Ухвала
від 06.05.2022 по справі 753/4314/22
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/4314/22

провадження № 1-кс/753/788/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" травня 2022 р. слідчий суддя Дарницького районного суду міста Києва ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Дарницької окружноїпрокуратури м.Києва ОСОБА_5 , про надання дозволу на затримання з метою приводу для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляду тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Магдалинівка Дніпропетровської області, українця, громадянина України, працюючого директором ТОВ «ВПК-АГРО», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у кримінальномупровадженні №12022100020000511 від 01.02.2022 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 3 ст. 149 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий слідчого відділу ДарницькогоУП ГУНП ум.Києві ОСОБА_4 , за погодженням з процесуальним керівником - прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_5 , звернулась до суду з клопотанням, у якому зазначає, що Дарницьке управління поліції ГУНП у м. Києві здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до ЄДРДР за №12022100020000511 від 01.02.2022 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 3 ст. 149 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , який працює директором Товариства з обмеженою відповідальністю "ВПК-АГРО", ідентифікаційний код юридичної особи: 34229691, місцезнаходження юридичної особи: Україна, 51107, Дніпропетровська обл., Магдалинівський р-н, село Вишневе, вул. Гагаріна, 4/1) у невстановлений досудовим розслідуванням день час та місці, вступив у змову із ОСОБА_7 , який працює директором Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОФІЛД", ідентифікаційний код юридичної особи: 32839929, місцезнаходження юридичної особи: Україна, 51820, Дніпропетровська обл., Петриківський р-н, село Чаплинка, пров. Тихий, будинок 8), вирішивши джерелом отримання доходів і засобів для існування на постійній основі обрати злочинний шлях та грубо порушуючи конституційні права та свободи громадян, посягаючи на їх волю, честь та гідність, використовуючи обман та уразливий стан людей, здійснювати їх трудову експлуатацію на території вказаних підприємств та полях.

Усвідомлюючи, що зайняття таким видом злочинної діяльності самотужки не принесе бажаного злочинного результату та кримінальних прибутків, оскільки потребуватиме підшукання осіб, які були безробітні, перебували у скрутному матеріальному становищі та потребували роботи, їх схиляння до нібито високооплачуваної роботи, перевезення з місць постійного проживання на територію сіл в Дніпропетровській області, зокрема с. Чаплинка, с. Улянівка Петриківського району, с. Шевченківка, с. Приют, с. Новоспаське Магдалинівського району, трудову безоплатну експлуатацію, організацію їх діяльності, постійний контроль та нагляд за ними, їх переховування, у невстановлений досудовим розслідуванням день, місяць та рік, ОСОБА_7 діючи за попередньою змовою спільно із ОСОБА_6 залучили до своєї незаконної діяльності ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 ,, ОСОБА_13 та вчиняти злочини, пов`язані з вербуванням, переміщенням, переховуванням людей з метою трудової експлуатації з використанням обману та уразливого стану.

Таким чином, отримавши згоду учасників на участь в спільній протиправній діяльності, за вказівками керівників підприємств - ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , за попередньою змовою з ОСОБА_14 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , перебуваючи на території залізничних вокзалів м. Києва, Одеси та Дніпра повинні були здійснювати пошук осіб без постійного місця проживання, які займалися жебрацтвом, зловживали спиртними напоями, не мали постійного місця роботи, були матеріально незабезпеченими, перебували в уразливому стані, викликаному певними зовнішніми факторами, обманним шляхом, повідомляючи неправдиві відомості про вигідні умови праці і щомісячну заробітну плату, в окремих випадках повідомляючи неправдиві відомості про вид діяльності та її оплату, замовчуючи дійсні умови праці та її характер, який полягав у безоплатній понаднормовій трудовій експлуатації на полях агропромислових підприємств, що знаходиться на території Дніпропетровської області, а навпаки, пропонуючи нібито легальну роботу в цих агропідприємствах, або ж добре оплачувану та неважку роботу на полях, обіцяючи при цьому вигідні умови праці і високі заробітки, використовуючи уразливий стан вказаних осіб, зумовлений скрутним матеріальним становищем, збігом тяжких особистих, сімейних та інших обставин, схиляти їх до поїздки на територію сіл в Дніпропетровській області, зокрема с.Чаплинка, с. Улянівка Петриківського району, с. Шевченківка, с. Приют, с. Новоспаське Магдалинівського району та шляхом оплати власними коштами проїзду до місця роботи, вводити людей у боргову кабалу, таким чином ставлячи їх в положення неможливості відмови від примусової праці на полях. Домігшись згоди таких людей, ОСОБА_8 спільно із ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , як окремо так і разом, повинні переміщати їх до вищевказаних сіл, де в подальшому вони всі разом мали переховувати їх, шляхом обмеження фізичних контактів потерпілих з іншими особами, в тому числі представниками правоохоронних органів, контролювати їх дії та спілкування під час виконання роботи і вільного часу, обмежувати свободу пересування цих осіб, а також надавати приміщення для їх перебування (переховування) та організовувати безоплатну працю людей на полях, що перебували у користуванні агопромислових підприємств, що на їх думку, мало приносити значні кримінальні прибутки. Крім того, ОСОБА_7 спільно із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 було прийнято рішення систематично споювати підшуканих та залучених до примусової праці осіб, дешевими алкогольними напоями, що на їх думку повинно було призвести до психологічного злому особистості потерпілих та подоланні у них будь-якого опору та супротиву до їх трудової безоплатної експлуатації, понаднормово та за будь-яких погодних умов.

Усі співучасники усвідомлювали суспільно-небезпечний характер своїх протиправних діянь, передбачали настання наслідків і бажали досягнення єдиного злочинного результату, тобто діяли з прямим умислом.

Таким чином, в період 2019 2021 років, реалізовуючи єдиний злочинний умисел, за попередньою змовою ОСОБА_7 спільно із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 здійснили вербування та переміщення щодо ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_28 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , ОСОБА_30 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_31 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ОСОБА_32 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , ОСОБА_33 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , ОСОБА_34 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , ОСОБА_35 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_19 , ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_20 , ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_21 , ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_22 , ОСОБА_40 , ІНФОРМАЦІЯ_23 , ОСОБА_41 , ІНФОРМАЦІЯ_24 , ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , ОСОБА_43 , ІНФОРМАЦІЯ_26 , ОСОБА_44 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , ОСОБА_45 , ІНФОРМАЦІЯ_27 , ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_27 , ОСОБА_47 , ІНФОРМАЦІЯ_28 , ОСОБА_48 , ІНФОРМАЦІЯ_29 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, з метою їх експлуатації (примусової праці), з використанням обману та уразливого стану цих осіб, щодо кількох осіб, особами від якої потерпілі були у матеріальній залежності, поєднані з погрозою застосування насильства, небезпечного для здоров`я потерпілих.

Зокрема, у червні 2019 року, ОСОБА_13 , за попередньою змовою спільно із ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_10 , з корисливих мотивів і керуючись метою незаконного збагачення, перебуваючи на центральному залізничному вокзалі м. Києва за адресою: м. Київ, Вокзальна площа, 1, підшукала та обрала предметом злочинного посягання громадянина ОСОБА_23 , знаючи про те, що останній ніде не працював і не має постійного джерела отримання доходів для належного існування, тобто був матеріально незабезпеченою, не мав власного місця проживання у вказаному населеному пункті, у зв`язку із втратою документів та відсутністю коштів змушений був безоплатно працювати на на ОСОБА_7 та ОСОБА_6 .

Після цього, реалізовуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_13 , з відома і згоди, шляхом обману, що полягав у переконані вигідності пропозиції праці на полях, що знаходиться на території Дніпропетровської області, обіцяючи хороші умови проживання та харчування, виплату щомісячної заробітної плати та можливість скорого повернення до його місця постійної реєстрації, створюючи при цьому хибне уявлення про умови праці та використовуючи уразливий стан, зумовлений тяжким матеріальним становищем ОСОБА_23 , домоглась його згоди на вказану роботу, чим здійснила вербування з використанням обману та уразливого стану громадянина ОСОБА_23 , з метою його трудової експлуатації.

Схиливши ОСОБА_23 , до поїздки в село Приют, Магдалинівського району, Дніпропетровської області, ОСОБА_13 , за власні кошти, на легковому автомобілі білого кольору марки «Hyundai», де знаходились ще близько 7 осіб, завербованих ОСОБА_13 , перемістили ОСОБА_23 , до приватного одноповерхового будинку, який знаходиться у с. Чаплинка, Петриківського району, Дніпропетровської області, де переховували ОСОБА_23 , що виразилося у обмеженні фізичних контактів його з іншими особами, в тому числі представниками правоохоронних органів, контролі дій та спілкування під час виконання роботи та вільного часу, обмеженні свободи пересування, а також наданні приміщення для перебування (переховування), та використовуючи погрози застосування фізичного насильства, які протягом тривалого часу виражалися в усній формі, з метою трудової експлуатації, з червня 2019 року до вересня 2019, використовуючи факт відсутності у останнього документів та грошових коштів та не даючи можливості в будь-який час повернутися додому, систематично споюючи дешевими алкогольними напоями, що призвело до злому особистості потерпілого та пригнічення його волі до опору, примушував останнього за будь-яких погодних умов безоплатно працювати на полях, на території агропромислового підприємства ТОВ "ВПК-АГРО", місцезнаходження юридичної особи: Україна, 51107, Дніпропетровська обл., Магдалинівський р-н, село Вишневе, вул. Гагаріна, 4/1, керівником якого являється ОСОБА_6 . Отримані від примусової праці ОСОБА_23 та інших осіб грошові кошти привласнювались ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_14 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 та в подальшому розподілялися між ними.

У вчиненні даного кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт Магдалинівка Дніпропетровської області, українець, громадянин України, працюючий директором ТОВ «ВПК-АГРО», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 .

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 інкримінованого йому правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

- протоколом допиту потерпілих ОСОБА_18 , ОСОБА_23 , ОСОБА_27 , ОСОБА_29 , ОСОБА_31 ;

-протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками ОСОБА_18 , ОСОБА_23 , ОСОБА_27 , ОСОБА_29 , ОСОБА_31 ;

- протоколом про результати проведення негласних слідчих (розшукових) дій;

- протоколом проведення слідчого експерименту;

- протоколом допиту підозрюваного ОСОБА_11 ;

- протоколом обшуку;

- іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Відповідно до ч. 3 ст. 280 КПК України встановлено, якщо у кримінальному провадженні є два або декілька підозрюваних, а підстави для зупинення стосуються не всіх, прокурор має право виділити досудове розслідування і зупинити його стосовно окремих підозрюваних.

На підставі вищевказаного, керуючись ч. 3 ст. 280 КПК України, прокурором Дарницької окружної прокуратури міста Києва було прийнято рішення про виділення матеріалів кримінального провадження №12021100020000761 від 11.03.2021 року відносно ОСОБА_6 та ОСОБА_12 .

У зв`язку із відмовою ОСОБА_6 прибувати для отримання повідомлення про підозру та вручення клопотання про обрання міри запобіжного заходу 11.01.2022 року останньому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, шляхом здійснення поштових відправлень відповідних листів.

В ході проведення досудового розслідування до УМП Дарницького УП ГУНП у м. Києві в порядку ст. 40 КПК України надавалося доручення з метою встановлення та забезпечення участі у слідчих діях підозрюваного ОСОБА_6 .

Відповідно до наданого доручення та проведених заходів, направлених на встановлення місця знаходження ОСОБА_6 , позитивного результату досягти не вдалось. В рамках даного доручення було перевірено місця можливого проживання (перебування) ОСОБА_6 в тому числі здійснено виїзд за місцем здійснення господарської діяльності ОСОБА_6 , проте жодної інформації про його місце знаходження встановити не виявилось можливим.

Отже, вжитими слідчими та оперативно-розшуковими заходами встановити місцезнаходження підозрюваного не видалось можливим.

Статтею 188 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Це клопотання може бути подане одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміни іншого запобіжного заходу на тримання під вартою.

З метою забезпечення досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження, а також беручи до уваги обставини передбачені ст. 178 КПК України, а саме: наявність вагомих доказів, що підтверджують факт вчинення ОСОБА_6 особливо тяжкого злочину за ч. 2,3 ст. 149 КК України, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років, просить надати дозвіл на затримання з метою приводу для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляду тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_6 .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив задовольнити та надати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_6 з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляду тримання під вартою, посилаючись на те, що підозрюваний переховується від органу досудового розслідування.

Слідчий суддя, вислухавши провкурора, дослідивши надані матеріали клопотання, вивчивши матеріали кримінального провадження, які надані слідчим для дослідження, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 188 КПК України прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 188 КПК України клопотання може бути подане одночасно з поданням клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або зміни іншого запобіжного заходу на тримання під вартою.

Відповідно до ч.1-3 ст. 189 КПК України слідчий суддя, суд не має права відмовити в розгляді клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного, обвинуваченого, навіть якщо існують підстави для затримання без ухвали суду про затримання з метою приводу.

Клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою приводу розглядається слідчим суддею, судом негайно після одержання цього клопотання.

Розгляд клопотання здійснюється в закритому судовому засіданні за участю прокурора.

06 травня 2022 року слідчим слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у місті Києві ОСОБА_4 також поданоклопотання прозастосування запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартоювідносно підозрюваного ОСОБА_6 .

Згідно ч. 2 ст. 187 КПК України, якщо слідчий, прокурор подав разом із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, слідчий суддя, суд приймає рішення згідно зі статтею 189 КПК України.

Враховуючи те, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюєтьсяу вчиненнікримінального правопорушення,за якийзаконом передбаченопокарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років, який згідно ст. 12 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів, відсутність постійного місця проживання в м. Києві, те, що підозрюваний переховується від органу досудового розслідування, а також з метою запобігання подальшим спробам переховування від органу досудового розслідування та суду та забезпечення виконання процесуальних рішень, слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на затримання з метою приводу для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляду тримання під вартою такого підозрюваного.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 176 - 178, 183, 187, 188, 189, 190 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Дарницької окружноїпрокуратури м.Києва ОСОБА_5 , про надання дозволу на затримання з метою приводу для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляду тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Магдалинівка Дніпропетровської області, українця, громадянина України, працюючого директором ТОВ «ВПК-АГРО», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у кримінальномупровадженні №12022100020000511 від 01.02.2022 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 3 ст. 149 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Магдалинівка Дніпропетровської області, українця, громадянина України, працюючого директором ТОВ «ВПК-АГРО», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у кримінальномупровадженні №12022100020000511 від 01.02.2022 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 3 ст. 149 КК України, з метою приводу для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали - протягом шести місяців з моменту її постановлення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення06.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104209164
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляду тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Магдалинівка Дніпропетровської області, українця, громадянина України, працюючого директором ТОВ «ВПК-АГРО», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у кримінальномупровадженні №12022100020000511 від 01.02.2022 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, 3 ст. 149 КК України

Судовий реєстр по справі —753/4314/22

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 11.05.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коренюк А. М.

Ухвала від 06.05.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коренюк А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні