Ухвала
від 11.05.2022 по справі 947/7454/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 947/7454/22

Провадження № 2-о/947/159/22

УХВАЛА

про залишення заяви без розгляду

12.05.2022 року

Київський районний суд м. Одеси,

головуючий суддя Куриленко О.М.,

за участю представника заявника Василенко О.С.

розглянувши у судовому засіданні в м. Одесі в порядку окремого провадження заяву представника заінтересованої особи ОСОБА_1 - адвоката Герасько Максима Григоровича про залишення без розгляду заяви ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_1 , приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Ткаченко Інна Валеріївна про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ :

29 березня 2022 року заявник звернувся до суду з заявою, в якій просив ухвалити рішення, яким встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт належності померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на момент його смерті прав власності (корпоративних прав) на частки у статутних капіталах наступних господарських товариств: у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Керамоцентр», (код ЄДРПОУ 39818676), частка померлого ОСОБА_3 , яка належала останньому на праві власності, на момент його смерті складає 279720 гривень, що дорівнює 99,9 % статутного капіталу цього товариства; у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Кераміт» (код ЄДРПОУ 32497386), частка померлого ОСОБА_3 , яка належала останньому на праві власності, на момент його смерті складає 20000 гривень, що дорівнює 100 % статутного капіталу цього товариства; у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Савранський хліб» (код ЄДРПОУ 34457387), частка померлого ОСОБА_3 , яка належала останньому на праві власності, на момент його смерті складає 461300 гривень, що дорівнює 100 % статутного капіталу цього товариства; у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Одеський керамзит» (код ЄДРПОУ 40309905), частка померлого ОСОБА_3 , яка належала осьанньому на праві власності, на момент його смерті складає 24500 гривень, що дорівнює 98 % статутного капіталу цього товариства; у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Фортуна компані» (код ЄДРПОУ 33311905), частка померлого ОСОБА_3 , яка належала останньому на праві власності, на момент його смерті складає 23700 гривень, що дорівнює 100% статутного капіталу цього товариства; у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Ізокерам» (код ЄДРПОУ 32970934), частка померлого ОСОБА_3 , яка належала останньому на праві власності, на момент його смерті складає 2165213,82 гривні, що дорівнює 62 % статутного капіталу цього товариства.

Ухвалою судді від 30 березня 2022 року провадження у справі було відкрито та призначено судове засідання.

В ході судового засідання, яке відбулось 06 квітня 2022 року, представник заявника звернувся до суду з клопотанням, в якому просив витребувати від приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Ткаченко Інни Валеріївни ( АДРЕСА_1 ) засвідчену копію спадкової справи № 9/2018, заведеної останньою 01.11.2018 року за фактом смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 06 квітня 2022 року клопотання представника заявника про витребування доказів було задоволено.

10 травня 2022 року представник заінтересованої особи ОСОБА_1 ОСОБА_4 до канцелярії суду надав заяву, в якій просив заяву ОСОБА_2 , яку подано в порядку окремого провадження, залишити без розгляду у зв`язку з тим, що з заявлених вимог, вбачається що даний спір є спором про право на спадкування.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

У судове засідання з`явився представник заявника ОСОБА_2 ОСОБА_5 , який заперечував проти залишення заяви без розгляду.

Заінтересована особа - приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Ткаченко Інна Валеріївна у судове засідання не з`явилась, повідомлялась належним чином, про причини неявки суду не повідомила.

Під час розгляду справи судом встановлено, що з заявлених вимог вбачається що даний спір є спором про право на спадкове майно, яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Обговоривши заявлене клопотання, заслухавши думку представника заявника, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про залишення заяви без розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1ст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Тобто, з точки зору даної норми закону таст. 315ЦПК Україниюридичний факт в порядку окремого провадження може бути встановлено,якщо він тягне виникнення безспірного права

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько заявника - ОСОБА_3 , про що Одеським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області зроблено відповідний актовий запис за № 10949, що підтверджується копію Свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 . Після його смерті відкрилась спадщина.

У відповідності зі ст. 1223 ЦК у разі відсутності заповіту право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1258 ЦК спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ст. 1216, 1217 та 1220 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців) та здійснюється за заповітом, або за законом та відкривається внаслідок смерті цієї особи.

31 жовтня 2018 року ОСОБА_2 звернувся до приватного нотаріуса ОМНО Ткаченко І.В. із письмовою заявою про прийняття ним спадщини після смерті батька, після чого приватним нотаріусом 01 листопада 2018 року було заведено спадкову справу № 9/2018.

17 червня 2021 року приватний нотаріус відмовив ОСОБА_2 у видачі свідоцтва на підставі ст.. 47, 49 Закону України «Про нотаріат», про що було винесено відповідну постанову.

У своїй постанові приватний нотаріус зазначив, що у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно неможливо встановити склад спадкового майна.

Судом встановлено, що крім заявника на вказану спадщину претендують також син померлого - ОСОБА_1 та цивільна дружина померлого ОСОБА_6 .

Як вбачається з копії ухвали Комінтернівського районного суду Одеської області від 13 березня 2019 року, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 подала до Комінтернівського районного суду Одеської області позовну заяву про встановлення факту проживання однією сім`єю. На даний час в Комінтернівському районному суді Одеської області слухається справа № 504/891/19 за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , за участю третьої особи Приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Ткаченко І.В. про встановлення факту проживання однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, визнання майна спільною сумісною власністю та визнання права власності.

Отже з матеріалів справи вбачається спір про право на спадкування майна після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , предмет якого вже розглядається в іншому суді, а тому справа не підлягає розгляду в окремому провадженні.

Відповідно до ч.6ст.294 ЦПК Україниякщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Виходячи з цих обставин та наявності між сторонами спору про право, дана справа не може бути розглянута в порядку окремого провадження, а тому підлягає залишенню без розгляду.

Відповідно до п. 2постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування»справи даної категоріїрозглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення,які можуть вплинути на спадкові права та обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Тобто, критерієм наявності спору про право у справах окремого провадження єсама можливість виникнення, зміни або припинення прав та обов`язків у третіх осіб внаслідок встановлення певного факту навіть за відсутності заперечень таких осіб.

З точки зору закону під спором про право в справах окремого провадження розуміється конфлікт інтересів заявника та хоча б однієї із заінтересованих осіб внаслідок заперечення такої особи проти задоволення заяви про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів або неоспорюваних прав, а також можливість виникнення, зміни або припинення прав та обов`язків у третіх осіб внаслідок задоволення відповідної заяви.

У зв`язку з вищевикладеним суд дійшов до висновку, що заяву ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення слід залишити без розгляду, роз`яснивши право звернення до суду в порядку позовного провадження.

Керуючись ст.ст.293,315 Цивільного процесуального кодексу України, суд-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи ОСОБА_1 , приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Ткаченко Інна Валеріївна про встановлення факту, що має юридичне значення - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику право подати позов на загальних підставах.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Одеської області протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя Куриленко О. М.

Дата ухвалення рішення11.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104285881
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —947/7454/22

Постанова від 20.12.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 11.05.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 05.04.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 29.03.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні