Рішення
від 08.03.2022 по справі 914/3995/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.03.2022 Справа № 914/3995/21

Господарський суд Львівської області у складі судді Синчука М.М., розглянувши матеріали позовної заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс», м. Львів

до відповідача: Буської міської ради, м. Буськ

про: стягнення заборгованості у розмірі 16 569, 90 грн

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект Плюс» до Буської міської ради про стягнення заборгованості у розмірі 16 569, 90 грн.

Ухвалою суду від 28.12.2021 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників.

На адресу Господарського суду Львівської області 22.02.2022 (вх.№4750/22) від Відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

Відповідно до ч.1 ст. 251 ГПК України, відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі (ч.3 ст. 252 ГПК України).

Зважаючи на 15-денний строк на подання відзиву з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі та враховуючи, що Відповідач отримав ухвалу 04 січня 2022 року, Буська міська рада у строк до 19 січня 2022 року включно мала подати відзив на позов.

Натомість, відзив направлений до суду 18 лютого 2022 року засобами поштового зв`язку, тобто після спливу строку встановленого ч. 1 ст. 251 ГПК України. Клопотань, в порядку ст. 119 ГПК України, відповідач не подавав. За вказаних обставин поданий відзив суд залишає без розгляду.

Відповідно до ст.248 Господарського процесуального кодексу України - суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. Строк вирішення спору завершується 28.02.2022. Відтак, в суду відсутні підстави для подальшого відкладення розгляду справи поза межами строку, встановленого для вирішення спору у спрощеному позовному провадженні.

Ухвала суду про відкриття провадження у справі надсилалась сторонам на адреси згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Ухвалу про відкриття провадження у справі позивачем отримано 31.01.2021, що підтверджується перевіркою відстеження поштових повідомлень із сайту «Укрпошта» (7901414353064); відповідачем отримано 04.01.2022, що підтверджується перевіркою відстеження поштових повідомлень із сайту «Укрпошта» (7901414353030).

Таким чином, суд констатує, що сторони є належним чином повідомлені про розгляд їхньої справи у суді та мали можливість передбачену законом на реалізацію своїх прав та виконання обов`язків.

Відповідно до частин п`ятої та восьмої статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Статтею 248 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Водночас, суд враховує, що серед принципів господарського судочинства є, зокрема, верховенство права, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін, розумність строків розгляду справи судом.

Частиною дев`ятою статті 165 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Отже, враховуючи належне повідомлення сторін про судовий розгляд справи, залишення поданого відзиву на позовну заяву без розгляду, достатність доказів наявних у матеріалах справи для вирішення спору по суті, з урахуванням закінчення строків розгляду справи, суд дійшов висновку про можливість розгляду спору по суті.

Позиція позивача.

Позивач обґрунтовує заявлені вимоги невиконанням відповідачем умов Договору № 2 про надання послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів в частині оплати за надані Послуги у сумі 16 569,90 грн.

Обставини справи.

Між Топорівською сільською радою (надалі Відповідач, Замовник) та ТзОВ «Західземлепроект Плюс» (надалі Позивач, Виконавець) укладено Договір № 2 на проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 25.05.2020 (надалі Договір).

Відповідно до п.1.1, 2.1. Договору, Замовник доручив, а відповідач зобов`язався надати з дотриманням вимог законодавства послуги з проведення нормативно грошової оцінки земель населених пунктів у межах території с. Леньків Топорівської сільської ради Буського району Львівської області.

Загальна вартість послуг за цим договором становить 16 569, 90 грн без ПДВ.

У п.п.2.2, 2.3 Договору сторони погодили, що оплата послуг здійснюється на підставі оформлених належним чином актів приймання-здавання. Остаточна оплата вартості послуг щодо розроблення технічної документації проведення нормативної грошової оцінки земель здійснюється замовником протягом 10-ти банківських днів з дня підписання акта приймання-здавання послуг.

Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31 грудня 2020 року (п. 10.1 Договору).

Двадцять п`ятого травня 2020 року між сторонами Договору також підписано додаток №1 до Договору № 2 від 25.05.2020, відповідно до якого погоджено та затверджено технічне завдання на розробку технічної документації з нормативно грошової оцінки земель населених пунктів у межах території с. Леньків Топорівської сільської ради Буського району Львівської області.

Двадцять п`ятого травня 2020 сторони підписали додаток №2 та №3 до Договору № 2 від 25.05.2020, яким погодили розмір договірної ціни 16 569, 90 грн та затвердили кошторис виготовлення технічної документації з нормативно грошової оцінки земель населених пунктів у межах території с. Леньків Топорівської сільської ради.

В матерілах справи міститься також календарний план роботи по розробленню технічної документації з нормативно грошової оцінки земель с. Леньків Топорівської сільської ради Буського району Львівської області.

Сімнадцятого вересня 2020 року сторонами Договору підписано акт № 5 здачі-приймання робіт (надання послуг) по Договору № 2 від 25.05.2020 року.

Акт складено про те, що Виконавцем були проведені такі роботи (надані послуги) згідно договору №2 від 25.05.2020 (виконані послуги з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів с. Леньків) на загальну суму 16 569, 90 грн (сума без ПДВ).

Щодо правонаступництва відповідача.

Підставою заявлених позовних вимог є несплата Топорівською сільською радою наданих Позивачем послуг.

Рішенням Буської міської ради № 6 від 10.12.2020 «Про початок процедури реорганізації юридичних осіб - сільських та селищної рад, розміщених поза адміністративним центром Буської міської територіальної громади», розпочато процедуру реорганізації Топорівської сільської ради (ЄДРПОУ 04372738), місце знаходження: 80520, Львівська обл., Буський район, с.Топорів, вул. Шкільна,7, шляхом приєднання до Буської міської ради (ЄДРПОУ 26307575), місце знаходження: 80500, Львівська обл.,м. Буськ, площа 900- річчя Буська, буд. 1.

Спір виник внаслідок того, що Відповідач, в порушення умов Договору, не оплатив Позивачу наданих послуг. Відтак, ТзОВ «Західземлепроект Плюс» подало позов до Господарського суду Львівської області про стягнення з відповідача 16 569,90 грн основного боргу.

Оцінка суду.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (ст. 11 ЦК України).

Як підтверджується матеріалами справи, Топорівська сільська рада та ТзОВ «Західземлепроект Плюс» уклали Договір № 2 на проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 25.05.2020, у зв`язку з чим набули взаємних прав і обов`язків.

За договором про надання послуг, відповідно до вимог ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України, одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Виконавець повинен надати послугу особисто (ч. 1 ст. 902 Цивільного кодексу України).

Позивач свої зобов`язання на суму 16 569,90 грн виконав, що підтверджено актом № 5 здачі-приймання робіт (надання послуг) від 17.09.2020, копія якого долучено до матеріалів справи.

Як встановлено судом та не заперечено сторонами спору, рішенням Буської міської ради № 6 від 10.12.2020 «Про початок процедури реорганізації юридичних осіб - сільських та селищної рад, розміщених поза адміністративним центром Буської міської територіальної громади», розпочато процедуру реорганізації Топорівської сільської ради (ЄДРПОУ 04372738), місце знаходження: 80520, Львівська обл., Буський район, с.Топорів, вул. Шкільна,7, шляхом приєднання до Буської міської ради (ЄДРПОУ 26307575), місце знаходження: 80500, Львівська обл.,м. Буськ, площа 900- річчя Буська, буд. 1. Відповідно до п.п. 1.14., 3 рішення Буської міської ради № 6 від 10.12.2020, Буська міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Топорівської сільської ради.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 15.06.2021 внесено запис про державну реєстрацію припинення Топорівської сільської ради в результаті її реорганізації. Правонаступником зазначено Буську міську раду.

Частиною 1 ст. 104 ЦК України передбачено, що у разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

За вказаних обставин, Буська міська рада є належним відповідачем в цьому спорі.

Відповідач про дійсність отримання послуг та проти наявності заборгованості не заперечив, не спростував доводів позовної заяви, не надав суду належних та допустимих доказів про наявність інших обставин ніж ті, що досліджені в ході судового розгляду.

У матеріалах справи відсутні та сторонами не надані докази визнання недійсним спірного договору чи визнання неукладеним в певній частині. Також відсутні докази про розірвання спірного договору.

Відповідно до положень ст. 538 ЦК України, виконання свого обов`язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов`язку, є зустрічним виконанням зобов`язання. При зустрічному виконанні зобов`язання сторони повинні виконувати свої обов`язки одночасно, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства, не випливає із суті зобов`язання або звичаїв ділового обороту.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 96 Цивільного кодексу України, юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Відповідач самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями і така відповідальність не може ставитися у залежність від дій чи бездіяльності будь-яких третіх осіб.

Згідно із ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов`язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Отже, Відповідач своїх зобов`язань не виконав, чим порушив вимоги ч. 2 ст. 193 ГК України, якою передбачено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимога Позивача про стягнення з Відповідача заборгованості за надані послуги є правомірною та такою, що підлягає задоволенню в розмірі 16 569,90 грн.

Судові витрати.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України встановлено, що судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, судовий збір слід покласти на Відповідача.

Керуючись статтями 4, 7, 8, 73, 76-79, 129, 233, 236, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задоволити.

2.Стягнути з Буської міської ради (80500, Львівська область,м. Буськ, площа 900- річчя Буська, буд. 1; ідентифікаційний код 26307575) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Західземлепроект Плюс (79041, м.Львів, вул. Героїв УПА, 73, ідентифікаційний код 41027977) 16 569,90 грн основного боргу та 2270,00 грн судового збору.

3.Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки передбачені ст.ст. 241, 256, 257 ГПК України та може бути оскаржено в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Суддя Синчук М.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103674934
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —914/3995/21

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 04.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Рішення від 08.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Синчук М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні