Ухвала
від 20.04.2022 по справі 554/2556/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 20.04.2022 Справа № 554/2556/22

Провадження № 1-кс/554/3779/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.04.2022 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Полтаві клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , подане в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42022170000000033 від 29.03.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернулася до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку, в обґрунтування якого зазначала, що службові особи ТОВ «Сервіс Ойл» (код 38516938) у період з 01.01.2019 по 28.02.2022 внесли недостовірні відомості до первинних та офіційних документів щодо одержання/придбання робіт/послуг в нафтогазовому комплексі по неіснуючих фінансово-господарських взаємовідносинах з ТОВ «Полтавська транспортна компанія» (код 42497089, наразі ТОВ «Вердер Актив»), що спричинило тяжкі наслідки.

Зокрема, встановлено, що між філією ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» та ТОВ «Сервіс Ойл» укладено договір №1-19-С від 26.02.2019, щодо проведення протягом 2020-2022 років сейсморозвідувальних робіт за технологією 3D Безпалівській-Південно-Безпалівській площі, на загальну суму 156 млн. грн.

Крім того, встановлено, що між ТОВ «СЕРВІС ОЙЛ» (код ЄДРПОУ 38516938) та АТ «Укргазвидобування» укладено 12 договорів про надання послуг на загальну суму 1 656 104 000 грн.

В той же час, отримана інформація свідчить, що службові особи ТОВ «Сервіс Ойл» з метою виведення грошових коштів отриманих від АТ «Укргазвидобування» до тіньового сектору економіки та ухилення від сплати податків, відображали в податковому та бухгалтерському обліках факти безтоварних господарських операцій із придбання товарно-матеріальних цінностей та послуг у суб`єктів господарювання, що мають ознаки фіктивності.

Вказане підтверджується висновком аналітичного дослідження окремих питань фінансово-господарської діяльності ТОВ «Сервіс Ойл» проведених фахівцями ГУ ДПС в Полтавські області (довідка від 23.03.2022 року № 16/16-31-08/38516938), яким виявлено факти можливого проведення товариством безтоварних операцій з ТОВ «Вердер Актив» (код ЄДРПОУ 42497089, м. Полтава, до грудня 2019 року - ТОВ «Полтавська транспортна компанія»), внаслідок чого безпідставно сформовано податковий кредит ПДВ на загальну суму близько 2,65 млн. грн., а також виведено до тіньового сектору економіки грошові кошти на загальну суму близько 15,9 млн. грн., що свідчить про ознаки легалізації (відмивання) грошових коштів, здобутих завідомо злочинним шляхом.

В свою чергу, проведеними заходами встановлено, що відповідні документальні матеріали, які підтверджують вчинення службовими особами ТОВ «Сервіс Ойл» вказаного кримінального правопорушення можуть зберігатися в офісному приміщенні, яке використовується товариством на правах оренди за адресою: м. Полтава, вул. Небесної Сотні 9/17.

Згідно положень чинного кримінального процесуального кодексу України орган досудового розслідування зобов`язаний забезпечити повне та об`єктивне дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення та зобов`язаний здійснити доказування обставин, які визначені положеннями ст. 91 КПК України.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, забезпечення проведення досудового розслідування та запобігання зміни або знищення документів, необхідно провести обшук за місцем реєстрації ТОВ «СЕРВІС ОЙЛ» (код ЄДРПОУ 38516938) за адресою: м. Полтава, вул. Небесної сотні, 9/17, з метою відшукання і вилучення оригіналів документів у паперовій та електронній формі, а саме:

- договір №1-19-С від 26.02.2019, на виконання геологорозвідувальних робіт (сейсморозвідувальних робіт на Безпалівській-Південно-Безпалівській площі за технологією 3D), з додатковими угодами та додатками, та інші документи по виконанню договору: акти наданих послуг та виконаних робіт, накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, рахунки на оплату, банківські виписки за 2019-2022 роки;

- документація по взаємовідносинах з ТОВ «Вердер Актив» (код ЄДРПОУ 42497089, м. Полтава, до грудня 2019 року - ТОВ «Полтавська транспортна компанія») за 2019-2022 роки, у тому числі: договори з додатками та додатковими угодами, специфікації, актами виконаних робіт/надання послуг, видаткові накладні, платіжні доручення, рахунки-фактури, рахунки на оплату, банківські виписки, відомості по взаєморозрахунку, оборотно-сальдові відомості, документація щодо суборенди та залучення інших суб`єктів підприємницької діяльності.

Вказані документи містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, дані речі та документи допоможуть встановити повне коло осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення та в подальшому являтимуться речовими доказами у кримінальному провадженні, які полягатимуть в обгрунтування та доведення вини причетних осіб, а також необхідні для проведення ряду судових експертиз: економічних, з метою встановлення завданих збитків, почеркознавчих експертиз, з метою встановлення виконавців підписів на документах, які стали підтавою перерахуання грошових коштів та виведення їх з підприємства.

В судовому засіданні слідча подане до суду клопотання підтримала та надала пояснення аналогічні викладеним у ньому.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, суд дійшов до наступного висновку.

У відповідності до п. 11 Постанови пленуму ВСУ «Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволів на тимчасове обмеження окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства» від 28.03.2008 р.№2, а також згідно з вимогами ст. 17 ЗУ від 23.02.2006 р. № 3477-IV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», відповідно до практики прав людини поняття «житло» у п.1 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філій та інші приміщення.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст.234 КПК України та у матеріалах, наданих до суду, наявні достатні докази на підтвердження обставин, якими воно обґрунтоване.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а також можуть бути використані як доказ обставин вчинення злочину.

Проведення обшуку надасть органу досудового розслідування можливість зафіксувати можливу злочинну діяльність осіб, причетних до його скоєння, виявити та вилучити.

Доцільність проведення обшуку, у даному випадку, пов`язана із ризиком знищення, приховування або спотворення речей і документів, які самостійно, а також у сукупності з іншими доказами мають значення для встановлення важливих обставин кримінального правопорушення.

Окрім цього, доступ до вказаних речей і документів неможливо отримати органом досудового розслідування шляхом проведення тимчасового доступу до речей та документів, оскільки існує ризик того, що посадові особи ТОВ «СЕРВІС ОЙЛ», які можуть бути причетні до скоєння кримінального правопорушення, будуть вживати заходів щодо приховування, знищення або спотворення речей та документів, які планується відшукати та вилучити, що може призвести до втрати речових доказів та/або надання перелічених вище документів та в подальшому зашкодить ефективному розслідуванню вказаного кримінального провадження.

Відповідно до положення ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, проаналізувавши наведені слідчим факти та обставини за ознаками кримінального правопорушення, а також повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 107,110, 234, 235, 370, 372, ч. 2 ст.376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення групі слідчих у кримінальному провадженні обшуку за місцем реєстрації ТОВ «СЕРВІС ОЙЛ» (код ЄДРПОУ 38516938) за адресою: м. Полтава, вул. Небесної сотні, 9/17, з метою відшукання і вилучення оригіналів документів у паперовій та електронній формі, а саме:

- договір №1-19-С від 26.02.2019, на виконання геологорозвідувальних робіт (сейсморозвідувальних робіт на Безпалівській-Південно-Безпалівській площі за технологією 3D), з додатковими угодами та додатками, та інші документи по виконанню договору: акти наданих послуг та виконаних робіт, накладні, видаткові накладні, рахунки-фактури, рахунки на оплату, банківські виписки, а також відомості про установки, за допомогою яких виконуються роботи з ідентифікаційними даними за 2019-2022 роки;

- документація по взаємовідносинах з ТОВ «Вердер Актив» (код ЄДРПОУ 42497089, м. Полтава, до грудня 2019 року - ТОВ «Полтавська транспортна компанія») за 2019-2022 роки, у тому числі: договори з додатками та додатковими угодами, специфікації, актами виконаних робіт/надання послуг, видаткові накладні, платіжні доручення, рахунки-фактури, рахунки на оплату, банківські виписки, відомості по взаєморозрахунку, оборотно-сальдові відомості, документація щодо суборенди та залучення інших суб`єктів підприємницької діяльності;

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали - 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.04.2022
Оприлюднено21.04.2023
Номер документу104022246
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/2556/22

Ухвала від 20.06.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 16.03.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 20.04.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні