Ухвала
від 22.02.2022 по справі 535/126/22
КОТЕЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 535/126/22

Провадження № 2/535/129/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2022 року смт Котельва

Котелевський районний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Мальцева С.О., секретар судового засідання Білик Н.О., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Сідько Світлани Іванівни про забезпечення позову по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) до Акціонерного товариства "Банк Форвард" (адреса місцязнаходження: м.Київ вул.Саксаганського, буд.105) про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Незнайко Євген Вікторович (адреса місцязнаходження: м.Київ, вул.Еспланадна,32В, 1-й поверх); Приватний виконавець виконавчого округу м.Києва Дорошкевич Віра Леонідівна (адреса місцязнаходження:м.Київ, вул.Окіпної Раїси,4-А, офіс 71-А);-

УСТАНОВИВ:

Представник позивача СідькоС.І., яка дієнапідставі угодипро наданняправової допомогивід 17.01.2022року звернуласядо судув інтересахпозивача ОСОБА_1 з позовом провизнання виконавчогонаписуприватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Незнайко Є.В., №6141 від 21.09.2019 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Банк Форвард" грошових коштів в сумі 58779,16 грн., таким,що непідлягає виконанню.

21.02.2022 року представник позивача ОСОБА_1 адвокат Сідько С.І. подала до суду заяву про забезпечення позову, в якому просила зупинити стягнення на підставі виконавчого№6141 від 21.09.2019 року, виданий приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Незнайко Є.В., про стягнення з боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Акціонерного товариства "Банк Форвард" (адреса місцязнаходження: м.Київ вул.Саксаганського, буд.105,), код ЄДРПОУ:34186061 грошову суму в розмірі 58779,16 гривень.

Вимоги заяви представник позивача- адвокат Сідько С.І. обґрунтовує тим, що після звернення позивача ОСОБА_1 до суду з позовною заявою та з моменту відкриття провадження по справі, не зважаючи на наявний судовий спір, приватним виконавцем не зупинено виконання оспорюваного виконавчого напису нотаріуса, що призводить до відрахування коштів з заробітної плати позивача, а також з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, є підстави стверджувати, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду в разі задоволення позову.

Суд, перевіривши доводи заяви про забезпечення позову, матеріали справи, вважає, що заява підлягає до задоволенню, виходячи з такого.

За правилом частини першоїстатті 149 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться чи буде знаходитися справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

На підставі частини другоїстатті 149 ЦПК Українизабезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до частини першоїстатті 150 ЦПК Українипозов забезпечується, зокрема, зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

При цьому заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (частиною третястатті 150 ЦПК України).

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Отже, важливими умовами для вжиття заходів забезпечення позову є наявність між сторонами дійсного спору та реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду у разі задоволення позову.

Адекватність заходу забезпечення позову, що застосовується судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, та інтересів сторін та інших учасників судового процесу.

Пунктом 3 ч.1 ст.152 ЦПК України передбачено, що після відкриття провадження у справі до суду, у провадженні якого перебуває справа.

Частиною першою ст.153 цього Кодексу визначено, що заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

З матеріалів справи вбачається, що представник позивача - адвокат СідькоС.І.,яка дієна підставі угодипро наданняправової допомогивід 17.01.2022року звернуласядо судув інтересахпозивача ОСОБА_1 з вищевказаною позовноюзаявою провизнання виконавчогонапису нотаріусатаким,що непідлягає виконанню.

З відповіді приватного виконавця Павелків Т.Л. на адвокатський запит вбачається, що на примусовому виконанні у приватного виконавця перебуває виконавче провадження №60454595 з примусового виконання виконавчого напису №6141 виданого приватним нотаріусом КМНО Незнайко Є.В. 21.09.2019, про стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Банк Форвард" заборгованості в розмірі 59629,16 гривень.

Відповідно до виконавчого напису вчиненого №6141 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Незнайко Є.В. з якого вбачається, що Акціонерного товариства "Банк Форвард" звернулося з стягненням за кредитним договором №60454595 від 21.09.2019 з ОСОБА_1 заборгованості в розмірі 59629,16 гривень.

Вище вказане виконавче провадження до цього часу перебуває в стані примусового виконання.

21.02.2022 року представник позивача ОСОБА_1 адвокат Сідько С.І. подала до суду заяву про забезпечення позову та послалась на те, що після звернення позивача ОСОБА_1 до суду з позовною заявою та з моменту відкриття провадження по справі, не зважаючи на наявний судовий спір, приватним виконавцем не зупинено виконання оспорюваного виконавчого напису нотаріуса, що призводить до відрахування коштів з заробітної плати позивача, а також з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, є підстави стверджувати, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду в разі задоволення позову.

Так, мета забезпечення позову - це хоча і негайні, проте тимчасові заходи, направлені на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акту, а також перешкоджання спричинення значної шкоди позивачу.

При розгляді заяви про забезпечення позову вирішується лише питання про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення позову і не вирішуються матеріально-правові вимоги та наперед результат розгляду справи по суті позову.

Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Відповідно до частини четвертоїстатті 263 ЦПК Українипри виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Верховного Суду у складі суддів Об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 16 серпня 2018 року у справі №910/1040/18 колегія суддів дійшла висновку, що застосування заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису, вчиненого приватним нотаріусом, яким звернено стягнення на майно, та встановлення заборони на здійснення будь-яких дій відносно виконання такого виконавчого напису є адекватним та ефективним способом забезпечення позову про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Отже,приватним виконавцемокругу м.КиєваПавелків Т.Л.відкрито виконавчепровадження зпримусового виконаннявиконавчого напису№6141виданого 21.09.2019року приватнимнотаріусом Київськогоміського нотаріальногоокругу Незнайко Є.В.про стягненняз боржника,яким є: ОСОБА_1 на користьАкціонерного товариства"БанкФорвард"заборгованості врозмірі 58779,16гривень, а позивач ОСОБА_1 оскаржує такий виконавчий напис в судовому порядку шляхом подання позовної заяви про визнання його таким, що не підлягає виконанню, через те, що вважає, що такий виконавчий напис здійснено з порушенням норм чинного законодавства, - існує реальна загроза, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених прав позивача (у разі задоволення позову), за захистом яких вона звернулася до суду.

Отже, встановивши, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання можливого рішення суду про задоволення позову, суд вважає, що наявні усі передбачені законом підстави для застосування заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується у судовому порядку.

Відтак, заява представника позивача ОСОБА_1 адвоката Сідько С.І. про забезпечення позову підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст.151-153,293,294 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Сідько Світлани Іванівни про забезпечення позову по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) до Акціонерного товариства "Банк Форвард" (адреса місцязнаходження: м.Київ вул.Саксаганського, буд.105) про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Незнайко Євген Вікторович (адреса місцязнаходження: м.Київ, вул.Еспланадна,32В, 1-й поверх); Приватний виконавець виконавчого округу м.Києва Дорошкевич Віра Леонідівна (адреса місцязнаходження:м.Київ, вул.Окіпної Раїси,4-А, офіс 71-А) - задовольнити.

Зупинити стягнення на підставі виконавчого напису №6141 від 21.09.2019 року, виданого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Незнайко Євгеном Вікторовичем, про стягнення з боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Акціонерного товариства "Банк Форвард", код ЄДРПОУ:34186061 грошову суму в розмірі 58779,16 гривень, до набрання законної сили судовим рішенням у справі №535/126/22.

Ухвала підлягає негайному виконанню в порядку встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом п`яти днів з дня її проголошення.

У разі, якщо ухвалу постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: С.О. Мальцев

Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103509909
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —535/126/22

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Рішення від 02.06.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Рішення від 02.06.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 20.04.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 16.03.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні