Рішення
від 20.04.2022 по справі 193/1280/21
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1280/21

Провадження 2-о/193/3/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

21 квітня 2022 року Софіївський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Томинця О.В.,

присяжних Гаценко С.В., Янишевської Л.П.,

за участю секретаря судового засідання Хомич Н.О.,

заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієзданою, встановлення опіки і призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

03.11.2021 заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієзданою, встановлення опіки і призначення опікуна, зазначивши на обґрунтування заяви, що її син - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з нею, страждає на стійке хронічне психічне захворювання, являється інвалідом першої групи Б з дитинства, безстроково, не працездатний, за станом здоров`я вимагає постійного стороннього догляду, допомоги та нагляду, не здатен себе обслуговувати, усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому потребує опіки та нагляду інших осіб.

У зв`язку з чим просила визнати сина недієздатним та призначити її його опікуном.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 свою заяву підтримала, пояснивши, що син не здатний розуміти значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує догляду та опіки, для чого необхідно вирішити питання щодо визнання останнього недієздатним та встановлення над ним опіки.

Заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області, яка про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, у судове засідання не з`явилася, надавши письмову заяву про розгляд справи за відсутності їх представника.

ОСОБА_2 в судове засідання також не з`явився через стан свого здоров`я.

Суд, заслухавши заявницю, дослідивши матеріали справи вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з такого.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження, матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 (а.с.9), яка згідно довідки від 28 жовтня 2021 року (а.с.14) та акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї від 29 жовтня 2021 року постійно проживає з сином, опікується та може здійснювати догляд за ним (а.с.16, 17).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» №22 від 28 березня 2022 року ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості, за своїм психічним станом на теперішній час іспитований не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с.57,58).

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_1 проживає зі своїм сином ОСОБА_2 та фактично тривалий час виконує обов`язки опікуна над ним, має належні житлово-побутові умови для догляду за хворим сином, за станом здоров`я не має протипоказань для призначення її опікуном, у зв`язку з чим нею перед Софіївською селищною радою Криворізького району Дніпропетровської області було порушено клопотання про надання до суду подання про призначення її опікуном над ОСОБА_2 .

Згідно подання Софіївської селищної ради від 20 грудня 2021 року, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити заявницю опікуном над її сином ОСОБА_2 в разі визнання останнього недієздатним (а.с.39,40).

Відповідно висновку органу опіки та піклування Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області, затвердженого рішенням №169 від 26 листопада 2021 року, орган опіки та піклування Софіївської селищної ради вважає за доцільне призначити ОСОБА_2 опікуна/піклувальника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає в АДРЕСА_1 і є матір`ю повнолітнього ОСОБА_2 (а.с 42,43).

Відповідно до ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно до ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка, а відповідно до ст.58 цього Кодексу опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, або над фізичними особами, які визнані недієздатними. Положеннями ч.1 ст.60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Таким чином, у зв`язку з тим, що у ОСОБА_2 виявлено хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості та за своїм психічним станом на даний час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, суд вважає необхідним визнати його недієздатним.

Приймаючи до уваги вищезазначене та враховуючи, що ОСОБА_2 в силу стану свого здоров`я не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує сторонньої опіки та догляду, суд дійшов висновку, що в судовому засіданні встановлено наявність визначених законом підстав для встановлення опіки над ним та призначити заявницю ОСОБА_1 його опікуном.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

На підставі викладеного, керуючись ст. 39, ч.1. ст. 41, ст. 58, ч. 1 ст.60 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 247, 259, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Виконавчого комітету Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієзданою, встановлення опіки і призначення опікуна, - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт. Софіївка, Криворізького (Софіївського) району, Дніпропетровської області, який зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , - недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити йому опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк дії рішення суду щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним - 2 (два) роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано.

У разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення, апеляційна скарга подається у той же строк з дня виготовлення повного тексту рішення. Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 21.04.2022.

Головуючий суддя: О.В. Томинець

Присяжні: С.В. Гаценко

Л.П. Янишевська

Дата ухвалення рішення20.04.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104035100
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —193/1280/21

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Рішення від 20.04.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 11.04.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні