Рішення
від 04.05.2022 по справі 716/365/22
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/365/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.05.2022 року м. Заставна

Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Сірик І.С.

за участю секретаря Барабащук О.А.

прокурора Ройку А.В.

відповідача ОСОБА_1

представника третьої особи Гульчак В.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за позовною заявою Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району до ОСОБА_1 , третя особа Комунальне некомерційне підприємство «Заставнівська багатопрофільна лікарня» Юрковецької сільської ради про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

Керівник Чернівецької окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району звернувся в суд із вказаною позовною заявою про стягнення із ОСОБА_1 витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення.

В обґрунтування позову посилається на те, що 01.10.2020 року Заставнівським районним судом Чернівецької області ухвалено вирок, яким ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1020 грн. Потерпілим від даного злочину, є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , який перебував на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні з 10.05.2020 року по 18.05.2020 року . Загальна вартість лікування складає 5657,85 коп.

В судовому засіданні прокурор Заставнівського відділу Чернівецької окружної прокуратури Ройку А.В. позовні вимоги підтримав повністю, в своїх поясненнях підтвердив обставини, що викладені в позовній заяві та просив суд позов задовольнити.

В судове засідання представник Юрковецької сільської ради Чернівецького району в судове засідання не з`явився. подав до суду заяву з проханням розглянути справу у його відсутності. Зазначив, що позовні вимоги підтримує.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засідання позовні вимоги визнав.

Представник третьої особи Комунального некомерційного підприємства «Заставнівська багатопрофільна лікарня» Юрковецької сільської ради Гульчак В.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив задовольнити.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, заслухавши сторони, дослідивши письмові матеріали справи, дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню повністю.

Так, право звернення прокурора до суду в інтересах держави передбачено п. З ч. 1 ст. 131-1 Конституції України, а також ст. 45 Цивільного процесуального кодексу, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру».

Вироком Заставнівського районного суду Чернівецької області від 01.10.2020 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.125 ч.2 КК України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1020 грн.

У відповідності до ч.1 ст.1206ЦивільногокодексуУкраїни особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово, внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

За змістом положень ст.127 КПК України витрати, понесені закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, віднесено до збитків, завданих державі внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.7 ст.128 КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Згідно з положеннями ст.56 ЦПК України з метою представництва інтересів держави в суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, звертається до суду з позовною заявою (заявою), бере участь у розгляді справ за його позовами.

Головними розпорядниками бюджетних коштів на вищевказані цілі, згідно ст.22 Бюджетного кодексу України можуть бути місцеві державні адміністративні та структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій.

Відповідно до листа Юрковецької сільської ради №143 від 21.02.2022 року КНП «Заставнівська багатопрофільна лікарня» Юрковецької сільської ради є лікарняним закладом охорони здоров`я- комунальним унітарним некомерційним підприємством» що надає послуги вторинної медичної допомоги.

КНП «Заставнівська багатопрофільна лікарня» перейшла у власність і є на балансоутримуванні Юрковецької сільської ради Чернівецького району з листопада 2020 року та фінансується за кошти місцевого бюджету сільської ради.

За роз`ясненнями п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду №11 від 07.07.1995 року зі змінами та доповненнями «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнень з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №545 16.07.1993.

Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених в стаціонарі, та щоденної вартості його лікування.

Як убачається з довідки виданої Комунальним некомерційним підприємством» Заставнівська багатопрофільна лікарня» Юрковецької сільської ради № 38 від 13.01.2022 року громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з 10.05.2020 року по 18.05.2020 року. Загальна вартість лікування складає 5657,85 грн.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги знайшли своє обґрунтування при розгляді справи.

На пiдставi ст. 131-1 Конституції України, ст.23 Закону України «Про прокуратуру», ст. 128 КПК України, ч.1 ст. 1206, ст. 109 ЦКУ, керуючись ст.ст. 3-13, 19, 23, 76-81, 141, 259, 265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Чернівецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району до ОСОБА_1 , третя особа Комунальне некомерційне підприємство «Заставнівська багатопрофільна лікарня» Юрковецької сільської ради про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району ( Код ЄДРПОУ:02005711, МФО820172, р/р НОМЕР_1 в ГУДКСУ в Чернівецькій області код 24060300) витрати на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення в сумі 5657 ( п`ять тисяч шістсот п`ятдесят сім) грн. 85 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повне найменування учасників справи:

Позивач: Чернівецька окружна прокуратура, адреса місцезнаходження м.Чернівці вул.28 Червня,69.

Юрковецька сільська рада Чернівецького району, адреса місцезнаходження с.Юрківці вул. Центральна,36 Чернівецького району Чернівецької області.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації та проживання АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_2 виданий Заставнівським РВ УМВС України в Чернівецькій області 18.05.1999 року.

Третя особа: «Заставнівська багатопрофільна лікарня» Юрковецької сільської ради, адреса м.Заставна вул. Незалежності, 111.

Повний текст рішення виготовлено 10.05.2022 року.

Суддя Сірик І.С.

Дата ухвалення рішення04.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104243048
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого внаслідок вчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —716/365/22

Рішення від 04.05.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Рішення від 04.05.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 05.04.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні