Ухвала
від 15.03.2022 по справі 160/4371/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

16 березня 2022 року Справа № 160/4371/22 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Прудник Сергій Володимирович, розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника позивача адвоката Макаренко Наталії Анатоліївни про відликання позовної заяви за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Чорметавтоматика» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,-

ВСТАНОВИВ:

04 березня 2022 року на електронну адресу Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю «Чорметавтоматика» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області форми «Р» від 09.02.2022 р. № 0026780720, яким збільшено суму податкового зобов`язання за платежем з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) на загальну суму 1 384 350,00 коп., в тому числі штрафні санкції в розмірі 276 870,00 грн.

Вказані позовні вимоги вмотивовані тим, що спірне податкове повідомлення-рішення є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки податковим органом не наведено посилань на конкретний звіт «Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України», чи інший документ складений в межах роботи вказаної Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України в якому б в статусі «ризикових платників податків» були зазначено саме ТОВ «Чорметавтоматика» чи його контрагенти - ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ - 42445507), ТОВ «КОМКОР-Н» (код ЄДРПОУ - 42561054), ТОВ «МАКСБУДРЕМ» (код ЄДРПОУ - 42614231). Відтак, у податкового органу були відсутні правові підстави для призначення позапланової виїзної документальної перевірки ТОВ «Чорметавтоматика» (код ЄДРПОУ 25016410) та вчинення дій щодо її проведення, з посиланням на постанову КМУ від 03.02.2021 № 89. Тим паче, в наказі ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 03.12.2021 № 5858-п не зазначено, ненадання ТОВ ТОВ «Чорметавтоматика» відповіді (пояснень та їх документальних підтверджень) на який саме запит контролюючого органу слугувало підставою для прийняття Наказу від 03.12.2021 № 5858-п. В п. 2.7. акту перевірки (арк. 8) податковий орган вказує про відмову ТОВ «Чорметавтоматика» у наданні документів на запит від 19 вересня 2019 року № 4585/10/04-36-05-12.

Розглянувши запит від 19 вересня 2019 року № 4585/10/04-36-05-12 «Про надання інформації (пояснень та їх документальних підтверджень)», за підписом начальника управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Дніпропетровській області Мазур О.А., стосовно надання копій документів та пояснень, що безпосередньо стосуються господарських відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків (їх відображення в обліку та звітності) ТОВ «Чорметавтоматика» (код ЄДРПОУ - 25016410) із ТОВ «КОМКОР-Н» (код ЄДРПОУ - 42561054), ТОВ «МАКСБУДРЕМ» (код ЄДРПОУ - 42614231), ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ - 42445507) за червень 2019 року, який отримано ТОВ «Чорметавтоматика» засобами поштового зв`язку ПАТ «Укрпошта» ЗО жовтня 2019 року, підприємство, шляхом направлення засобами поштового зв`язку, надало відповідь від 15.11.2Ц219 р., в якій повідомило, що запит від 19 вересня 2019 року № 4585/10/04-36-05-12 не містить підстав його направлення ТОВ «Чорметавтоматика» в розумінні п. 73.3. ст. 73 Податкового кодексу України, п. 12 Порядку та Податкового кодексу України в цілому. Отже, у ТОВ «Чорметавтоматика» не було достатніх правових підстав для надання запитуваних копій документів та пояснень, при цьому ТОВ «Чорметавтоматика» наголошувало на своїй готовності надати необхідні документи та пояснення, після того, коли запит буде приведено у відповідність з вимогами чинного законодавства України. у запиті від 19 вересня 2019 року № 4585/10/04-36-05-12 не зазначено конкретний перелік документів, а контролюючим органом, в свою чергу, запропоновано ТОВ «Чорметавтоматика» надати необмежений та конкретно не визначений перелік документів, так як контролюючий орган застосовував наступні зворот: «зокрема, але не вичерпно». Таким чином, у будь-якому випадку, не залежно від обсягу наданих платником податків засвідчених копій документів та пояснень, відповідач може призначити позапланову документальну перевірку платника податків, з підстав ненадання платником податків пояснень та їх документального підтвердження в повному обсязі.

Позивач також зазначає, що зазначаючи про недостатність трудових ресурсів та основних засобів у контрагентів надавачів послуг (виконавців робіт), контролюючим органом не проаналізовано вид виконуваних робіт та не вказано дійсну (на його думку) кількість працівників та конкретні основні засоби, без наявності яких виконати роботи було б неможливо. До того ж, працівники можуть залучатись не лише за трудовими договорами, а й за договорами цивільно-правового характеру. Окрім того, згідно реєстру виданих ліцензій Державної архітектурно-будівельної інспекції України (посилання в мережі Інтернет - https://dabi.gov.ua/license/list.php?sort=numorder=ASC) вбачається, що TOB «КОМКОР-Н» (код ЄДРПОУ - 42561054), ТОВ «МАКСБУДРЕМ» (код ЄДРПОУ - 42614231), ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ - 42445507) було одержано відповідні ліцензії на ведення господарської діяльності пов`язаної зі створенням об`єктів архітектури: ТОВ «КОМКОР-Н» 29 травня 2019року одержано ліцензію за № 2013062211; ТОВ «МАКСБУДРЕМ» 28 листопада 2018 року одержано ліцензію за № 2013056881; ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» 31 жовтня 2018 року одержано ліцензію за № 2013055841. Таким чином, зазначаючи про неможливість виконання робіт підприємствами-контрагентами ТОВ «Чорметавтоматика» - ТОВ «КОМКОР-Н», ТОВ «МАКСБУДРЕМ» та ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ», податковий орган не вказує жодних конкретних обґрунтованих обставин та фактів, за яких він дійшов такого висновку.

На думку позивача, за відсутності належної правової оцінки первинним документам по взаємовідносинам ТОВ «Чорметавтоматика» з ТОВ «КОМКОР-Н», ТОВ «МАКСБУДРЕМ», ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» контролюючим органом в основу висновків відносно порушення вимог Податкового кодексу України покладана інформація з інформаційних баз даних податкового органу, які, в свою чергу, не мають статусу офіційних і можуть містити помилки, які впливають на правовий статус платника податку. Інформаційні бази даних ДПС не є належними доказами порушення ТОВ «Чорметавтоматика» вимог податкового законодавства, чинним законодавством також не передбачена належність таких баз до засобів доказування, так як останні не відповідають критерію юридичної значимості. Інформація з інформаційно-аналітичних баз контролюючого органу не ґрунтується на безпосередньому аналізі первинних документів, а отже не є належним доказом в розумінні процесуального Закону. При дослідженні факту здійснення господарських операцій, що були підставою для формування податкового кредиту платника податків, оцінювати слід відносини безпосередньо між учасниками тієї операції, на підставі якої сформовано дані податкового обліку. Відносини між учасниками попередніх ланок постачання товарів не мають безпосереднього впливу на дослідження факту реальності господарської операції, вчиненої між конкретними контрагентами.

ГУ ДПС у Дніпропетровській області виявлено факти, що на його думку свідчать про недостовірність визначення ТОВ «Чорметавтоматика» даних податкового кредиту по взаємовідносинах з TOB «КОМКОР-Н», ТОВ «МАКСБУДРЕМ» та ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» за червень 2019 року. Про зазначене, на думку контролюючого органу, вказують результати аналізу податкової інформації, отриманої й опрацьованої відповідно до ст. ст. 72, 73 і 74 Податкового кодексу України, а саме даних Єдиного реєстру податкових накладних та аналізу фінансової та податкової звітності ТОВ «Чорметавтоматика». Спільна господарська діяльність ТОВ «Чорметавтоматика» з ТОВ «КОМКОР-Н», ТОВ «МАКСБУДРЕМ» та ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ», формування ТОВ «Чорметавтоматика» податкового кредиту від контрагентів з ТОВ «КОМКОР-Н», ТОВ «МАКСБУДРЕМ», ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» і, як наслідок, припущення контролюючого органу щодо начебто недостовірності визначення ТОВ «Чорметавтоматика» даних податкового кредиту не може безумовно свідчити про порушення платником податків валютного, податкового та іншого не врегульованого Податковим кодексом України законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Посилання ГУ ДПС у Дніпропетровській області на те, що ТОВ «КОМКОР-Н», ТОВ «МАКСБУДРЕМ» та ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» не мали можливості надавати послуги ТОВ «Чорметавтоматика», за відсутності належного обґрунтування даного здогаду контролюючого органу, не може слугувати достатнім свідченням нереальності розглядуваних господарських оперяпій та недобросовісності ТОВ «Чорметавтоматика» як платника податків.

Господарські договори між ТОВ «Чорметавтоматика» та TOB «КОМКОР-Н» (код ЄДРПОУ - 42561054), ТОВ «МАКСБУДРЕМ» (код ЄДРПОУ - 42614231), ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ - 42445507) відповідають вимогам законодавства, у встановленому законом порядку не визнані недійсними. Окрім того, звертаємо увагу на те, що на момент вчинення та виконання договорів контрагенти ТОВ «Чорметавтоматика» є належним чином зареєстрованими юридичними особами, які мають право вчиняти правочини, та мали свідоцтво платника ПДВ.

Господарська діяльність підприємства є діяльністю на власний ризик та власний розсуд, при цьому в господарському та цивільному законодавстві України діє принцип правомірності такої діяльності Отже, будь-яка господарська (підприємницька) діяльність є правомірною, якщо інше не встановлено за рішенням суду. В даному випадку твердження перевіряючих в Акті перевірки 'на не підтвердження фактів здійснення господарських операцій (без мети реального настання правових наслідків) між ТОВ «Чорметавтоматика» та ТОВ «КОМКОР-Н» (код ЄДРПОУ-42561054), ТОВ «МАКСБУДРЕМ» (код ЄДРПОУ-42614231), ТОВ «БК «ТЕРА БУДМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ - 42445507) є лише припущенням податкового органу, оскільки в наявності на момент перевірки у контролюючого органу були первинні бухгалтерські документи, що підтверджують факт здійснення відповідних господарських операцій.

Отже, з огляду на те, що документи, які були надані для перевірки, відповідають вимогам чинного законодавства, а відтак в повній мірі підтверджують реальність господарських операцій позивача з наведеними контрагентами-постачальниками, а також право на формування податкового кредиту та валових витрат, відтак, спростовано висновки перевірки, викладені в Акті про результати документальної перевірки від 22.12.2021 р. № 4582/04-36-07-20- 07/25016410.

За відомостями з витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.03.2022 зазначена вище справа розподілена та 09.03.2022 року передана судді Пруднику С.В.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.03.2022 року позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Чорметавтоматика» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення залишено без руху. Позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) робочих днів, з моменту отримання копії даної ухвали, шляхом надання до суду: оригіналу документа про доплату судового збору в розмірі 4044,70 грн.; копії позовної заяви (для вручення відповідачу), а також докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (для суду та для вручення відповідачу).

15.03.2022 року засобами електронного зв`язку до Дніпропетровського окружного адміністративного суду від представника позивача адвоката Макаренко Наталії Анатоліївни Віталійовича надійшла заява про відликання позовної заяви відповідно до п.2 ч.4 ст. 169 КАС України.

Згідно ч.3 ст.9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.2 ч.4 ст.169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач до відкриття провадження в адміністративній справі подав заяву про її відкликання.

Відповідно до ч.8 ст.169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляють права повторного звернення до адміністративного суду у порядку, встановленому законом.

Враховуючи, що провадження в адміністративній справі не відкрито, позовна заява підлягає поверненню відповідно до п.2 ч.4 ст.169 КАС України

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.169, 241, 248, 256 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача адвоката Макаренко Наталії Анатоліївни Віталійовича про відкликання позовної заяви задовольнити.

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Чорметавтоматика» до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - повернути позивачу.

Копію ухвали про повернення позовної заяви надіслати позивачу.

Роз`яснити позивачеві, що повернення позовної заяви, згідно ч. 8 ст. 169 КАС України, не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтями 295 та 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя С. В. Прудник

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104089305
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них

Судовий реєстр по справі —160/4371/22

Ухвала від 15.03.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 10.03.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні