Ухвала
від 22.03.2022 по справі 160/4349/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

23 березня 2022 року Справа № 160/4349/20 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді при секретарі за участю: представників сторінЮхно І.В. Камінській С.В, не з`явилисьрозглянувши у підготовчому судовому засіданні у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про застосування заходів реагування,

ВСТАНОВИВ:

21.04.2020 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, у якому позивач просить суд:

- застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єкта, а саме: будівель та споруд за адресою: Дніпропетровська обл., Апостолівський район, с. с. Запорізьке, вул. Плющенко Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 33243474) до повного усунення порушень;

- зобов`язати зупинити експлуатацію об`єкта, а саме: будівель та споруд за адресою: Дніпропетровська обл., Апостолівський район, с. с. Запорізьке, вул. Плющенко Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 33243474) до повного усунення порушень.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 24.04.2020 року адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області було залишено без руху та запропоновано позивачу протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали усунути недоліки позовної заяви.

06.05.2020 року на виконання вищевказаної ухвали позивачем надано до суду документ про сплату судового збору.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 14.05.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 09.06.2020. Встановлено відповідачу 15-денний строк з дня отримання копії ухвали на подання відзиву на позов та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. Витребувано додаткові докази.

В підготовче засідання, призначене на 09.06.2020 року сторони не з`явились, про час, дату та місце підготовчого засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи, в зв`язку із не закінченням строку на подачу відзиву суд на місці ухвалив відкласти розгляд справи на 07.07.2020 року.

01.07.2020 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду відповідачем подано клопотання про проведення засідання призначеного на 07.07.2020 без участі представника закладу, проте зазначене клопотання не містило підпису особи, що його подала.

07.07.2020 року на електронну адресу Дніпропетровського окружного адміністративного суду, відповідачем надіслано клопотання за вх. №8767-ел., про зупинення провадження та надання строку для примирення у зв`язку з проведенням позапланової перевірки. Також 07.07.2020 Головним управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області надіслано повідомлення про наміри проведення позапланової перевірки з метою підтвердження усунення порушень.

В підготовче засідання, призначене на 07.07.2020 року. сторони не з`явились, про час, дату та місце підготовчого засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 07.07.2020 року провадження в адміністративній справі №160/4349/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про застосування заходів реагування зупинено для надання сторонам часу для примирення.

08.07.2020 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду засобами поштового зв`язку надійшло клопотання відповідача про проведення засідання призначеного на 07.07.2020 без участі представника закладу.

10.12.2020 року від Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області надійшло повідомлення по стану усунення порушень в яких зазначено, що на адресу Головного управління не надходило жодних заяв та матеріалів про виконання протипожежних заходів щодо підтвердження усунення всіх порушень, також не було підстав для проведення позапланової перевірки. Тобто обставини, які стали підставою для звернення Головного управління до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування не перестали існувати та не усунуті.

З огляду на вищенаведені обставини судом ініційовано поновлення провадження у справі.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 18.12.2020 року поновлено провадження в адміністративній справі №160/4349/20 за позовною заявою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про застосування заходів реагування. Продовжено розгляд справи за правилами загального позовного провадження суддею Юхно І.В. одноособово. Призначено справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні 24 грудня 2020 року о 10:00 год.

22.12.2020 року засобами електронного зв`язку до суду від відповідача надійшло клопотання про зупинення розгляду справи та надання часу на примирення.

24.12.2020 року учасники в підготовче судове засідання не з`явились, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, судом оголошено перерву до 29.12.2020 року о 10:30.

29.12.2020 року до суду від позивача надійшло повідомлення про наміри проведення позапланової перевірки відповідача з метою підтвердження усунення порушень зазначених в позовній заяві, в зв`язку з надходженням відповідної заяви від відповідача до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з наданням відповідних доказів.

29.12.2020 року до суду від відповідача надійшов відзив, відповідно до якого Запорізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області позовні вимоги не визнав та просив суд відмовити у їх задоволенні з огляду на таке:

- обов`язковою передумовою для застосування заходів реагування шляхом повного або часткового зупинення експлуатації приміщення є існування таких порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки на об`єкті, які створюють реальну загрозу здоров`ю та життю людей. Виявлені порушення Кодексом цивільного захисту України не визначено як такі, які створюють загрозу життю та здоров`ю людей;

- за наслідками перевірки Запорізької ЗШ І - III ступенів Апостолівської міської ради Дніпропетровської області, в ході якої виявлено порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної і техногенної безпеки, інспектором Апостолівського РС ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області не було складено припису, розпорядження або іншого розпорядчого документу з метою надання часу для усунення виявлених порушень без застосування такого крайнього заходу, як повне зупинення діяльності навчального закладу, оскільки застосування такого заходу реагування, як зупинення діяльності закладу фактично позбавляє дітей права на забезпечення їхньої освіти, розвиту та виховання, які ґрунтуються на отриманні освіти, нових знань, підготовки та навчання майбутніх громадян України;

- зупинення виробництва (виготовлення) або реалізація продукції, виконання робіт, надання послуг можуть бути застосовані судом виключно до суб`єктів господарювання. У зв`язку із тим, що Запорізька ЗШ І-ІН ступенів Апостолівської міської ради Дніпропетровської області у правовідносинах щодо надання освітніх послуг - не є суб`єктом господарювання, виключається можливість застосування до відповідача заходів реагування у вигляді повного зупинення діяльності нашого закладу;

- адміністрація школи зверталася з поданнями до виконавчого комітету Апостолівської міської ради щодо усунення виявлених під час перевірки недоліків. На жаль, ці питання на сьогоднішній день не вирішені через брак бюджетних коштів. Але питання стоять на контролі у відділі освіти Апостолівської міської ради.

29.12.2020 року в підготовче засідання сторони не з`явились, про час, дату та місце підготовчого засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.12.2020 провадження в адміністративній справі №160/4349/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровськійобласті до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про застосування заходів реагування зупинено для надання сторонам часу для примирення. Зобов`язано сторін повідомити суд про усунення обставин, що стали підставою зупинення протягом трьох днів з моменту їх усунення.

30.12.2020 до суду засобами поштового зв`язку надійшло клопотання про зупинення провадження у справі ідентичне клопотанню від 22.12.2020 надісланому засобами електронного зв`язку.

17.02.2020 засобами електронного зв`язку до суду від Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області надійшло повідомлення про стан усунення порушень, які стали обставиною для звернення до суду, та акт повторної перевірки від 16.02.2022 №47.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22.02.2022 поновлено провадження в адміністративній справі №160/4349/20 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Призначено справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні 01 березня 2022 року о 14:00 год.

01.03.2022 представники сторін в підготовче судове засідання не з`явились, про дату час та місце розгляду були повідомлені належним чином.

В підготовчому судовому засіданні 01.03.2022, оскільки Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, для забезпечення прав сторін на участь в підготовчому судовому засіданні судом оголошено перерву до 23.03.2022.

18.03.2022 до суду засобами електронного зв`язку від відповідача надійшло клопотання про здійснення розгляду без участі представника, в якому додатково зазначено прохання про відмову в задоволені позову.

21.03.2022 до суду засобами електронного зв`язку від позивача надійшло клопотання про здійснення розгляду без участі представника.

23.03.2022 в підготовче судове засідання сторони не з`явились про дату час та місце розгляду були повідомлені належним чином.

Суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.181 КАС України підготовче засідання проводиться за правилами, встановленимиглавою 6розділу II цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Частиною 1 статті 205 КАС України встановлено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За положеннями ч.4 ст.229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі наведених норм, суд вважає за необхідне провести підготовче судове засідання за відсутності сторін.

Станом на 25.01.2022 відповідач правом на подання відзив не скористався, витребуваних судом доказів від відповідача до суду також не надходило.

Відповідно до частини 6 статті 162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За приписами частини 9 статті 80 КАС України у разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

При цьому, суд враховує, що пунктом 3 Розділу VI КАС встановлено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами, внесеними постанова КМУ від 17.02.2021 №104, від 21 квітня 2021 р. № 405, від 16.06.2021 р. № 611, від 11.08.2021 р. № 855, від 22.09.2021 р. № 981, від 15.12.2021 р. № 1336) з 19 грудня 2020 р. до 31 березня 2022 р. на території України встановлений карантин.

Проте, суд звертає увагу, що від відповідача станом на 25.01.2022 жодних повідомлень про неможливість подання витребуваних ухвалою від 12.11.2021 доказів до суду, в тому числі з огляду на обмеження, впровадженими у зв`язку з карантином, надано не було. Будь-яких заяв клопотань до матеріалів справи від відповідача також не надходило, у зв`язку з чим у суду відсутні правові підстави для продовження відповідачем процесуального строку, встановленого судом для подання відзиву на позов та витребуваних документів.

25.01.2022 у підготовчому судовому засіданні судом ініційоване питання про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті,

Вирішуючи питання про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, суд виходить із наступного.

Частиною 1 статті 173 КАС України підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. За положеннями частини 4 зазначеної статті підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно дочастини 2 статті 180 КАС Україниу підготовчому засіданні суд, зокрема, з`ясовує, чи бажають сторони вирішити спір шляхом примирення або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; роз`яснює учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються, під час розгляду справи по суті; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Суд зазначає, що під час підготовчого засідання були вирішені всі питання, зазначені у частині 2статті 180 КАС України.

За приписами пункту 3 частини 2статті 183 КАС Україниза результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

З огляду на вищезазначене, суд приходить до висновку про наявність підстав для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи, що учасники справи не виявили бажання брати безпосередню участь у відкритих засіданнях суду, відсутня доцільність виклику для допиту свідків чи призначення експертизи, суд вважає за доцільне здійснювати розгляд справи по суті за наявними письмовими доказами у письмовому провадженні.

Керуючись статтями 173, 180-183, 243, 248, 256 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Закрити підготовче провадження у справі №160/4349/20 за Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровськійобласті до Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Апостолівської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про застосування заходів реагування.

Призначити справу до судового розгляду по суті в порядку письмового провадження, у приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду, за адресою: м.Дніпро, вул. АкадемікаЧекмарьова, 5.

Здійснювати розгляд адміністративної справи одноособово суддею Юхно І.В.

Копію ухвали про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті надіслати учасникам адміністративного процесу.

Ухвала набирає законної сили відповідно до положень статті 256 КАС України та не може бути оскаржена.

Суддя І.В. Юхно

Дата ухвалення рішення22.03.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104054316
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —160/4349/20

Рішення від 22.03.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 22.03.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 21.02.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 29.12.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 29.12.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 07.07.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 14.05.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

Ухвала від 24.04.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні