Ухвала
від 14.04.2022 по справі 373/271/22
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/271/22

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

15 квітня 2022 року м. Переяслав

Суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Лебідь В.В., розглянув матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Переяславської міської ради про визнання права на завершення процедури приватизації та здійснення державної реєстрації земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до суду та просить визнати за ним право на завершення приватизації земельної ділянки, та отримання на його ім`я правовстановлюючого документу, який посвідчує право власності на земельну ділянки площею 0,0635 га., розташованої в межах АДРЕСА_1 (код КВЦПЗ-02.01), кадастровий номер 321100000:01:062:0143, яка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 22.02.2022 було вказано на недоліки у позовній заяві та надано строк для їх усунення протягом 5 (п`яти) днів з дня отримання ухвали про залишення заяви без руху.

Копію даної ухвали позивач отримав 05.05.2022, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення, яке знаходиться в матеріалах справи.

Проте, вимоги ухвали суду від 22.02.2022 позивачем не виконано, а саме:

- не зазначена ціна позову;

- на підтвердження вартості майна - земельної ділянки не надано звіт про оцінку майна, з метою визначення дійсної вартості земельної ділянки станом на час звернення до суду;

- не в повному обсязі сплачено судовий збір та не подано до суду оригінал відповідної квитанції/платіжного доручення;

- в позовній заяві не вказано чи вживались заходи досудового врегулювання спору;

- не наведено обґрунтування ефективності обраного позивачем саме такого способу судового захисту в частині сформульованої позовної вимоги як "отримання правовстановлюючого документа, який посвідчує право власності".

Таким чином, саме звернення особи до суду з позовною заявою не спричиняє безумовне відкриття провадження у справі. Суддя, відкриваючи провадження, перевіряє, зокрема, чи дотрималася особа, яка подала позовну заяву, порядку здійснення права на звернення до суду. Процесуальним наслідком недотримання позивачем умов реалізації права на звернення до суду з позовною заявою є залишення її без руху або її повернення в разі не усунення недоліків.

Слід зазначити, що практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожна держава - учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух. У зв`язку з наведеним, залишення позову без руху з підстав, передбачених законом (невідповідність позовної заяви вимогам щодо її змісту, несплата судового збору тощо) не є порушенням права на справедливий судовий захист. Разом з тим, Європейський суд зазначає, що не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним.

З рішень Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого Королівства» (рішення від 28.10.1998) та «Креуз проти Польщі» (рішення від 19.06.2001) вбачається, що право на суд не є абсолютним та воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Таким чином, існують невиправлені недоліки, на які вказав суд, які перешкоджають відкриттю провадження, а тому за правилами, що викладені в частині 3 статті 185 ЦПК України, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачу.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч. 3 ст. 185 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Переяславської міської ради про визнання права на завершення процедури приватизації та здійснення державної реєстрації земельної ділянки, - повернути позивачу разом із усіма доданими документами.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

СУДДЯ В.В. ЛЕБІДЬ

СудПереяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу103968208
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —373/271/22

Ухвала від 14.04.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Лебідь В. В.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Лебідь В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні