Рішення
від 11.10.2007 по справі 9/270-3/227
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/270-3/227

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2007 р.   Справа № 9/270-3/227   

за позовом  ТзОВ "Нептун",  78256, вулиця Соборна, 15, село Підгайчики, Коломийський район, Івано-Франківська область

до відповідача  - 1 Комунального підприємства по експлуатації житла м.Коломия,  78200, бульвар  Л. Українки, 47, місто Коломия, Івано-Франківська область

до відповідача  - 2 Коломийської міської ради,  проспект Грушевського, 1, місто Коломия, Івано-Франківська область

3-тя особа на стороні відповідача 1  ТзОВ "ВК", площа, Відродження, 8/3, місто Коломия, Івано-Франківська область

  

за зустрічним позовом  Коломийської міської ради   

до відповідача  - 1 ТзОВ "Нептун"   

до відповідача  - 2 Комунального підприємства по експлуатації житла

  

за зустрічним позовом  Комунального підприємства по експлуатації житла   

до відповідача  - 1 Коломийської міської ради   

до відповідача  ТзОВ "Нептун"   

    

Cуддя  Фрич Марія Миколаївна   

При секретарі   Толочко Інна Валеріївна

Представники сторін:

Від позивача:  Іванюк І. С. - юрист, (довіреність № 4 від 03.10.2006 року)

Від відповідача:  Сончак Любов Богданівна - заступник начальника відділу організаційно-правової роботи Коломийської міської ради, (довіреність № 1385/01-31/21 від 25.07.2006 року)

Від відповідача:  Орешко Іван Ананійович - юрист, (довіреність № 266 від 25.06.2007 року)

Від третьої особи:  Луцак Артур Олександрович - представник, (довіреність № 10-10/07 від 10.10.2007 року)

Від третьої особи:  Киселиця Василь Миколайович - директор.  

СУТЬ СПОРУ: спонукання внести зміни до Договору оренди нежитлових приміщень № 95 від 21.12.1999 року та за зустрічними позовами про розірвання даного договору і зобов"язання звільнення приміщення.

Позивач за первісним позовом позовні вимоги підтримав.  

Коломийська міська рада та Комунальне підприємство по експлуатації житла (відповідачі) позов не визнали, в  порядку ст.60 ГПК України ними були подані зустрічні позовні заяви за вх.№7560 та №7563 від 25.11.05 про розірвання даного договору і зобов"язання звільнення приміщення. Ухвалою суду від 25.11.05 вказані зустрічні позовні заяви були прийняті  до спільного розгляду з первісним позовом.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, судом

                                                              в с т а н о в л е н о :

Позивач (за первісним позовом) звернувся до суду з вимогою про спонукання Комунального підприємства по експлуатації житла  в м.Коломия  внести зміни до Договору оренди нежитлових приміщень № 95 від 21.12.1999 року , а саме в частині зміни банківських та юридичних  реквізитів реорганізованого підприємства, яке являється правонаступником раніше діючого.

В обгрунтування позовних вимог посилається на наступне:

21.12.1999р було  укладено договір оренди №95 між Виробничим житловим експлуатаційно –ремонтним підприємством та Коломийським міжгосподарським комбікормовим заводом, відповідно до умов  якого, останнє взяло в оренду нежитлове приміщення, загальною площею 61 м.кв., за адресою м.Коломия пл. Відродження,2.

Ухвалою від 27.09.2005р. господарського суду Івано-Франківської області Виробничо житлово - експлуатаційне підприємство ліквідовано як юридичну особу, зобов'язано орган державної реєстрації скасувати державну реєстрацію ВЖЕП, м. Коломия та виключити з ЄДРПОУ, провадження у справі про банкрутство ВЖЕП - припинено.

Рішенням   Коломийської   міської ради № 545 від  09.11.01 створено  Комунальне    підприємство по експлуатації  житла та  затверджено його  статут.

ТОВ “Нептун” створено шляхом перетворення Коломийського міжгосподарського комбікормового заводу Розпорядженням Коломийської райдержадміністрації від 13.05.2004р. № 219, котре є правонаступником всіх прав і обов'язків заводу.

20.12.04 закінчився термін оренди приміщення, але ні одна із сторін на протязі місяця не заявила про розірвання договору, а тому він вважається продовженим на то самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором .

Ст.770 ЦК України передбачає, що у разі зміни власника всі права і обов"язки переходять до нового власника, тобто, до ТзОВ "Нептун".

 Коломийська міська рада та Комунальне підприємство по експлуатації житла (позивачі за зустрічними позовами) в обгрунтування своїх зустрічних позовів посилаються на той факт, що ТОВ “Нептун” (відповідач за зустрічним позовом) систематично порушує і не виконує істотні умови договору.  Відповідно до  норми ч.3 ст.26 Закону України "Про оренду державного і комунального майна", договір оренди може бути розірвано на вимогу однієї  із сторін у разі невиконання сторонами свої зобов"язань.

Суд, оцінивши подані докази, дійшов висновку про задоволення зустрічного позову:

Відповідно до п.3.1, 5.2 договору оренди, орендар зобов"язаний щомісяця не пізніше 10 числа поточного місяця сплачувати орендодавцеві орендну плату;

відповідно до п.5.6 договору  відповідач зобов"язаний був у тижневий термін застрахувати орендоване приміщення та повідомити про це орендодавця;

згідно п.5.7 договору орендар зобов"язаний у тижневий термін з моменту вступу у користування приміщенням укласти договори з комунальними підприємствами на користування комунальними послугами та з житлово-експлуатаційними організаціями на повернення експлуатаційних витрат.

В порушення вказаних пунктів договору, відповідач по зустрічному позову не сплачував вчасно орендну плату, що підтверджується випискою з особового рахунку та розрахунком нарахування орендної плати (копії містяться в матеріалах справи), не застрахував орендоване майно, а також не уклав договори про надання комунальних послуг на відшкодування експлуатаційних витрат з ЖЕД, так як орендоване приміщення знаходиться в житловому будинку, на вивезення твердих побутових відходів.     

 Відповідно до ст.526  Цивільного кодексу України,  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до  норми ч.3 ст.26 Закону України "Про оренду державного і комунального майна", договір оренди може бути розірвано на вимогу однієї  із сторін у разі невиконання сторонами свої зобов"язань. Також п.10.2 договору оренди передбачено, що невиконання, чи неналежне виконання істотних умов договору є підставою для дострокового  його припинення.   

          Відповідачу направлялись попередження про необхідність сплатити борг за оренду приміщення (а.с.42-43 том 1), однак вони залишені ним без відповіді і задоволення.

Відповідач систематично порушував і не виконував істотні умови договору, тому Комунальне підприємство по експлуатації житла 31.01.05 направило пропозицію про розірвання договору оренди за згодою сторін, однак відповіді на пропозицію не отримало.

Відповідно  до ст.33 ГПК України кожна сторона  повинна   довести  ті обставини, на  які  вона  посилається   як   на  підставу   своїх   вимог і  заперечень.

Таким чином, зустрічнні позовні вимоги слід задоволити, оскільки вони підтверджені документально, а в первісному позові слід відмовити за безпідставністю вимог.

Судові витрати по первісному та зустрічних позовах покласти на ТзОВ "Нептун"  (відповідача за зустрічними позовами).

Керуючись ст.ст. 124,129 Конституції України, ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

В первісному позові відмовити.

Зустрічні позови задоволити.

Розірвати Договір оренди нежитлових приміщень № 95 від 21.12.1999 року, укладеного між Виробничим житловим експлуатаційно –ремонтним підприємством, правонаступником якого є Комунальне підприємство по експлуатації житла, бульвар  Л. Українки, 47, місто Коломия, Івано-Франківська область та Коломийським міжгосподарським комбікормовим заводом, правонаступником якого є  ТзОВ "Нептун", вулиця Соборна, 15, село Підгайчики, Коломийський район, Івано-Франківська область.  

ТзОВ "Нептун", вулиця Соборна, 15, село Підгайчики, Коломийський район, Івано-Франківська область (код 00688433) звільнити займане нежитлове приміщення загальною площею 61 м.кв., що знаходиться за адресою м.Коломия пл. Відродження,2.

Стягнути з ТзОВ "Нептун", вулиця Соборна, 15, село Підгайчики, Коломийський район, Івано-Франківська область (код 00688433) на користь Комунального підприємства по експлуатації житла м.Коломия,  78200, бульвар  Л. Українки, 47, місто Коломия, Івано-Франківська область (код 31692841) - 85 грн. державного мита  та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне щзабезпечення судового процесу.

Стягнути з ТзОВ "Нептун", вулиця Соборна, 15, село Підгайчики, Коломийський район, Івано-Франківська область (код 00688433) на користь Коломийської міської ради,  проспект Грушевського, 1, місто Коломия, Івано-Франківська область (код 04054334) - 85 грн. державного мита  та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне щзабезпечення судового процесу.

 Видати накази після набрання рішенням законної сили.  

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

 

                                                  

                                                                                   рішення підписане 17.10.07

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.10.2007
Оприлюднено23.10.2007
Номер документу1039163
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/270-3/227

Постанова від 06.03.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 19.02.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 29.01.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 29.12.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 19.12.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Рішення від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 27.06.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 17.04.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 29.03.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 12.01.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні