Ухвала
від 12.04.2022 по справі 916/615/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення заяви

про відкриття провадження у справі без руху

"13" квітня 2022 р. м. Одеса № 916/615/22Господарський суд Одеської області у складі судді Антощук Світлани Іванівни, дослідивши матеріали заяви (вх. ГСОО №640/22 від 08.04.2022р.) гр. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) про відкриття провадження у справі про банкрутство Споживчого товариства "БУДОВА-ОМЕГА" (65012, м. Одеса, вул.. Осипова, буд. 25; ЄДРПОУ 40542380),

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Споживчого товариства "БУДОВА-ОМЕГА", посилаючись на положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Частиною 1 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 441).

Згідно ч. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

У ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства визначено перелік відомостей та доказів, які Кредитор повинен надати до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство. Крім того, Боржник зобов`язаний надати суду відомості та документи, які визначені ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали заяви гр. ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про банкрутство Споживчого товариства "БУДОВА-ОМЕГА", господарським судом встановлено, що вона не відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства та Господарського процесуального кодексу України, з огляду на наступне.

Боржником до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство не надано документів, визначених у ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України. У тексті заяви не зазначено переліку документів, що додаються до неї.

У тому числі, Боржником не надано до суду доказів сплати судового збору, авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень.

Господарський суду зазначає, що згідно підпункту 9 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір" ставка судового збору за подання заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, що подається до господарського суду, складає 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2022 рік" розмір прожитого мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2022 р. становить 2 481, 00 грн.

Згідно ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі, що витікає з положень ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно ст. 8 Закону України „Про Державний бюджет України на 2022 рік" встановлено у 2022 р. мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня - 6 500, 00 грн.

Таким чином, до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство необхідно надати докази сплати судового збору за подання вказаної заяви у сумі 24 810, 00 грн. та докази авансування винагороди арбітражному у розмірі 58 500, 00 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства Господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Враховуючи, що до заяви гр. ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про банкрутство Споживчого товариства "БУДОВА-ОМЕГА" не додано передбачених законом документів, сама заява не відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства та Господарського процесуального кодексу України, господарським судом встановлено наявність підстав для залишення її без руху.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху заяву (вх. ГСОО №640/22 від 08.04.2022р.) гр. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) про відкриття провадження у справі про банкрутство Споживчого товариства "БУДОВА-ОМЕГА" (65012, м. Одеса, вул. Осипова, буд. 25; ЄДРПОУ 40542380).

2. Зобов`язати гр. ОСОБА_1 надати суду заяву про усунення недоліків у строк, що не перевищує 30 днів з дня скасування (припинення) воєнного стану в Україні, введеного указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022р., затвердженого Законом України про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" № 2102-IX від 24.02.2022, (зі змінами і доповненнями до нього). До заяви додати:

- докази сплати судового збору у розмірі 24 810, 00 грн. та авансування винагороди арбітражному керуючому у розмірі 58 500 грн.;

- докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів;

- докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується заява про відкриття провадження у справі про банкрутство Споживчого товариства "БУДОВА-ОМЕГА".

Ухвала набирала законної сили 13.04.2022 та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Копію ухвали надіслати: гр. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Суддя С.І. Антощук

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103952519
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —916/615/22

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Постанова від 06.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 13.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 27.04.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 12.04.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні