Постанова
від 13.07.2010 по справі 10/64пн-к
ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ Г ОСПОДАРСЬКИЙ СУД

м. Луганськ, вул. Коцюбинськ ого, 2


ПОСТАНОВА

Іменем України

13.07.2010 року С права № 10/64пн-к

Луганський апеляцій ний господарський суд у скла ді колегії суддів:

головуючого: Лазненко Л.Л.

суддів Медуниці О.Є.

Якушенко Р.Є.

секретар

судового засідання Михайличенко Д.В.

та за участю

представників сторін:

від позивача: ОСОБА_3, НОМЕР_1

від 09.06.2000;

від відповідача: ОСОБА_4, дов. № 0 12, від 01.07.2010;

розглянув

апеляційну скаргу Товариства з обмеж еною відповідальністю « Торговий дім «Стахановмаш», м. Стаханов Луганської області

на рішення

господарського суду Луганської області

від 12.05.2010 (підписане - 17.05.2010

по справі № 10/64пн-к (суддя - Мінська Т.М.)

за позовом ОСОБА_3, м. Стаханов Луган ської області

до відповідача Товариства з обм еженою відповідальністю «То рговий дім «Стахановмаш», м. С таханов Луганської області

про визнання недійсним рішення загальних зборів від 03.03.2010

В С Т А Н О В И В:

Позивачем - ОСОБА _3, м. Стаханов Луганської обл асті заявлені вим оги до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Торг овий дім «Стахановмаш», м. Ста ханов Луганської області про визнання недійсним рішення загальних зборів Учасників Т ОВ «Торговий дім «Стахановма ш»від 03.03.2010.

Рішенням господарського суду Луганської області від 12.05.2010 у справі № 10/64пн-к по зов задоволений частково, Ви знано частково недійсним р ішення загальних зборів уча сників ТОВ "Торговий дім "Ста хановмаш" від 03.03.2010., а саме: оф ормлені протоколом № 01 від 03.03 .2010 рішення з питань:

Пункту 3 порядку денного “ Про вихід Учасника ОСОБА_3 з ТОВ "Торговий дім "Стаханов маш".

Пункту 4 порядку денного “ Про зменшення статутного кап італу ТОВ "Торговий дім "Стах ановмаш".

Пункту 5 порядку денного “Про перерозподіл часток у с татутному капіталі ТОВ "Торг овий дім "Стахановмаш".

Пункту 6 порядку денного “ Про затвердження нової редак ції Статуту ТОВ "Торговий дім "Стахановмаш".

Суд першої інстанції у св оєму рішення зазначив, що Уча сник, який виходить з Товар иства з обмеженою відповід альністю, має право одержати вартість частини майна, проп орційну його частці у статут ному капіталі товариства.

За домовленістю між Учасн иком та Товариством випл ата вартості частини майна т овариства може бути замінено переданням майна в натурі.

Якщо вклад до статутного фо нду здійснений шляхом переда ння права користування майно м, відповідне майно повертає ться учасникові без виплати винагороди. Порядок і спосіб визначення вартості частини майна, що пропорційне частці учасника у статутному фонді , а також порядок і строки її в иплати встановлюються стату том і законом.

В нормах статті 54 Закону Ук раїни “Про господарські това риства” визначено, що при ви ході Учасника з Товариства з обмеженою відповідальні стю йому виплачується варті сть частини майна Товарис тва, пропорційна його част ці у статутному (складеному) к апіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з Тов ариства, і в строк до 12 мі сяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою То вариства вклад може бути повернуто повністю або част ково в натуральній формі.

Учаснику, який вибув , виплачується належна йому частка прибутку, одержаного Товариством в даному ро ці до моменту його виходу. М айно, передане Учасником Т овариству тільки в користу вання, повертається в натура льній формі без винагороди.

Отже, законодавством та Ст атутом Товариства перед бачено право позивача вийти з Товариства і право на отримання вартості частин и майна Товариства, проп орційна його частці у ста тутному (складеному) капіт алі.

Згідно ст. 203 Цивільного коде ксу України волевиявлення уч асника правочину має відпов ідати його внутрішній волі. Як вбачається із тексту по даних позивачем заяви про в ихід з додатком, а також з фо рмулювання питань за п 3.1. і 3.2. порядку денного загальни х зборів 03.03.2010 позивач не вияв ляла наміру про вихід з Т овариства на інших умова х, ніж зазначено нею. При ць ому на зборах не обговорюва лось чи бажає позивач вийти з Товариства, якщо сума , що підлягає їй виплаті буд е визначена меншою.

Суд дійшов висновк у, що рішення загальних зборі в учасників ТОВ "Торговий дім "Стахановмаш" від 03.03.2010. з п. 3 пор ядку денного прийнято з по рушенням прав позивача, пер едбачених вищевказаними но рмами законодавства, а з того і визнається судом недійсн им. Рішення загальних зборів учасників ТОВ "Торговий дім "С тахановмаш" від 03.03.2010. з п. 4,5,6 поря дку денного є похідними ві д рішення з п. 3, тому також ви знані судом недійсними.

Розпорядженням голови Лу ганського апеляційного госп одарського суду від 03.06.2010 для ро згляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою від повідальністю «Торговий дім «Стахановмаш»від 26.05.2010 № 333 на рі шення господарського суду Лу ганської області від 12.05.2010 у спр аві № 10/64пн-к керуючись ст. 28 Зако ну України "Про судоустрій Ук раїни", призначено судову кол егію у складі: Лазненко Л.Л. - суддя - головуючий; Бор одіна Л.І. - суддя; Медуниця - суддя.

Ухвалою судової колегії ві д 03.06.2010 порушено апеляційне про вадження у справі 10/64пн-к та при значено розгляд справи на 13.07.20 10

Розпорядженням голови Луг анського апеляційного госпо дарського суду від 12.07.2010 було зм інено склад судової колегії по даній справі: у зв'язку з ві дпусткою суддів Бородіної Л. І. її було виключено зі складу судової колегії та введено с уддю Якушенко Р.Є.

Відзивом б/н від 12.07.2010 на апеля ційну скаргу по справі № 10/64пн-к відповідач довів суду про св оє непогодження з викладеним и в ній доводами, вважає скарг у необґрунтованою.

Судами двох інстанцій з дот риманням вимог ст. 43 Господарс ького процесуального кодекс у України досліджені такі об ставини.

Рішенням Засновникі в - ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_3 від 28 січня 2008 року бул о створено Товариство з о бмеженою відповідальністю « Торговий дім «Стахановмаш». ОСОБА_3, є учасником даного товариства з розміром частк и 39%.

Статутний капітал Т овариства складає 51500 грн. (п. 4.1. Статуту Товариства, зат вердженого протоколом загал ьних зборів № 01 від 28.01.2008.

Згідно п. 4.3. Статуту 2008 року вклади Учасників в Статутн ий капітал та розміри част ок кожного учасника такі:

ОСОБА_8 - 15707, 50 грн. - 30,5% Статутн ого капіталу,

ОСОБА_9 - 15707, 50 грн. - 30,5% Статут ного капіталу,

ОСОБА_3 - 20 085, 00 грн. - 39,5% Стату тного капіталу.

31.12.2009 року ОСОБА_3 направ ила Товариству із супро відним листом адресовану за гальним зборам Товариства заяву про вихід зі складу учасників Товариства з виплатою частки у Статутном у капіталі Товариства та вартості частини майна про порційно частки у Статутном у капіталі Товариства, на якій підпис ОСОБА_3 по свідчено приватним нотаріус ом 29.12.2009 (а.с. 38), а також доповнен ня до цієї заяви, в якій пов ідомлялось, що свою частку ма йна, вона оцінює у сумі 500 тис . грн. (а.с.39). Факт отримання вк азаної заяви із додатком не заперечується відповідаче м. Відповідач стверджує, що д ані документи отримані То вариством 11.01.2010, підтверджую чи це випискою з книги реєст рації вхідної кореспонденці ї (поштовий конверт суду не наданий).

25.01.2010 року директор ТОВ "Торг овий дім "Стахановмаш" напра вив на ім`я ОСОБА_3 повідом лення (а.с. 40) про проведення 03.03 .2010 року чергових загальних зб орів учасників з зазначення м питань порядку денного.

03.03.2010 року в м. Стаханов Луганс ької області по вул. Літке, 1 ві дбулися загальні збори учасн иків ТОВ "Торговий дім "Стаха новмаш". На зборах були присут ні два учасника особисто - ОСОБА_8, ОСОБА_3 та повнов ажний представник ОСОБА_9 - ОСОБА_4 Проведення зб орів оформлено протоколом № 01 від 03.03.2010 (а.с. 104-108).

Пунктом 4 частини першої статті 12 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни передбачено, що стороною к орпоративного спору може бут и також учасник, що вибув з то вариства, спори про визнанн я недійсними рішень про вик лючення Учасника з товариств а, а також спори, пов'язані з в изначенням та стягненням вар тості частки майна товариств а, належної до сплати учасни ку, який вийшов (вибув) з товар иства, належать до корпорат ивних і підлягають розгляд у виключно господарськими су дами.

Нормами ст. 148 Цивільного ко дексі України визначено, що У часник Товариства з обме женою відповідальністю має п раво вийти з Товариства, п овідомивши товариство про св ій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший с трок не встановлений статуто м.

Учасник, який виходить із Товариства з обмеженою від повідальністю, має право оде ржати вартість частини майна , пропорційну його частці у ст атутному капіталі товариств а.

За домовленістю між учасн иком та товариством виплата вартості частини майна товар иства може бути замінено пер еданням майна в натурі.

Якщо вклад до статутн ого фонду здійснений шляхом передання права користуванн я майном, відповідне майно по вертається учасникові без ви плати винагороди. Порядок і с посіб визначення вартості ча стини майна, що пропорційне ч астці учасника у статутному фонді, а також порядок і строк и її виплати встановлюються статутом і законом.

Позивачем у справі не доведені обставини, в обґрун тування своїх доводів щодо н едійсності рішення загальни х зборів, згідно статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України.

Незгідність з рішенн ям загальних зборів, ще не є пі дставою для визнання його не дійсним.

Позивачем не обґрунт овано, суду, що настав термін в иплати вартості його частини майна Товариства, у тому числі при розгляді апеляційн ої скарги.

Позивач помилково вв ажає, що питання про його вихі д із Товариства та виплат и відповідної частини майна Товариства мають бути ро зглянутими одночасно та у су купності.

Посилання позивача на не зазначення в рішенні загаль них зборів умови виплати (і в ц ьому його недійсність) суд вв ажає безпідставним, оскільки діючим законодавством не пе редбачено зазначати умови ви ходу зі складу Учасників То вариства при наявності яхи х-то особливих умов.

Вихід зі складу Учасників Товариства та виплата част ин майна - це зовсім різні об ставини: спочатку загальними зборами вирішується питання щодо виходу Учасника зі скла ду Товариства, а у подальш ому, за сплиненням 12 місяців в ирішується питання стосовно виплати Учаснику відповідно ї його частки майна Товарис тва, але після затвердження звіту на 2010 рік та не пізніше 12 м ісяців з дати виходу.

Про це прямо зазначено з Зак оні України «Про господарськ і Товариства».

Крім того, згідно пункту 28 Пл енуму Верховного суду Україн и від 24.10.2008 №13 - моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід ві дповідній посадовій особі то вариства або вручення заяви цим особам органами зв' язку .

Аналогічна правова позиц ія міститься в постанові Вищ ого господарського суду Укра їни по справі № 8/145н-к(18/30н-к) від 20.0 5.2010.

Судова колегія вважає, що у позові слід було відмовити , а апеляційна скарга має бути задоволеною, оскаржене по сп раві рішення - скасованим.

Судові витрати за позовом і розгляду апеляційної скарги покладається судом на позив ача, згідно ст.49 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Керуючись ст.ст. 49, 85, 99, 101, п.2 ст.103, 104 ст.105 Господарського процесу ального кодексу України, Луг анський апеляційний господа рський суд у складі колегії с уддів

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Стахановмаш», м. Стахано в Луганської області від 26.05.2010№ 333 на рішення господарського суду Луганської області від 12.05.2010 у справі № 10/64пн-к задовольнити.

2. Рішення господарського с уду Луганської області від 12.0 5.2010 по справі № 10/64пн-к (суддя - Мінська Т.М.) скасувати.

3. У позові відмовити.

4. Стягнути з позивача на ко ристь Товариства з обмеж еною відповідальністю «Торг овий дім «Стахановмаш», м. Ста ханов Луганської області вит рати зі сплати державного ми та за апеляційною скаргою у с умі 42 грн. 50 коп.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інс танції може бути оскаржена д о Вищого господарського суду України у касаційному поряд ку через Луганський апеляцій ний господарський суд.

Результати розгляду апеля ційної скарги оголошено в су довому засіданні.

Головуючий суддя Л .Л. Лазненко

Суддя О.Є. М едуниця

Суддя Р.Є. Я кушенко

СудЛуганський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.07.2010
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу10426994
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/64пн-к

Постанова від 13.07.2010

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Лaзненко Л. Л.

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Луганський апеляційний господарський суд

Лaзненко Л. Л.

Ухвала від 20.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 12.03.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні