Постанова
від 06.03.2008 по справі 9/270-3/227
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

9/270-3/227

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


                 

06.03.08                                                                                           Справа  № 9/270-3/227

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:

Головуючого судді                              Юрченка Я.О.

суддів                                                  Юркевича М.Г.

                                                            Слуки М.Г.

розглянув апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району

на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 11.10.2007р.

у справі № 9/270-3/227

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району

до відповідача 1 Комунального підприємства по експлуатації житла, м.Коломия

до відповідача 2 Коломийської міської ради, м.Коломия

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача 1: Товариство з обмеженою відповідальністю «ВК», м.Коломия

про спонукання внести зміни до договору оренди

за зустрічним позовом Коломийської міської ради, м.Коломия

до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району

до відповідача 2 Комунального підприємства по експлуатації житла, м.Коломия

про розірвання договору оренди та зобов»язання звільнити приміщення

за зустрічним позовом Комунального підприємства по експлуатації житла, м.Коломия

до відповідача 1 Коломийської міської ради, м.Коломия

до відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району

про розірвання договору оренди та зобов»язання звільнити приміщення

За участю представників сторін:

від первісного позивача: Іванюк І.С.

від первісного відповідача 1: Орешко І.А.

від первісного відповідача 2: Орешко І.А.

від третьої особи: Киселиця І.М.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 11.10.2007р. у справі № 9/270-3/227 відмовлено у первісному позові Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району до Комунального підприємства по експлуатації житла, м.Коломия та Коломийської міської ради, м.Коломия, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю «ВК», м.Коломия, про спонукання внести зміни до договору оренди нежитлових приміщень № 95 від 21.12.1999р., укладеного між Виробничим житловим експлуатаційно-ремонтним підприємством та Коломийським міжгосподарським комбікормовим заводом, шляхом заміни реквізитів сторін договору; задоволено зустрічні позови Коломийської міської ради, м.Коломия і Комунального підприємства по експлуатації житла, м.Коломия до Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики та розірвано договір оренди нежитлових приміщень № 95 від 21.12.1999р., укладений між Виробничим житловим експлуатаційно-ремонтним підприємством, правонаступником якого є Комунальне підприємство по експлуатації житла, м.Коломия, та Коломийським міжгосподарським комбікормовим заводом, правонаступником якого є ТзОВ «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району, зобов»язано ТзОВ «Нептун»звільнити займане нежитлове приміщення загальною площею 61 м.кв., що знаходиться за адресою м.Колмия, пл.Відродження, 2.

Рішення місцевого господарського суду мотивоване нормами ст.526 Цивільного кодексу України, ч.3 ст.26 Закону України «Про оренду державного і комунального майна»та тим, що ТзОВ «Нептун»систематично порушувало і не виконувало істотні умови договору оренди.

Скаржник, позивач за первісним позовом, з рішенням суду не погоджується, подав апеляційну скаргу, просить рішення суду скасувати з підстав порушення норм матеріального та процесуального права, первісний позов задоволити, з мотивів, наведених в апеляційній скарзі.

Представник скаржника в судовому засіданні вимоги та доводи апеляційної скарги підтримав.

Відповідачі за первісним позовом та третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача 1, у відзивах на апеляційну скаргу, представники первісних відповідачів та третьої особи в судовому засіданні проти вимог та доводів апеляційної скарги заперечили, просили рішення суду залишити без змін, а апеляційну скаргу –без задоволення.

Розглянувши доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, заперечення первісних відповідачів та третьої особи, наведені у відзивах на апеляційну скаргу, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши наявні матеріали справи, апеляційний господарський суд дійшов висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

21.12.1999р. між Виробничим житловим експлуатаційно–ремонтним підприємством та Коломийським міжгосподарським комбікормовим заводом було укладено договір оренди нежитлових приміщень № 95, відповідно до умов якого останнє взяло в оренду нежитлове приміщення загальною площею 61 м.кв. за адресою м.Коломия пл.Відродження,2.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 27.09.2005р. Виробничо житлово-експлуатаційне підприємство ліквідовано як юридичну особу, зобов'язано орган державної реєстрації скасувати державну реєстрацію ВЖЕП, м.Коломия та виключити з ЄДРПОУ, провадження у справі про банкрутство ВЖЕП - припинено.

Рішенням Коломийської міської ради № 545 від 09.11.2001р. створено Комунальне підприємство по експлуатації житла (КПЕЖ) та затверджено його Статут.

Розпорядженням Коломийської райдержадміністрації від 13.05.2004р. № 219 затверджено Статут ТзОВ «Нептун», згідно з п.1.1 якого товариство створено шляхом перетворення Коломийського міжгосподарського комбікормового заводу і є правонаступником всіх прав і обов'язків останнього.

20.12.2004р. закінчився термін оренди нежитлового приміщення за договором № 95 від 21.12.1999р., але ні одна із сторін на протязі місяця не заявила про розірвання договору, а тому він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Стаття 770 ЦК України передбачає, що у разі зміни власника всі права і обов»язки переходять до нового власника, тобто до ТзОВ «Нептун».

КПЕЖ на адресу Коломийського міжгосподарського комбікормового заводу було направлено листи-вимоги від 21.08.2003р., 24.09.2003р., 31.03.2005р. про сплату заборгованості з орендної плати з попередженням, що у разі несплати орендної плати підприємство буде змушене звернутись до господарського суду про розірвання договору оренди.

ТзОВ «Нептун» звернулося з листом б/н б/д (а.с.15,т.І) до Коломийської міської ради з проханням дати погодження на внесення змін у договір оренди № 95 в частині зміни банківських та юридичних реквізитів реорганізованого підприємства.

Згідно з п.3.1 Положення про оренду об'єктів комунальної власності територіальної громади м.Коломия, затверджено рішенням Коломийської міської ради від 2.06.2005р. № 1616, орендодавцями об'єктів оренди є виконавчий комітет міської ради або балансоутримувачі, яким делеговані такі права.

Згідно з ст.526 Цивільного Кодексу України зобов»язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Так, відповідно до п.п.3.1, 5.2 договору оренди, орендар (первісний позивач) зобов'язаний щомісяця не пізніше 10 числа поточного місяця сплачувати орендодавцеві орендну плату.

Відповідно до п.5.6 договору первісний позивач зобов'язаний був у тижневий термін застрахувати орендоване приміщення та повідомити про це орендодавця.

Згідно з п.5.7 договору орендар зобов'язаний у тижневий термін з моменту вступу у користування приміщенням укласти договори з комунальними підприємствами на користування комунальними послугами та з житлово-експлуатаційними організаціями на повернення експлуатаційних витрат.

Пунктом 10.2 договору оренди передбачено, що невиконання чи неналежне виконання істотних умов договору є підставою для дострокового його припинення.

Відповідно до ч.3 ст.26 Закону України «Про оренду державного і комунального майна» договір оренди може бути розірвано на вимогу однієї із сторін у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань.

Відповідно до ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Первісними відповідачами – зустрічними позивачами доведено систематичне невиконання умов договору оренди ТзОВ «Нептун», яке є правонаступником Коломийського міжгосподарського комбікормового заводу (орендарем за договором оренди № 95 від 21.12.1999р.): ТзОВ «Нептун»не сплачував вчасно орендну плату, що підтверджується наявними у матеріалах справи випискою з особового рахунку та розрахунком нарахування орендної плати, не застрахував орендоване майно у тижневий термін, а також не уклав договори про надання комунальних послуг на відшкодування експлуатаційних витрат з ЖЕД, так як орендоване приміщення знаходиться в житловому будинку, на вивезення твердих побутових відходів. Наведеного скаржник не спростував.

Посилання скаржника на те, що ТзОВ «Нептун»не мало можливості укласти договір страхування орендованого приміщення, оскільки не були внесені зміни в договір оренди, не заслуговують на увагу, так як скаржник не надав і доказів укладення договору страхування Коломийським міжгосподарським комбікормовим заводом, правонаступником якого є ТзОВ «Нептун».

Відповідно до ч.3 ст.26 Закону України «Про оренду державного і комунального майна», договір оренди може бути розірвано на вимогу однієї із сторін у разі невиконання сторонами своїх зобов»язань.

Пунктом 10.2 договору передбачено, що невиконання чи неналежне виконання істотних умов договору є підставою для дострокового його припинення.

Відтак, судом першої інстанції підставно відмовлено у первісному позові, задоволено зустрічні позовні вимоги та розірвано договір оренди № 95 від 21.12.1999р.

Підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування рішення місцевого господарського суду відсутні апеляційний господарський суд не вбачає.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Львівський апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 11.10.2007р. у справі № 9/270-3/227 залишити без змін, а апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Нептун», с.Підгайчики Коломийського району –без задоволення.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Матеріали справи повернути в місцевий господарський суд.

Головуючий суддя                                                                                Юрченко Я.О.

Суддя                                                                                                    Юркевич М.В.

Суддя                                                                                                    Слука М.Г.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.03.2008
Оприлюднено20.03.2008
Номер документу1448327
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/270-3/227

Постанова від 06.03.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 19.02.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 29.01.2008

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 29.12.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 19.12.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Рішення від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 27.06.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 17.04.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 29.03.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

Ухвала від 12.01.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні