Ухвала
від 10.03.2022 по справі 260/7508/21
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

11 березня 2022 рокум. Ужгород№ 260/7508/21

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Скраль Т.В. розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Обласного "Фонд інвестування об`єктів соціальної сфери та промисловості" (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 2, код ЄДРПОУ 30458979) про визнання бездіяльність протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

06 грудня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Обласного "Фонд інвестування об`єктів соціальної сфери та промисловості", якою просить: 1) визнати протиправною бездіяльність Обласного "Фонд інвестування об`єктів соціальної сфери та промисловості" щодо ненадання відповіді на запит про надання публічної інформації ОСОБА_1 від 28.07.2021року; 2) зобов`язати Обласний "Фонд інвестування об`єктів соціальної сфери та промисловості" надати відповідь на запит ОСОБА_1 про надання публічної інформації від 28.07.2021 року.

13 грудня 2021 року ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду відкрито провадження по даній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначено судовий розгляд на 19 січня 2022 року.

19 січня 2022 року судовий розгляд не відбувся, у зв`язку із перебуванням головуючої судді в нарадчій кімнаті по розгляду справи № 260/7674/21, ( а.с.82).

Судовий розгляд було призначено на 04 лютого 2022 року.

04 лютого 2022 року судове засідання по справі не відбулося відповідно до Наказу голови Закарпатського ОАС № 6/0 від 26 січня 2022 року, у зв`язку із запровадженням тимчасових посилених заходів попередження розповсюдження вірусного захворювання на COVID-19.

Cудовий розгляд призначено на 11 березня 2022 року, сторони в судове засідання не з`явилися. Позивач 11 березня 2022 року подав клопотання суду про розгляд справи без його участі.

Відповідач про час, дату та місце цього засідання повідомлений, про що свідчить звіт наявний в матеріалах справи звіт та клопотань про причини неявки до суду не подавав.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У відповідності до статті 205 частини 1, 3 пункту 1 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Суд зважаючи на вищевикладене, вважає за можливе провести судовий розгляд за відсутності сторін.

10 січня 2022 року ОСОБА_2 подала суду заяву про залучення її до участі в справі як зацікавлену особу.

12 січня 2022 року до суду надійшла заява від керівника Обласного Фонду інвестування про залучення третьої особи ОСОБА_2 на стороні відповідача. Заява мотивована тим, що рішення може вплинути на права та обов`язки особи, яка не є стороною у справі, а саме ОСОБА_2 , мешканки АДРЕСА_2 , оскільки позивач просить надати інформацію, а також копію актів комісії, висновки тощо, щодо перевірки цільового використання кредиту наданого Фондом гр. ОСОБА_2 , яка містить інформацію з обмеженим доступом, ( а.с.65-66).

Позивач 11 березня 2022 року подав клопотання суду про розгляд справи без його участі. Просить відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_2 про залучення її як зацікавленої особи, так як КАС України не передбачає такого суб`єкта справи-як зацікавлена особа, предмет та підстава позову стосується виключно дій відповідача.

Розглянувши подані клопотання, судом встановлено, що клопотання подані у строки визначені ч.2 ст. 49 КАС.

Відповідно до статті 49 частини 2 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи.

Відповідно до частини 2 статті 241 КАС України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Відповідно до частин 1,4 статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до статті 49 частини 5 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Кодекс адміністративного судочинства не передбачає такий статус учасника судового процесу, як зацікавлена особа, оскільки згідно приписів статті 42 КАС України, учасниками справи є сторони, треті особи.

Отже, у задоволенні заяви ОСОБА_2 від 10 січня 2022 року (вх №618/22) про залучення її до участі в справі, як зацікавленої особи слід відмовити, як безпідставної.

При цьому, суд приходить висновку про необхідність залучення до участі у справі ОСОБА_2 як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, так як спірні правовідносини витікають із кредитного договору укладеного між ОСОБА_2 (дружиною ОСОБА_3 ) та Фондом інвестування. Крім того, позивач ОСОБА_1 (як адвокат Данча М.М.) неодноразово звертався із адвокатськими запитами до Фонду Інвестування об`єктів соціальної сфери та промисловості з проханням надати інформацію щодо перевірки цільового використання кредиту наданого Фондом ОСОБА_2 . У позові позивач доводить, що двічі звертався до Відповідача із запитом про надання публічної інформації, оформленого відповідно до вимог ст. 19 Закону "Про доступ до публічної інформації" з проханням надати інформацію (а також копію акту комісії, висновки) щодо перевірки цільового використання кредиту наданого Фондом гр. ОСОБА_2 , отже рішення по справі може вплинути на права та інтереси такої особи.

У відповідності до статті 176 КАС України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Отже, в даному випадку слід застосувати аналогію закону та роз`яснити третій особі про право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву до 30 березня 2022 року, а інші учасники справи відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті, при цьому заяви по суті справи повинні бути завчасно подані чи завчасно надіслані до канцелярії Закарпатського окружного адміністративного суду у встановлені у цій ухвалі строки.

Керуючись ст.ст. 7, 44, 49, 51, 176, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні заяви ОСОБА_2 від 10 січня 2022 року (вх №618/22) - відмовити.

2. Заяву відповідача про залучення третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача від 12 січня 2022 року (вх. №1061/22) - задоволити.

3. Залучити в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканку АДРЕСА_2 , засоби зв`язку: НОМЕР_2 )

4. Роз`яснити третій особі про право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву до 30 березня 2022 року, а інші учасники справи відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

5. Заяви по суті справи повинні бути завчасно подані чи завчасно надіслані до канцелярії Закарпатського окружного адміністративного суду у встановлені у цій ухвалі строки.

6. Відкласти судовий розгляд по даній справі на 13 квітня 2022 року на 15:30 год.

7. Судовий розгляд по суті відбудеться за адресою: 88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 30.

8. Повідомити учасників справи про можливість отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: web: adm.zk.court.gov.ua.

9. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України. Заперечення на ухвалу може бути включене до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Т.В.Скраль

Дата ухвалення рішення10.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103656289
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльність протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —260/7508/21

Рішення від 13.04.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Рішення від 13.04.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 10.03.2022

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні