Рішення
від 27.04.2022 по справі 466/4140/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/4140/19

Провадження № 2/466/128/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2022 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого судді Едера П. Т.

секретаря с/з Репети К. М.

з участю: представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Львівського міського центру зайнятості до ОСОБА_3 , з участю третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Синергія» про стягнення коштів,-

в с т а н о в и в:

22 травня 2019 року на адресу Шевченківського районного суду м. Львова надійшла позовна заява Львівського міського центру зайнятості до ОСОБА_3 , з участю третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Синергія» про стягнення коштів.

Стислий виклад позицій сторін.

Обґрунтування позивача.

ОСОБА_4 звернулася до Львівського міського центру зайнятості в пошуках роботи 25.05.2018 та їй було надано статус безробітного з 25.05.2018, відповідно до ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» на підставі поданої заяви.

За час перебування на обліку у центрі зайнятості ОСОБА_4 отримувала у центрі зайнятості матеріальне забезпечення допомогу по безробіттю.

Згідно з Порядком розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», отримана інформація від ДФС, ПФУ про перебування відповідача у трудових відносинах в період перебування на обліку як безробітного.

На підтвердження цих даних здійснено перевірку достовірності інформації, отриманої при обміні даними з ДФС, ПФУ (Акт розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» № 2 від 08.01.2019) та з`ясовано, що ОСОБА_4 під час перебування на обліку як безробітної у Львівському міському центру зайнятості працевлаштувалася з 21.06.2018 на посаду юриста у ТОВ «Будівельна група «Синергія» (наказ від 20.04.2018 № 4) та отримувала дохід, і відповідно, підлягала зняттю з обліку як безробітна з 21.06.2018.

В результаті неповідомлення відповідачем спеціалістів Львівського міського центру зайнятості про працевлаштування у ТОВ «Будівельна група «Синергія» з 21.06.2018 відповідач безпідставно перебувала на обліку як безробітна та незаконно отримувала допомогу з безробіття за період з 21.06.2018 по 25.09.2018 у сумі 20152,04 грн.

В добровільному порядку відповідач не хоче повертати кошти, а тому позивач змушений звернутися до суду за захистом своїх порушених прав.

Обґрунтування заперечень відповідача.

Відповідачем у справі ОСОБА_3 письмового відзиву на позовну заяву подано не було.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 29 травня 2019 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 01 липня 2019 року задоволено заяву відповідача та залучено ТОВ «Будівельна група «Синергія» (код ЄДРПОУ 38733480, юридична адреса: вул. Мечникова, 6.101-А, м. Ірпінь, Київська область, 08200) до участі у вказаній справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. Витребувано у ТОВ «Будівельна група «Синергія» (код ЄДРПОУ 38733480, юридична адреса: вул. Мечникова, 6.101-А, м. Ірпінь, Київська область, 08200) належно завірені копії підтверджуючих документів щодо перебування ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 у трудових (чи цивільно- правових відносинах) із зазначенням періоду цих відносин та отримання доходу, а саме: заяву від ОСОБА_3 про прийняття на роботу; наказ про прийняття на роботу ОСОБА_3 ; трудовий договір укладений із ОСОБА_3 ; підтвердження про видачу ОСОБА_3 трудової книжки; підтвердження про виплату ОСОБА_3 заробітньої плати; заяву від ОСОБА_3 на звільнення з роботи; наказ про звільнення з роботи ОСОБА_3 .

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 15 жовтня 2019 року зупинено провадження у справі за позовом Львівського міського центру зайнятості до ОСОБА_3 , з участю третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Синергія» про стягнення коштів.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 06 грудня 2021 року провадження поновлено.

Фактичні обставини встановлені судом, зміст спірних правовідносин, оцінка доказів та висновки суду.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 , котра діє на підставі довіреності від 10.01.2022 № 4 (а.с. 92) позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити з підстав зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача ОСОБА_3 адвокат Білик П. Б. позиції щодо позовних вимог не висловив, просив відкласти судовий розгляд для узгодження з відповідачем. Однак у такому клопотанні судом було відмовлено, так як за клопотанням відповідача справа неодноразово відкладалась, відтак суд вважає його таким, яке подане з метою затягування розгляду справи.

У судовому засіданні, поясненнями сторін, перевіркою їхніх доводів і обставин справи та дослідженням письмових доказів у справі встановлено наступне.

Відповідно до положень ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно вимог ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Крім того, відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

В судовому засіданні встановлено, що 25.05.2018 ОСОБА_3 звернулася до Львівського міського центру зайнятості в пошуках роботи та їй було надано статус безробітного з 25.05.2018, відповідно до ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» на підставі поданої заяви, що підтверджується наданими позивачем доказами, а саме заявою ОСОБА_3 про надання (поновлення) статусу безробітного та заявою ОСОБА_3 про призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю (а. с. 6, 7).

У поданій заяві відповідач зазначила, що «через відсутність роботи не має заробітку або інших, передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе роботою самостійно та ознайомлена з правами та обов`язками зареєстрованого безробітного та відповідальністю за подання недостовірних даних та документів, на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, що визначені Законами України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Також відповідно до Закону України «Про захист персональних даних», поінформована про обробку її персональних даних з метою здійснення верифікації та моніторингу достовірної інформації, поданої нею для нарахування та отримання матеріального забезпечення на випадок безробіття (а. с. 6).

За час перебування на обліку у центрі зайнятості ОСОБА_3 отримувала матеріальне забезпечення - допомогу по безробіттю з 21.06.2018 по 25.09.2018 у сумі 20152,04 грн. (а. с. 9).

Відповідно до Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та Акту № 2 розслідування страхового випадку та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 08.01.2019 встановлено, що ОСОБА_4 під час перебування на обліку як безробітної у Львівському міському центру зайнятості працевлаштувалася з 21.06.2018 на посаду юриста у ТОВ «Будівельна група «Синергія» (наказ від 20.04.2018 № 4) та отримувала дохід, і відповідно, підлягала зняттю з обліку як безробітна з 21.06.2018 (а. с. 10, 11).

В результаті неповідомлення спеціалістів Львівського міського центру зайнятості відповідачем ОСОБА_4 про працевлаштування у ТОВ «Будівельна група «Синергія» з 21.06.2018, остання безпідставно перебувала на обліку як безробітна та незаконно отримувала допомогу з безробіття за період з 21.06.2018 по 25.09.2018 у сумі 20152,04 грн.

На підтвердження досудового врегулювання спору позивач надав суду доказ про те, що звертався до відповідача з повідомленням про відшкодування коштів у сумі 20152,04 грн. (а. с. 12).

Відповідно п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення», зайнятість - не заборонена законодавством діяльність осіб, пов`язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі, а також діяльність членів однієї сім`ї, які здійснюють господарську діяльність або працюють у суб`єктів господарювання, заснованих на їх власності, у тому числі безоплатно.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України «Про зайнятість населення», до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Відповідальність за достовірність поданих до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, даних та документів, на підставі яких приймається рішення щодо реєстрації безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, покладається на зареєстрованого безробітного (ч. 3 ст. 44 Закону України «Про зайнятість населення»).

Пунктом 8 ч. 1 ст. 45 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено, що реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких було прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення (виплати) матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг. Вказані положення визначені також в п.п. 1 п. 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 року №198.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі призначення виплати на підставі документів, що містять неправдиві відомості.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 36 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідач ОСОБА_5 зверталась до Шевченківського районного суду м. Львова з позовом до ТОВ "Будівельна компанія "Синергія" про скасування наказу про прийняття на роботу. Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 12.05.2021 вказану позовну заяву залишено без розгляду, що в судовому засіданні сторонами визнано та не спростовано.

Таким чином, виходячи із вищенаведеного, після всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин справи, викладені позивачем у позовній заяві в обґрунтування позовних вимог знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду, є достовірними та обґрунтованими, підтверджені письмовими доказами, сумніву у суду не викликають. Суд вважає, позовні вимоги Львівського міського центру зайнятості до ОСОБА_3 про повернення допомоги з безробіття є обґрунтованими.

Розподіл судових витрат між сторонами:

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, підлягає стягненню з відповідача в дохід держави судовий збір.

У зв`язку із задоволенням позовних вимог понесені позивачем і документально підтверджені судові витрати, а саме, судовий збір у розмірі 1921,00 грн., підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 3, 12, 13, 77-81, 141, 258-259, 263-265, 273, 289, 352, 354 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

позов Львівського міського центру зайнятості до ОСОБА_3 , з участю третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Синергія» про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Львівського міського центру зайнятості, ЄДРПОУ 25555035, кошти в сумі 20152,04 грн. (двадцять тисяч сто п`ятдесят дві гривні 04 копійки) на рахунок 37170001000584, одержувач: Львівський міський цент зайнятості, банк ГУДКСУ у Львівській області, ЄДРПОУ 25555035, МФО 825014, КЕКВ 2710 повернення допомоги з безробіття від ОСОБА_3 .

Стягнути з ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Львівського міського центру зайнятості, ЄДРПОУ 25555035, сплачений судовий збір у розмірі 1921,00 грн (одна тисяча дев`ятсот дваццять одну гривню 00 копійок) рахунок 37170001000584, одержувач: Львівський міський цент зайнятості, банк ГУДКСУ у Львівській області, ЄДРПОУ 25555035, МФО 825014, КЕКВ 2800 повернення судового збору від ОСОБА_3 .

Позивач: Львівський міський центр зайнятості, ЄДРПОУ 25555035, місцезнаходження: м. Львів, вул. Кн. Ольги, 122.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «Синергія», код ЄДРПОУ 38733480, юридична адреса: вул. Мечникова, 6.101-А, м. Ірпінь, Київська область, 08200.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 28 квітня 2022 року.

Суддя П. Т. Едер

Дата ухвалення рішення27.04.2022
Оприлюднено25.06.2022

Судовий реєстр по справі —466/4140/19

Рішення від 27.04.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Рішення від 26.04.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Едер П. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні