Ухвала
від 05.05.2022 по справі 547/873/21
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41-а, смт Семенівка, Кременчуцький район, Полтавська область, 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс (05341) 9-17-39, 9-15-37

Справа №547/873/21

Провадження №2/547/62/22

УХВАЛА

про прийняття заяви про зменшення позовних вимог

06 травня 2022 року смт Семенівка

Семенівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої суддіСамойленко Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Вареник К.А.,

учасники судового провадження:

представник позивача адвокат Бондаренко С.Г. (в режимі відеоконференції),

представник відповідача ОСОБА_1 (в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 Семенівського районного суду Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виконання зобов`язання та стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Семенівського районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виконання зобов`язання та стягнення коштів.

Ухвалою Семенівського районного суду Полтавської області від 28.10.2021 в даній цивільній справі було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження по справі.

26.01.2022 від представника позивача ОСОБА_4 надійшла заява про зменшення позовних вимог.

В обгрунтування вказаної заяви зазначив, що при намірі укласти договір оренди із СФГ "Дослідне" відповідач ОСОБА_3 звернулася у службовому кабінеті до ОСОБА_2 , як до власника та голови СФГ "Дослідне" і отримавши від нього кошти, відповідно розписки у відповідача виникли зобов`язання укласти договір оренди. Згодом відповідачка передумала та передала у оренду належну земельну ділянку сільськогосподарського призначення іншому орендарю і з моменту вказаної передачі фактично підстава для набуття коштів у неї відпала і в даний час відповідачка використовує кошти передані ОСОБА_2 без достатніх підстав, чим порушує вимоги ст. 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

За вказаних підстав, вважає, за необхідне зменшити розмір позовних вимог та стягнути з відповідачки отримані кошти у сумі 7637,00 грн, що на день подання позову до суду складає за курсом НБУ 292 доларів США.

Тому просив стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 7637,00 грн та судові витрати: за сплату судового збору відповідно до наданої квитанції та витрат на правову допомогу.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 адвокат Бондаренко С.Г. просив прийняти заяву про зменшення позовних вимог та закрити підготовче судове засідання.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, повідомлена належним чином.

Представник відповідача ОСОБА_5 адвокат Бідюк Я.В. просила відмовити у прийнятті заяви про зменшення позовних вимог та закрити підготовче судове засідання, призначити справу до судового розгляду.

05.05.2022 представник відповідачки ОСОБА_3 адвокат Бідюк Я.В. направила до суду заперечення на заяву про зменшення позовних вимог.

Зазначила, що заява про зменшення позовних вимог аргументована тим, що відповідач використовує кошти без достатніх правових підстав, чим порушує вимоги ст. 1212 ЦК України, тому позивач просить стягнути отримані кошти у сумі 7637,00 грн. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав допускається не пізніше ніж за 5 днів до початку першого судового засідання у справі (ч. 3 ст. 49 ЦПК України).

При цьому під предметом позову розуміється певна матеріальна-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обгрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Позивач змінює предмет позову: спочатку просив стягнути подвійну суму отриманих коштів 15274,22 грн, потім просить стягнути 7637,00 грн нібито отриманих коштів за розписками. Це не просто зменшення розміру заборгованості, це різні за своїми значенням грошові кошти, що позивач бажає стягнути. Також позивач змінює підстави позову: зазначає, що кошти у сумі 7637,00 грн. Відповідач використовує без достатньої правової підстави, оскільки підстава набуття коштів відпала.

Отже позивачем подано фактично заяву про зміну предмету та підстав позову, що не передбачено одночасно процесуальними правами, тому вважає відсутні підстави для прийняття до розгляду цієї заяви про зменшення розміру позовних вимог.

Відповідно до п. 2 ч. 2ст. 49 ЦПК Українипозивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.3 ст.49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Отже, оскільки матеріально правова вимога позову не змінилась, зменшено лише суму коштів, які підлягають стягненню, суд не вбачає в поданій заяві одночасної зміни предмету і підстави позову.

Враховуючи зазначене, суд приходить до висновку про прийняття заяви представника позивача ОСОБА_2 адвокатаБондаренко С.Г. про зменшення розміру позовних вимог з наступних підстав.

Керуючись, ст.ст. 259, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Прийняти заяву представника позивача ОСОБА_2 адвокатаБондаренко С.Г.від 26.01.2022 про зменшення розміру позовних вимог.

В подальшому розглядати справу з урахуванням зменшення позовних вимог.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 06.05.2022.

Суддя Л.М. Самойленко

СудСеменівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104208716
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —547/873/21

Рішення від 05.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Рішення від 05.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 05.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 05.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 05.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 03.05.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні