Ухвала
від 15.02.2022 по справі 234/1707/22
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/1707/22

Провадження № 2/234/1629/22

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

16 лютого 2022 року м. Краматорськ

Суддя Краматорського міського суду Донецької області Заборський В.О., перевіривши відповідність вимогам Цивільного процесуального кодексу позовної заяви ОСОБА_1 до Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в особі Костянтинівської філії Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» про скасування наказу про відсторонення від роботи та стягнення середнього заробітку за вимушений прогул, -

В С Т А Н О В И В:

15.02.2022 року ОСОБА_1 звернулася до Краматорського міського суду Донецької області з позовом до Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в особі Костянтинівської філії Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» про визнання незаконними та скасування наказів № 219-к «Про обов`язкове щеплення працівників Костянтинівської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» від 15.11.2021 року та № 237-к «Про відсторонення від роботи працівників Костянтинівської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» від 09.12.2021 року та стягнути з Костянтинівської філії ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на його користь середньої заробітної плати за вимушений прогул з 09.12.2021 року до дня винесення рішення у справі.

Провадження по справі не може бути відкрито у зв`язку з тим, що в порушення вимог ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позивачем не зазначено ціни позову своїх майнових вимог; не надано обґрунтованого розрахунку суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, який розраховується відповідно до «Порядку обчислення середньої заробітної плати» затвердженого Постановою КМУ від 8 лютого 1995р. №100; не викладено обставин, на яких підставах він звернувся до суду з вимогами скасувати накази №219-к від 15.11.2021 року та №237-к від 09.12.2021 року в інтересах інших працівників Костянтинівської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ», яких також відповідно до даних наказів було відсторонено від роботи; а крім того у порушення вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому законом порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону за вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Відповідно доЗакону України «Про судовий збір» №3674-VI, цей Закон визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору. Отже, самеЗакон України №3674-VIє спеціальним законом, який визначає порядок сплати та звільнення від сплати судового збору та має пріоритет застосування у даних правовідносинах.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22 травня 2015 року №484-VIIIвнесено ряд змін доЗакону України «Про судовий збір»та, зокрема,статтю 5 названого законувикладено в новій редакції. Вказані зміни набули чинності з 1 вересня 2015 року.

Так,статтею 5 Закону №3674-VI, чинного з 01.09.2015р., закріплено перелік осіб, які звільнені від сплати судового збору під час розгляду справи у всіх судових інстанціях. Зокрема, відповідно до п. 1 ч. 1ст. 5 вказаного Законувід сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі: 1) у справах про стягнення заробітної плати; 2) поновлення на роботі.

Позивач звернувся до суду з вимогами про скасування наказів про відсторонення від роботи та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, яка не входить до структури заробітної плати, а отже пільга щодо сплати судового збору, передбачена п.1 ч.1ст.5Закону України«Про судовийзбір» не поширюється на заявлені вимоги.

Згідно ч.2ст.133 ЦПК Українирозмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», з 01.01.2022 року розмір ставки судового збору за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (992,40 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (12405,00 грн.).

Порядок сплати судового збору визначеностаттею 6Закону України «Про судовий збір». На підтвердження сплати судового збору необхідно суду надати документ, що підтверджує його сплату.

Абзацом 1 ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. Позивач просить скасувати накази про відсторонення від роботи та стягнути середню заробітну плату за час вимушеного прогулу, тобто в позові об`єднано вимоги майнового і немайнового характеру, у зв`язку з чим до позовної заяви повинно бути долучено квитанцію про сплату судового збору за позовні вимоги немайнового характеру у сумі 992,4 грн. та квитанцію про сплату судового збору за позовні вимоги майнового характеру, у сумі, яка становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 1 ст.185 ЦПК Українивизначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, позовну заяву ОСОБА_1 слід залишити без руху, про що повідомити позивача і надати йому строк десять днів для усунення недоліків, а саме заначити ціну позову, надати обґрунтований розрахунок суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, зазначити підстави звернення в інтересах іншиз працівників яких відсторонено від роботи спірними наказами та сплатити судовий збір, надавши квитанцію про сплату до суду.

Крім того, враховуючи ті обставини, що позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, який виникає із трудових правовідносин та проживає у м. Костянтинівці, а також місцезнаходження Костянтинівської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» є м. Костянтинівка, то суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до ч. 1 та 7 ст.28 ЦПК України він може пред`явити свій позов до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.175,177,185 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в особі Костянтинівської філії Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» про скасування наказу про відсторонення від роботи та стягнення середнього заробітку за вимушений прогул - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених в ухвалі недоліківдесять днів з дня отримання копії ухвали.

У разі якщо у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Краматорського міського суду В. О. Заборський

Дата ухвалення рішення15.02.2022
Оприлюднено24.02.2022
Номер документу103511009
СудочинствоЦивільне
Сутьвідсторонення від роботи та стягнення середнього заробітку за вимушений прогул

Судовий реєстр по справі —234/1707/22

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Доценко С. І.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Доценко С. І.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Заборський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні