Ухвала
від 22.02.2022 по справі 740/805/22
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/805/22

Провадження № 1-кс/740/269/22

УХВАЛА

22 лютого 2022 року м. Ніжин

Слідчий суддя Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування, погоджене прокурором Ніжинської окружної прокуратури ОСОБА_4 , заявлене у межах кримінального провадження, внесеного 24 лютого 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021270000000011 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України,

установив:

У поданому до суду клопотанні ставиться питання про продовження строку досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні терміном на 6 місяців.

Клопотання мотивоване тим, що 04.10.2021 до Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області для організації проведення досудового розслідування надійшли матеріали вказаного кримінального провадження разом з постановою першого заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури про доручення здійснення досудового розслідування іншому органу від 23.09.2021 року.

Під час досудового розслідування встановлено, що 24.02.2021 до СУ ГУ ДФС у Чернігівській області надійшли матеріали УПЕП ГУ ДФС у Чернігівській області щодо виявлення факту зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв, маркованих марками акцизного податку з ознаками підробки.

Відомості за цим фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021270000000011 від 24.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

Під час досудового розслідування проведено низку слідчих дій, зокрема: обшук, за результатами якого вилучено алкогольну продукцію, марковану марками акцизного податку з візуальними ознаками підробки, виробником якої значиться ТОВ «Лікеро-горілчаний завод «Прайм»; ухвалою слідчого судді Новозаводського районного суду міста Чернігова від 04.03.2021 на вилучену в результаті проведення 24.02.2021 обшуку продукцію накладено арешт; призначено судову технічну експертизу документів та судову експертизу матеріалів, речовин та виробів; надано доручення оперативному підрозділу щодо: встановлення походження контрафактної продукції та осіб, які причетні до її виготовлення перевезення та зберігання; витребування у виробників, які зазначені на пляшках контрафактного алкоголю, інформацію чи виготовлялось на їх потужностях продукція вказаної партії, якщо так, то коли та кому була реалізована; допиту керівництва ТОВ «Юнайтед Алко» та працівників вказаного товариства, з приводу укладання та виконання договору поставки напоїв № 190/20 від 01.01.2020 року.

Постановою першого заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури від 23.09.2021 року доручено проведення досудового розслідування слідчому відділу Ніжинського РВП ГУ НП в Чернігівській області.

У досудового розслідування виникла необхідність у проведенні низки слідчих та процесуальних дій з метою встановлення свідків, очевидців та осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, зокрема, повторно провести оперативні заходи з метою отримання інформації, яка представляє інтерес у цьому провадженні, оперативним шляхом перевірити можливі місця зберігання нелегальної алкогольної продукції на території Ніжинського району.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 24.02.2022 року та з урахуванням складності кримінального провадження потребує продовження на 6 (шість) місяців, оскільки необхідність цього зумовлена завданням кримінального провадження визначеними ст. 2 КПК України, а саме захистом особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, а також притягненням винних до відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення.

Оскільки під час досудового розслідування жодній особі не було повідомлено про підозру, а встановити особу, причетну до скоєння вказаного кримінального правопорушення, неможливо було здійснити в межах строків досудового розслідування у зв`язку з карантинними обмеженнями на час пандемії COVID-19, слідчий просив продовжити строк досудового розслідування у вказаному провадженні на 6 місяців.

У судове засідання слідчий не з`явився, у клопотанні просив розглянути клопотання за його відсутності та без фіксування судового засідання.

Згідно із ч. 4 ст. 107Кримінального процесуального кодексу України (далі КПКУкраїни) фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

У статті 2 КПК України регламентовано завдання кримінального провадження, якими є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно із ч. 1 ст.219КПКУкраїни строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1)шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ст.294КПКУкраїни якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 КПК України, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2-3 частини четвертої статті 219 КПК України.

При цьому згідно із ч. 4 ст.294КПКУкраїни строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців внаслідок виняткової складності провадження.

За приписами ч.1 ст.295-1КПКУкраїни продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

З огляду на те, що всебічне, повне та об`єктивне розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування неможливо здійснити до закінчення строку досудового розслідування, вважаю, що наявні підстави для продовження строку досудового розслідування на шість місяців, що є об`єктивно необхідним і достатнім для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень у вказаному кримінальному провадженні та відповідає завданням кримінального провадження.

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.294,295,295-1 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 24 лютого 2021 рокудо Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021270000000011, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 204 Кримінального кодексу України, продовжити на шість місяців до 24 серпня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу103508616
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —740/805/22

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

Ухвала від 24.05.2023

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні