Постанова
від 29.06.2010 по справі 2а-431/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" червня 2010 р. Справа № 2a-431/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Панікара І.В.

при секретарі Бог усевич А.С.

за участю сторін:

прокурора - не з'яви вся,

представника позива ча - Крук О.В.,

представника відпов ідача - не з'явився,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: прокуро ра Галицького району в інтер есах Державної податкової ін спекції в Галицькому районі, вул. Шевченка, 10, м. Галич, Івано -Франківська область,

до відповідача: Товариства з обмеженою відпо відальністю "Червона калина ІФ", вул. Волі, 1, с. Дубівці, Галиц ький район, Івано-Франківськ а область,

про стягнення по даткового боргу за рахунок а ктивів відповідача в сумі 3657,01 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

11 лютого 2010 року прок урор Галицького району в інт ересах Державної податкової інспекції у Галицькому райо ні звернувся до суду з адміні стративним позовом до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Червона калина ІФ" про с тягнення податкового боргу з а рахунок активів боржника в сумі 3657,01 гривень.

Позовні вимоги моти вовані тим, що станом на 20 січн я 2010 року товариство з обмежен ою відповідальністю "Червона калина ІФ" допустило заборго ваність перед бюджетом в роз мірі 3657,01 гривень.

Прокурор в судове зас ідання не з'явився, хоча про ча с, місце та дату був повідомле ний належним чином.

В судовому засіданні представник позивача позовн і вимоги підтримав з підстав викладених в позовній заяві . Просив позов задовольнити п овністю.

Представник відповід ача в судове засідання не з' явився, хоча про місце, час та дату був повідомлений належн им чином, правом подати запер ечення на позовну заяву не ск ористався.

Вислухавши представн ика позивача, розглянувши ма теріали справи та дослідивши подані докази, суд приходить до висновку, що позовні вимог и позивача є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення з наступних підс тав.

Згідно частини 1 статт і 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати под атки і збори в порядку і розмі рах, встановлених законом.

Законом України “Про систему оподаткування” визн ачені види податків і зборів (обов' язкових платежів), що с правляються на території Укр аїни. Відповідно до пункту 3 ча стини 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» платник податків повинен сп лачувати належні суми податк ів і зборів (обов' язкових пл атежів).

Закон України «Про де ржавну податкову службу в Ук раїні» визначає статус держа вної податкової служби в Укр аїні, її функції та правові ос нови діяльності.

Стаття 11 Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні» визначає п рава органів державної подат кової служби, де зокрема пунк том 1 та 2 визначено право здій снювати планові виїзні перев ірки своєчасності, достовірн ості, повноти нарахування і с плати податків та зборів (обо в'язкових платежів), додержан ня валютного законодавства ю ридичними особами, їх філіям и, відділеннями, іншими відок ремленими підрозділами, що н е мають статусу юридичної ос оби, а також фізичними особам и, які мають статус суб'єктів п ідприємницької діяльності ч и не мають такого статусу, на я ких згідно із законами Украї ни покладено обов'язок утрим увати та/або сплачувати пода тки і збори (обов'язкові плате жі) та здійснювати контроль з а додержанням порядку провед ення готівкових розрахунків за товари (послуги) у встановл еному законом порядку;

Відповідно до вимог статті 11-1 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», визначаються підс тави та порядок проведення о рганами державної податково ї служби планових і позаплан ових виїзних перевірок своєч асності, достовірності, повн оти нарахування та сплати по датків та зборів (обов'язкови х платежів), зокрема вказуєть ся, що плановою виїзною перев іркою вважається перевірка п латника податків щодо своєча сності, достовірності, повно ти нарахування та сплати ним податків та зборів (обов'язко вих платежів), яка передбачен а у плані роботи органу держа вної податкової служби і про водиться за місцезнаходженн ям такого платника податків чи за місцем розташування об 'єкта права власності, стосов но якого проводиться така пл анова виїзна перевірка.

Підпунктом 4 пункту 1 с татті 4 Закону України «Про по рядок погашення зобов' язан ь платників перед бюджетами та державними цільовими фонд ами»визначено порядок подан ня податкових декларацій, а с аме: податкові декларації по даються за базовий податкови й (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю, - протяг ом 20 календарних днів, наступн их за останнім календарним д нем звітного ( податкового) мі сяця. Відповідно до підпункт у 17 пункту 1 статті 17 цього ж зак ону платник податків, що не по дає податкову декларацію у с троки, визначені законодавст вом, сплачує штраф у розмірі д есяти неоподаткованих мінім умів доходів громадян за кож не таке неподання.

Згідно підпункту «а» - «в»підпункту 2 пункту 2 стат ті 4 Закону України "Про порядо к погашення зобов' язань пла тників перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами" встановлено, що у разі, якщо пл атник податків не подає у вст ановлені строки податкову де кларацію, то контролюючий ор ган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового з обов'язання платника податкі в.

Положеннями підпункт у 1 пункту 2 статті 5 Закону Укра їни „Про порядок погашення з обов' язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами” вст ановлено, що податкове зобов 'язання платника податків, на раховане контролюючим орган ом, вважається узгодженим в д ень отримання платником пода тків податкового повідомлен ня, за винятком випадків його апеляційного узгодження і в ідповідно до підпункту 2 пунк ту 3 статті 5 Закону повинно бу ти сплачено платником податк ів на протязі 10-ти календарних днів, наступних за днем узгод ження.

Узгоджена сума подат кового зобов' язання, не спл ачена платником податків у с троки, визначені цією статте ю, визнається сумою податков ого боргу платника податків.

Згідно пункту 2 статті 6 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами”, у разі коли платник по датків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язанн я в установлені строки, подат ковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги. Податкові вимоги так ож надсилаються платникам по датків, які самостійно подал и податкові декларації, але н е погасили суму податкових з обов'язань у встановлені зак оном строки, без попередньог о направлення (вручення) пода ткового повідомлення.

Податковий борг - це податкове зобов' язання, са мостійно узгоджене платнико м податків або узгоджене в ад міністративному чи судовому порядку, але не сплачене у вст ановлений строк, а також пеня , нарахована на суму такого по даткового зобов' язання.

Відповідно до підпун кту 1 пункту 1 статті 3 вказаног о Закону, активи платників по датків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашенн я його податкових зобов' яза нь виключно за рішенням суду . Активами платника податків в розумінні пункту 7 статті 1 в казаного Закону є кошти, мате ріальні та нематеріальні цін ності, що належать юридичній особі за правом власності аб о повного господарського від ання.

В судовому засіданні встановлено, що прокуратуро ю Галицького району проведен о перевірку дотримання ТзОВ "Червона калина ІФ" податково го законодавства, під час яко ї встановлено, що станом на 20 с ічня 2010 року відповідач переб уває на обліку ДПІ в Галицько му районі як суб'єкт господар ювання, про що свідчить довід ка №24/28-1. З 2 кварталу 2008 року по да ний час ТзОВ "Червона калина І Ф" не подає звітність до подат кової інспекції, про що свідч ить довідка №126/10/15.

З матеріалів справи с лідує, що станом на 20 січня 2010 ро ку за відповідачем рахується податковий борг за несплату штрафних санкцій в сумі 3657,01 гр ивень, що підтверджується до відкою ДПІ №261/9/24 від 20.01.2010 року, а с аме: штрафні санкції із подат ку на прибуток - 1004,52 гривень та п еня 0,25 гривень, штрафні санкці ї із податку на додану вартіс ть - 2369,77 гривень та пеня 0,48 гривен ь, а також штрафні санкції із з емельного податку - 281,99 гривень .

Податкові повідомлен ня-рішення про застосування до ТзОВ "Червона калина ІФ" штр афних фінансових санкцій, ві дповідачем не оскаржувались .

Вищезазначена заборг ованість підтверджується ко піями актів перевірки № 941 від 15.12.2008 року, №652 від 05.06.2009 року, №890 від 14.08.2009 року, №893 від 14.08.2009 року, №1122/1502/136454 19 від 23.09.2009 року та №839 від 29.10.2008 року , копією корінців податкових повідомлень-рішень форми "Р" № 0006211500/9468/10115 від 15.12.2008 року, 0000631510/0/5608/10/15 від 14.08.2009 року та №0000511510/0/4076/10/15 від 05.06.2009 рок у, довідкою ДПІ в Галицькому р айоні №261/9/24 від 20.01.2010 року та інши ми матеріалами справи.

Станом на момент розг ляду справи відповідачем не погашено заборгованість в су мі 3657,01 гривень та не поданого ж одного письмового чи докумен тального підтвердження про с плату заборгованості.

Виходячи з вищевикла деного, суд вважає вимоги поз ивача обґрунтованими, а позо в таким, що підлягає до задово лення шляхом стягнення забор гованості в сумі 3657,01 гривень в судовому порядку.

На підставі ст. 124 Конст итуції України, керуючись ст . ст. 158-163, 167 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Червона калина", вул. Волі, 1, с. Дубівці, Галицький район, І вано-Франківська область, ко д ЄДРПОУ 13645419, в доход Державног о бюджету України заборгован ість в сумі 3657,01 гривень (три тис ячі шістсот п'ятдесят сім гри вень одна копійка).

Відповідно до ст. 186 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова мо же бути оскаржена протягом 10 д нів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у п овному обсязі відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративно го судочинства України - з дня складення в повному обсязі ш ляхом подачі заяви про апеля ційне оскарження. Якщо поста нову було проголошено у відс утності особи, яка бере участ ь у справі, то строк подання за яви про апеляційне оскарженн я обчислюється з дня отриман ня нею копії постанови. Апеля ційна скарга на постанову су ду першої інстанції подаєтьс я протягом двадцяти днів піс ля подання заяви про апеляці йне оскарження. Заява про апе ляційне оскарження та апеляц ійна скарга подаються до суд у апеляційної інстанції чере з суд, який ухвалив оскаржува не судове рішення.

Відповідно до ст.254 Код ексу адміністративного судо чинства України постанова на бирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про ап еляційне оскарження, але апе ляційна скарга не була подан а у строк, встановлений Кодек сом адміністративного судоч инства України, постанова су ду першої інстанції набирає законної сили після закінчен ня цього строку. У разі поданн я апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасова но, набирає законної сили піс ля закінчення апеляційного р озгляду справи.

Суддя: /під пис/ Панікар І.В.

Постанова складен а в повному обсязі 05.07.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено29.07.2010
Номер документу10355799
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-431/10/0970

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 12.02.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Ухвала від 17.11.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Панікар І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні