

Відповідно до ч.2 ст.14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Відтак, враховуючи те, що постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 та ухвала 04.12.2020 про виправлення описки є чинними, то такі підлягають до виконання.

Аргументація апеляційної скарги зводиться лише до незгоди із ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 про виправлення описки у резолютивній частині постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020, однак така ухвала не була оскаржена та набрала законної сили.

Колегія суддів звертає увагу на те, що ухвалою Івано - Франківського окружного адміністративного суду від 15.02.2021 визнано таким, що не підлягає виконанню виконавчий лист, виданий 18.11.2020 Івано-Франківським окружним адміністративний судом, оскільки виконавчий лист, виданий 18.11.2020 Івано-Франківським окружним адміністративний судом, не відповідає постанові Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 з урахуванням ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 про виправлення описки.

Відтак, враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що виконання постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09.11.2020 з урахуванням ухвали Восьмого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 є можливим лише шляхом виправлення помилки у виконавчому листі, виданому 18.11.2020 Івано-Франківським окружним адміністративний судом.

Враховуючи наведене вище, апеляційний суд вважає вірним висновок суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення заяви про виправлення описки у виконавчому листі.

Керуючись ст.ст. 243, 308, 315, 316, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

постановив:

Апеляційну скаргу Яремчанської міської організації політичної партії Сила людей залишити без задоволення, ухвалу Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2021 року про виправлення помилки у виконавчому листі у справі № 300/3103/20 - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий суддя І. М. Обрізко судді Р. П. Сеник Н. М. Судова-Хомюк Повне судове рішення складено 14.02.2022 року.

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.02.2022
Оприлюднено18.02.2022
Номер документу103319153
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —300/3103/20

Постанова від 02.02.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 30.09.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 15.02.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кафарський В.В.

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні