Ухвала
від 11.03.2022 по справі 130/1000/20
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/130/32/2022

130/1000/20

У Х В А Л А

щодо заміни сторони виконавчого провадження

12.03.2022 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Шепеля К.А.,

за участі секретаря судового засідання Буга Р.М.,

розглянувши без участі сторін заяву Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про заміну сторони виконавчого провадження, -

у с т а н о в и в :

Представник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області звернувся до суду з цією заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом керівника Жмеринської місцевої прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Фермерського господарства "Жмеринський зерно-промисловий комплекс", про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження проекту землеустрою, витребування земельної ділянки на користь держави.

У заяві просить замінити стягувача у виконавчому провадженні №64787288, відкритому на підставі виконавчого листа №130/1000/20, який видано 1 березня 2021 року Жмеринським міськрайонним судом, з Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області на Станіславчицьку сільську раду Жмеринського району Вінницької області.

Заяву мотивує тим, що 17 серпня 2021 року Головним управлінням отримано вимогу виконавця Жмеринського ВДВС від 12 серпня 2021 року №27903 щодо виконання рішення у виконавчому провадженні №64787288 згідно з виконавчим листом, виданим 1 березня 2021 року Жмеринським міськрайонним судом.

На даний час земельна ділянка не передана Головному управлінню Держгеокадастру та право державної власності не зареєстровано.

Ухвалою Жмеринського міськрайонного суду накладено арешт на 18 земельних ділянок, в тому числі і на земельну ділянку з кадастровим номером 0521084200:05:004::0405, шляхом накладення заборони здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо розпорядження та їх відчуження в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Тому, на даний час в Головного Управління Держгеокадастру у Вінницькій області немає можливості здійснити внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію за ними. Представником управління повідомлено Жмеринську окружну прокуратуру про необхідність розгляду питання щодо зняття арешту, накладеного 22 січня 2020 року на земельні ділянки.

27 травня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», згідно з яким землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель,які залишаються в державній власності. Тобто повноваження щодо розпорядження землями перейшли до органів місцевого самоврядування.

В даному випадку органом місцевого самоврядування є Станіславчицька сільська рада, яка і є правонаступником повноважень відносно земель на території бувшої Носковецької сільської ради, які відносились до земель державної власності.

У зв`язку з вищевикладеним представник заявника просив замінити сторону стягувача по виконавчому провадженні №64787288 з Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області на Станіславчицьку сільську раду Жмеринського району.

Сторони, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви, в судове засідання не з`явилися.

Прокурор Жмеринської окружної прокуратури Лук`янчук Д.О. надіслав заяву про підтримання заяви та проведення її розгляду у його відсутність.

Відповідно до частини третьої статті 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Згідно з частиною другою статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Проаналізувавши доводи сторін, суд приходить до таких висновків.

Згідно з частиною першою статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник.

На підставі частини п`ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Відповідно до частини першої, другої, п`ятої статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

У частині п`ятій статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» зазначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Виходячи зі змісту статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», з урахуванням положень статті 442 ЦПК України, заміна сторони у виконавчому провадженні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо, в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну сторони.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Питання заміни неналежного відповідача або залучення співвідповідача, згідно з положеннями статті 51 ЦПК України, вирішуються на стадії підготовчого провадження.

Крім того, виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таким чином, суд приходить до висновку про безпідставне звернення представника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, оскільки Станіславчицька сільська рада Жмеринського району не правонаступником вказаного Головного управління.

Керуючись статтею 442 ЦПК України, статтею 15 Закону України "Про виконавче провадження", суд -

п о с т а н о в и в :

В задоволенні заяви Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду через Жмеринський міськрайонний суд.

Головуючий суддя Костянтин ШЕПЕЛЬ

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103687524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —130/1000/20

Ухвала від 11.03.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 28.02.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Рішення від 20.11.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні