Ухвала
від 21.03.2022 по справі 160/26519/21
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

22 березня 2022 року м. Дніпросправа № 160/26519/21

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Шлай А.В. (доповідач),

суддів: Кругового О.О., Щербака А.А.,

здійснюючи розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «ВАГОНБУДМАШ" на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2021 р. (суддя Кучугурна Н.В.) в адміністративній справі №160/26519/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ВАГОНБУДМАШ" до Дніпровської митниці, про визнання протиправними та скасування рішень ,-

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ВАГОНБУДМАШ" звернулось до суду з позовом про визнання протиправними та скасування карток відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення №UA110160/2021/00058 та №UA110160/2021/00059, прийнятих Дніпровською митницею Держмитслужби 04.02.2021.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2021 р. ТОВ «ВАГОНБУДМАШ» відмовлено в задоволенні клопотання про поновлення строку на судове оскарження та залишено позовну заяву без руху із наданням строку на усунення її недоліків шляхом надання клопотання про поновлення строку звернення до адміністративного суду, в якому зазначити інші підстави для поновлення строку з наданням належних доказів на підтвердження поважності причин пропуску цього строку.

У поданій апеляційній скарзі ТОВ «ВАГОНБУДМАШ», посилаючись на порушення норм процесуального права, просить ухвалу суду першої інстанції скасувати в частині відмови в задоволенні клопотання про поновлення строку на судове оскарження спірних карток відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення.

Ухвалами Третього апеляційного адміністративного суду від 03 лютого 2022 р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ «ВАГОНБУДМАШ» та призначено адміністративній справу до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження на 01 березня 2022 р.

У визначений судом день розгляд справи не відбувся у зв`язку із введенням воєнного стану на території України.

В ході апеляційного перегляду справи колегія суддів дійшла висновку про закриття апеляційного провадження з наступних підстав.

Пунктом 7 частини першої статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що окремо від рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку ухвала суду першої інстанції щодо відмови поновити або продовжити пропущений процесуальний строк.

Як вбачається зі змісту резолютивної частини оскарженої ухвали, суд відмовив ТОВ «ВАГОНБУДМАШ» у задоволенні клопотання про поновлення строку на судове оскарження. Саме в цій частині позивач і оскаржив ухвалу суду першої інстанції в апеляційному порядку.

Проте, частиною першою статті 123 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Таким чином, передумовою залишення позовної заяви без руху у відповідності до цієї процесуальної норми є визнання судом неповажними підстав пропуску строку звернення до адміністративного суду, а не відмова у задоволенні клопотання про поновлення строку на судове оскарження.

Наслідком не подачі особою у визначений судом строк або визнання неповажними вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду є повернення судом позовної заяви, як це передбачено частиною другою статті 123 Кодексу адміністративного судочинства України.

Формулювання судом першої інстанції у резолютивній частині оскарженої ухвали підстави для залишення позовної заяви без руху не у відповідності до частини першої статті 123 зазначеного Кодексу призвело до помилкового розуміння позивачем приписів пункту 7 частини першої статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України щодо можливості оскарження в апеляційному порядку ухвали про залишення позовної заяви без руху в частині.

Натомість, частиною 7 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України передбачена можливість оскарження ухвали про повернення позовної заяви. Ухвала про залишення позовної заяви без руху оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо апеляційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає апеляційному оскарженню.

Зважаючи на те, що апеляційне провадження відкрито на ухвалу суду першої інстанції, яка не підлягає апеляційному оскарженню, колегія суддів дійшла висновку про необхідність його закриття.

Керуючись статтями 299, 305 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ВАГОНБУДМАШ" на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 грудня 2021 р. в адміністративній справі №160/26519/21 - закрити.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили 22 березня 2022 р. і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий - суддяА.В. Шлай

суддяО.О. Круговий

суддяА.А. Щербак

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103728303
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо митної справи (крім охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності); зовнішньоекономічної діяльності; спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту, у тому числі щодо

Судовий реєстр по справі —160/26519/21

Ухвала від 06.06.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 03.04.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучугурна Наталія Вікторівна

Ухвала від 21.03.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 03.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 03.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучугурна Наталія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні