Ухвала
від 23.01.2022 по справі 496/2748/21
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/2748/21

Провадження № 2/496/138/22

У Х В А Л А

24 січня 2022 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Пендюри Л.О.

за участю секретаря Богдан Ю.В.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду міста Біляївка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Благоустрій» Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області про скасування наказів, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду знаходиться вказана цивільна справа.

Позивачка після перерви в судове засідання не з`явилась, але подала до суду заяву, в якій вказала, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить справу розглянути у її відсутність.

Представник відповідача КП «Благоустрій» Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області Підопригора Є.М. 17.11.2021 року в судовому засіданні заперечував проти розрахунку позивачки, щодо її заробітної плати та зобов`язався надати розрахунок до суду, про те відповідний розрахунок не надав, а після перерви до судового засідання не з`явився. 11.01.2022 року до судового засідання з`явився інший представник відповідача Стетюра А.І., який заявив клопотання про ознайомлення з матеріалами справи та розрахунку суду не надав. Після перерви 24.01.2022 року до судового засідання не з`явився, хоча повідомлявся про день слухання справи належним чином, про що свідчить його підпис у довідковому листі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про витребування доказів з власної ініціативи, з наступних підстав.

В позовній заяві позивачка, крім іншого, просить суд стягнути з відповідача на її користь заробітну плату за період вимушеного прогулу із розрахунку місячної заробітної плати (посадового окладу згідно штатного розпису).

Середній заробіток працівника визначається відповідно до статті 27Закону України«Про оплатупраці» за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року №100(далі - Порядок).

Згідно п. 2 розділу І Порядку період, за яким обчислюється середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата.

Пунктом 4 розділу ІІІ Порядку встановлено, що при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов`язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю.

З довідки КП «Благоустрій» Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області від 31.05.2021 року, складеної позивачкою, вбачається, що її заробітна плата за останні два календарні місяці перед звільненням, а саме квітень-травень 2021 року становить 18160 грн. та 29067,31 грн. відповідно.

Разом з тим, середній заробіток обраховується за два календарні місяці, що передують звільненню. Позивачку звільнили 31 травня 2021 року, а тому для розрахунку середнього заробітку необхідні відомості щодо нарахованої та виплаченої заробітної плати ОСОБА_1 за березень та квітень 2021 року з зазначенням нарахувань.

Відповідно дост.76ЦПК України,доказами єбудь-якідані,на підставіяких судвстановлює наявністьабо відсутністьобставин (фактів),що обґрунтовуютьвимоги ізаперечення учасниківсправи,та іншихобставин,які маютьзначення длявирішення справи. Цідані встановлюютьсятакими засобами: 1)письмовими,речовими іелектронними доказами; 2)висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно положень ч. 7ст. 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом, у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 6 ст. 84 ЦПК України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

У відповідності до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладеніобставини уїх сукупності,для повного,об`єктивного тавсебічного розглядусправи,суд вважаєза необхідневитребувати зКП «Благоустрій»Нерубайської сільськоїради Біляївськогорайону Одеськоїобласті довідкупро середньомісячнузаробітну плату ОСОБА_1 (безурахування відпускнихта лікарняних)за останнідва календарнімісяці роботи,що передуютьподії,із якоюпов`язана виплата,тобто днюзвільнення працівниказ роботи,а саме31.05.2021року,а такождовідку пророзмір середньоденної(середньогодинної)заробітної плати,а такожкількість робочихднів заостанні 2календарні місяці,згідно зграфіком роботипідприємства,за періодберезень таквітень 2021року іззазначенням нарахувань, оскільки вказані довідки мають доказове значення для правильного вирішення справи по суті в разі задоволення позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 12, 76, 81, 84, 118 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Витребувати в КП «Благоустрій» Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області:

-довідку про середньомісячну заробітну плату ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (без урахування відпускних та лікарняних) за останні два календарні місяці роботи, що передують звільненню, із якою пов`язана виплата, а саме: березень та квітень 2021 року із зазначенням нарахувань;

-довідку про розмір середньоденної (середньогодинної) заробітної плати, а також кількість робочих днів за останні 2 календарні місяці, згідно з графіком роботи підприємства, за період березень та квітень 2021 року.

Роз`яснити уповноваженій особі КП «Благоустрій» Нерубайської сільської ради Біляївського району Одеської області положення ч. 7 ст. 84 ЦПК України, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня складання її повного тексту до Одеського апеляційного суду, через Біляївський районний суд.

Оскарження ухвалипро забезпеченнядоказів незупиняє їївиконання,а такожне перешкоджаєрозгляду справи.

Суддя Л.О. Пендюра

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.01.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103483370
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —496/2748/21

Постанова від 21.12.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 11.08.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Рішення від 03.03.2022

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 23.01.2022

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні