Постанова
від 09.04.2010 по справі 2а-2264/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖ НИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2010 року спр ава №2а-2264/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний с уд в складі

судді Могили А.Б.,

з участю секретаря Надраги Л.Я.

представника позивача Урядка Р.Я.,

представника третьої особ и на стороні відповідача без самостійних вимог -

Івано-Франківського тер иторіального управління Дер жавної комісії з цінних папе рів та фондового ринку Раковецької Л.В.,

третьої особи на стороні ві дповідача без самостійних ви мог - Державного реєстратор а Долинської РДА Край ника Т.М.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні суду адміністративну с праву за позовом Долинської оДПІ до ВАТ «Сільгоспп роектбуд», треті особи на сто роні відповідача без самості йних вимог на предмет спору - І вано-Франківське територіал ьне управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку, Державний реєст ратор Долинської райдержадм іністрації, ТзОВ «Реватіс» п ро припинення юридичної особ и відповідача та зобов' язан ня третіх осіб до вчинення ді й, за самостійними вимогами т ретьої особи на стороні відп овідача на предмет спору - Т зОВ «Фінансовий альянс» про визнання протиправними дій Д олинської оДПІ, -

ВСТАНОВИВ:

Долинська об' єд нана державна податкова інсп екція звернулася в суд із адм іністративним позовом до ВАТ «Сільгосппроектбуд», треті особи на стороні відповідача без самостійних вимог на пре дмет спору - Івано-Франківськ е територіальне управління Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку, Дер жавний реєстратор Долинсько ї райдержадміністрації, ТзОВ «Реватіс» про припинення юр идичної особи відповідача та зобов' язання третіх осіб д о вчинення дій. Третя ос оба на стороні відповідача - ТзОВ «Фінансовий альянс» по дало самостійні вимоги на пр едмет спору про визнання про типравними дій Долинської оД ПІ.

Позовні вимоги мот ивовані тим, що ВАТ «Сіл ьгосппроектбуд» зареєстров ане суб' єктом господарюван ня - юридичною особою. Засно вником Товариства є ОСОБА_4 Згідно податкового розслі дування фінансово-господарс ької діяльності Товариства в иявлено не відповідність реє страційних даних фактичним о бставинам. ОСОБА_4 до діял ьності ВАТ «Сільгосппроектб уд» не причетна, а тільки підп исала за винагороду документ и про його створення. 01.04 .2009 року Івано-Франківським те риторіальним управлінням Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку заре єстровано випуск ВАТ «Сільго сппроектбуд» 120 млн. штук прос тих іменних акцій на загальн у суму 30 млн. грн., номінальною в артістю 0, 25 грн. У єдиному держа вному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців зазначено, що ВАТ «Сільго сппроектбуд» відсутнє за юри дичною адресою, що є підставо ю, згідно ст. 38 України «Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців», для припинення його юридичної особи.

Представник позивача в су довому засіданні позовні вим оги підтримав та просив прип инити підприємницьку діяльн ість відповідача з моменту й ого реєстрації та визнати не дійсним запис про державну р еєстрацію, а також зобов' яз ати Державну комісію з цінни х паперів і фондового ринку т а Державного реєстратора Дол инської райдержадміністрац ії відповідно зупинити обіг акцій, скасувати реєстрацію випуску акцій відповідача з моменту внесення інформації про неї до загального реєстр у випуску цінних паперів, ану лювати Свідоцтво про реєстра цію випуску акцій з моменту й ого видачі та провести держа вну реєстрацію припинення юр идичної особи відповідача шл яхом внесення запису до Єдин ого державного реєстру підпр иємств та організацій Україн и.

Представник відповідача п овторно в судове засідання н е з'явився, хоча відповідач по відомлений про дату, час та мі сце судового розгляду в поря дку, визначеному ст.39 КАС Укра їни.

Представник третьої особ и на стороні відповідача без самостійних вимог на предме т спору - Івано-Франківського територіального управління Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку, тр етя особа на стороні відпові дача без самостійних вимог н а предмет спору - Державний ре єстратор Долинської райдерж адміністрації в судовому зас іданні вважали позовні вимог и підставними та не заперечи ли щодо їх задоволення.

Представник третьої особи на стороні відповідача - ТзОВ «Реватіс» в судове засіданн я не з' явився, надав суду пис ьмове заперечення проти позо ву. Просив відмовити у задово ленні позову, оскільки позов ні вимоги не відповідають чи нному законодавству, не є пре дметом розгляду в суді та є б езпідставними.

Представник третьої особи на стороні відповідача - Тз ОВ «Фінансовий альянс» подав самостійні вимоги (адмініст ративний позов) на предмет сп ору про визнання протиправни ми дій позивача. Такі вимоги м отивував тим, що податкові ор гани мають право звертатися в суд із позовом про припинен ня юридичної особи, а не підпр иємницької діяльності. Інші вимоги позову Долинської оДП І, а саме до третіх осіб, не пер едбачені КАС України. Крім то го, суть цих вимог не віднесен а до компетенції податкових органів України. Розгляд спр ави просив проводити у його в ідсутності.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, представн иків третіх осіб, дослідивши подані письмові докази, суд в важає, що позов підлягає до ча сткового задоволення з насту пних мотивів.

Судом встановлен о, що відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юри дичної особи серії А01 № 361403 від 0 5.12.2008 року ВАТ «Сільгосппроект буд» є юридичною особою та пе ребуває на обліку Долинської оДПІ як платник податків.

Податковий борг у відпові дача відсутній, що підтвердж ується довідкою позивача (а.с .4).

В Єдиному державному реєст рі юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців щодо відп овідача наявний запис про ві дсутність за місцезнаходжен ням (копія витягу серії АА № 46692 8 - а.с.5).

Згідно копії свідоцтва, вид аного 16.12.2008 року, Івано-Франківс ьке територіальне управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку з асвідчило випуск ВАТ «Сільго сппроектбуд» 120 млн. штук прос тих іменних акцій на загальн у суму 30 млн. грн., номінальною в артістю 0, 25 грн.

В п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" зазначено, що органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенц ії та у порядку, встановлених законами України, мають прав о звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною з аявою) про скасування держав ної реєстрації суб'єкта підп риємницької діяльності.

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" передбач ено, що однією з підстав для по становлення судового рішенн я про припинення юридичної о соби є наявність в Єдиному де ржавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

Порядок внесення до Єдиног о державного реєстру запису про відсутність юридичної ос оби за її місцезнаходженням встановлений частинами 7 та 8 с татті 19 зазначеного Закону (в редакції Закону України від 16.03.2006 року № 3575-ІV), згідно яких не п ізніше тринадцяти місяців з дня подачі (надіслання реком ендованим листом) останньої реєстраційної картки, що міс тить відомості про юридичну особу, юридична особа зобов' язана подати (надіслати реко мендованим листом) державном у реєстратору реєстраційну к артку встановленого зразка п ро підтвердження відомостей про юридичну особу.

Якщо до Єдиного державного реєстру не внесено запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, то в разі неодержання реєстрацій ної картки про підтвердження відомостей про юридичну осо бу в установлений частиною с ьомою цієї статті строк, а та кож у разі одержання державн им реєстратором від органу д ержавної податкової служби п овідомлення встановленого з разка про відсутність юридич ної особи за її місцезнаходж енням державний реєстратор з обов' язаний у строк, що не пе ревищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для по дання реєстраційної картки п ро підтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати одержання повідомлення від органу державної податкової служби, направити рекомендо ваним листом юридичній особі повідомлення про необхідніс ть подання державному реєстр атору реєстраційної картки п ро підтвердження відомостей про юридичну особу.

У разі повернення до держав ного реєстратора рекомендов аного листа з відміткою відд ілення зв' язку про відсутні сть юридичної особи за вказа ною адресою або неподання юр идичною особою протягом міся ця з дати направлення її відп овідного повідомлення реєст раційної картки про підтверд ження відомостей про юридичн у особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного де ржавного реєстру запис про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням або з апис про відсутність підтвер дження відомостей про юридич ну особу.

Під час дослідження матер іалів реєстраційної справи в ідповідача, представлених де ржавним реєстратором Долинс ької райдержадміністрації, а саме повідомлення Долинсько ї оДПІ форми № 18-ОПП від 20.07.2009 рок у № 7092/9/29-011, рекомендованого лист а з відміткою відділення зв' язку про відсутність юридичн ої особи за вказаною адресою , судом встановлено, що держав ним реєстратором дотримано П орядку внесення до Єдиного д ержавного реєстру запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, вст ановленого ч. 7 та 8 ст. 19 зазначе ного Закону.

Таким чином, суд вваж ає, що позовні вимоги Долинсь кої оДПІ про припинення юрид ичної особи - ВАТ «Сільгосппр оектбуд» є обґрунтованими, а позов у цій частині підлягає до задоволення.

Не підлягають до задоволе ння позовні вимоги Долинсько ї оДПІ про зобов' язання дер жавного реєстратора провест и державну реєстрацію припин ення юридичної особи відпові дача шляхом внесення відпові дного запису до Єдиного держ авного реєстру підприємств т а організацій, а також про зоб ов' язання Державну комісі ю з цінних паперів та фондово го ринку України зупинити об іг акцій та скасувати реєстр ацію випуску акцій відповіда ча з моменту внесення інформ ації про неї до Загального ре єстру випуску цінних паперів та анулювати Свідоцтво про р еєстрацію випуску акцій з мо менту його видачі, оскільки з азначені суб' єкти владних п овноважень не є відповідачам и по справі. Крім цього вчинен ня таких дій вказаними треті ми особами, передбачено зако нодавством на виконання судо вого рішення суду про припин ення юридичної особи.

Суд не бере до уваги довод и третьої особи на стороні ві дповідача без самостійних в имог - ТзОВ «Реватіс», а тако ж вважає безпідставними само стійні вимоги на предмет спо ру третьої особи на стороні в ідповідача - ТзОВ «Фінансови й альянс» про визнання проти правними дій Долинської оДПІ з приводу неправильного фор мулювання позовних вимог та подання вимог, які не вирішую ться судами. Суд виходить з то го, що Кодексом адміністрати вного судочинства України (з окрема ст. 106) позивачу надано м ожливість викладати зміст по зовних вимог і зазначати обс тавини на їх обґрунтування в його розумінні норм права.

У зв' язку з цим вимоги ТзОВ «Фінансовий альянс» про виз нання протиправними дій Доли нської оДПІ задоволенню не п ідлягають.

На підставі ст.124 Конституці ї України, керуючись с т .ст.158-163, 167 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд, -

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити част ково.

Припинити юридичну особу - ВАТ «Сільгосппроектбуд» (ко д ЄДРПОУ 36280241).

Державному реєстратору До линської райдержадміністра ції після отримання копії по станови, яка набрала законно ї сили, у встановленому Закон ом України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців» порядку, внести до Єдиного де ржавного реєстру запис щодо цього судового рішення та вч инити інші дії, передбачені с т. 38 даного Закону.

В задоволенні решти позову Долинської об' єднаної Держ авної податкової інспекції в ідмовити.

В задоволенні вимог третьо ї особи на стороні відповіда ча - ТзОВ «Фінансовий альянс» до Долинської об' єднаної Д ержавної податкової інспекц ії про визнання дій протипра вними, відмовити.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. В разі подання заяви про апеляційне оскарження судового рішення , але апеляційна скарга не бул а подана в строк, постанова на бирає законної сили після за кінчення цього строку.

Заяву про апеляційне оскар ження постанови суду може бу ти подано протягом 10 днів з дн я складання її в повному обся зі. Якщо постанову було прого лошення у відсутності особи, яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєт ься з дня отримання нею копі ї постанови.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Заяви про апеляційне ос карження та апеляційна скарг а подаються до Львівського а пеляційного адміністративн ого суду через Івано-Франків ський окружний адміністрати вний суд.

Суддя (пі дпис) Могила А.Б.

Постанова в повному обся зі складена 14.04.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.04.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу10415901
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2264/09/0970

Ухвала від 27.04.2010

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Любашевський В.П.

Постанова від 09.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні