Ухвала
від 10.04.2022 по справі 308/16479/21
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/16479/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2022 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі:

головуючого судді Дегтяренко К.С.

при секретарі судового засідання Чейпеш В.В.

з участю сторін:

представника позивача адвоката Дорош І.І.

представника відповідача адвоката Ракущинець А.А.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуу м.Ужгород успрощеному провадженніцивільну справуза позовноюзаявою ЗОКС«Бескид» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 простягнення заборгованостіза кредитнимдоговором,-

встановив:

ЗОКС «Бескид» звернулося до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Ухвалою Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 07.03.2022 року відкрито провадження у справі.

07 квітня 2022 року до суду надійшла зустрічна позовна заява ОСОБА_1 до ЗОКС «Бескид», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання недійсним кредитного договору.

В судовому засіданні 11.04.2022 року:

представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Ракущинець А.А. в судовому засіданні просив первісний та зустрічний позов об`єднати та призначити до спільного розгляду;

представник позивача адвокат Дорош І.І. в судовому засіданні відносно об`єднання позовів не заперечувала.

Заслухавши думку сторін, вивчивши зустрічний позов та матеріали справи суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом основного позову є стягнення заборгованості за кредитним договором про споживчий кредит від 19 червня 2020 року, укладеним між сторонами.

Предметом зустрічного позову, є визнання договору про споживчий кредит від 19.06.2020 року недійсним.

Статтею 2 ЦПК Українивстановлено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч. 1, п. 3 ч. 2ст. 49 ЦПК Українисторони користуються рівними процесуальними правами. Крім прав та обов`язків, визначених устатті 43 цього Кодексувідповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст.193ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

За правилами ч. 1ст. 194 ЦПК Українизустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей175і177цьогоКодексу.

Поданий зустрічний позов відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України,Закону України «Про судовий збір», процесуальний строк для подачі зустрічного позову не пропущено.

Відповідно до частини третьоїстатті 22 Закону «Про захист прав споживачів»споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, пов`язаними з порушенням їх прав.

Устатті 5 Закону «Про судовий збір»визначено перелік пільг щодо сплати судового збору. Системний і комплексний аналіз зазначеного Закону істатті 22 Закону «Про захист прав споживачів»дає правові підстави зробити висновок про те, що сама по собі відсутність такої категорії осіб у переліку осіб, які мають пільги щодо сплати судового збору, встановленомустаттею 5 Закону «Про судовий збір», не може безумовно означати те, що споживачі такої пільги не мають, оскільки така пільга встановлена спеціальним законом, який гарантує реалізацію та захист прав споживачів.

Отже,стаття 5 Закону «Про судовий збір»не містить вичерпного переліку осіб, яким надано пільги щодо сплати судового збору, як і не містить норми про те, що пільги надаються лише на подання позову. Спеціальний закон, звільнивши споживачів від сплати судового збору за подання позову, визначив, що ця пільга надається з метою захисту споживачами їх порушених прав.

Вказаний висновок викладено Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 21 березня 2018 року у справі № 761/24881/16-ц.

Враховуюче вищевикладене, ОСОБА_1 слід звільнити від сплати судового збору за подання зустрічного позову.

Враховуючи, що обидва позови взаємопов`язані, спір стосується договору про споживчий кредит, суд приходить до висновку, що зустрічний позов ОСОБА_1 доцільно розглядати в одному провадженні з первісним.

Відповідно до ч. 4ст. 277 ЦПК України- якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до ч. 6ст. 277 ЦПК Україниякщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Таким чином, приймаючи до уваги, що відповідачем подано зустрічний позов, суд вважає за необхідне, здійснити перехід з розгляду справи в порядку спрощеного провадження в розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.49, 184, 193, 194,261,276,277 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Прийняти зустрічний позов ОСОБА_1 до ЗОКС «Бескид», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про визнання недійсним кредитного договору до спільного розгляду з первісним позовомЗОКС «Бескид» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором, у цивільній справі № 308/16479/21, об`єднавши вимоги за зустрічним позовом в одне провадження з первісним позовом.

Перейти від розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін до розгляду за правилами загального позовного провадження у цивільній справі за позовом ЗОКС «Бескид» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про стягнення заборгованості.

Призначити по справі підготовче судове засідання на 13 год. 30 хв. 24.05.2022 року в залі судових засідань Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області (88000, м. Ужгород, вул. Загорська, 53).

Визначити відповідачу за первісним позовом та відповідачу за зустрічним позовом п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на первісну позовну заяву та зустрічну позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу за первісним позовом та позивачу за зустрічним позовом п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частин третьої-п`ятоїст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу за первісним позовом та відповідачу за зустрічним позовом п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частин третьої-п`ятоїст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Розгляд справи розпочати зі стадії відкриття провадження у справі.

Суддя К.С. Дегтяренко

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення10.04.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу103910066
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них споживчого кредиту

Судовий реєстр по справі —308/16479/21

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Куштан Б. П.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кондор Р. Ю.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кондор Р. Ю.

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 06.03.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні