Ухвала
від 09.05.2022 по справі 918/165/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

10 травня 2022 р. м. Рівне Справа № 918/165/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" (04060, м. Київ, вул. Ризька, 73-Г, офіс 7, код ЄДРПОУ 41262250)

до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" (33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 35, код ЄДРПОУ 43584706)

про визнання недійсним рішення

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес", в якому просить визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес", що оформлені протоколом № 3 від 03.12.2021 року.

Даний позов обгрунтовує наступним. Товариство з обмеженою відповідальністю «Форест Енерджи» є власником 64 750 шт. простих акцій Публічного акціонерного товариства «Рівненький Народний Клуб "Верес". Відповідно до п. 6.1. Статуту ПАТ «РНК «Верес», затвердженого загальними зборами акціонерів протоколом № 4 від 05.11.2020 року (далі - в редакції чинній на момент прийняття оскаржуваного рішення), статутний капітал товариства становить 56 000 000, 00 грн., поділений на 560 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 100 грн. кожна. Згідно розділу 8 статуту, органами управління товариства є: загальні збори акціонерів (далі - загальні збори); наглядова рада та Генеральній директор. Відповідно до п. 9.1. статуту, загальні збори є вищим органом товариства. У загальних зборах товариства можуть брати участь особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Форест Енерджи», вважає, що як власник 64 750 шт. простих акцій ПАТ «РНК «Верес», має право та повинно брати учать у загальних зборах акціонерів.

0З грудня 2021 року було проведено позачергові загальні збори акціонерів ПАТ «РНК «Верес», оформлені протоколом № 3, на яких було прийнято рішення по 7 питанням порядку денного, зокрема обрання членів Наглядової ради Відповідача, згідно якого обрано членами Наглядової ради товариства: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ..

Зазначає, що Акціонером не було отримано Повідомлення про проведення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ «РНК «Верес» із переліком питань разом з проектами рішень з питань, що включені до порядку денного майбутніх загальних зборів акціонерів ПАТ «РНК «ВЕРЕС», що прямо порушує його охоронювані законом права, в тому числі можливість належним чином підготуватися до загальних зборів, а також внести пропозиції до порядку денного у відповідності до законодавства та статутних положень товариства. Крім того, Акціонер дізнався про проведення загальних зборів випадково з загального оголошення на інтернет сайті ПАТ «РНК «ВЕРЕС».

В дотримання вимог законодавства, та статутних документів, Позивач, як акціонер ПАТ «РНК «Верес» направив на юридичну адресу ПАТ «РНК «ВЕРЕС» пропозиції щодо кандидатів в наглядову раду 25 листопада 2021 року поштовою службою «Укрпошта» та проінформовано ПАТ «РНК «ВЕРЕС» про відправку зазначених раніше документів через офіційну e-mail пошту info@nkveres.com. Проте, до переліку питань, включених до порядку денного загальних зборів не були включені пропозиції, надані Акціонером. В свою чергу, компанією ПАТ «РНК «ВЕРЕС» не було надано офіційної відповіді з поясненнями чи відмовою щодо внесення змін до порядку денного загальних зборів в частині включення пропозицій Акціонера до переліку осіб, що є кандидатами до наглядової ради ПАТ «РНК «ВЕРЕС».

Статтею 38 Закону України «Про акціонерні товариства» та положення Статуту ПАТ «РНК «ВЕРЕС» (п. 9.5.3. Статут) передбачають обов`язок щодо включення до порядку денного питань запропонованих акціонерами, які сукупно володіють 5 та більше відсотками акцій товариства. Позивач володіє більше ніж 5 % акцій товариства. Також, частиною 7 ст. 38 Закону України «Про акціонерні товариства» передбачено, що мотивоване рішення про відмову у включенні пропозиції до проекту порядку денного загальних зборів акціонерного товариства надсилається наглядовою радою акціонеру протягом трьох днів з моменту його прийняття, однак Акціонер не отримав такого офіційного повідомлення.

Таким чином вважає, що не включення до порядку денного питань запропонованих Акціонером та відсутність мотивованого повідомлення про відмову про включення до порядку денного є грубим порушенням його прав, передбачених чинним законодавством. Як наслідок, не включення до порядку денного питань запропонованих Акціонером, не дало змоги винести таке питання до розгляду акціонерами, а отже обрання членів Наглядової ради пройшло з порушеннями вимог та порядку, що передбачені законодавством України, зокрема ст. 38 Закону України «Про акціонерні товариства».

Також, відповідно до частини 1 ст.44 Закону України «Про акціонерні товариства» та п. 9.12.1. Статуту ПАТ «РНК «ВЕРЕС» передбачено, що підрахунок голосів на загальних зборах, роз`яснення щодо порядку голосування, підрахунку голосів та інших питань, пов`язаних із забезпеченням проведення голосування на загальних зборах, надає лічильна комісія, яка обирається загальними зборами акціонерів (установчими зборами).

Однак, при проведенні загальних зборів, уповноваженими особами (тимчасовою лічильною комісією) не було надано роз`яснень акціонерам щодо прав та обов`язків останніх.

Позивач вважає, що рішення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ «РНК «Верес», які оформлені протоколом № 3 від 03.12.2021 року прийняті з порушенням норм чинного законодавства України, Статуту ПАТ «РНК «Верес» та Положення про Загальні збори акціонерів Публічного акціонерного товариства «Рівненський Народний Клуб "Верес" та підлягають визнанню недійсними.

Ухвалою суду від 21 березня 2022 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" про визнання недійсним рішення, залишено без руху. Зобов"язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" (04060, м. Київ, вул. Ризька, 73-Г, офіс 7, код ЄДРПОУ 42187830) у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати суду докази сплати судового збору за подання позовної заяви у встановленому законом порядку та розмірі, а саме - 2 481 грн 00 коп..

04.05.2022 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" надійшла заява про усунення недоліків. До заяви додано докази сплати судового збору в розмірі 2481,00 грн..

Крім того, суд зазначає, що 24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" Президентом України підписаний Указ № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", який підтримано Верховною Радою. Воєнний стан в Україні введено з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Статтею 1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" встановлено, що воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

За приписами ст. 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" встановлено, що у період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

При цьому, статтею 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами У країни може бути, змінено територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місце знаходження судів.

Отже, навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану конституційні права людини на судовий захист не можуть бути обмежені.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відтак, суд зазначає, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

З огляду на зазначене, суд на підставі ст. 176 Господарського процесуального кодексу України дійшов висновку про відкриття провадження у справі.

Враховуючи наведені вище правові норми, зважаючи на обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, кількість сторін у справі тощо, суд вважає розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження

3. Підготовче засідання призначити на "07" червня 2022 р. на 11:00 год.. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: вул. Набережна, 26А, м. Рівне, зал судових засідань № 13.

4. Публічному акціонерному товариству "Рівненський народний клуб "Верес" надати суду: відповідно до ст. 165 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали, відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

5. Товариству з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" надати суду: відповідно до ст. 166 ГПК України відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня його отримання.

6. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

7. Суд звертає увагу сторін що подання доказів у справі здійснюється відповідно до ст. 80 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Марач В.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104231557
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —918/165/22

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 20.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні