Ухвала
від 11.10.2007 по справі 14/168-9/107-10/227
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/168-9/107-10/227

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

  

УХВАЛА

 11 жовтня 2007 р.  Справа № 14/168-9/107-10/227   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шелест С.Б.

При секретарі судового засідання: Бабінець У.В.

Розглянувши, згідно з розпорядження заступника голови господарського суду Івано-Франківської області  від 11.09.07р., у  судовому засіданні справу

за  скаргою:                 Товариства з обмеженою відповідальністю «Вісла»,

                                       вул. Вовчинецька, 194а/54, м. Івано-Франківськ, 76006

на дії (бездіяльність): ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області,

                                       вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ, 76018    

                                                                                                   

За участі представників:

від скаржника:            Богович Я.В. - директор ТзОВ «Вісла»,

                                      (наказ № 1 від 01.10.1992р.)  

від відділу ДВС:          не з»явився;  

                                                                   в с т а н о в и в:

          скаржником подано скаргу та доповнення до неї (заява вх.№ 8652 від 27.09.07р.) на дії ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області щодо виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р. по справі № 14/168, в якій скаржник просить: визнати неправомірною бездіяльність ВДВС, зобов»язати ВДВС виконати зазначену постанову суду та визнати нечинною постанову підрозділу примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції про відмову у відкритті виконавчого провадження від 27.07.07р.    

          Ухвалою від 27.09.07р., відповідно до ст.53 ГПК України  судом поновлено процесуальний строк розгляду скарги.         

          Представник ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області в судове засідання повторно не з»явився, матеріали виконавчого провадження та відзив на скаргу не подав. До суду 10.10.07р. надійшла  постанова підрозділу примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції   про відкриття виконавчого провадження від 01.10.07р.  з виконання зазначеної вище постанови господарського суду та про зняття арешту з цілісного майнового комплексу промислової бази в м. Івано-Франківську, промвузол с. Хриплин, вул. Автоливмашівська, 1.

          Неприбуття представника відділу ДВС та стягувача в судове засідання, відповідно до ч.2 ст.121-2 ГПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

          Як вбачається з поданих матеріалів, постановою відділу примусового виконання рішень ДВС Івано-Франківської області від 07.11.06р.  було відкрито виконавче провадження з виконання ухвали господарського суду Івано-Франківської області від 23.10.06р. у справі          № 14/168, та  з метою виконання зазначеної ухвали накладено арешт на майно цілісного майнового комплексу промислової бази в м. Івано-Франківську, промвузол с. Хриплин,           вул. Автоливмашівська, 1.    Цією ж постановою ТзОВ «Вісла» та третім особам, заборонено вчиняти будь-які дії, що стосуються зазначеного майна до вирішення спору по суті.

          Згідно з постановою головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень ДВС області від 07.11.06р. накладено арешт на зазначене майно, що належить ТзОВ «Вісла»та оголошено заборону його відчуження.

          Не погоджуючись з ухвалою місцевого господарського суду від 23.10.06р. ТзОВ «Вісла»  подало апеляційну скаргу, за результатами розгляду якої постановою Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р. зазначену ухвалу в частині накладення арешту на майно цілісного майнового комплексу промислової бази в м. Івано-Франківську, промвузол с. Хриплин, вул. Автоливмашівська, 1. - скасовано.

          Матеріалами скарги підтверджується, що скаржником - ТзОВ «Вісла»неодноразово направлялися у ВДВС області копія даної постанови з вимогою її виконання, про що свідчать листи скаржника № 22 від 15.03.07р., № 104 від 22.08.07р. з відмітками відділу ДВС про їх прийняття. Постанова Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р. належним чином засвідчена печаткою суду та підписом посадової особи.

          Проте, як зазначає скаржник, зазначена постанова суду не приймалась ДВС до виконання з посиланням на її невідповідність вимогам чинного законодавства, які ставляться до виконавчого документа.

          27.08.07р. постановою підрозділу примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції  відмовлено у прийнятті до провадження виконавчого документа  та у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р. по справі № 14/168.

          Як вбачається з тексту постанови, підставою для її прийняття  було те, що виконавчий документ пред»явлено неналежно оформленою заявою, у виконавчому документі відсутні повні адреси місцезнаходження сторін, дати набрання рішенням чинності, строку пред»явлення його до виконання, відсутні також підписи уповноважених осіб, а також пред»явлено не за підвідомчістю.

          Суд вважає неправомірною оскаржувану постанову, а дії ДВС такими, що порушують права та інтереси  ТзОВ «Вісла»виходячи з наступного.

          Відповідно до п.2 ч.1 ст.3  Закону України «Про виконавче провадження»/ далі –Закону/ постанова судів у господарських справах є виконавчим документом. Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону,  державний виконавець зобов»язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред»явлення виконавчого документа до виконання і цей документ відповідає вимогам, передбаченим цим законом та пред»явлений до виконання до відділу державної виконавчої служби за належним місцем виконання рішень. Відповідно до ч.2 ст.24 Закону державний виконавець у триденний строк з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.

          Обставини справи свідчать, що з метою скасування арешту на майно ТзОВ «Вісла», скаржник пред»явив заяву про виконання постанови суду за місцезнаходженням цього майна до відділу примусового виконання рішень ДВС області, яким було відкрито виконавче провадження та накладено арешт на майно, що відповідає вимогам ст. 20 Закону України «Про виконавче провадження»/надалі -Закону/. Дана норма передбачає, що якщо  боржник  є  юридичною  особою,  то  виконання провадиться за місцезнаходженням  його  постійно  діючого органу або майна. В зв»язку з цим, незрозумілим є мотиви  оскажуваної постанови про пред»явлення  не за підвідомчістю.

          Приймаючи до уваги те, що ВДВС вже було відкрито виконавче провадження та накладено арешт на майно скаржника на підставі ухвали Івано-Франківського господарського суду від 23.10.06р., в якій були зазначені найменування майна, його місцезнаходження, а також місцезнаходження сторін спору,  - посилання ДВС на відсутність повних адрес місцезнаходження сторін в постанові Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р., якою скасована  дана ухвала в частині арешту та інші обставини носять формальний характер та свідчать про ухилення ВДС від виконання постанови  суду.

          Приймаючи до уваги те, що постановою державного виконавця  примусового виконання рішень Головного управління юстиції 01.10.07р. відкрито виконавче провадження та знято арешт та майно скаржника, у суду відсутні підстави для задоволення скарги в частині зобов»язання ДВС виконати зазначену постанову суду.

          За наведених обставин, вимоги скаржника підлягають частковому задоволенню.

          Керуючись Законом України «Про виконавче провадження», ст. ст.  86, 121-2  ГПК  України, суд

     у х в а л и в:

          скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Вісла»-   задоволити частково.                               Визнати неправомірною бездіяльність підрозділу примусового виконання рішень  ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області з виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р.

           Визнати неправомірною та скасувати постанову підрозділу примусового виконання рішень ВДВС Головного управління юстиції про відмову у відкритті виконавчого провадження від 27.07.07р.  

           В частині скарги про зобов»язання  ВДВС виконати постанову суду –провадження за скаргою припинити.

          Дану ухвалу направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення: скаржнику –Товариству з обмеженою відповідальністю «Вісла», вул. Вовчинецька, 194а/54, м. Івано-Франківськ, 76006, ЗАТ «Західпроммонтаж»м.Івано-Франківськ, вул.Ботанічна,8   та підрозділу примусового виконання рішень  ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області  ,  вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ, 76018

          Дана ухвала набирає чинності з моменту її прийняття та може бути оскаржена у встановленому ГПК України порядку.   

                        Суддя                                                               Шелест С.Б.

Внесено в діловодство

Кузишин У.Б.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.10.2007
Оприлюднено23.10.2007
Номер документу1039171
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/168-9/107-10/227

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Постанова від 06.03.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 11.02.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 29.11.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Ухвала від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шелест С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні