Ухвала
від 21.03.2022 по справі 296/756/22
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/756/22

2-о/296/52/22

У Х В А Л А

Іменем України

22 березня 2022 рокум. Житомир

Корольовський районний суд м.Житомира у складі:

головуючого судді - Адамовича О.Й.,

присяжних - Черниша Ф.О., Катеринчук О.А.,

за участю секретаря судового засідання - Світко Т.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про призначення експертизи, заявлене в межах розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , особа відносно якої подана заява: ОСОБА_2 , заінтересовані особи: рада опіки та піклування при виконавчому комітету Житомирської міської ради; Департамент соціальної політики Житомирської міської ради про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з підстав наведених у письмовому клопотанні, поставити на розгляд експерта питання, які ставились в клопотанні про призначення експертизи. Також надав додаткові пояснення, які вказують на психічну хворобу брата та про необхідність призначення опікуна.

Представник заінтересованої особи Любар О.В. надала заяву в якій не заперечила щодо проведення судово-психіатричної експертизи та просить розглянути питання без участі представника органу опіки та піклування. Надала рішення від 02.02.2022р. №106 про затвердження подання про можливість призначення опікуном ОСОБА_1 над братом ОСОБА_2 .

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:

1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу;

2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч.1ст.252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст.ст.103-105, 252, 298, 259, 260, 353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити Комунальному некомерційному підприємству «Обласний медичний центр психічного здоров`я» Житомирської обласної ради (Житомирська область, Житомирський район, с. Зарічани, Бердичівське шосе, 3).

На вирішення експерта поставити питання:

Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 психічною хворобою?

Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу своєї хвороби усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу своєї хвороби з`являтися в судові засідання та особисто давати пояснення по суті справи?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 з`явитись у визначений експертом день та час разом з підекспертною особою - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення експертного дослідження.

Провадження у справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи експертами Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний центр психічного здоров`я» Житомирської обласної ради.

На запит експерта надати останньому у розпорядження цивільну справу №296/756/22.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м.Житомира протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя О. Й. Адамович

Присяжні Ф. О. Черниш

О. А. Катеринчук

Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103719040
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —296/756/22

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 13.04.2022

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 13.04.2022

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 27.03.2022

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 21.03.2022

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 15.03.2022

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні