Постанова
від 29.11.2007 по справі 14/168-9/107-10/227
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

14/168-9/107-10/227

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


                                                                                                                                                                                                                  ПОСТАНОВА                                                                                                                                                                                                                            

29.11.07                                                                                           Справа  № 14/168-9/107-10/227

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії:

головуючого-судді                                                                                  Кордюк Г.Т.

суддів:                                                                                                         Давид Л.Л.    

                                                                                                            Мурська Х.В.

розглянувши апеляційну скаргу ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області, м. Івано-Франківськ.

на ухвалу господарського суду Івано-Франківської  області від 11.10.2007 р.

у справі №14/168-9/107-10/227

за позовом ЗАТ  фірми «Західпроммонтаж», м.Івано-Франківськ.

до відповідача ТзОВ «Вісла», м.Івано-Франківськ.

про стягнення 510065,14 грн.

у справі

за  скаргою:Товариства з обмеженою відповідальністю “Вісла”,м. Івано-Франківськ.

на дії (бездіяльність): ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області, м. Івано-Франківськ.    

Представники:

Від ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області, м. Івано-Франківськ: не з»явився.

Від відповідача: Богович Я.В.- директор.

   Представнику сторони роз”яснено права й обов”язки, передбачені ст.22 ГПК України. Заяв про відвід суддів не поступало. Клопотань по суті розгляду апеляційної скарги не заявлено. В судовому засіданні заявлено клопотання про відмову від здійснення технічної фіксації судового процесу.

             Ухвалою господарського суду Івано-Франківської  області від 11.10.2007 року у справі №14/168-9/107-10/227 (суддя Шелест С.Б.)  за скаргою ТзОВ «Вісла»до відділу ДВС Головного управління юстиції в Івано-Франківській області визнано неправомірною бездіяльність підрозділу примусового виконання  рішень ВДВС Головного управління юстиції в Івано-Франківській області з виконання постанови Львівського апеляційного  господарського суду від 18.01.2007р., визнано  неправомірною та скасовано постанову державного виконавця про відмову у відкритті виконавчого провадження від 27.07.2007р. В частині скарги про  зобов»язання  ВДВС  виконати постанову суду - провадження за скаргою припинено.

             Суд мотивував ухвалу тим, що виходячи із положень п.2 ч.1 ст.3 Закону України, оскаржувана постанова є неправомірною, а дії ДВС такими, що порушують права та інтереси ТзОВ «Вісла»згідно з ч.1 ст.24 Закону.

      ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області, м.Івано-Франківськ, не погоджуючись з ухвалою суду, вважаючи її такою, що прийнята при  неповному з»ясуванні обставин, що мають значення для справи з невірним застосуванням норм матеріального  та процесуального права, просить дану ухвалу суду скасувати, у задоволенні скарги  ТзОВ «Вісла» до відділу ДВС Головного управління юстиції в Івано-Франківській області відмовити.

       В обґрунтування вимог апеляційної скарги скаржником зазначено наступне:

- твердження суду про бездіяльність органу державної виконавчої служби з виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.2007р. є невірними, оскільки державний виконавець на основі перевірки пред'явлених документів та встановивши невідповідність пред'явленого виконавчого документу зазначеним вище вимогам законодавства, цілком правомірно, керуючись п.4,6,7 ст.26 Закону України «Про виконавче провадження»виніс постанову про відмову у відкритті виконавчого провадження та у прийнятті до провадження виконавчого документу, а не ухилявся від виконання постанови суду.

     - ТзОВ «Вісла»було вжито відповідних заходів по приведенню у відповідність до вимог закону постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.2007р. по справі №14/68 та заявою від 14.09.2007р. пред'явлено її повторно до виконання. Постановою державного виконавця від 01.10.2007р. відкрито виконавче провадження із виконання постанови ЛАГС від 18.01.2007р. та з метою фактичного виконання виконавчого провадження, знято арешт із цілісного майнового комплексу промислової бази в м. Івано-Франківську, промвузол с. Хриплин, вул. Автоливмашівська,1, що належить ТзОВ «Вісла».

     - ухвалою від 14.09.2007 року, не вирішено питання щодо поновлення процесуального строку оскарження, судом прийнято скаргу до розгляду та призначено судове засідання

     ТзОВ «Вісла» у відзиві на апеляційну скаргу, вимоги скаржника відхилив, вказуючи на порушення законодавства України держвиконавцями при не виконанні рішення Львівського апеляційного суду від 18.01.07р. , а саме:

       -        ухвала господарського суду  Івано-Франківської області від 23.10.06 р. прийнята і виконана ВПВР ДВС  Івано-Франківської області із порушеннями ст.19 Закону України "Про виконавче провадження", а саме не вказані ідентифікаційні коди сторін; не скріплена печаткою ухвала; не вказаний строк набрання чинності ухвали; не вказаний строк предявлення ухвали до виконання;

-            ухвала від 23.10.06 р. виконана без врахування поданої апеляційної скарги, про що було повідомлено ДВС  03.11.2006 р., чим грубо порушено ст.85 ГПК України та ст.34 ЗУ "Про виконавче провадження";

-        заяви від 16.03.07 р. та 19.03.07 р. у ДВС не зареєстровані, не виконані, відповіді не надано.

-        зведене виконавче провадження знаходиться на виконанні у ВПВР ДВС Івано-Франківської області.

          Львівським апеляційним господарським судом встановлено:

         23.10.06р. ухвалою господарського суду Івано-Франківської області по справі №14/168  накладено арешт на майно ТзОВ «Вісла»та заборонено вчиняти будь-які дії, що стосується цілісного майнового комплексу.

01.11.06р. ТзОВ «Вісла»було подано апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 23.10.06р, про що повідомлено ДВС області своїм  листом від 03.11.06р.

07.11.06р. ВПВР ДВС Івано-Франківської області було відкрито виконавче провадження  та накладено арешт на майно та заборонено третім особам  вчиняти будь-які дії, що стосуються зазначеного майна до вирішення спору по суті.

20.11.06р. ТзОВ «Вісла»направила у ВПВР ДВС Івано-Франківської області та прокурору м. Івано-Франківська скаргу на незаконні дії головного державного виконавця п.Ковалюк Г.І., в якій просить  визнати неправомірною бездіяльність ВДВС, зобов»язати ВДВС виконати зазначену постанову суду та визнати нечинною постанову підрозділу примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції про відмову у відкритті виконавчого провадження від 27.07.07р., а також  направлено ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 09.11.06р.

04.12.06р. прокуратурою м. Івано-Франківськ направлено у ДВС області матеріали скарги ТзОВ «Вісла».

18.01.07р. постановою Львівського апеляційного господарського суду скасовано ухвалу господарського суду  Івано-Франківської області від 23.10.06р. по справі №14/168 про накладення арешту на майно цілісного майнового комплексу промислової бази в м.Івано-Франківськ, промвузол с.Хриплий, вул. Автоливмашівська,1.

06.03.07р. ТзОВ «Вісла»листом звернулось до ДВС області про розгляд скарги ТзОВ «Вісла», який залишено без відповіді.

15.03.07р. листом ТзОВ «Вісла»звернулось до ДВС Івано-Франківської області про скасування  постанови про арешт майна.

22.08.07р. ТзОВ «Вісла»листом направлено завірену копію постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р.

27.08.07р. постановою  ВПВР ДВС Івано-Франківської області відмовлено у відкритті виконавчого провадження з примусового  виконання  постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р. в  зв»язку з тим, що  виконавчий документ  пред»явлено із порушенням вимог ст.ст.18,19,20,201 Закону України «Про виконавче провадження»та ст.115 ГПК України, при цьому зазначено,  що після  приведення виконавчого документу у відповідність до вимог чинного законодавства, скаржник вправі пред»явити  його повторно.

04.09.07р. ТзОВ «Вісла»отримано  копію  оригіналу постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.07р.           

        Заслухавши пояснення представника відповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги та заперечення на неї, перевіривши матеріали справи і прийняту в ній ухвалу, Львівський апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга  задоволенню не підлягає з наступних підстав:

        Відповідно до п.2 ч.1 ст.3  Закону України «Про виконавче провадження»постанова судів у господарських справах є виконавчим документом.

        Виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Якщо боржник є юридичною особою, то виконання провадиться за місцезнаходженням його постійно діючого органу або майна. Право вибору місця виконання між кількома органами державної виконавчої служби, які можуть вчиняти виконавчі дії по виконанню рішення на території, на яку поширюються їх функції, належить стягувачу. (ст.20 Закону).

       Згідно з ч. 1 ст.24 Закону,  державний виконавець зобов”язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред”явлення виконавчого документа до виконання і цей документ відповідає вимогам, передбаченим цим законом та пред”явлений до виконання до відділу державної виконавчої служби за належним місцем виконання рішень.

          Відповідно до ч.2 ст.24 Закону, державний виконавець у триденний строк з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.

         Як вбачається із матеріалів справи, 22.08.2007р. ТзОВ «Вісла»звернулось до ВДВС Івано-Франківської області з заявою по виконанню постанови Львівського апеляційного господарського суду від 18.01.2007р. у справі 314/168 і до заяви додано копію постанови.

         Відмовляючи в прийнятті до провадження виконавчого документа (постанови суду від 18.01.2007р.), старший державний виконавець мотивував тим, що виконавчий документ пред»явлено  неналежно оформленою заявою, у ньому відсутні повні адреси місцезнаходження сторін, дати набрання рішенням чинності, строк пред»явлення до виконання, відсутні підписи уповноважених осіб, а також пред»явлено не за підвідомчістю.

         Вимоги, яким має  відповідати  постанова апеляційної інстанції встановлені ст.105 ГПК України, яка не передбачає зазначення в постанові адреси сторін, дати набрання постановою чинності, строк пред»явлення до виконання.Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її  прийняття (ч.3 ст.105 ГПК України).

         Як вбачається  із заяви ТзОВ «Вісла»від 22.08.2007р. до пред»явлення подано належним чином завірену копію постанови апеляційної інстанції, на якій підписи суддів відсутні (підписується суддями тільки  оригінал постанови).

         Державним  виконавцем при винесенні оскаржуваної постанови помилково зроблено посилання про відсутність вищеперелічених  реквізитів в постанові апеляційної інстанції, оскільки до виконання пред»явлено не наказ господарського суду, зміст якого має відповідати вимогам ст.117 ГПК України, а постанову Львівського апеляційного господарського суду, яка відповідає вимогам ст.105 ГПК України.

         Щодо пред»явлення виконавчого документу не за підвідомчістю, то державним виконавцем невірно зазначено в оскаржуваній постанові таку підставу відмови в прийнятті з огляду на приписи ст.20 Закону України «Про виконавче провадження»та те, що постанова пред»явлена до виконавчої служби, яка накладала арешт  на майно та  оголошено заборону на його відчудження по виконанню ухвали господарського суду  Івано-Франківської області від 23.10.2006р. у справі №14/168.

        Львівський апеляційний господарський суд вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та прийняв відповідне рішення із додержанням норм матеріального і процесуального права. Доводи скаржника не приймаються колегією суддів в силу вищевикладеного.

        Керуючись ст.ст.101,103,105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

          1.  Ухвалу господарського суду Івано-Франківської  області від 11.10.2007 р.

у справі №14/168-9/107-10/227 залишити без змін, апеляційну скаргу ВДВС Головного управління юстиції Івано-Франківської області, м.Івано-Франківськ без задоволення.

  2.Постанова набирає законної сили з моменту прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

  3. Матеріали справи №14/168-9/107-10/227  повернути до господарського суду Івано-Франківської області.

Головуючий-суддя                                                                                          Кордюк Г.Т.

Суддя                                                                                                        Давид Л.Л.    

 

Суддя                                                                                                                Мурська Х.В.              

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.11.2007
Оприлюднено14.12.2007
Номер документу1198964
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/168-9/107-10/227

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Постанова від 06.03.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 11.02.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 29.11.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Ухвала від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шелест С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні