Ухвала
від 04.05.2022 по справі 440/3353/22
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

05 травня 2022 року м. ПолтаваСправа № 440/3353/22Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гіглави О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Рябухи Ю.В.,

представника позивача - Заєць С.І.,

представника відповідача - Гриценко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Радіалгруп" до Головного управління ДПС у Полтавській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В:

18 червня 2021 року (згідно даних на поштовому конверті) Товариство з обмеженою відповідальністю "Радіалгруп" звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління ДПС у Полтавській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень №4335/09-01, №4337/09-01, №4333/09-01 від 22.12.2020.

Вказана позовна заява отримана судом 15.03.2022 та зареєстрована канцелярією суду 16.03.2022 за вх.№15827/22.

Ухвалою суду від 21.03.2022 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Радіалгруп" до Головного управління ДПС у Полтавській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень залишено без руху. Позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом надання до Полтавського окружного адміністративного суду документа про сплату судового збору в розмірі 2715,30 грн /дві тисячі сімсот п`ятнадцять гривень тридцять копійок/ за реквізитами: отримувач коштів - ГУК у Полт.обл/тг м. Полтава/22030101; код отримувача 37959255; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача UA 588999980313101206084016712; призначення платежу: судовий збір, за позовом (назва позивача), Полтавський окружний адміністративний суд або документів, які підтверджують наявність підстав для звільнення позивача від сплати судового збору відповідно до закону. Роз`яснено позивачу, що в разі, якщо він не усуне недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк, позовна заява буде йому повернута. Також роз`яснено, що процесуальні строки, встановлені судом у цьому судовому рішенні, відповідно до пункту 3 розділу VІ "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України можуть бути продовжені судом за відповідною заявою учасника справи.

08.04.2022 до суду від ТОВ "Радіалгруп" надійшов документ про сплату судового збору за подання позову в розмірі 2715,30 грн.

Ухвалою суду від 13.04.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі 440/3353/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Радіалгруп" до Головного управління ДПС у Полтавській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень. Розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження. Надано відповідачу строк - п`ять днів з дня вручення ухвали, для подання заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. Призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 09:30 год. 05.05.2022.

05.05.2022 до суду від Головного управління ДПС у Полтавській області надійшло клопотання про залишення позовної заяви ТОВ "Радіалгруп" без розгляду у зв`язку із пропуском позивачем строку звернення до суду з цим позовом.

З метою належного розгляду вказаного клопотання в судовому засіданні 05.05.2022 судом ініційовано питання щодо витребування у Відділення поштового зв`язку м. Кременчук Полтавської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" (ЦПЗ № 2 (м. Кременчук)) (адреса: вул. Ігоря Сердюка, 20 м. Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39600) письмових пояснень з наданням підтверджуючих документів (відповідного реєстру, журналу тощо) щодо дати приймання для пересилання на адресу одержувача - Полтавського окружного адміністративного суду (вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, 36039) простого поштового відправлення відправника - адвоката Заєць С.І. (вул. О.Халаменюка, буд. 5А, м. Кременчук, 39600), на підтвердження дати звернення позивача до суду з цим позовом (дати направлення до суду позовної заяви) саме 18.06.2021.

Представник позивача в судовому засіданні 05.05.2022 при вирішенні вказаного питання поклався на розсуд суду.

Представник відповідача в судовому засіданні 05.05.2022 вказала за доцільне витребувати вказані письмові пояснення та підтверджуючі документи.

Заслухавши думку представників учасників справи, суд дійшов наступного.

Частиною четвертою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною третьою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частини третьої статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до пункту 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №2570, просте поштове відправлення - поштове відправлення, яке приймається для пересилання без видачі розрахункового документа та доставляється/вручається без розписки.

Пунктом 73 Правил надання послуг поштового зв`язку визначено, що під час приймання для пересилання письмової кореспонденції на адресному боці кожного поштового відправлення проставляється відбиток календарного штемпеля.

Дата відбитку календарного штемпеля маркувальної машини повинна відповідати даті подання письмової кореспонденції для пересилання. Якщо на письмовій кореспонденції, поданій для пересилання, відсутній відбиток календарного штемпеля або зазначена дата не відповідає даті подання її для пересилання, поштові відправлення повертаються відправникові для відповідного оформлення.

У разі виявлення у поштових скриньках поштових відправлень, оплату яких здійснено із застосуванням відбитків маркувальної машини, відбитків про оплату письмової кореспонденції, нанесених друкарським чи іншим способом, або інших відміток про оплату, вони за призначенням не пересилаються, а першочергово повертаються за зворотною адресою. У разі відсутності зворотної адреси такі поштові відправлення зберігаються об`єктом поштового зв`язку протягом установленого законодавством строку.

Проставлення календарного штемпеля не є обов`язковим для письмової кореспонденції, що оплачується з використанням відбитків маркувальних машин, відбитків про оплату, нанесених друкарським чи іншим способом, пересилається за договірними тарифами, якщо на відбитках та поштових відправленнях зазначено найменування оператора поштового зв`язку, дату та об`єкт поштового зв`язку місця приймання.

За приписами Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 №958, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 січня 2014 за № 173/24950, нормативні строки пересилання простої письмової кореспонденції операторами поштового зв`язку (без урахування вихідних днів об`єктів поштового зв`язку):

1) місцевої - Д+2, пріоритетної - Д+1;

2) у межах області та між обласними центрами України (у тому числі для міст Києва, Сімферополя, Севастополя) - Д+3, пріоритетної - Д+2;

3) між районними центрами різних областей України (у тому числі для міст обласного підпорядкування) - Д+4, пріоритетної - Д+3;

4) між іншими населеними пунктами різних областей України - Д+5, пріоритетної - Д+4,

де Д - день подання поштового відправлення до пересилання в об`єкті поштового зв`язку або опускання простого листа чи поштової картки до поштової скриньки до початку останнього виймання;

1, 2, 3, 4, 5 - кількість днів, протягом яких пересилається поштове відправлення.

Як слідує з матеріалів справи, згідно з відбитком поштового штампу на конверті, просте поштове відправлення від представника (адвоката) ТОВ "Радіалгруп" Заєць С.І., в якому містилася позовна заява до ГУ ДПС в Полтавській області та додані до позовної заяви матеріали, направлене до суду 18.06.2021.

Разом з тим, в порушення встановлених чинним законодавством нормативних строків пересилання поштових відправлень, фактично зазначене поштове відправлення від представника (адвоката) ТОВ "Радіалгруп" Заєць С.І. до Полтавського окружного адміністративного суду надійшло 15.03.2022.

З огляду на викладене, з метою перевірки судом реальної дати направлення представником позивача до суду засобами поштового зв`язку позовної заяви до ГУ ДПС в Полтавській області та доданих до позовної заяви матеріалів, суд вважає за необхідне витребувати у Відділення поштового зв`язку м. Кременчук Полтавської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" (ЦПЗ № 2 (м. Кременчук)) (адреса: вул. Ігоря Сердюка, 20 м. Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39600) письмові пояснення з наданням підтверджуючих документів (відповідного реєстру, журналу тощо) щодо дати приймання для пересилання на адресу одержувача - Полтавського окружного адміністративного суду (вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, 36039) простого поштового відправлення відправника - адвоката Заєць С.І. (вул. О.Халаменюка, буд. 5А, м. Кременчук, 39600).

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 77, 80, 243, 248, 250, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Витребувати у Відділення поштового зв`язку м. Кременчук Полтавської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" (ЦПЗ № 2 (м. Кременчук)) (адреса: вул. Ігоря Сердюка, 20 м. Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39600) письмові пояснення з наданням підтверджуючих документів (відповідного реєстру, журналу тощо) щодо ДАТИ приймання відділенням поштового зв`язку для пересилання на адресу одержувача - Полтавського окружного адміністративного суду (вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, 36039) простого поштового відправлення відправника - адвоката Заєць С.І. (вул. О.Халаменюка, буд. 5А, м. Кременчук, 39600).

Витребувані пояснення та документи надати на поштову чи електронну адресу суду (вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, Полтавська область, 36000; власний веб-сайт: http://admpl.court.gov.ua; Веб-сайт: https://adm.pl.court.gov.ua; E-mail: inbox@adm.pl.court.gov.ua) в строк до 03.06.2022.

Копію ухвали направити Відділенню поштового зв`язку м. Кременчук Полтавської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" (ЦПЗ № 2 (м. Кременчук)) (адреса: вул. Ігоря Сердюка, 20 м. Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39600) разом з копією поштового конверта.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя О.В. Гіглава

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104189460
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них акцизного податку, крім акцизного податку із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції)

Судовий реєстр по справі —440/3353/22

Постанова від 04.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Постанова від 04.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 16.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 16.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 07.11.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Рішення від 10.08.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 04.05.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 12.04.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 20.03.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні