Постанова
від 07.07.2010 по справі 16/63/08
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2010 р. № 16/63/08

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Коваленка В.М., - головую чого (доповідач у справі),

Короткевича О.Є.,

Міщенка П.К.,

розглянувши

касаційну скаргу ліквідатора відкритого ак ціонерного товариства "Комиш увахське ремонтно-транспорт не підприємство" Доброволь ського Е.В., смт. Комишуваха О ріхівського району Запорізь кої області

на ухвалу від 08.02.2010 р. Запорізького апе ляційного господарського су ду

у справі № 16/63/08 господарського суду Запорізької області

за заявою Прокурора Оріхівського ра йону Запорізької області в і нтересах держави в особі:

1. УПФ України в Оріх івському районі Запорізької області

2. ДПІ в Оріхівському ра йоні Запорізької області

3. Відділення виконавч ої дирекції ФСС від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни в м. Токмаку

4. Фонду СС з тимчасової втрати працездатності Запор ізьке обласне відділення Орі хівська міжрайонна виконавч а дирекція

5. відкритого акціонер ного товариства "Запроріжжя обленерго" в особі Оріхівськ их районних електричних мере ж, м. Оріхів

6. ОСОБА_5, с. Кущеве О ріхівського району

7. ОСОБА_6, смт. Ко мишуваха Оріхівського район у

8. ОСОБА_7, смт. Ком ишуваха Оріхівського району

до боржника відкритого акціонерного товариства "Комишувахське р емонтно -транспортне підприє мство", смт. Комишуваха Оріхів ського району Запорізької об ласті

про визнання банкрутом

ліквідатор арбітражний керуючий До бровольський Е.В.

представники сторін в суд ове засідання не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області ві д 31.03.2008 року порушено проваджен ня у справі № 16/63/08 про банк рутство відкритого акціонер ного товариства "Комишувахсь ке ремонтно - транспортне під приємство" (далі - Банкрут, Пі дприємство) за заявою прокур ора Оріхівського району Запо різької області в інтересах держави в особі:УПФ України в Оріхівському районі Запоріз ької області, ДПІ в Оріхівськ ому районі Запорізької облас ті, Відділення виконавчої ди рекції ФСС від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України в м. Токмаку, Фонду СС з тимчасо вої втрати працездатності За порізьке обласне відділення Оріхівська міжрайонна викон авча дирекція, відкритого ак ціонерного товариства "Запро ріжжяобленерго" в особі Оріх івських районних електрични х мереж, ОСОБА_5, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в порядку Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Постановою господарського суду Запорізької області ві д 07.08.2008 року Підприємство визна но банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну проце дуру, а ліквідатором признач ено арбітражного керуючого Добровольського Е.В.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 10.1 2.2009 року (суддя - Р.А. Ніколаєнк о) відкладено судове засідан ня та зобов' язано Запорізьк ий обласний відділ з питань б анкрутства провести перевір ку щодо дотримання ліквідато ром боржника - арбітражним ке руючим Добровольським Е.В. вимог Закону про банкрутст во під час здійснення ліквід аційної процедури, а ліквіда тора - надати докази виконан ня прийнятих комітетом креди торів 04.08.2009 року та 09.09.2009 року ріш ень та виконання дій у ліквід аційній процедурі (звіт лікв ідатора, ліквідаційний балан с тощо). Також, інших учасників провадження у справі зобов'я зано надати витребувані судо м документи.

Не погодившись з цією ухвал ою суду першої інстанції, арб ітражний керуючий Доброво льский Е.А. звернувся до Зап орізького апеляційного госп одарського суду з апеляційно ю скаргою, в якій просив скасу вати ухвалу господарського с уду Запорізької області від 10.12.2009 року.

Ухвалою Запорізького апел яційного господарського суд у від 08.02.2010 року (головуючий суд дя - В.А. Кричмаржевський, суд ді: Л.П. Кагітіна, В.М. Хуторной) арбітражному керуючому До бровольскому Е.В. відмовлен о у прийнятті апеляційної ск арги.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою суду апеляційної ін станції, ліквідатор відкрит ого акціонерного товариства "Комишувахське ремонтно-тра нспортне підприємство" Доб ровольський Е.В. звернувся до Вищого господарського суд у України з касаційною скарг ою, в якій просить скасувати у хвалу Запорізького апеляцій ного господарського суду від 08.02.2010 року в повному обсязі, а ма теріали справи направити до Запорізького апеляційного г осподарського суду на новий розгляд.

Касаційна скарга мотивова на порушенням судом апеляцій ної інстанції ст.ст. 21, 22, 129 Конст итуції України, норм матеріа льного права, зокрема, ст. 24 Зак ону про банкротство, а також н орм процесуального права.

Обговоривши доводи касаці йної скарги, перевіривши ная вні матеріали справи, проана лізувавши застосування апел яційним судом норм матеріаль ного та процесуального права , колегія суддів дійшла висно вку, що касаційна скарга не пі длягає задоволенню, виходячи з наступного.

Заперечуючи правомірність прийняття судом апеляційної інстанції оскаржуваної ухва ли, заявник касаційної скарг и зазначає, що принцип неможл ивості оскарження ухвали не може поширюватись на осіб, пр ава та інтереси яких порушен о судом у зв'язку із прийняття м ухвали з перевищенням нада них суду повноважень та поза межами його компетенції.

Однак, суд касаційної інста нції не може погодитись із ви кладеними запереченнями, у з в'язку із чим зазначає про так е.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатор Е.В. Добр овольський звернувся з ап еляційною скаргою на ухвалу господарського суду Запоріз ької області від 10.12.2009 р., якою су д відклав розгляд справи, зоб ов'язав Запорізький обласний відділ з питань банкрута про вести перевірку щодо дотрима ння ліквідатором Боржника - а рбітражним керуючим Добро вольським Е.В. вимог Закону про банкрутство під час здій снення ліквідаційної процед ури у даній справі. Також, інши х учасників провадження у сп раві про банкрутство було зо бов'язано надати суду витреб увані документи.

Заперечуючи рішення суду п ро відмову у прийнятті цієї а пеляційної скарги, заявник к асаційної скарги зазначає, щ о ним ухвала суду першої інст анції оскаржувалась частко во.

Між тим, заявником апеляцій ної скарги при зверненні до а пеляційного суду не врахован і відповідні положення діючо го законодавства.

Так, пункт 8 частини 3 статті 1 29 Конституції України встано влює серед основних засад су дочинства, зокрема, забезпеч ення апеляційного та касацій ного оскарження рішення суду , крім випадків, встановлен их законом.

Такий випадок, зокрема, вста новлений частиною першою ста тті 106 ГПК України, відповідно до положень якої ухвали місц евого господарського суду мо жуть бути оскаржені в апеляц ійному порядку у випадках , передбачених цим Кодексо м та Законом України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Однак, чинним законодавс твом не передбачено можливос ті оскарження ухвали про від кладення розгляду справи та зобов'язання учасників судов ого провадження виконати вим оги суду, якою (ухвалою) забезп ечується рух судового процес у у справі.

Що ж до зобов'язання Запо різького обласного відділу з питань банкрута провести пе ревірку щодо дотримання лікв ідатором Боржника - арбітраж ним керуючим Добровольськ им Е.А. вимог Закону про банк рутство, то саме по собі зобов 'язання, зокрема, для ліквідат ора, не має ніяких правових на слідків у вигляді прав та обо в'язків. До того ж, відповідно до вимог ст.ст. 2, 31, 22 Закону про б анкрутство та керуючись поло женнями п. 6 Положення про Запо різький обласний відділ з пи тань банкрутства (Запорізька область), затвердженого Нака зом Міністерства економіки т а з питань європейської інте грації України 05.11.2004 року № 400, го сподарський суд має право зо бов'язати відділ з питань бан крутства здійснити, в межах п овноважень відділу, перевірк у дотримання арбітражними ке руючими (розпорядниками майн а, керуючими санацією, ліквід аторами) ліцензійних умов пр овадження господарської дія льності арбітражних керуюч их (розпорядників майна, кер уючих санацією, ліквідаторі в).

Таким чином, суд апеляційно ї інстанції дійшов правомірн ого висновку про порушення л іквідатором Боржника - арбіт ражним керуючим Доброволь ським Е.В. норм щодо апеляці йного оскарження, оскільки в даному випадку має місце пор ушення норм ст. 106 ГПК України, я к спеціального нормативного акту, від положень якого став иться в залежність встановле не ст. 129 Конституції України т а ст. 12 Закону України "Про судо устрій України" право апеляц ійного та касаційного оскарж ення.

За таких обставин справи, до води касаційної скарги лікві датора відкритого акціонерн ого товариства "Комишувахськ е ремонтно-транспортне підпр иємство" Добровольського Е .В. не спростовують висновк ів суду апеляційної інстанці ї, тому оскаржувана ухвала су ду апеляційної інстанції під лягає залишенню без змін, як т ака, що відповідає нормам мат еріального та процесуальног о права.

Також, Вищий господарський суд України зазначає, що за на слідками розгляду касаційн ої скарги (подання) згідно ст.с т. 125, 129 Конституції України та р ішення Конституційного Суду України № 8-рп/2010 від 11.03.2010 року по станова (ухвала) Вищого госпо дарського суду України касац ійному оскарженню не підляга є.

З урахуванням викладеного та керуючись нормами Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 12 Закону України "Про судоустр ій України", ст. 129 Конституції У країни та ст.ст. 91, 94, 106, 1115, 1117, 1119 - 11111 , 11113 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу ліквідатора відкритого акці онерного товариства "Комишув ахське ремонтно-транспортне підприємство" Добровольсь кого Е.В. залишити без задов олення.

2. Ухвалу Запорізького апеляційного господарськог о суду від 08.02.2010 р. у справі № 16/6 3/08 залишити без змін.

3. Постанова Вищого г осподарського суду України к асаційному оскарженню не під лягає.

Головуючий В.М. Коваленко

Судді О.Є. Короткевич

П.К. Міщенко

Дата ухвалення рішення07.07.2010
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу10357634
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/63/08

Ухвала від 09.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 11.02.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 07.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 10.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 21.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні