Ухвала
від 09.05.2022 по справі 157/404/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/404/22

Провадження №2/157/210/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2022 рокумісто Камінь-Каширський

Суддя Камінь-Каширського районного суду Волинської області Антонюк О.В., вивчивши позовну заяву, подану керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком Сергієм Вікторовичем в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, - комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення,

встановив:

Керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В. звернувся у суд з позовом в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до відповідача ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з останнього на користь Камінь-Каширської міської ради грошові кошти в сумі 10288 гривень 30 копійок, витрачені закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення, (р/р НОМЕР_1 в AT КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 01983051).

Ухвалою судді від 27 квітня 2022 року подану керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком С.В. позовну заяву в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області залишено без руху, оскільки не було сплачено судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 2481 грн., і прокурору було надано п`ятиденний строк з дня отримання цієї ухвали для усунення недоліків.

Ухвалу про залишення позовної заяви без руху отримано Камінь-Каширською окружною прокуратурою 2 травня 2022 року, однак зазначені недоліки протягом встановленого строку не усунуто.

6 травня 2022 року керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком С.В. подано заяву від 4 травня 2022 року за № 51-730 вих-22, у якій останній, посилаючись на судову практику судів апеляційних інстанцій у справах № 378/78/19 (постанова від 29.09.2019), № 548/208/20 (постанова від 31.08.2020), № 744/444/21 (постанова від 27.08.2021), на статтю 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, на практику Європейського суду з прав людини, положення ст. 1206, 1166 ЦК України, п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону «Про судовий збір», ч. 1 ст. 127, ч. 1 ст. 128 КПК України, зазначає, що до висновку про необхідність сплати прокурором судового збору за подання позовної заяви про стягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення, суд дійшов з неправильним застосуванням норм матеріального права та порушенням норм процесуального права, і надмірним формалізм у трактуванні національного процесуального законодавства. На думку прокурора, вимоги чинного законодавства вказують на те, що для звільнення від сплати судового збору за подання позову про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, не обов`язково треба бути потерпілим від кримінального правопорушення. Ухвалою Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 22 грудня 2021 року у справі № 157/539/21 ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 286 КК України на підставі ст. 46 КК України у зв`язку із примиренням обвинуваченого з потерпілими. Потерпілі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 перебували на стаціонарному лікуванні тому, що відносно них вчинено кримінальне правопорушення. Отже, заклад охорони здоров`я - КНП «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області зазнав матеріальних збитків саме внаслідок кримінального правопорушення (незапланованих витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення), які підлягають стягненню з винної особи. Тобто, предметом позову, поданого прокурором в інтересах держави, є матеріальні збитки, завдані кримінальним правопорушенням - злочином, передбаченим ч. 1 ст. 122 КК України. Враховуючи вищевикладене, позивач - Камінь-Каширська міська рада Волинської області звільняється від сплати судового збору за подання даного позову на підставі п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», оскільки позов стосується відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Порядок сплати, розмір судового збору визначається Законом України «Про судовий збір».

У статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Вказана засада забезпечує гарантії доступності правосуддя та реалізації права на судовий захист, закріпленого в частині першій статті 55 Конституції України. Рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом передбачає єдиний правовий режим, який забезпечує реалізацію їхніх процесуальних прав.

З метою виконання процесуального обов`язку, зокрема щодо оплати судового збору, особа, яка має намір подати позовну заяву, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії. Це стосується і суб`єктів владних повноважень, які фінансуються з Державного бюджету України, зокрема в частині видатків на оплату судового збору, а тому держава повинна створити належні можливості і заздалегідь передбачити відповідні кошти на вказані цілі.

Керівник Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюк С.В., звернувшись до суду з позовом, просить стягнути витрати на лікування потерпілого від кримінального правопорушення у розмірі 10288 гривень 30 копійок.

Із змісту позовної заяви вбачається, що позивачу - юридичній особі не завдано збитків внаслідок вчинення кримінального правопорушення, оскільки потерпілими в даному випадку є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а не позивач, який витратив кошти на лікування останніх.

Отже, Камінь-Каширська міська рада, в інтересах якої прокуратурою заявлено позов, не відноситься до жодної категорії осіб, які згідно зі статтею 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи у всіх судових інстанціях.

Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 січня 2019 року у справі № 462/375/17, провадження № 61-11623св18 (http://reestr.court.gov.ua/Review/79314292).

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається не поданою і повертається позивачу.

Враховуючи вищезазначене, доходжу висновку про те, що керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком С.В. не виконано передбаченого законом обов`язку щодо сплати судового збору за подання позовної заяви, а тому позовну заяву належить йому повернути та роз`яснити, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Посилання прокурора на те, що суд помилково врахував висновки, наведені у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 січня 2019 року у справі № 462/375/17, провадження № 61-11623св18, оскільки вони стосуються подання прокурором апеляційної скарги, а не позовної заяви, є безпідставними, оскільки такі висновки Верховного Суду стосуються саме застосування наведеної у п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» норми права, на яку посилається прокурор в даному випадку як на підставу для звільнення його від сплати судового збору.

Керуючись ст. ст. 185, 260, 261, 352, 353 ЦПК України, -

постановив:

Позовну заяву, подану керівником Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюком Сергієм Вікторовичем в інтересах держави в особі Камінь-Каширської міської ради Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, - комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення, - повернути керівнику Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюку Сергію Вікторовичу.

Роз`яснити керівнику Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюку Сергію Вікторовичу, що повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Копію ухвали про повернення позовної заяви надіслати керівнику Камінь-Каширської окружної прокуратури Романюку Сергію Вікторовичу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://km.vl.court.gov.ua/sud0304/gromadyanam/csz/.

Головуючий: О. В. Антонюк

Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104262914
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення витрат на лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —157/404/22

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Киця С. I.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Киця С. I.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні