Рішення
від 02.03.2022 по справі 513/1021/21
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/1021/21

Провадження № 2/513/66/22

Саратський районний суд Одеської області

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2022 року Саратський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді Бучацької А.І., за участю секретаря судового засідання Златіної О.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт. Сарата цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: приватний нотаріус Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулаков Іван Іванович, Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", про визнання свідоцтва про право на спадщину недійсним та скасування державної реєстрації права власності,

В С Т А Н О В И В:

в листопаді 2021 року позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 , в якому просить:

визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом, посвідчене 25.04.2019 року Сулаковим І.І., приватним нотаріусом Саратського районного нотаріального округу Одеської області у спадковій справі № 128 - 2019, зареєстровано в реєстрі за № 903, видане на спадкове майно ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складається з права на земельну ділянку площею 3,5693 га, розташованої на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, масив № НОМЕР_1 , ділянка НОМЕР_2 , кадастровий номер 5124584900:01:002:0253.

скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 3,5693га, розташоване на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, масив № НОМЕР_1 , ділянка НОМЕР_2 , кадастровий номер 5124584900:01:002:0253.

Позовні вимоги обґрунтувала тим, що їй, ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 27.08.2013 року належить земельна ділянка площею 3,5693 га, призначена для товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в масиві № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, кадастровий номер земельної ділянки: 5124584900:01:002:0253. Право власності на земельну ділянку зареєстроване відповідно до вимог діючого законодавства України, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

05 червня 2014 року вона уклала договір оренди землі з СВК "Родина", який був зареєстрований в порядку, передбаченому діючим законодавством. У 2019 році, коли вона мала намір укласти додаткову угоду до зазначеного договору оренди землі, орендар їй повідомив, що вона, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не є власником земельної ділянки з кадастровим номером 5124584900:01:002:0253, а власником зазначеної земельної ділянки після смерті своєї матері ОСОБА_1 , 1933 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 25.04.2019 р., виданого Сулаковим І.І. приватним нотаріусом Саратського районного нотаріального округу Одеської області.

На підставі свідоцтва про право на спадщину проведена державна реєстрація права власності ОСОБА_2 на земельну ділянку з кадастровим номером 5124584900:01:002:0253.

Нотаріус пояснив позивачці, що зазначене свідоцтво про право на спадщину видано на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 5124584900:01:002:0253, якій зберігався у Відділі у Саратському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, та якій ОСОБА_2 помилково надав нотаріусу як правовстановлюючий документ на земельну ділянку своєї покійної матері для оформлення спадщини.

На вимогу позивачки про скасування свідоцтва про право на спадщину на ОСОБА_2 та скасування державної реєстрації його права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 5124584900:01:002:0253 нотаріус відмовив, посилаючись на те, що він не має таких повноважень.

Позивачка зазначає, що відповідач ОСОБА_2 незаконно та безпідставно отримав свідоцтво про право на спадщину на належну позивачці земельну ділянку, а вона позбавлена свого законного права. Скасування свідоцтва про право на спадщину відновить її право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 5124584900:01:002:0253.

Позивачка, яку належним чином повідомили про розгляд справи, до суду не з`явилась. Від представника позивачки ОСОБА_3 , діючого на підставі довіреності в межах наданих йому повноважень (а.с.27), надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав та просив його задовольнити, надав згоду на заочний розгляд справи (а.с.69).

Відповідачу ОСОБА_2 судові виклики надсилались за адресою його місця проживання, зареєстрованою у встановленому законом порядку. Судові виклики на 31 січня 2022 року на 14:30 годину та на 03 березня 2022 року на 10:00 годину відповідач отримав, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень (а.с. 61, 67).

Отже, відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, повторно не з`явився в судове засідання без повідомлення причин та не подав відзив, а представник позивачки не заперечує проти заочного розгляду справи.

За положеннями ч. 4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до частини 1 ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи вищевказані положення ЦПК України та обставини справи, суд дійшов висновку про наявність умов для заочного розгляду даної справи та ухвалив заочне рішення.

Приватний нотаріус Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулаков І.І., належним чином повідомлений про розгляд справи до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с. 37).

Представник третьої особи Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Родина", належним чином повідомлений про розгляд справи, до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечував проти задоволення позову (а.с.70).

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Одним із принципів цивільного судочинства є диспозитивність, який полягає у тому, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявленою нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках. Учасник справи, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд (ст. 13 ЦПК України).

Ст. 12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За змістом ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Серед способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За положеннями ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

За змістом ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з положеннями ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Дослідивши та оцінивши докази, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Позивачка ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Плахтіївка Саратського району Одеської області, що підтверджується копією паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 07 червня 1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області.

Згідно довідки, яка видана 28.10.1999 року Державною податковою інспекцією у Саратському району Одеської області, 04 грудня 1996 року Державною податковою адміністрацією України було внесено відомості до Державного реєстру фізичних осіб про присвоєння ОСОБА_1 ідентифікаційного номеру НОМЕР_4 (а.с.7 об).

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно, індексний номер 8519366 від 27.08.2013 року, власником земельної ділянки, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, адреса об`єкта: Одеська область, Саратський район, с/рада Плахтіївська, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площа 3,5693 га, є ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , паспорт громадянина України НОМЕР_3 , виданий 07.06.1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, країна громадянства: Україна, адреса: АДРЕСА_1 , Орган державної реєстрації прав: Реєстраційна служба Саратського районного управління юстиції Одеської області (а.с.8).

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 8519826, який сформовано 27.08.2013 року Реєстраційною службою Саратського районного управління юстиції Одеської області на підставі заяви ОСОБА_1 з реєстраційним номером 2488037, дата і час реєстрації заяви 13 серпня 2013 року 10:42:16, зазначена актуальна інформація про державну реєстрацію права власності: номер запису про право власності 2258062, дата та час державної реєстрації 13.08.2013 р. 10:42:16; підстава виникнення права власності: свідоцтво про право власності на нерухоме майно, серія та номер НОМЕР_5 , видане 27.08.2013 Реєстраційною службою Саратського районного управління юстиції Одеської області, власник: ОСОБА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , паспорт громадянина України НОМЕР_3 , виданий 07 червня 1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, країна громадянства: Україна, адреса: АДРЕСА_1 . Реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 142174651245. Об`єкт нерухомого майна: земельна ділянка, розташована за адресою: Одеська область, Саратський район, с/рада Плахтіївська, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площа: 3,5693 га, масив № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , (а.с. 9).

Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно індексний номер 23553697, сформований 27.06.2014 р. о 07:34:03 годин Реєстраційною службою Саратського районного управління юстиції в Одеській області підтверджує, що земельна ділянка, розташована за адресою: Одеська обл., Саратський район, с/рада Плахтіївська, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площа 3,5693 га, масив № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 142174651245, перебуває в оренді Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Родина" на підставі договору оренди від 05.06.2014 року. Дата державної реєстрації права оренди: 23.06.2014 року, строк дії 7 років, Орендар: Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", код ЄДРПОУ 03766116; Орендодавець (власник) ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , країна громадянства Україна (а.с.11).

В 2019 році під час укладання додатковї угоди до договору оренди орендар земельної ділянки СВК "Родина" повідомив позивачці, що власником земельної ділянки з кадастровим номером 5124584900:01:002:0253 є не вона, а ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 25.04.2019 року, виданого приватним нотаріусом Саратського районного нотаріального округу Сулаковим І.І., яке ОСОБА_2 отримав після смерті своєї матері ОСОБА_1 , 1933 року народження, померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З копії спадкової справи № 128-2019 (а.с.38-60), заведеної приватним нотаріусом Саратського районного нотаріального округу Сулаковим І.І. до майна ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачається, що 11 квітня 2019 року за № 313 до нотаріуса надійшла заява ОСОБА_2 про те, що ІНФОРМАЦІЯ_6 померла його мати ОСОБА_1 , 1933 року народження, яка постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_2 , та просив видати свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, яке складається з: земельної ділянки площею 3,57 га, розташованої на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області та майновий пай в складі майна пайового фонду КСП "Родина" Саратського району Одеської області (а.с.41).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 , виданого Плахтіївською сільською радою Саратського району Одеської області, мати відповідача ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 69 років в с.Плахтіївка Саратського району Одеської області (а.с.42).

Довідка Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області від 29.03.2019 року за № 186 підтверджує, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , на день смерті, що настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та постійно проживала за адресою: АДРЕСА_2 . Сумісно з нею проживав та вів спільне господарство син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.43).

Згідно копії державного акту серії ЯА № 846703 на право власності на земельну ділянку, виданого 02 листопада 2005 року на підставі розпорядження Саратської районної державної адміністрації від 08 серпня 2005 року № 361/А-05, ОСОБА_1 , яка проживає в с. Плахтіївка, є власником земельної ділянки площею 3,57 га, розташованої на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253 (а.с.51).

15 квітня 2019 року на підставі заяви ОСОБА_2 приватним нотаріусом Сулаковим І.І. сформовано витяг НВ-5108768242019 з Державного земельного кадастру про земельну ділянку кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, розташовану: Одеська область, Саратський район, Плахтіївська сільська рада, масив № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 . У розділі "Відомості про державну реєстрацію земельної ділянки" зазначена дата державної реєстрації земельної ділянки - 18.06.2013. У розділі "Відомості про право власності/право постійного користування" зазначено, що право власності зареєстровано за: ОСОБА_1 , паспорт НОМЕР_3 , виданий 07 червня 1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, податковий номер: НОМЕР_4 . В розділі "Відомості про оренду, суборенду" зазначено, що земельна ділянка площею 3,5693 гектарів перебуває в оренді СВК "Родина", дата державної реєстрації права оренди 23.06.2014, строк дії речового права 7 (сім) років (а.с.52).

Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, індексний номер 164990661, сформованого 25.04.2019 року приватним нотаріусом Саратського районного нотаріального округу Одеської області Сулаковим І.І., підтверджує, що реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 142174651245, об`єкт нерухомого майна: земельна ділянка, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, площа: 3,5693 га, дата державної реєстрації земельної 18.06.2013, розташована за адресою: Одеська область, Саратський район, с/рада Плахтіївська, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва Номер запису про право власності 2258062, дата та час державної реєстрації 13.08.2013 р. 10:42:16; підстава виникнення права власності: свідоцтво про право власності на нерухоме майно, серія та номер НОМЕР_5 , видане 27.08.2013 Реєстраційною службою Саратського районного управління юстиції Одеської області, підстава внесення запису: рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) індексний номер: 5327416 від 27.08.2013, форма власності приватна, власник ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , паспорт громадянина України НОМЕР_3 , виданий 07 червня 1999 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, країна громадянства: Україна, адреса: АДРЕСА_1 . Земельна ділянка перебуває в оренді Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Родина" на підставі договору оренди від 05.06.2014 року. Дата державної реєстрації права оренди: 23.06.2014 року, строк дії 7 років, Орендар: Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", код ЄДРПОУ 03766116; Орендодавець ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , країна громадянства Україна (а.с.55-56).

25 квітня 2019 року приватний нотаріус Саратського районного нотаріального округу Одеської області Сулаков І.І. видав свідоцтво про право на спадщину за законом, зареєстроване в реєстрі за № 903, відповідно до якого спадкоємцем майна ОСОБА_1 , 1933 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , є її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . Спадщина складається з земельної ділянки площею 3,5693 гектара, розташованої на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, масив № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, яку передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлій на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 846703, виданого 02 листопада 2005 року Саратською районною державною адміністрацією Одеської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01055300170 (а.с.57).

Згідно з Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі за № 55996922, виданим 25.04.2019 року приватним нотаріусом Сулаковим І.І., номер спадкової справи у Спадковому реєстрі 640044565, номер у нотаріуса 128-219, дата заведення 11.04.2019, спадкодавець ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП невідомо, дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтво про право на спадщину номер у спадковому реєстрі 64116557, дата видачі свідоцтва 25.04.2019, бланки: ННТ 973433, номер в реєстрі нотаріальних дій: 903, спадкоємець ОСОБА_2 , черга спадкування 1, спадкове майно земельна ділянка 3,5693 га, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, Одеська обл., Саратський р., с/рада Плахтіївська, дата та час реєстрації 25.04.2019, 15:16 (а.с.58).

2 квітня 2021 року представник позивачки ОСОБА_4 звернувся до приватного нотаріуса Саратського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. з заявою про скасування свідоцтва про право на спадщину та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку кадастровий номер 5124584900:01:002:0253 (а.с.13).

Постановою приватного нотаріуса Саратського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. від 28 квітня 2021 року відмовлено ОСОБА_4 , який діє від імені ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальних дій визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 3,5693 гектара, розташовану на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, масив НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, та скасування державної реєстрації права власності на підставі п.1 ч.1 ст. 49 Закону України "Про нотаріат" (а.с.14).

07 травня 2021 року позивачка звернулась до відповідача ОСОБА_2 з заявою про досудове врегулювання спору, однак відповіді не отримала (а.с.12).

Ст. 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися, зокрема, своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Момент виникнення права власності на річ (майно) визначається законом. При визначенні моменту набуття права власності слід враховувати як особливості самого майна, так і особливості оформлення права власності, які теж суттєво впливають на визначення моменту виникнення (набуття) права власності.

Частиною 1 статті 5 ЦПК України закріплено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 4 ЦПК України, ст.15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За положеннями ст. ст. 1216, 1217 ЦК України Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті

Згідно з частинами першою, другою статті 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до ст. 1301 ЦК України свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом.

Згідно з роз`яснень, викладених у п. 27 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" № 7 від 30.05.2008 року відповідно до ст. 1301 ЦК України свідоцтво про право на спадщину може бути визнано недійсним не лише тоді, коли особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, але й за інших підстав, установлених законом. Іншими підставами можуть бути: визнання заповіту недійсним, визнання відмови від спадщини недійсною, визнання шлюбу недійсним, порушення у зв`язку з видачею свідоцтва про право на спадщину прав інших осіб тощо.

Відповідно до висновку, викладеного у постанові Верховного Суду від 14 листопада 2018 року у справі № 2-1316/2227/11, у статті 1301 ЦК України, як підставу визнання свідоцтва недійсним, прямо вказано лише відсутність права спадкування в особи, на ім`я якої було видане свідоцтво. Це має місце, зокрема, у разі, якщо ця особа була усунена від спадкування; відсутні юридичні факти, що давали б їй підстави набути право на спадкування - утримання, спорідненість, заповіт; у випадку, коли спадкодавець, оголошений у судовому порядку померлим, виявився насправді живим і судове рішення про оголошення його померлим скасоване. До інших підстав визнання свідоцтва недійсним відноситься також випадок коли у зв`язку видачею свідоцтва про право на спадщину порушуються права інших осіб.

У постанові від 11 грудня 2019 року у справі № 414/811/17 Верховний Суд дійшов висновку про те, що порушення у зв`язку з видачею свідоцтва про право на спадщину прав інших заінтересованих осіб є самостійною підставою для визнання свідоцтва про право на спадщину за законом недійсним.

У постановах Верховного Суду від 14 листопада 2018 року у справі № 2-1316/2227/11 (провадження № 61-12290св18), від 14 травня 2018 року у справі № 296/10637/15-ц (провадження № 61-2448св18, ЄДРСРУ № 74055079) та від 23 вересня 2020 року у справі № 742/740/17 (провадження № 61-23св18, ЄДРСРУ № 91854868 ) викладено правові висновки, відповідно до яких свідоцтво про право на спадщину може бути визнано недійсним не лише тоді, коли особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, але й за інших підстав, установлених законом. Іншими підставами можуть бути: визнання заповіту недійсним, визнання відмови від спадщини недійсною, визнання шлюбу недійсним, порушення у зв`язку з видачею свідоцтва про право на спадщину прав інших осіб тощо.

Суд встановив, що 25 квітня 2019 року приватний нотаріус Саратського районного нотаріального округу Одеської області Сулаков І.І. видав свідоцтво про право на спадщину відповідачу ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 3,5693 га, кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, яка не належала на праві власності ОСОБА_1 , 1933 року народження, померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 . Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно, індексний номер 8519366 від 27.08.2013 року зазначена земельна ділянка належить на праві приватної власності позивачці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , яка є живою.

Згідно з ч.3 ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 1 липня 2004 року № 1952-IV, у разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, державний реєстратор чи посадова особа Міністерства юстиції України (у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону) проводить державну реєстрацію набуття, зміни чи припинення речових прав відповідно до цього Закону.

З огляду на зазначене вище, суд вважає за необхідне позовні вимоги задовольнити повністю.

Згідно до ст. 141 ЦПК з відповідача на користь позивачки підлягають стягненню документально підтверджені витрати зі сплати судового збору в розмірі 1816 гривень (а.с. 1, 2).

Керуючись ст.ст. 2-15, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268, 280-282, 289 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: приватний нотаріус Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулаков Іван Іванович, Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", про визнання свідоцтва про право на спадщину недійсним та скасування державної реєстрації права власності - задовольнити повністю.

Визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом, яке видано 25 квітня 2019 року приватним нотаріусом Саратського районного нотаріального округу Одеської області Сулаковим Іваном Івановичем у спадковій справі № 128-2019, зареєстроване в реєстрі за № 903, на ім`я ОСОБА_2 , на земельну ділянку площею 3,5693 гектара, масив 66, ділянка № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, розташовану на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, яку передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить на праві приватної власності ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 846703, виданого 02 листопада 2005 року Саратською районною державною адміністрацією Одеської області.

Скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 3,5693 гектара, масив 66, ділянка № НОМЕР_2 , кадастровий номер 5124584900:01:002:0253, розташовану на території Плахтіївської сільської ради Саратського району Одеської області, яку передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1816 (одна тисяча вісімсот шістнадцять) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуто Саратським районним судом за заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів після складення повного рішення, а відповідачем - протягом тридцяти з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне рішення складено 14 березня 2022 року.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , паспорт НОМЕР_3 , виданий Саратським РВ УМВС України в Одеській області 07 червня 1999 року, РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , паспорт НОМЕР_7 , виданий органом 5144, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт НОМЕР_8 , виданий 18 квітня 2005 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_9 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Треті особи:

Сулаков Іван Іванович, приватний нотаріус Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області, смт. Сарата, вул. Чкалова, 6, Білгород-Дністровського району Одеської області, 68200.

Сільськогосподарський виробничий кооператив "Родина", 68200, Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Плахтіївка, вул. Сонячна, 126, ЄДРПОУ 03766116.

Представник СВК "Родина" Каланжов Валерій Васильович, ІНФОРМАЦІЯ_11 , паспорт НОМЕР_10 , виданий 18 вересня 1998 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_11 , зареєстрований в АДРЕСА_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_5 .

Суддя А. І. Бучацька

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення02.03.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103671437
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —513/1021/21

Рішення від 02.03.2022

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Рішення від 02.03.2022

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні