Ухвала
від 05.04.2022 по справі 180/413/22
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

180/413/22

У Х В А Л А

іменем України

06.04.2022 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого суддіОмеко М.В., присяжні: Міщук М.В., Оксенюк О.В., при секретарі Мартиновій Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Томаківка Дніпропетровської області справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначенняопікуна,заінтересована особа Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про визнання громадянина, ОСОБА_2 недієздатною,встановлення над нею опіки і призначення опікуна, посилаючись на те, що його рідна сестра страждає на хронічне психічне захворювання у вигляді шизофренії та розлад психіки і поведінки.

Станом на сьогодні, ОСОБА_2 проживає разом з заявником та має невиліковне психічне захворювання, перебуває на обліку у лікаря психіатра.

За своїм станом вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Не може вчиняти правочинів, навіть дрібних побутових. Не може самостійно набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, також створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно виконувати їх та нести відповідальність, а тому потребує встановлення опіки і призначення опікуна з метою виконання в її інтересах цивільних прав і обов`язків, забезпечення доглядом і лікуванням. В зв`язку з цим може бути визнана недієздатною.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, тому.

Виходячи з цього, просить задовольнити заяву,пояснив що її рідна сестра тяжко хвора, тому вона не має змоги брати участь в судовому засіданні.

Так, відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відпові

На підставі п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Керуючись ст. 104, 187, 252, 293, 298-299 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Призначити уцивільнійсправі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатноюта призначенняопікуна,заінтересована особа Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області, проведення судово-психіатричної експертизи, на вирішення якої поставити такі питання:

На вирішення експертів поставити такі запитання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 ) на психічну хворобу?

2. Чи здатна ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій і чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручитиДніпровській філії судово-психіатричних експертиз

ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України 49115, м. Дніпро, вул. Бєхтєрєва,1

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384,385 КК України.

Направити для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 180/413/22 (2-о/180/8/22) за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатноюта призначенняопікуна,заінтересована особа Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.новив:

Суддя: М.В. Омеко

Присяжні: Міщук М.В.

Оксенюк О.В.

Дата ухвалення рішення05.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103875031
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —180/413/22

Рішення від 08.09.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 06.04.2022

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 05.04.2022

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні