Рішення
від 10.03.2022 по справі 340/4977/21
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2022 року м. Кропивницький Справа № 340/4977/21

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Казанчук Г.П. розглянув у порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу ОСОБА_1 до Олександрійської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - приватне акціонерне товариство "Кіровоградське обласне об`єднання сільськогосподарського рибного господарства "Кіровоградрибгосп" про визнання протиправним та скасування рішення, а також зобов`язання вчинити певні дії, -

ВИКЛАД ОБСТАВИН:

ОСОБА_1 , через свого представника - адвоката Новікова О.М., звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення тринадцятої сесії Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області восьмого скликання № 762 від 31 травня 2021 року "Про відмову громадянам у наданні дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність за межами села Бовтшка" прийняте стосовно позивача ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Олександрівську селищну раду Кропивницького району Кіровоградської області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 26 лютого 2021 року (зареєстровану 09.03.2021 року за № 545) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтованою площею 2,0 га, для ведення особистого селянського господарства, за рахунок земельної ділянки комунальної форми власності яка розташована на території Олександрівської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області за межами села Бовтишка.

В обґрунтування позову представник позивача зазначає, що безоплатна приватизація земельних ділянок, що вже перебувають у законному користуванні інших осіб, допускається виключно після припинення користування такими особами земельними ділянками. Так, позивач звернувся із заявою про отримання дозволу на розробку проекту землеустрою, проте на засіданні земельної комісії позивачу було пояснено, що бажана земельна ділянка перебуває на праві постійного користування у Кіровоградрибгоспі УРСР на підставі державного акту на право постійного користування виданого в 1967 року, однак зазначений акт не відображає план зовнішніх меж землекористування, а містить лише загальну площу земельної ділянки, а візуальне обстеження земельної ділянки свідчить, що вона розорюється шляхом самозахопленя. З цих підстав Олександрівська селищна рада прийняла рішення про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою ОСОБА_1 , яке представник позивача вважає протиправним.

Олександрівською селищною радою Кропивницького району Кіровоградської області (надалі відповідач) наданий відзив на позов, у якому проти позовних вимог заперечувало, з огляду на те, що бажана земельна ділянка знаходиться в постійному користуванні Олександрівського рибгоспу Кіровоградського обласного виробничого рибкомбінату Кіровоградської області УРСР, правонаступником якого є приватне акціонерне товариство "Кіровоградське обласне об`єднання сільськогосподарського рибного господарства "Кіровоградрибгосп" (вул. Вишнева, буд.64, с. Аджамка, Кропивницький район, Кіровоградська область, 27620; код ЄДРПОУ 00476694).

Приватне акціонерне товариство "Кіровоградське обласне об`єднання сільськогосподарського рибного господарства "Кіровоградрибгосп" (надалі третя особа) подані письмові пояснення, у яких наголошено на тому, що товариство є правонаступником Олександрівського рибгоспу Кіровоградського обласного виробничого комбінату Кіровоградської області УРСР, а відтак бажана земельна ділянка перебуває у користуванні третьої особи на законних підставах. Більш того, зазначає, що спірній земельній ділянці наявні дамба і гідроспоруди, що підтверджується актом приймання - предачі державного нерухомого майна. Враховуючи, що Земельний кодекс України вимагає наявність нотаріально посвідченої згоди землекористувача в якості умови розгляду пакету документів для надання згоди на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, а товариство такої згоди не надавало, оскільки бажана земельна ділянка перебуває в постійному користуванні товариства та за яке сплачуються земельний податок.

Рух справи:

Ухвалою судді від 25.08.2021 року позовну заяву було залишено без руху із наданням строку для усунення її недоліків протягом десяти днів з дня отримання ухвали. Недоліки позовної заяви усунуто.

Ухвалою судді від 18.10.2021 року відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, сторонам встановлено строк на подання процесуальних заяв.

Ухвалою суду від 17.11.2021 року витребувані додаткові докази.

Ухвалою суду від 19.11.2021 року залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - приватне акціонерне товариство "Кіровоградське обласне об`єднання сільськогосподарського рибного господарства "Кіровоградрибгосп" (вул. Вишнева, буд.64, с. Аджамка, Кропивницький район, Кіровоградська область, 27620; код ЄДРПОУ 00476694).

Ухвалою від 21.01.2022 року витребувані додаткові докази.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтуються вимоги позову, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (надалі позивач) звернувся із заявою від 26.03.2021 року Олександрівської селищної ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки орієнтовною площею 2,0 га, що розташована на території Олександрівської селищної ради за межами села Бовтишка для ведення особистого селянського господарства, яка зареєстрована 09.03.2021 року. До вказаної заяви долучено копії паспорту та довідки про присвоєння ідендифікаційного номера, копію посвідчення учасника бойових дій та графічний матеріал місця розташування земельної ділянки (а.с.35-41).

Рішенням тридцятої сесії Олександрівської селищної ради восьмого скликання від 31 травня 2021 року №762 "Про відмову громадянам у наданні дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність за межами села Бовтишка" вирішено, зокрема, ОСОБА_1 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою з тих підстав, що земельна ділянка, зображена на доданих графічних матеріалах перебуває у постійному користуванні іншої особи, тому подана заява не відповідає вимогам статті 118 Земельного кодексу України, а саме: до клопотання не доданого погодження землекористувача (надалі спірне рішення, а.с.34).

Отже правомірність та законність спірного рішення є предметом спору, переданого на вирішення адміністративного суду.

Згідно зі статтею 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Правовідносини у сфері забезпечення права громадян на землю урегульовано Земельним кодексом України.

Відповідно до статті 3 Земельного кодексу України (далі по тексту також ЗК України) земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно з частиною другою статті 4 Земельного кодексу України завданням земельного законодавства є регулювання земельних відносин з метою забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель.

У частинах першій та третій статті 22 Земельного кодексу України передбачено, що землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам - для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства.

Відповідно до приписів статті 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб.

Відповідно до частин першої, другої статті 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до пункту "в" частини третьої статті 116 ЗК України безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян проводиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

орми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам визначені у статті 121 ЗК України. Відповідно до частини 1 цієї статті громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара.

Частиною четвертою статті 116 ЗК України передбачено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, проводиться один раз по кожному виду використання.

Згідно з частиною п`ятою статті 116 ЗК України земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом.

Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами врегульовано статтею 118 ЗК України.

Статтею 12 ЗК України передбачено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить: а) розпорядження землями територіальних громад; б) передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до частин першої, другої статті 83 ЗК України землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю.

У комунальній власності перебувають: а) усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності; б) земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об`єкти нерухомого майна комунальної власності незалежно від місця їх розташування.

Статтею 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

До повноважень відповідача, як органу місцевого самоврядування, належить розпорядження землями комунальної власності, у тому числі передача земельних ділянок безоплатно у власність громадянам у порядку, передбаченому статтею 118 Земельного кодексу України, за встановленими статтею 121 цього Кодексу нормами.

Судом встановлено, що позивач звернулася до відповідача, маючи намір отримати безоплатно у приватну власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, за рахунок земельної ділянки сільськогосподарського призначення розташованої на території села Бовтишка Олександрівської селищної ради.

Відповідач стверджував, що він не мав повноважень розпоряджатися цими землями, оскільки бажана земельна ділянка перебуває у користуванні ПАТ ''Кіровоградське обласне об`єднання сільськогосподарського рибного господарства Кіровоградрибгосп'' згідно акту на право користування землею (а.с.58-59).

Перевіряючи доводи сторін, суд виходив з того, що за статтями 3, 5 Земельного кодексу України 1990 року власність на землю в Україні має такі форми: державну, колективну, приватну. Усі форми власності є рівноправними.

Земля може належати громадянам на праві колективної власності.

Суб`єктами права колективної власності на землю є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, садівницькі товариства, сільськогосподарські акціонерні товариства, у тому числі створені на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Статтею 22 цього Кодексу було передбачено, що право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними Радами народних депутатів.

Відповідно до частини третьої статті 78 Земельного кодексу України, який набрав чинності 01.01.2002, земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.

Пунктом 7 розділу Х "Перехідні положення" ЗК України передбачено, що громадяни та юридичні особи, що одержали у власність, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 №449 "Про затвердження форм державного акта про право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою" установлено, що раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю, державні акти на право власності на земельну ділянку та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.

Згідно документів, які містяться у справі у відповідно до Державного акту на право користування землею від 12.07.1967 року наданому Олександрівському рибгоспу Кіровоградського виробничого рибкомбінату Кіровоградської області УРСР в постійне користування було надано 322,1 га.

Станом на сьогоднішній день ПрАТ ''Кіровоградрибгосп'' є правонаступником землекористувача, якому була надана земля згідно Державним актом на право користування землею.

На вимогу суду, ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області надано інформацію про те, що аналіз місцерозташування земельною ділянки площею 2,00 га, яку бажає безоплатно приватизувати для ведення особистого селянського господарства позивач, частково знаходиться у земельному масиві земель Олександрівського рибгоспу Кіровоградського обласного виробничого рибкомбінату, вказаному в акті на право користування землею, виданого 12 липня 1967 року. Тобто вказана земельна ділянка, яку бажає отримати ОСОБА_1 перетинається (накладається) з ділянкою площею 34,8 га (а.с.212).

Принагідно суд зауважує про відсутність належного та допустимого доказу, як то вироку суду чи постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за використання земельної ділянки без встановлених законодавчих підстав (самозахват).

В судовому засідання знайшли підтвердження обставини, які були покладені в основу спірного рішення Олександрівської селищної ради від 31 травня 2021 року №762, а саме той факт, що бажана земельна ділянка знаходиться у користуванні іншою особи, яка є правонаступником Олександрівського рибгоспу Кіровоградського обласного виробничого рибкомбінату. Тобто, у відповідача відсутні правові підстави для розпорядження бажаної земельною ділянкою.

З огляду на те, що позивачу відмовлено у задоволенні його позову, підстави для стягнення на його користь понесених ним судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) до Олександрійської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області (вул. Незалежності України, буд.42а, смт. Олександрівка, Кіровоградська область; 27300; код ЄДРПОУ 04364035), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - приватне акціонерне товариство "Кіровоградське обласне об`єднання сільськогосподарського рибного господарства "Кіровоградрибгосп" (вул. Вишнева, буд.64, с. Аджамка, Кропивницький район, Кіровоградська область, 27620; код ЄДРПОУ 00476694) про визнання протиправним та скасування рішення, а також зобов`язання вчинити певні дії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Третього апеляційного адміністративного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Кіровоградський окружний адміністративний суд, у 30-денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.П. Казанчук

Дата ухвалення рішення10.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103656655
СудочинствоАдміністративне
Суть, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

Судовий реєстр по справі —340/4977/21

Рішення від 10.03.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

Ухвала від 21.01.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

Ухвала від 25.08.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні