Ухвала
від 27.04.2010 по справі 2а-2264/09/0970
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2010 р. Справа № 19305/10/9104

Колегія суддів Львівськог о апеляційного адміністрати вного суду у складі

Головуючого судді Любашевсько го В.П.

Суддів Заверухи О.Б . , Ніколіна В.В.

при секретарі судового зас ідання Гром В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Львова справу

за апеляційною скаргою Дол инської об' єднаної державн ої податкової інспекції в Ів ано-Франківській області на ухвалу Івано-Франківського окружного адміністративног о суду від 16.02.2010 р. про забезпеч ення адміністративного позо ву по справі за позовом Дол инської об' єднаної державн ої податкової інспекції в Ів ано-Франківській області до ВАТ «Сільгосппроектбуд» т реті особи, які не заявляють с амостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Івано-Франківське тери торіальне управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державни й реєстратор Долинської райд ержадміністрації, ТзОВ «Рева тіс» третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предме т спору ТзОВ «Фінансовий аль янс» про припинення юридично ї особи, -

В С Т А Н О В И Л А:

У серпні 2009 року позивач - Дол инська об' єднана державна п одаткова інспекція в Івано-Ф ранківській області звернув ся у Івано-Франківський о кружний адміністративний су д із позовом до відповідача - В АТ «Сільгосппроектбуд». У по зовній заяві просить припини ти підприємницьку діяльніст ь ВАТ «Сільгосппроектбуд» з моменту його реєстрації та в изнати недійсним запис про д ержавну реєстрацію; зобов' я зати Державну комісію з цінн их паперів та фондового ринк у України зупинити обіг акці й та скасувати реєстрацію ви пуску акцій ВАТ «Сільгосппро ектбуд» з моменту внесення і нформації про неї до загальн ого реєстру випуску цінних п аперів та анулювати свідоцтв о про реєстрацію випуску акц ій позивача з моменту його ви дачі та зобов' язати Державн ого реєстратора виконавчого комітету Долинської районно ї державної адміністрації пр овести державну реєстрацію п рипинення юридичної особи ВА Т «Сільгосппроектбуд» шляхо м внесення відповідного запи су до Єдиного державного реє стру підприємств та організа цій України.

16 лютого 2010 року представник позивача в судовому засідан ні подав усне клопотання про забезпечення позову шляхом зупинення обігу акцій відпов ідача, яке мотивував тим, що зг ідно письмових пояснень ОС ОБА_2 вона ні як засновник, ні як посадова особа ВАТ «Сільг осппроектбуд» жодних дій по створенню юридичної особи не вчиняла.

Ухвалою Івано-Франківсько го окружного адміністративн ого суду від 16.02.2010 р. у задоволе нні клопотання про забезпече ння позову відмовлено. Ухвал а суду мотивована тим, що підс тав для задоволення клопотан ь про забезпечення позову су б' єктів владних повноважен ь Кодексом адміністративног о судочинства України не пер едбачено.

З' ясувавши обставини спр ави, колегія суддів приходит ь до висновку, що апеляційна с карга підлягає залишенню без задоволення, а ухвала суду - без змін, з наступних підстав :

Відповідно до ч. 1 ст. 117 КАС Ук раїни, суд за клопотанням поз ивача або з власної ініціати ви може постановити ухвалу п ро вжиття заходів забезпечен ня адміністративного позову , якщо існує очевидна небезпе ка заподіяння шкоди правам, с вободам та інтересам позивач а до ухвалення рішення в адмі ністративній справі, або зах ист цих прав, свобод та інтере сів стане неможливим без вжи ття таких заходів, або для їх в ідновлення необхідно буде до класти значних зусиль та вит рат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішен ня, дії чи бездіяльності суб'є кта владних повноважень.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 КАС Укр аїни, позивачем в адміністра тивній справі можуть бути гр омадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підп риємства, установи, організа ції (юридичні особи), суб'єкти владних повноважень.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 117 КАС України передбачено, що компетенція адміністративних судів поши рюється на спори за зверненн ям суб'єкта владних повноваж ень у випадках, встановлених законом.

У свою чергу п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні», орган и державної податкової служб и мають право звертатися у пе редбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасува ння державної реєстрації суб 'єкта підприємницької діяльн ості.

Враховуючи, що у справах адм іністративної юрисдикції по зивачем може бути і суб' єкт владних повноважень у випад ках передбачених Законом, а н ормою п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону Україн и «Про державну податкову сл ужбу в Україні» надано право органам державної податково ї служби звертатися в суд із п озовом про скасування держав ної реєстрації суб'єкта підп риємницької діяльності, що з аявлений у даній справі, коле гія суддів приходить до висн овку про помилковість виснов ку суду першої інстанції в то му, що суб' єкт владних повно важень не наділений правом з вертатися в суд із заявами пр о забезпечення позову.

Проте, надаючи оцінку суті к лопотання Долинської об' є днаної державної податкової інспекції в Івано-Франківсь кій області про забезпечення позову шляхом зупинення обі гу акцій відповідача, суд апе ляційної інстанції приходит ь до висновку про його безпід ставність, оскільки як зазна чено вище, суб' єкт владних п овноважень може звертатися в суд із позовними заявами у ви падках передбачених законом . Як встановлено, позивач наді лений Законом правом звертат ися в суд із позовом про скасу вання державної реєстрації с уб'єкта підприємницької діял ьності. Проте, надаючи оцінку способу забезпечення позову , який просить вжити позивач с уд вважає його не характерни м повноваженням органів держ авної податкової служби, оск ільки в силу ч. 1 ст. 2 Закону Укр аїни «Про державну податкову службу в Україні», основним з авданням органів державної п одаткової служби є здійсненн я контролю за додержанням по даткового законодавства, пра вильністю обчислення, повнот ою і своєчасністю сплати до б юджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обо в'язкових платежів), а також не податкових доходів, установл ених законодавством (далі - по датки, інші платежі). При цьому , суд апеляційної інстанції б ере до уваги, що із характеру н аданих позивачу законом повн оважень не вбачається, що так ому надано функції контролю щодо обігу акцій акціонерних товариств. Тому на думку коле гії суддів звернувшись із кл опотанням про зупинення обіг у акцій відповідача, позивач вийшов за межі наданих закон ом повноважень, що свідчить п ро відсутність підстав для й ого задоволення.

Враховуючи вказане, судом п ершої інстанції, при винесен і оскаржуваної ухвали вірно дано правову оцінку обставин ам у справі та ухвалено судов е рішення з додержанням норм матеріального і процесуальн ого права, що згідно ст. 200 КАС У країни є підставою для залиш ення апеляційної скарги без задоволення, а ухвали суду пе ршої інстанції без змін.

Зважаючи на викладене, та ке руючись ч. 3 ст. 160, 195, 196, 199, 200, 205, 206, 254 КАС У країни, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Долинсь кої об' єднаної державної по даткової інспекції в Івано-Ф ранківській області залишит и без задоволення, а ухвалу І вано-Франківського окружног о адміністративного суду ві д 16.02.2010 р. про забезпечення адмі ністративного позову по спр аві № 2а-2264/09/0970 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моме нту її прийняття, та може бути оскаржена у касаційному пор ядку шляхом подання касаційн ої скарги безпосередньо до с уду касаційної інстанції про тягом одного місяця з дня наб рання рішенням законної сили .

Головуючий суддя Любашевський В .П.

Судді Заверуха О.Б. , Ніколін В.В.

< Текст >

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2010
Оприлюднено19.10.2010
Номер документу11658368
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2264/09/0970

Ухвала від 27.04.2010

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Любашевський В.П.

Постанова від 09.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні