Ухвала
від 22.03.2022 по справі 160/510/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

23 березня 2022 року Справа № 160/510/22 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ніколайчук С.В., розглянувши клопотання представника відповідача про здійснення розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю "КРАСНОПАВЛІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР" (вул. Катеринославський, 2, офіс 509, м.Дніпро, 49044, код ЄДРПОУ 42158222) до головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України (вул. Пушкінська, 46, м. Харків, 61057, код ЄДРПОУ 43983495) про визнання протиправною та скасування податкового повідомлення-рішення,-

ВСТАНОВИВ:

11 січня 2022 року товариство з обмеженою відповідальністю "КРАСНОПАВЛІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР" звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою до головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України, у якій позивач просить:

- визнати протиправним та скасувати податковим повідомленням-рішенням №00196750708 від 22.09.2021 року (форма «В4»), виданого головним управлінням Державної податкової служби у Харківській області, яке винесено на підставі акту № 14748/20-40-07-08- 08/42158222 від 27.08.2021 року «Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «КРАСНОПАВЛІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР» (код ЄДРПОУ 42158222) щодо дотримання податкового законодавства при декларуванні за червень 2021 року від`ємного значення з податку на додану вартість, яке сформовано за рахунок періоду виникнення від`ємного значення: квітень-червень 2021 року», складеного ГУ ДПС у Харківській області.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 17 січня 2022 року відкрито провадження в адміністративній справі № 160/510/22 в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання, за наявними у справі матеріалами.

Від представника відповідача на адресу суду надійшло клопотання про розгляд справи в порядку загального провадження або розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін та в режимі відеоконференції.

В обґрунтування заявлених клопотань відповідача зазначено, що судові справи про оскарження податкових повідомлень-рішень мають важливе значення для податкового органу, оскільки за рахунок податкових платежів формується більша частина доходів (виплата заробітної плати, фінансування закладів охорони здоров`я, економічний розвиток країни).

З метою надання можливості реалізації права на участь в судовому засіданні та надання пояснень з приводу обставин справи, що може вплинути на законність та обґрунтованість судового рішення за результатами розгляду справи, а також з метою забезпечення належного захисту інтересів Держави та недопущення втрат бюджету.

Крім того, представник головного управління ДПС у Харківській області, утвореного на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України Зеленохатов Ілля Едуардович постійно проживає у м. Харків. Запроваджені Урядом заходи роблять неможливим реалізувати право на участь у розгляді справи в суді через обмеження пересування як в межах території країни та і в межах населених пунктів, тому просить провести судове засідання в режимі відеоконференції в найближчих судах.

Розглянувши клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, суд вважає, що останнє не підлягає задоволенню, оскільки характер спору не вимагає проведення судового засідання в порядку загального провадження. Під час провадження у справі не виникло ніяких питань, які не можна було вирішити шляхом дослідження письмових доказів.

Стосовно клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в режимі відеоконференції, суд зазначає наступне.

Згідно приписів ст. 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до положень ч. 2 ст. 257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно з ч. 3 ст. 260 Кодексу адміністративного судочинства України якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 5 ст. 262 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Перевіривши матеріали справи, розглянувши заявлене клопотання позивача по суті справи, суд зробив висновок, що вказану справу слід розглядати в судовому засіданні для надання можливості сторонам надати пояснення по суті справ.

У відповідності до ч.1 ст.195 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Державна судова адміністрація України наказом № 196 від 23.04.2020 року затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок). Пунктом 2 Розділу 1 Порядку передбачено, що Учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством. Відповідно до пункту 5 Розділу 1 Порядку ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Згідно з пунктом 2 Розділу 2 Порядку система відеоконференцзв`язку - комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України https://vkz.court.gov.ua - «Easycon»), що забезпечує проведення судових засідань в режимі відеоконференц зв`язку та відповідають вимогам законодавства.

Враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду адміністративної справи, суд вважає за необхідне задовольнити заяву представника позивача та представника відповідача про можливість прийняти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та використати систему відеоконференцзв`язку «Easycon» (з використанням електронної адреси).

Таким чином, суд вважає за необхідне перейти до розгляду справи в порядку спрощеного позовного з повідомленням (викликом) сторін в режимі відеоконференції.

Керуючись статями 180, 195, 260, 262, Кодексу адміністративного судочинства України,-

УХВАЛИВ:

Подальший розгляд адміністративної справи № 160/510/22 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "КРАСНОПАВЛІВСЬКИЙ ЕЛЕВАТОР" (вул. Катеринославський, 2, офіс 509, м.Дніпро, 49044, код ЄДРПОУ 42158222) до головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України (вул. Пушкінська, 46, м. Харків, 61057, код ЄДРПОУ 43983495) про визнання протиправною та скасування податкового повідомлення-рішення за правилами спрощеного позовного провадження без проведення підготовчого засідання.

Призначити справу до розгляду у судовому засіданні на 19 квітня 2022 о 11:00 год. у приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду за адресою: 49089, м.Дніпро, вул. Академіка Янгеля, 4, зала судових засідань № 9.

Допустити участь представника головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України (з використанням поштової адреси (e-mail: kh.elsud@tax.gov.ua) в судовому засіданні, призначеному на 19 квітня 2022 о 11:00 год, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення «Easycon», відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 року №196.

Повідомити головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України про можливість участі у розгляді справи у режимі відеоконференції за допомогою системи «Easycon».

Роз`яснити представникe головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник зобов`язаний: зайти та авторизуватися в Системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Роз`яснити заявнику, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відеоконференція проводитиметься за допомогою програмного забезпечення "EasyCon", яке може бути встановлене за веб-посиланням https://easycon.com.ua.

Справа буде розглядатись суддею Ніколайчук С.В. одноособово.

Інформацію щодо стану розгляду справи учасники судового процесу можуть отримати на офіційному веб-порталі Судової влади України за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud0470/.

Копію ухвали та повістки про виклик до суду надіслати учасникам справи.

Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд, відповідно до частини 2 статті 131 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення22.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103764092
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів

Судовий реєстр по справі —160/510/22

Ухвала від 01.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 11.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 30.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Ухвала від 07.09.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

Рішення від 23.05.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 22.03.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 17.01.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні