Ухвала
від 22.04.2022 по справі 188/318/22
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/318/22

Провадження № 1-кп/188/108/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2022 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

в складі: головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в смт. Петропавлівка клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №3 Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Першотравенської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041380000173 від «11» жовтня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.246 КК України, про застосування примусових заходів медичного характеру щодо -

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

який народився в смт. Межова Межівського району

Дніпропетровської області,громадянина України,

не працюючого,зареєстрованого та проживаючого:

АДРЕСА_1 , на обліку

у лікаря нарколога не перебуває, інваліда 2 групи перебуваючого на

обліку у лікаря психіатра у зв`язку з виробничою травмою, раніше не судимого

повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України,

з участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_5 та його законного представника ОСОБА_7

захисника ОСОБА_8

ВСТАНОВИВ:

10 жовтня 2021 року в вечірній час доби ОСОБА_5 , перебуваючи у стані неосудності, не усвідомлюючи своїх умисних злочинних дій та не керуючи ними внаслідок хронічного психічного захворювання у формі вираженого розладу особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку, знаходився у с. Миколаївка Синельниківського району Дніпропетровської області разом із ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , та ОСОБА_11 , де між собою домовилися про спільну, узгоджену, заздалегідь сплановану, протиправну діяльність, направлену на досягнення єдиного результату відомого кожному з них, спрямовану на незаконну порубку дерев у захисних лісових насадженнях, які знаходяться на території Миколаївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області

11 жовтня 2021 року, приблизно в період часу з 07.00 по 08.00 годину, ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , узявши з собою бензопили марки CRAFT-TEC CT-5000 та GRUNHELM GS5200М, на автомобілі ВАЗ 21063 реєстраційний № НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_9 , приїхали до полезахисної лісової смуги, загальною площею 4,4139 га, яка знаходиться на території Миколаївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, на західній околиці с. Миколаївка Синельниківського району Дніпропетровської області кадастровий номер: 1223882500:02:001:0251, та згідно ст.4 Лісового кодексу України відноситься до захисних лісових насаджень лінійного типу, де порушуючи встановлений законом порядок охорони, раціонального використання лісових насаджень, без спеціального на те дозволу, в порушення статей 4, 69 Лісового кодексу України, а також Постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 року № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», згідно яких використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом, не маючи відповідного документа - лісорубного квитка або ордеру, виданого уповноваженим органом, за допомогою бензопил здійснили незаконну порубку, а саме відділили від кореня до ступеня припинення росту 17 (сімнадцять) сироростучих дерев порід «Ясен, Акація, Шовковиця, Груша» та 3 (три) сухостійних дерева порід «Акація, Груша», тобто спилявши дерева з наступними діаметрами стволів в області пня:

- «Ясен»: 10 см - 1 дерево, 30 см - 2 дерева, 32 см - 1 дерево, 37 см - 1 дерево, 44 см - 1 дерево;

- «Акація»: 14 см - 1 дерево сухостійне, 16 см - 1 дерево, 20 см - 1 дерево сухостійне, 21 см - 1 дерево, 25 см - 1 дерево, 30 см 2 дерева, 34 см 1 дерево, 40 см 2 дерева;

- «Шовковиця»: 16 см - 2 дерева;

- «Груша»: 30 см - 1 дерево, 30 см - 1 дерево сухостійне.

Після чого, ОСОБА_5 , перебуваючи у стані неосудності, не усвідомлюючи своїх умисних злочинних дій та не керуючи ними внаслідок хронічного психічного захворювання у формі вираженого розладу особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку, разом із ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , та ОСОБА_11 , о 10.50 год. продовжили розпилювати повалені стволи дерев на частини, збирати та складати їх до купи для подальшого їх перевезення та в цей час були зупинені працівниками відділення поліції №3 Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області.

У результаті дій ОСОБА_5 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які виразилися в незаконній порубці дерев в захисних лісових насадженнях, було припинено зростання 17 (сімнадцяти) сироростучих дерев порід «Ясен, Акація, Шовковиця, Груша» та 3 (три) сухостійних дерева порід «Акація, Груша», чим спричинено державі, в особі Миколаївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області матеріальну шкоду в сумі 99 724,70 грн., яка завдана державним, громадським інтересам, навколишньому природному середовищу, в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення захисних лісових насаджень, та відповідно до примітки ст.246 КК України спричинила тяжкі наслідки, оскільки у 88 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян станом на 2021 рік.

Відповідно до ст. 1 Лісового кодексу України ліс тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав`яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов`язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище. Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місце розташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах. Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Статтею 60 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначено, що особливій охороні підлягають природні території та об`єкти, що мають велику екологічну цінність як унікальні та типові природні комплекси, для збереження сприятливої екологічної обстановки, попередження та стабілізації негативних природних процесів і явищ.

Згідно висновку амбулаторної судової психіатричної експертизи (висновок №46 від 03.02.2022) ОСОБА_5 в період інкримінованого йому діяння виявляв і в теперішній час виявляє хронічне психічне захворювання у формі вираженого розладу особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку.

ОСОБА_5 19.10.2009 після отримання черепно-мозкової травми на виробництві із втратою свідомості (під час руху обірвалася лебідка й придавила), був госпіталізований в ОАІТ, 22.10.09 був переведений у травматологічне відділення КЗ «Першотравенська ЦМЛ» ДОР», де перебував на стаціонарному лікуванні по 04.01.10 з діагнозом: «сукупна травма. Закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку. Закрита травма грудей, перелом 7-8 ребра праворуч, забій головного мозку. Закрита травма грудей, перелом 7-8 ребра праворуч. Правобічний пневмоторакс. Закритий перелом шийки лівої лопатки із зсувом уламків. Підвивих С5 хребця. Забій правого тазостегнового суглоба». З того часу неодноразово стаціонарно лікувався та консультувався у лікаря травматолога та невропатолога в Дмитрівській ЦРЛ, у КЗ «ДОКЛМ», у відділення профпатології ГМКЛ №4. З 20.05.10 по 11.06.10р. амбулаторне лікування в лікаря невропатолога КЗ «Дмитрівська ЦЛ» ДОР». З 11.10.10 р встановлено 3 гр. інвалідності по неврології, 55 % втрати працездатності. У динаміці самопочуття погіршувалося: наростали головний біль, запаморочення, почали турбувати: безсоння, тривога, «кошмарні» сновидіння, «поклики», страх смерті, страх закритих приміщень, з`явилися стани коли не може сказати, як і чому пішов з дому, в себе приходить через 1,5-2 години, із червня місяця 2010 з`явилися напади із втратою свідомості, спочатку без судом до 2-3 раз на місяць, потім із судомним компонентом. Був поставлений на облік до психіатра за місцем проживання, у зв`язку з погіршенням самопочуття. Призначене лікування. На тлі регулярного приймання фінлепсину-ретарду по 400 мг х 2 рази на день, ранком та ввечері, частота нападів збільшилася до 5-6 раз на місяць. 11.06.10 був направлений дільничним психіатром у КЗ «ДКПЛ» ДОР», на лікування й вирішення медико-соціальних питань. Де перебував на стаціонарному лікуванні з 11.10.10 по 14.01.11. виставлений діагноз: Наслідки черепно-мозкової травми виробничої (2009р.), судомний синдром із частими поліморфними генералізованими нападами (тоніко-клоничними, складними абсансами), частими постіктальними сутінковими розладами свідомості, вираженими змінами особистості з іпохондричними, галюцинаторними й тривожно-фобічними включеннями. Був представлений на МСЕК, визначено 2 гр. інвалідності на 1 рік. Надалі приймав підтримуюче лікування амбулаторно, регулярно відвідував лікаря психіатра за місцем проживання, неодноразово проходив стаціонарне лікування та переогляд на МСЕК у КЗ «ДКПЛ» ДОР, остання госпіталізація з 16.05.18 по 14.06.18. Психічні функції стійко порушені. Є інвалідом 2 групи по психічному захворюванню безстроково.

Під час психіатричного освідування виявлено, що ОСОБА_5 протиправність і караність вчиненого, ситуацію, у якій перебуває, оцінює формально. Критична оцінка свого психічного стану та ситуації грубо порушена. Мова уривчаста, позбавлена плавності, відзначається словникове, змістове та граматичне збідніння мови. Незібраний, розгублений, легко виснажується в бесіді. Пам`ять знижена на минулі та поточні події, порушене механічне запам`ятовування. Після перенесення ним в минулому важкої травми головного мозку з виникненням судомних нападів з формуванням на цьому тлі таких змін психічної діяльності, як важкість перемикання уваги та зосередження, нерівномірність та уповільненість психічної діяльності, торпідність та конкретність мислення, поверховість та легковажність суджень, звуження кола інтересів, а також емоційна лабільність, нестримність. Дратівливість, зниження рівня соціального функціонування, грубе порушення критичних, адаптаційних та прогностичних здібностей, що стало причиною його багаторазових госпіталізацій до психіатричного стаціонару, перебування на обліку психіатра, інвалідизації з психічного захворювання.

Хронічне психічне захворювання ОСОБА_5 позбавляло його можливості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними в період інкримінованого йому діяння.

За своїм психічним станом в теперішній час ОСОБА_5 також не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними.

За своїм психічним станом ОСОБА_5 потребує застосування до нього примусового заходу медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Таким чином, ОСОБА_5 , перебуваючи у стані неосудності, вчинив суспільно-небезпечне діяння, передбачене ч.4 ст.246 КК України - незаконна порубка дерев у захисних лісових насадженнях, вчинена за попередньою змовою групою осіб, якщо вона спричинила тяжкі наслідки.

Захисник ОСОБА_8 в судовому засіданні не заперечує проти задоволення клопотання .

Законний представник підозрюваного в судовому засіданні пояснила, що її чоловік ОСОБА_5 є інвалідом 2 групи по психічному захворюванню безстроково, перебуває на обліку у лікаря психіатра у зв`язку у виробничою травмою.

ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечує проти задоволення клопотання.

Представник потерпілого в судове засідання надав письмову заяву, прохає розглянути клопотання в їх відсутність.

Прокурор вважає, що клопотання підлягає задоволенню, просить застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку через те, що він скоїв суспільно небезпечне діяння передбачене ч. 4 ст. 246 КК України у стані неосудності, що підтверджено судово-психіатричною експертизою, перебуває на обліку у лікаря психіатра .

Вчинення ОСОБА_5 у стані неосудності суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.4 ст. 246 КК України, підтверджується письмовими доказами вивченими в судовому засіданні, а саме:

оглядом місця події від 11.10.2021, під час якого виявлені спиляні дерева в полезахисній лісовій смузі, купа пнів, дві бензопили та поряд з ними ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11

оглядом місця події від 12.10.2021, під час якого лісничим ДП «Павлоградський лісгосп Петропавлівське лісництво» ОСОБА_13 встановлено вид зелених насаджень, які були спиляні в полезахисній лісовій смузі;

показаннями свідка ОСОБА_14 який повідомив, що 11.10.2021 він виявив факт незаконної порубки дерев 4-ма чоловіками та повідомив про це на лінію «102»;

показаннями свідка ОСОБА_13 , який повідомив, що 12.10.2021 був залучений у якості спеціаліста для проведення огляду пнів дерев, які розташовані в лісопосадці (лісосмузі) на території Миколаївської територіальної громади. У ході огляду оглянуті пні дерев та визначено вид дерев і їх діаметр;

довідкою з Миколаївської сільської ради, згідно якої дозвіл на вирубку дерев не надавався;

висновком трасологічної експертизи № СЕ-19/104-21/33461-ТР, згідно якого на фрагментах зрізів деревини, вилучених 11.10.2021м в ході огляду лісопосадки, наявні сліди розпилу утворені робочими частинами (ланцюгом) такого ж типу і виду як ланцюги пилок марки «GRUNHELM GS5200M» та «CRAFT-TEC CT-5000», вилучених там же;

показаннями свідка ОСОБА_15 який повідомив, що 11.10.2021 був виявлений факт незаконної порубки дерев 4-ма чоловіками;

висновком економічної експертизи № СЕ-19/104-21/36236-ЕК, згідно якого розмір шкоди, заподіяної державі внаслідок знищення зелених насаджень до ступеня припинення росту в полезахисній лісосмузі поблизу с.Миколаївка скаладає 99724,70 грн.

показаннями свідків ОСОБА_16 та ОСОБА_17 , які повідомили, що 11.10.2021 були залучені в якості понятих під час огляду місця події.

Вислухавши підозрюваного, захисника, законного представника підозрюваного, думку прокурора суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з оглядом на наступне:

Згідно висновку Дніпровської філії СПЕ ДУ « Інститут психіатрії, судово - психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», №46 від 03.02.2022, ОСОБА_5 має хронічне психічне захворювання у формі вираженого розладу особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку. ОСОБА_5 в період інкримінованого йому діяння та в теперішній час перебуває у стані неосудності, тобто не міг та не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) та керувати ними. За своїм психічним станом ОСОБА_5 потребує застосування до нього примусового заходу медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку

Дії ОСОБА_5 згідно пред`явленої йому підозри, правильно кваліфіковані як вчинення суспільно небезпечного діяння, в стані неосудності, за ч.4 ст. 246 КК України - незаконна порубка дерев у захисних лісових насадженнях, вчинена за попередньою змовою групою осіб, якщо вона спричинила тяжкі наслідки.

Враховуючи вказані обставини суд приходить до висновку, що суспільно небезпечне діяння передбачене ч.4 ст. 246 КК України ОСОБА_5 скоїв в стані неосудності і тому до нього необхідно застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Заходи забезпечення кримінального провадження відносно ОСОБА_5 не обирались і підстав для їх обрання немає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 512,513, 516,395 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Застосувати до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Межова Межівського району Дніпропетровської області, що проживає за адресою: АДРЕСА_1 примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку в КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ «МИКОЛАЇВСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ» Миколаївської сільської ради код ЄДРПОУ 42069777 (Україна, 52744, Дніпропетровська область, Синельниківський район село Миколаївка, вулиця Шкільна, будинок 9) .

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 діб після її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.04.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу104050397
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України, з участю: прокурора ОСОБА_6 , підозрюваного ОСОБА_5 та його законного представника ОСОБА_7 захисника ОСОБА_8

Судовий реєстр по справі —188/318/22

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Вирок від 22.04.2022

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 08.04.2022

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 08.04.2022

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні