Постанова
від 15.02.2022 по справі 904/6330/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2022 року м.Дніпро Справа № 904/6330/21

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Антоніка С.Г.,

суддів: Березкіної О.В., Дарміна М.О.

секретар судового засідання: Грачов А.С.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Приватного акціонерного товариства "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 07.12.2021 (повний текст оформлений 14.12.2021, суддя Назаренко Н.Г.) у справі №904/6330/21

за позовом Акціонерного товариства "Українська залізниця", м. Київ, в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" акціонерного товариства "Українська залізниця", м. Дніпро

до Приватного акціонерного товариства "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення плати за користування вагонами та збору за зберігання вантажів у сумі 335 679,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Приватного акціонерного товариства "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" плати за користування вагонами у розмірі 324 613,68 грн. та збору за зберігання вантажів у сумі 11 065,32 грн.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 07.12.2021 року позов задоволено.

Задовольняючи позовні вимоги, господарський суд виходив з того, що відповідач не спростував доводів позивача, не надав доказів того, що мав можливість прийняти спірні вагони, а також не довів наявність обставин, що є підставою для звільнення від плати за користування вагонами з огляду на положення статті 121 Статуту та пункту 16 Правил користування вагонами і контейнерами, згідно з якими вантажовласник звільняється від плати за користування вагонами і контейнерами.

Не погодившись із рішенням місцевого господарського суду, Приватне акціонерне товариство "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат звернулось до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, якою просить скасувати рішення суду від 07.12.2021р. та прийняти нове, яким у задоволені позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга обгрунтована наступним:

- на час затримки вагонів на станції Інгулець відповідачем були пред`явлені станції Інгулець до перевезення вагони, які не забиралися станцією, тобто, на час складання актів пред`явлені відповідачем вагони не були прийняті залізницею, про що були зроблені застереження в актах та в повідомленнях про затримку вагонів;

- враховуючи те, що затримка вагонів, які відображені в Актах загальної 34,36,37,38,41,43,46,49,50,53,55,57,59,62,64,66,68,69,73,7576,77,79,82,86,88,91,93,9- 99,103,106,108,112,114,121,124,125,127,128,131,133 на станції Інгулець сталась не з вини Відповідача, то і відсутні підстави вважати, що затримка вагонів на підходах до станції Інгулець - на станціях Кривий Ріг Західний, Кривий Ріг Головній: Червоний Шахтар з причин скупчення вагонів на станції Інгулець, сталась також з Відповідача.

- пунктом 16 Правил користування вагонами і контейнерами передбачено, що вантажовласник звільняється від плати за користування вагонами і контейнерами у разі затримки прийняття залізницею вагонів, які пред`явлено їй до здачі, з причин, що залежать від залізниці

- затримка вагонів, що прямували на адресу ПРАТ «ІНГЗК», на підходах до станції Інгулець відбувалася з причин, що залежать від залізниці, вини Відповідача в затримці вагонів немає.

Позивач у відзиві на апеляційну скаргу просив рішення господарського суду залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 17.01.2022 року відкрито апеляційне провадження у справі 904/6330/21. Розгляд справи призначений у судовому засіданні.

Згідно зі ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Колегія суддів, переглянувши справу за наявними у ній доказами, що стосуються фактів, викладених в апеляційній скарзі, в межах доводів та вимог апеляційних скарг, зазначає наступне.

Як встановлено господарським судом та вбачається з матеріалів справи, 20.03.2020 між Акціонерним товариством "Українська залізниця", в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" (залізниця) та Приватним акціонерним товариством "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" (власник колії) було укладено договір про експлуатацію залізничної під`їзної колії Приватного акціонерного товариства "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", яка примикає до станцій Інгулець регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" № ПР/М-20240/НЮдч (далі - договір).

Згідно зі Статутом залізниць України, Правилами перевезень вантажів залізничним транспортом України, і на умовах цього договору експлуатується під`їзна колія, яка належить власнику, що примикає до станції Інгулець регіональної філії «Придніпровська залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця»: стрілкою № 5 до продовження станційної колії № 3 та стрілкою № 23 до продовження станційної колії № 2. Під`їзна колія обслуговується власними локомотивами. Межею під`їзної колії є знаки Межа під`їзної колії" встановлені на продовженні колії №3 біля вхідного світлофора НІ, на продовженні колії №2 біля вхідного світлофора Н11 (п. 1. договору).

Розгорнута довжина під`їзної колії складає 50624,66 погонних метрів (п. 2. договору).

У межах смуги відведення під`їзною колією і спорудами власника колії зайнято ділянку площею 0 кв.м (п. 3. договору).

Рух поїздів на під`їзній колії здійснюється з додержанням Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, Інструкції про порядок обслуговування і організації руху на під`їзній колії (п. 4. договору).

Здавання вагонів для під`їзної колії здійснюється за повідомленнями, які передає відповідальний працівник станції Інгулець по телефону відповідальному працівнику залізничного цеху ПРАТ «ІНГЗК» не пізніше, ніж за 2 години до пред`явлення вагонів до здавання, з реєстрацією у «Книзі повідомлень про час подавання вагонів під навантаження або вивантаження» форми ГУ-2 (п. 5. договору).

Вагони для під`їзної колії власника подаються локомотивом залізниці на одну з колій № 1,2, 3, IV, 5, 6, 7, 8, 9, 10 станції Інгулець за вказівкою черговою по залізничній станції Інгулець, де здійснюються передавальні операції з вагонами у технічному та комерційному відношенні. Подальший рух вагонів здійснюється локомотивом власника колії (п. 6. договору).

Всі вагони здаються на під`їзну колію у тій кількості, в якій прибули на станцію Інгулець, але не більше 260 осей, вагою не більше 1430 тонн (п. 7. договору).

Про готовність вагонів до відправлення з під`їзної колії відповідальний працівник залізничного цеху ПРАТ «ІНГЗК» повідомляє по телефону відповідального працівника станції примикання Інгулець залізниці не пізніше, ніж за одну годину до пред`явлення вагонів до здачі залізниці, з наступним наданням письмового повідомлення за формою, встановленою Правилами користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 № 113 (п. 8. договору).

Відповідно до п. 9. договору з під`їзної колії вагони здаються за повідомленнями:

- вагони, навантажені концентратом залізорудним - цілими маршрутами, сформованим у відповідності з ПТЕ і планом формування поїздів;

- інші - у тій кількості, у якій були передані.

З під`їзної колії ПРАТ «ІНГЗК» на станцію Інгулець вагони здаються у кількості не більше 240 осей, максимальною вагою 5100 тонн.

Вагони, що повертаються з під`їзної колії, подаються локомотивом власника колії на одну з колій № 1, 2, 3, IV, 5, 6, 7, 8, 9, 10 станції Інгулець, за вказівкою чергового по залізничній станції Інгулець, де здійснюється приймання вагонів Залізницею у технічному та комерційному відношенні.

Середньодобова переробна спроможність по основним вантажним фронтам наведена у додатку ї до договору. Час перебування вагонів, на під`їзній колії обчислюється з моменту закінчення передавальних операцій при передачі вагонів залізницею власнику колії до моменту закінчення цих операцій при поверненні-вагонів залізниці (п. 10. договору).

Для під`їзної колії встановлюється загальний термін перебування усіх вагонів - 12,0 години (п. 11. договору).

Відстань для нарахування збору за подачу, забирання вагонів встановлюється 0 км в обидва кінці (п. 13. договору).

Відповідно до п. 14. договору власник колії сплачує залізниці:

- за користування вагонами - згідно з Правилами користування вагонами і контейнерами;

- за зберігання вантажів у вагонах - у разі затримки їх з причин, залежних від власника колії, після закінчення терміну безоплатного зберігання, сплачується незалежно від місця затримки (на станції призначення та на підходах до тієї) - згідно з Правилами зберігання вантажів;

- інші збори і плати за додаткові роботи та послуги, які виконує Залізниця для Власника колії - згідно з діючими нормативними документами.

Збори і плати вносяться на підставі ст. 62 Статуту залізниць України у національній валюті України, на умовах попередньої оплати на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання філії «ЄРЦД».

Одностороння відмова від виконання договору і одностороння зміна його умов не допускаються. Розірвання договору або зміна умов можуть мати місце за згодою сторін, які уклали договір, а в разі недосягнення згоди - за рішенням господарського суду (п. 19. договору).

Цей договір вважається укладеним з моменту підписання його сторонами та скріплення печатками сторін, і діє з 01.04.2020 до 31.03.2021 включно (п. 21. договору).

Так, в січні 2021 року за залізничними накладними №№42406702, 42414755, 42435230, 42435164, 42434480, 42434563, 42434647, 42435131, 42434696, 42417261, 42407924, 42425546, 42425611, 42425595, 42425710, 42425801, 42425777, 42425744, 42414797, 42414771, 42425579, 42425793, 42425736, 42423103, 42423053, 42422998, 42423004, 42422980, 42422899, 42422949, 42239111, 42239103, 42239202, 42239236, 42239095, 42239194, 42227546, 42227587, 42227553, 42227538, 42227561, 42227520, 42227579, 42227637, 42227611, 42227629, 42227603, 42252262, 42252460, 42252452, 42248740, 42248724, 42248732, 42234062, 42234054, 42234096, 42234039, 42234047, 42232165, 42232157, 42232124, 42232199, 42232223, 42232231, 42232132, 42232215, 42239152, 42239178. 42239137, 42239228, 42239244, 42239129, 42239384, 42239210, 42227595, 42221895, 42113050. 42423137, 42425843, 42425686, 42425629, 42425835, 42425678, 42425652, 42425561. 42425645, 42427948, 42427955, 42399485, 42399436, 42399402, 42399477, 42420919, 42420927, 42406900, 42425447, 42406777, 42406884, 42452060, 42457812, 42452045, 42452052, 42437954, 42452037, 42433029, 42433110, 42432955, 42432971, 42433003, 42432914, 42432948, 42450270, 42450254, 42450213, 42450262, 42450106, 42450148, 42450239, 42450247, 42450155, 42450197, 42450122, 42450130, 42450080, 42450114, 42450056, 42450064, 42450072, 42457754, 42425496, 42399410, 42467688, 42467738, 42467837, 42468017, 42468074, 42433334, 42433383, 42441006, 42441022, 52516671, 52516689, 52516614, 52516606, 52516648, 52516499, 52516457, 52516523, 52516531, 52516507, 52516549, 52516481, 52516663, 52516655, 52516598, 52516846, 52516853, 52514593, 52514619, 52514627, 52513488, 52513512, 52513496, 52513504, 52513462, 52513447, 52511805, 52511813, 52511821, 52511748, 52511730, 52511797, 52513082, 52513058, 52511904, 52511995, 52513041, 52513066, 52513090, 52513033, 52513074, 46522769, 46548426, 46555850, 46555892, 46555900, 46555926, 46569778, 46569794, 46569802, 46530614, 46569711, 46569737, 46569745. 46538518, 46555819, 42491910, 42492066, 42492132, 42491837, 42491928, 42491936, 42491944, 42491953, 42491977, 42491985, 42491993, 42492017, 42492025, 42492033, 42492041, 42492058. 42492074, 42492082, 42492108, 42492181, 42492207, 42492231, 42492249, 42492256, 42492264. 42491761, 42491779, 42491811, 42491829, 42491852, 42491894, 42472415, 42472464, 42472548, 42472407, 42472878, 42472746, 42472670, 42472928, 42472860, 42472530, 42472902, 42472845, 42472761, 42472696, 42472712, 42472837, 42472753, 42472324, 42472647, 42472449, 42472381, 42472282, 42472399, 42472910, 42467944, 42221929, 42239145, 42239160, 42239186, 42325175, 42324996, 42414060, 42414011, 42414078, 52514569, 52514577, 52514585, 52514650, 52516465, 52516473, 52516515, 52516622, 52516630, 52516861, 46810396, 42491027, 42490987, 42491001, 42466078, 42466060, 42466052, 42461541, 42461558, 42461566, 42461574, 42473132, 42473116, 42473108, 42473157, 42473124, 42466334, 24266318, 42426080, 42465708, 42465724, 42465690, 42465732, 42465799, 42465971, 42466003, 42465997, 42465989, 42465963, 42465757, 42465740, 42465765, 42465682, 42465773, 42465716, 42465781, 42465674, 42425231, 42414714, 42457770, 42430025, 42430009, 52355369, 42511428, 42511436, 42511469, 42511485, 42511493, 42511196, 42511204, 42511220, 42511246, 42511238, 42511253, 42503649, 42508382, 42508440, 42508432, 42508465, 42508473, 42508523, 42508549, 42508556, 42508564, 42508598, 42508614, 42508622, 42508655, 42508671, 42508689, 42508812, 42508820, 42508887, 42508853, 52513173, 46569778, 46569711, 46548426, 46530598, 42234088, 42234070, 42232207, 42232140, 52513892, 42452078, 42232181, 42232173, 52528254, 52523867 на адресу ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" прийняті до перевезення порожні власні вагони.

Згідно з зазначеними накладними станція та залізниця призначення Інгулець Придніпровської залізниці.

По прибуттю вагонів на станцію Інгулець, у відповідності до пункту 4 Правил користування вагонами, вантажоодержувача було повідомлено про прибуття та готовність подавання вагонів залізницею, про що зроблені відповідні записи в Книзі повідомлень про час подавання вагонів під навантаження або вивантаження форми ГУ-2.

Станцією призначення Інгулець було оформлено акти загальної форми ГУ-23 №№108, 114 від 10.01.2021, №№, 124, 125, 127, 128, 131, 133, 146 від 11.01.2021, №№ 149, 150, 152, 155,156, 157 від 12.01.2021, №№ 164, 170,176 від 13.01.2021, з яких вбачається, що вагони, що прибули на адресу ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" своєчасно не забрані ним на свою під`їзну колію.

В подальшому, станцією призначення Інгулець Придніпровської залізниці нарахована плата за користування спірними вагонами згідно з відомостями форми ГУ-46 №№12019062, 12019063,12019066, 12019067, 13019071, 13019072, 13019074, 13019076, 13019078, 13019079, 13019080, 14019084 - на суму 324 613,68грн. та збір за зберігання вантажу по накопичувальній картці ф.ФДУ-92 № 15019003 в сумі 11 065,32грн. на загальну суму - 335 679,00грн., які в зазначеній сумі нарахування, підписані ПрАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" із застереженнями.

Відповідач плату за користування спірними вагонами в сумі 324 613,68грн. та збір за зберігання вантажу в сумі 11 065,32грн. не сплатив, що стало підставою для звернення позивача з позовом до суду.

Відповідно до положень частини 5 статті 307 Господарського кодексу України, яка кореспондується з положеннями частини другої статті 908 та статті 920 Цивільного кодексу України, умови перевезення вантажів окремими видами транспорту, а також відповідальність суб`єктів господарювання за цими перевезеннями визначаються транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно-правовими актами. Сторони можуть передбачити в договорі також інші умови перевезення, що не суперечать законодавству та додаткову відповідальність за неналежне виконання договірних зобов`язань.

Згідно ст.71 Статуту залізниць України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 року № 457, з подальшими змінами (далі - Статут), взаємовідносини залізниці з підприємством, порядок і умови експлуатації залізничних під`їзних колій визначаються договором. Порядок подачі і забирання вагонів і контейнерів на залізничній під`їзній колії встановлюється договором на експлуатацію залізничної колії (договором на подачу та забирання вагонів).

Відповідно до статті 46 Статуту, одержувач зобов`язаний прийняти і вивезти зі станції вантаж, що надійшов на його адресу. Терміни вивезення і порядок зберігання вантажів установлюються Правилами. Вантажі, що прибули, зберігаються на станції безкоштовно протягом доби. Цей термін обчислюється з 24-ої години дати вивантаження вантажу (контейнера) засобами залізниці або з 24-ої години дати подачі вагонів під вивантаження засобами одержувача. За зберігання вантажу на станції понад зазначений термін справляється плата, встановлена тарифом.

Згідно з ст.36 Статуту у разі виникнення ускладнень на станції у зв`язку з несвоєчасним вивантаженням і вивезенням вантажів начальник залізниці має право збільшувати розмір збору за їх збереження до двократного розміру

Статтею 119 Статуту залізниць України встановлено, що за користування вагонами і контейнерами залізниці вантажовідправниками, вантажоодержувачами, власниками під`їзних колій, портами, організаціями, установами, громадянами - суб`єктами підприємницької діяльності вноситься плата. Порядок визначення плати за користування вагонами (контейнерами) та звільнення вантажовідправника від зазначеної плати у разі затримки забирання вагонів (контейнерів), що виникла з вини залізниці, встановлюється Правилами. Зазначена плата вноситься також за час затримки вагонів на станціях призначення і на підходах до них в очікуванні подання їх під вивантаження, перевантаження з причин, що залежать від вантажоодержувача, власника залізничної під`їзної колії, порту, підприємства. За час затримки на коліях залізниці вагонів, що належать підприємствам чи орендовані ними, стягується 50 відсотків зазначених розмірів плати.

Пунктами 3, 6, 8 - 10, 12, 13 Правил користування вагонами і контейнерами, затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 25.02.1999 за № 113, передбачено, що облік часу користування вагонами і контейнерами та нарахування плати за користування ними провадиться на станціях відправлення та призначення за Відомістю плати за користування вагонами форми ГУ-46 (додаток 1), Відомістю плати за користування контейнерами форми ГУ-46к (додаток 11), які складаються на підставі Пам`яток про подавання/забирання вагонів форми ГУ-45 (додаток 2), Пам`яток про видачу/приймання контейнерів форми ГУ-45к (додаток 8), Повідомлення про закінчення вантажних операцій з вагонами (додаток 12), Актів про затримку вагонів форми ГУ-23а (додаток 3), Актів загальної форми ГУ-23 (додаток 6)…

Час користування обчислюється окремо для кожного вагона і контейнера за його номером. Номерному обліку часу користування підлягають усі вагони і контейнери, подані під вантажні операції на місцях загального користування, а на місцях незагального користування - вагони і контейнери парку залізниць України й інших держав, передані на під`їзні колії або орендовані ділянки колій (п.6).

Усі завантажені вагони, а також порожні вагони, які належать підприємствам, організаціям, портам, установам і громадянам, та орендовані ними, що знаходяться на станціях і на підходах до них в очікуванні подавання під вантажні або інші операції з причин, які залежать від вантажовласника, є такими, що перебувають у користуванні вантажовласника.

У разі затримки вагонів на станції з причин, які залежать від вантажовласника, складається акт загальної форми, який підписується представниками станції і вантажовласника. В акті вказується час (у годинах та хвилинах) початку та закінчення затримки вагонів і їх номери (п.8).

Про затримку вагонів і контейнерів з вини вантажовласника на підходах до станції призначення залізниця видає наказ (додаток 4). Наказ підписується посадовою особою, визначеною начальником залізниці (п.9).

Облік затриманих на підходах вагонів здійснюється станцією, на якій вони простоюють, на підставі акта про затримку вагонів, що складається станцією.

Усі дані, вказані в цьому акті, передаються станцією у "Повідомленні про затримку вагонів" (додаток 5) до інформаційно-обчислювального центру залізниці та на станцію призначення.

Акт про затримку вагонів складається у трьох екземплярах - один залишається на станції затримки і два додаються до перевізних документів.

Станція призначення інформує вантажовласника про затримку вагонів з його вини, передаючи йому копію Повідомлення про затримку вагонів не пізніше двох годин після його отримання (телефонограмою, телеграфом, поштовим зв`язком, через посильних, факсом або іншим способом, установленим начальником станції за погодженням з вантажовласником) (п.10).

Загальний час, за який вноситься вантажовласником плата залізниці за користування вагонами, включає час затримки вагонів з його вини та час перебування їх у безпосередньому розпорядженні вантажовласника.

Час до 30 хвилин не враховується, час 30 хвилин і більше враховується як повна година.

Причини, які є підставою для нарахування плати за користування вагонами в разі затримки їх на підходах до припортових станцій призначення, зазначаються в актах про затримку вагонів (п.12).

Плата за користування стягується з вантажовласника також у разі затримки вагонів (контейнерів) під час перевезення в усіх випадках, крім тих, які залежать від залізниці (п.13).

Відповідно до абзацу третього пункту 2.6. Правил розрахунків за перевезення вантажів, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000 № 644 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.11.2000 р. за № 864/5085), усі належні залізниці платежі за додаткові послуги, штрафи (які не були включені в перевізні документи і у відомості плати за користування вагонами та контейнерами) включаються в накопичувальні картки, які складаються станціями в трьох примірниках із зазначенням у них відомостей про надані послуги і їх вартість. Ці відомості підтверджуються підписами працівника станції і вантажовласника. Один примірник накопичувальної картки, відомості плати за користування вагонами та контейнерами, за подавання, забирання вагонів та маневрову роботу надаються вантажовласнику.

Згідно з п. 5, п. 8 Правил, зберігання вантажів (статті 12, 46 Статуту), затверджених Наказом Міністерства транспорту України від 21.11.2000р. № 644, якщо одержувач не вивіз вантаж з місця загального користування у терміни, встановлені статтею 46 Статуту, з нього стягується плата за зберігання вантажу, встановлена тарифом, незалежно від того, чиїми засобами здійснюється охорона вантажу. Збір за зберігання вантажів у вагонах (контейнерах) у разі затримки їх з вини одержувача (відправника) після закінчення терміну безоплатного зберігання сплачується незалежно від місця затримки (на станції призначення та на підходах до неї, на прикордонних, припортових станціях тощо).

Термін безоплатного зберігання обчислюється:

якщо на станції призначення вивантаження здійснюється засобами: залізниці- з 24-ої години дати вивантаження вантажів; одержувача - з 24-ої години дати подавання вагонів під вивантаження;

при переадресуванні - після двох годин з моменту повідомлення про прибуття вантажу;

при затримці - з моменту затримки.

Матеріалами справи підтверджується, що прийняті до перевезення позивачем вагони були затримані на підходах до станції призначення Інгулець на станціях Кривий Ріг Головний, Червоний Шахтар, Кривий Ріг-Західний через скупченість вагонів на станції призначення внаслідок несвоєчасного забирання з колій станції одержувачем вантажів, які вже прибули на його адресу, тобто з вини відповідача.

Факт накопичення вагонів на станції призначення підтверджується переліченими вище актами форми ГУ-23, в яких вказано час початку та закінчення затримки вагонів і їх номери.

Станцією призначення Інгулець було вчасно повідомлено відповідача про затримку вагонів, що підтверджується повідомленнями, які перелічені у книзі повідомлень про час подавання вагонів під навантаження або вивантаження станції Інгулець Придніпровської залізниці, копія якої наявна в матеріалах справи.

Розрахунки плати за користування вагонами та збору за зберігання вантажу здійснені позивачем правильно, відповідно до вимог чинного законодавства.

Враховуючи наведені вище норми права та обставини даної справи, колегія суддів погоджується з висновком господарського суду про задоволення позовних вимог позивача в повному обсязі.

Підстави для скасування оскаржуваного рішення відсутні.

Посилання скаржника на п. 16 Правил та на те, що неприйняття станцією пред`явлених до перевезення вагонів унеможливило прийняття відповідачем вагонів, що прибули на його адресу колегією суддів до уваги не приймаються, оскільки даний пункт Правил стосується затримки прийняття залізницею вагонів від відповідача.

Тобто залізниця не має права нараховувати, а відповідач звільняється від плати за користування вагонами, які були завантажені і знаходилися на під`їзній колії відповідача, з моменту пред`явлення їх залізниці до здачі.

Крім того, відповідач у своїй апеляційній скарзі зазначив, що на час затримки вагонів на станції Інгулець відповідачем були пред`явлені станції Інгулець до перевезення вагони, які не забиралися станцією, тобто, на час складання актів пред`явлені відповідачем вагони не були прийняті залізницею, про що були зроблені застереження в актах та в повідомленнях про затримку вагонів.

Відповідно до ст.74, 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

В рамках справи, що розглядається, документальними підставами вимог про стягнення спірної суми є акти ф. ГУ-23 №№108, 114 від 10.01.2021, №№, 124, 125, 127, 128, 131, 133, 146 від 11.01.2021, №№ 149, 150, 152, 155,156, 157 від 12.01.2021, №№ 164, 170,176 від 13.01.2021, якими підтверджується зайнятість колій на ст. Інгулець на час видачі спірних наказів.

Відтак, в даному випадку відповідачем не доведено та не надано доказів можливості прийняти затримані вагони, а також не доведена відсутність вини у скупчені вагонів на ст. Інгулець.

За наведених обставин апеляційна скарга задоволенню не підлягає. Рішення суду слід залишити без змін.

Витрати з судового збору покласти на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.129, 269, 270, 275, 277, 282-284 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 07.12.2021 у справі №904/6330/21залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду .

Повний текст постанови складено 22.02.2022

Головуючий суддя С.Г. Антонік

Суддя О.В. Березкіна

СуддяМ.О. Дармін

Дата ухвалення рішення15.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103484748
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6330/21

Постанова від 15.02.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Судовий наказ від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Рішення від 07.12.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 30.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні