Ухвала
від 10.04.2022 по справі 572/88/22
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сарненський районний суд

Рівненської області


Справа № 572/88/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2022 року м. Сарни

Сарненський районний суд Рівненської області в складі головуючого судді Довгого І.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про визнання протиправним наказу №61-к від 29 грудня 2021 року про відсторонення ОСОБА_1 , заступника начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги; поновити її на посаді з 30 грудня 2021 року.

Дана позовна заява не може бути прийнята судом, оскільки не відповідає вимогам закону.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як на підставу для звільнення від сплати судового збору позивач посилається на п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

За змістом цієї норми Закону від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Однак, за вимогами, які випливають із трудових відносин, позивачі не звільняються від сплати судового збору, за винятком двох категорій справ: за вимогами про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Належить звернути увагу позивача на те, що за змістом норм КЗпП України поновлення на роботі має місце у випадку припинення трудового договору з працівником з передбачених трудовим законодавством підстав, тобто фактичним звільненням працівника з роботи.

Відсторонення ж від роботи по своїй суті є лише призупиненням виконання працівником своїх трудових обов`язків з відповідними наслідками по оплаті праці та інших трудових гарантій, а не звільнення з роботи, що мало б наслідком вирішення питання про поновлення на роботі такого працівника. Відтак, поняття відсторонення від роботи не є тотожним поняттю звільнення з роботи, тому вимога про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення позивача від роботи повинна бути оплачена судовим збором на загальних підставах, якщо позивач не має інших, передбачених ст.5 Закону України «Про судовий збір», пільг.

Відповідно до п.п.1, 2 п.1 ч.2 «ст.4 Закону України «Про судовий збір" за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, при подачі позовної заяви, позивач повинен сплатити судовий збір за вимогу про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення від роботи у розмірі 992,40 грн.

Статтею 185 ЦПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене, позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу термін для усунення зазначених в ухвалі суду недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі залишити без руху.

Запропонувати позивачу ОСОБА_1 в 10-денний строк з часу вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, сплатити судовий збір в розмірі 992,40 грн.

Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачеві не пізніше п`яти днів з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя:

СудСарненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення10.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103987472
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —572/88/22

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Рішення від 12.09.2022

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Рішення від 11.09.2022

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 10.04.2022

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні