Рішення
від 27.02.2022 по справі 160/27136/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2022 року Справа № 160/27136/21

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Горбалінського В.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи адміністративну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування розпорядження, -

ВСТАНОВИВ:

29.12.2021 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, в якій позивач просить:

- визнати протиправним та скасувати розпорядження Головного управління ДПС у Дніпропетровській області №282-о від 24.09.2021 року, яким анульовано ліцензію на право зберігання пального №04280414202001915.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідачем прийнято протиправне розпорядження про анулювання ліцензії на право зберігання пального, оскільки позивачем здійснено оплату за ліцензію за період з 06.05.2021 року по 05.05.2022 року, що підтверджується платіжним дорученням №418 від 30.04.2021 року. У зв`язку з чим, просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

30.12.2021 року ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду відкрито провадження у справі та призначено розгляд останньої за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

18.01.2022 року Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із відзивом на позовну заяву.

В обґрунтування відзиву відповідач зазначив, що позивачем отримано ліцензію на право зберігання пального на період з 06.05.2020 року по 06.05.2025 року. У зв`язку з несплатою чергового платежу за ліцензію дію ліцензії було призупинено на підставі відповідного розпорядження, яке позивач отримав 25.05.2021 року. Оскільки позивач протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії не сплачено чергового платежу, а саме: неподання до відповідача доказів сплати, відповідачем було анульовано дію вказаної ліцензії відповідним розпорядженням. Відповідач вважає, що прийняте розпорядження відповідає чинному законодавству та не підлягає скасуванню, у зв`язку з чим, просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог.

Дослідивши повно і всебічно письмові докази, які містяться в матеріалах справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява та відзив на позовну заяву, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Товариством з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» отримано ліцензію на право зберігання пального №04280414202001915 терміном дії з 06.05.2020 року по 06.05.2025 року.

30.04.2021 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» сплачено черговий платіж за ліцензію на право зберігання пального №04280414202001915 у розмірі 780,00 грн. за період з 06.05.2021 року по 05.05.2022 року.

14.05.2021 року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області прийнято розпорядження №127-о про призупинення дії ліцензії на право зберігання пального Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» №04280414202001915, у зв`язку з несвоєчасною сплатою чергового платежу за ліцензію. Вказане розпорядження отримано Товариством з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» 25.05.2021 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, яке наявне в матеріалах справи.

24.09.2021 року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області прийнято розпорядження №282-о, яким, зокрема, анульовано ліцензію на право зберігання пального Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» №04280414202001915, у зв`язку з несплатою чергового платежу за ліцензію протягом 30 днів від моменту закінчення річної сплати.

Вказані обставини слугували для звернення позивача до суду з даною позовною заявою.

Надаючи оцінку правовідносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального, визначаються Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 №481/95-ВР (далі - Закон №481/95-ВР, в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідно до ч.7, 10, 29, 49, 50, 51 ст.15 Закону №481/95-ВР встановлено річну плату за ліцензії на право зберігання пального у розмірі 780 гривень.

Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п`ять років.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним справляється щорічно і зараховується до місцевих бюджетів згідно із законодавством.

Дія ліцензії призупиняється у разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію на підставі письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, на термін до сплати заборгованості.

Дія ліцензії вважається призупиненою з моменту одержання суб`єктом господарювання (у тому числі іноземним суб`єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) відповідного письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, а її дія поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету.

Ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:

- заяви суб`єкта господарювання (у тому числі іноземного суб`єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);

- рішення про скасування державної реєстрації суб`єкта господарювання (у тому числі іноземного суб`єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво);

- несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;

- рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб`єктом господарювання (у тому числі іноземним суб`єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) марок акцизного податку (стосовно імпортерів);

- рішення суду про встановлення факту торгівлі суб`єктом господарювання (у тому числі іноземним суб`єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;

- рішення суду про встановлення факту переміщення суб`єктом господарювання (у тому числі іноземним суб`єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;

- порушення вимогстатті 15-3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях;

- отримання від уповноважених органів інформації, що документи, копії яких подані разом із заявою на отримання ліцензії, не видавалися/не погоджувалися такими органами;

- встановлення факту подання заявником недостовірних даних у документах, поданих разом із заявою на отримання ліцензії.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб`єктом господарювання (у тому числі іноземним суб`єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) письмового розпорядження про її анулювання.

Згідно ч.4 ст.16 Закону №481/95-ВР контроль за сплатою річної плати за ліцензії здійснюється органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України видавати ліцензії на виробництво спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального, оптову торгівлю спиртом, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, на зберігання пального. Для здійснення контролю суб`єкт господарювання (у тому числі іноземний суб`єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) подає зазначеному органу копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Суд зазначає, що статтею 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» передбачено анулювання ліцензії у випадку несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії. В свою чергу, судом встановлено, що позивачем 30.04.2021 року сплачено черговий платіж за ліцензію на право на право зберігання пального за період з 06.05.2021 року по 05.05.2022 року.

Однак, суд погоджується з доводами відповідача, що позивачем не подано Головному правлінню ДПС у Дніпропетровській області копії платіжного доручення з відміткою банку про сплату чергового платежу за ліцензію. Проте, суд не погоджується з доводами відповідача щодо застосування до позивача відповідальності за неподання вказаного платіжного доручення у вигляді анулювання ліцензії.

Отже, у Головного управління ДПС у Дніпропетровській області були відсутні підстави для прийняття оскаржуваного розпорядження в частині, яка стосується позивача, оскільки вказане розпорядження приймається виключно у випадку не сплати чергового платежу за ліцензію.

В свою чергу, суд зазначає, що позивач фактично просить скасувати повністю дане розпорядження, проте вказаним розпорядженням анульовано ще 173 ліцензії інших суб`єктів господарювання, які не виступали предметом розгляду в даній адміністративній справі.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області прийнято протиправне розпорядження №282-о від 24.09.2021 року, в частині анулювання ліцензії на право зберігання пального №04280414202001915.

Відповідно до ч.1 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна, довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ст.90 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи, проаналізувавши чинне законодавство України, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування розпорядження.

Відповідно до частини 3 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката та сплату судового збору.

З урахуванням зазначеного, враховуючи той факт, що вимоги позивача, які не підлягають задоволенню є похідними, судовий збір у розмірі 2270,00 грн., підлягає стягненню на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 9,73-78, 90, 139, 241 - 246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» (52133, с. Жовтоолександрівка, вул. Богдана Хмельницького, 2, ЄДРПОУ 40329675) до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м.Дніпро вул. Сімферопольська, буд.17-а, код ЄДРПОУ 44118658) про визнання протиправним та скасування рішення задовольнити частково.

Визнати протиправним та скасувати розпорядження Головного управління ДПС у Дніпропетровській області №282-о від 24.09.2021 року, в частині анулювання ліцензії на право зберігання пального №04280414202001915.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м.Дніпро вул. Сімферопольська, буд.17-а, код ЄДРПОУ 44118658) за рахунок його бюджетних асигнувань на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Статус Легал» (52133, с. Жовтоолександрівка, вул. Богдана Хмельницького, 2, ЄДРПОУ 40329675) судові витрати з оплати судового збору у розмірі 2270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят гривень 00 копійок).

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтею295,297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Горбалінський

Дата ухвалення рішення27.02.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103656061
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування розпорядження

Судовий реєстр по справі —160/27136/21

Ухвала від 12.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 25.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 03.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 25.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 25.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 29.09.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 16.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 19.07.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 31.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 15.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні