Ухвала
від 06.06.2022 по справі 918/165/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Рівне

"07" червня 2022 р. Справа № 918/165/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., при секретарі судового засідання Мельник В.Я., розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" (04060, м. Київ, вул. Ризька, 73-Г, офіс 7, код ЄДРПОУ 41262250)

до відповідача Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" (33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 35, код ЄДРПОУ 43584706)

про визнання недійсним рішення

В судовому засіданні приймали участь:

від позивача: не з"явився;

від відповідача: не з"явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес", в якому просить визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес", що оформлені протоколом № 3 від 03.12.2021 року.

Даний позов обгрунтовує наступним. Товариство з обмеженою відповідальністю «Форест Енерджи» є власником 64 750 шт. простих акцій Публічного акціонерного товариства «Рівненький Народний Клуб "Верес". Відповідно до п. 6.1. Статуту ПАТ «РНК «Верес», затвердженого загальними зборами акціонерів протоколом № 4 від 05.11.2020 року (далі - в редакції чинній на момент прийняття оскаржуваного рішення), статутний капітал товариства становить 56 000 000, 00 грн., поділений на 560 000 штук простих іменних акцій номінальною вартістю 100 грн. кожна. Згідно розділу 8 статуту, органами управління товариства є: загальні збори акціонерів (далі - загальні збори); наглядова рада та Генеральній директор. Відповідно до п. 9.1. статуту, загальні збори є вищим органом товариства. У загальних зборах товариства можуть брати участь особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Форест Енерджи», вважає, що як власник 64 750 шт. простих акцій ПАТ «РНК «Верес», має право та повинно брати учать у загальних зборах акціонерів.

0З грудня 2021 року було проведено позачергові загальні збори акціонерів ПАТ «РНК «Верес», оформлені протоколом № 3, на яких було прийнято рішення по 7 питанням порядку денного, зокрема обрання членів Наглядової ради Відповідача, згідно якого обрано членами Наглядової ради товариства: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ..

Зазначає, що Акціонером не було отримано Повідомлення про проведення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ «РНК «Верес» із переліком питань разом з проектами рішень з питань, що включені до порядку денного майбутніх загальних зборів акціонерів ПАТ «РНК «ВЕРЕС», що прямо порушує його охоронювані законом права, в тому числі можливість належним чином підготуватися до загальних зборів, а також внести пропозиції до порядку денного у відповідності до законодавства та статутних положень товариства. Крім того, Акціонер дізнався про проведення загальних зборів випадково з загального оголошення на інтернет сайті ПАТ «РНК «ВЕРЕС».

В дотримання вимог законодавства, та статутних документів, Позивач, як акціонер ПАТ «РНК «Верес» направив на юридичну адресу ПАТ «РНК «ВЕРЕС» пропозиції щодо кандидатів в наглядову раду 25 листопада 2021 року поштовою службою «Укрпошта» та проінформовано ПАТ «РНК «ВЕРЕС» про відправку зазначених раніше документів через офіційну e-mail пошту info@nkveres.com. Проте, до переліку питань, включених до порядку денного загальних зборів не були включені пропозиції, надані Акціонером. В свою чергу, компанією ПАТ «РНК «ВЕРЕС» не було надано офіційної відповіді з поясненнями чи відмовою щодо внесення змін до порядку денного загальних зборів в частині включення пропозицій Акціонера до переліку осіб, що є кандидатами до наглядової ради ПАТ «РНК «ВЕРЕС».

Статтею 38 Закону України «Про акціонерні товариства» та положення Статуту ПАТ «РНК «ВЕРЕС» (п. 9.5.3. Статут) передбачають обов`язок щодо включення до порядку денного питань запропонованих акціонерами, які сукупно володіють 5 та більше відсотками акцій товариства. Позивач володіє більше ніж 5 % акцій товариства. Також, частиною 7 ст. 38 Закону України «Про акціонерні товариства» передбачено, що мотивоване рішення про відмову у включенні пропозиції до проекту порядку денного загальних зборів акціонерного товариства надсилається наглядовою радою акціонеру протягом трьох днів з моменту його прийняття, однак Акціонер не отримав такого офіційного повідомлення.

Таким чином вважає, що не включення до порядку денного питань запропонованих Акціонером та відсутність мотивованого повідомлення про відмову про включення до порядку денного є грубим порушенням його прав, передбачених чинним законодавством. Як наслідок, не включення до порядку денного питань запропонованих Акціонером, не дало змоги винести таке питання до розгляду акціонерами, а отже обрання членів Наглядової ради пройшло з порушеннями вимог та порядку, що передбачені законодавством України, зокрема ст. 38 Закону України «Про акціонерні товариства».

Також, відповідно до частини 1 ст.44 Закону України «Про акціонерні товариства» та п. 9.12.1. Статуту ПАТ «РНК «ВЕРЕС» передбачено, що підрахунок голосів на загальних зборах, роз`яснення щодо порядку голосування, підрахунку голосів та інших питань, пов`язаних із забезпеченням проведення голосування на загальних зборах, надає лічильна комісія, яка обирається загальними зборами акціонерів (установчими зборами).

Однак, при проведенні загальних зборів, уповноваженими особами (тимчасовою лічильною комісією) не було надано роз`яснень акціонерам щодо прав та обов`язків останніх.

Позивач вважає, що рішення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ «РНК «Верес», які оформлені протоколом № 3 від 03.12.2021 року прийняті з порушенням норм чинного законодавства України, Статуту ПАТ «РНК «Верес» та Положення про Загальні збори акціонерів Публічного акціонерного товариства «Рівненський Народний Клуб "Верес" та підлягають визнанню недійсними.

Ухвалою суду від 21 березня 2022 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" про визнання недійсним рішення, залишено без руху. Зобов"язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" (04060, м. Київ, вул. Ризька, 73-Г, офіс 7, код ЄДРПОУ 42187830) у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали через відділ канцелярії та документального забезпечення Господарського суду Рівненської області подати суду докази сплати судового збору за подання позовної заяви у встановленому законом порядку та розмірі, а саме - 2 481 грн 00 коп..

04.05.2022 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" надійшла заява про усунення недоліків. До заяви додано докази сплати судового збору в розмірі 2481,00 грн..

Ухвалою суду від 10.05.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на "07" червня 2022 року.

Через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від Відповідача надійшов відзив на позов.

30.05.2022 року до суду від Позивача надійшла заява відповідно до якої останній відмовляється від позову до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" (33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 35, код ЄДРПОУ 43584706) про визнання недійсним рішення, та просить суд закрити провадження у справі № 918/165/22.

У судове засідання 07.06.2022 року не з"явились представники позивача та відповідача. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Від Відповідача надійшла заява про розгляд справи у відсутності повноважного представника.

Відповідно до ч.1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ст. 185 ГПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

За результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: 1) залишення позовної заяви без розгляду; 2) закриття провадження у справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з ч. 1, ч. 3 ст. 191 ГПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Враховуючи те, що заява Позивача про відмову від позову до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" (33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 35, код ЄДРПОУ 43584706) про визнання недійсним рішення, підписана Позивачем, її зміст не суперечить чинному законодавству та не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів інших осіб, суд приймає відмову Позивача від позову.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Суд роз`яснює, що відповідно до частини 3 ст. 231 ГПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Таким чином, оскільки Позивач відмовився від позову до Публічного акціонерного товариства "Рівненський народний клуб "Верес" (33028, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 35, код ЄДРПОУ 43584706) про визнання недійсним рішення, та відмову прийнято судом, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі № 918/165/22.

Статтею 240 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Відповідно до цієї ж статті датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення. Відтак датою ухвалення даного рішення є дата складення його повного тексту.

Керуючись статтями 46, 191, 231-235, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю "Форест Енерджи" (04060, м. Київ, вул. Ризька, 73-Г, офіс 7, код ЄДРПОУ 41262250) від позову.

2. Закрити провадження у справі №918/165/22.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Марач В.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104644211
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —918/165/22

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 20.03.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні