Ухвала
від 20.02.2022 по справі 320/12694/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 лютого 2022 року Київ №320/12694/21

Суддя Київського окружного адміністративного суду Басая О.В., розглянувши в порядку письмового провадження питання про судові витрати в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС при Міністерстві соціальної політики України, Комісії Київської обласної державної адміністрації з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян та Київської обласної державної адміністрації про визнання протиправними і скасування рішень у частині та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з позовом до Комісії зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС при Міністерстві соціальної політики України, Комісії Київської обласної державної адміністрації з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян та Київської обласної державної адміністрації, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення Комісії Міністерства соціальної політики України зі спірних питань визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яке оформлене протоколом від 27.05.2021 №2 у частині позбавлення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ОСОБА_1 ;

- визнати протиправним та скасувати рішення Комісії Київської обласної державної адміністрації з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категорія громадян, яке оформлене протоколом від 30.07.2021 №32-21 у частині позбавлення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ОСОБА_1 та вилучення посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, у ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Київську обласну державну адміністрацію поновити ОСОБА_1 статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з урахуванням висновків, викладених у рішенні суду по даній справі, та видати ОСОБА_1 відповідне посвідчення "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році" (категорія 1) серії А.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 2 лютого 2022 року, адміністративний позов ОСОБА_1 задоволено.

У позовній заяві представник позивача зазначив, що орієнтована сума витрат на професійну правничу допомогу становить 5000 грн в суді першої інстанції, відповідні докази та документи, які підтверджують витрати будуть надані суду.

Ухвалою від 8 лютого 2022 року Київський окружний адміністративний суд призначив судове засідання щодо розгляду питання про судові витрати на 15 лютого 2022 р. 11.00 год.

У судове засідання 15 лютого 2022 року сторони, не прибули, хоча про дату, час та місце судового розгляду заяви про вирішення питання про судові витрати були повідомлені належним чином.

В судовому засіданні 15 лютого 2022 року суд прийняв рішення про вирішення питання про судові витрати в порядку письмового провадження на підставі наявних доказів, про що постановлена протокольна ухвала.

Розглянувши питання про судові витрати, дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Частиною першою статті 143 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Згідно з частиною третьою цієї ж статті, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог (ч. 4 ст. 143 Кодексу адміністративного судочинства України).

Положеннями частини сьомої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

За відсутності відповідної заяви або неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Суд зазначає, що у позовній заяві представник позивача зазначив, що орієнтована сума витрат на професійну правничу допомогу становить 5000 грн в суді першої інстанції, відповідні докази та документи, які підтверджують витрати будуть надані суду.

Однак, позивачем або представником позивача до закінчення судових дебатів у справі, після ухвалення рішення суду від 02.02.2022, а також у судове засідання, призначене на 15.02.2022 доказів, що підтверджують розмір понесених ним судових витрат на професійну правничу допомогу не надано.

За таких обставин, суд вважає, що заяву представника позивача Демченка К.М. про стягнення орієнтовної суми витрат на професійну правничу допомогу - 5000 грн в суді першої інстанції слід залишити без розгляду.

Керуючись статтями 139, 143, 243, 248, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

Залишити без розгляду заяву представника позивача Демченка К.М. про стягнення орієнтовної суми витрат на професійну правничу допомогу - 5000 грн в суді першої інстанції.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

СуддяБасай О.В.

Дата ухвалення рішення20.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103499183
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними і скасування рішень у частині та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —320/12694/21

Ухвала від 20.02.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Ухвала від 20.02.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Ухвала від 08.02.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Рішення від 01.02.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Ухвала від 12.10.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні