Рішення
від 09.05.2022 по справі 173/178/22
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/178/22

Провадження №2-о/173/24/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2022 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді - Петрюк Т.М.

При секретареві - Рудовій Л.В.

за участю присяжних: Павлової Л.В., Зінченка О.В.

представника заявника - адвоката Войтенко К.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами окремого провадження, в місті Верхньодніпровську цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Шевченківська районна у місті Дніпрі рада, державна установа «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" в особі Дніпропетровської філії відділу судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», комунальний заклад «Верхівцевський психоневрологічний інтернат «Дніпропетровської обласної ради» про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

21.01.2022 року суду звернулась заявниця, ОСОБА_1 , із клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи: Шевченківська районна у місті Дніпрі рада, державна установа «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" в особі Дніпропетровської філії відділу судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», комунальний заклад «Верхівцевський психоневрологічний інтернат «Дніпропетровської обласної ради».

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 24.01.2022 року відкрите провадження у справі та справа призначена до розгляду за правилами окремого провадження з викликом учасників розгляду справи в судове засідання на 10.02.2022 року.

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 10.02.2022 року зупинене провадження у справі, в зв`язку з призначенням судової психіатричної експертизи.

07.04.2022 року до суду найшов висновок судово - психіатричного експерта.

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 08.04.2022 року поновлене провадження у справі. Справу призначено до розгляду на 10.05.2022 року.

Учасникам розгляду справи роз`яснені права та обов`язки у відповідності до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

10.05.2022 року в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Згідно вимог за поданою заявою, заявниця просить продовжити строк дії рішення Самарського районного суду міста Дніпропетровська від 24 березня 2020 року по справі № 206/5847/19 про визнання недієздатною ОСОБА_2 та встановлення над нею опіки та призначення над нею опікуна ОСОБА_1 .

В обґрунтування заявлених вимог заявниця посилається на наступне: за рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 24.03.2020 року ОСОБА_2 , визнано недієздатною, встановлено над нею опіку та її призначено опікуном. Рішення набрало законної сили 07.08.2020 року.

Встановлений строк дії рішення суду два роки.

Вона є рідною сестрою ОСОБА_2

Дніпропетровською клінічною психіатричною лікарнею Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_2., встановлений діагноз шизофренія, параноїчний синдром. З моменту винесення рішення Самарським районним судом м. Дніпропетровська від 24.03.2020 року діагноз ОСОБА_2 ,. не змінився, що свідчить про те, що існують ознаки не усвідомлення нею своїх дій та можливості керувати ними, тому виникає потреба у продовженні строку дії рішення суду, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні представник заявниці заявлені вимоги підтримала в повному обсязі, давши пояснення фактично установлені матеріалами справи.

Заінтересовані особи - в судове засідання не з`явилися. Про дату час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Від заінтересованої особи, КЗ Верхівцевський психоневрологічний інтернат «Дніпропетровської обласної ради» надійшло клопотання про розгляд справи у відсутність їх представника, згідно якого заклад не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Суд, з`ясувавши зміст заявлених вимог, заслухавши пояснення учасників розгляду справи, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що за рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 24.03.2020 року ОСОБА_2 , визнана недієздатною, встановлена над нею опіку та заявницю призначено опікуном ОСОБА_2 . Рішення набрало законної сили 07.08.2020 року. Встановлений строк дії рішення суду два роки, що підтверджується копією рішення суду.

Дніпропетровською клінічною психіатричною лікарнею Дніпропетровської обласної ради ОСОБА_2., встановлений діагноз шизофренія, параноїчний синдром. З моменту винесення рішення Самарським районним судом м. Дніпропетровська від 24.03.2020 року діагноз ОСОБА_2 , не змінився, що свідчить про те, що існують ознаки не усвідомлення нею своїх дій та можливості керувати ними, тому виникла потреба у продовженні строку дії рішення суду.

Відповідно ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч. ч. 6-9 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, який не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ "Наталія Михайленко проти України" (2013), "Станєв проти Болгарії" (2012), "Штукатуров проти Росії" (2008), адже ч. 6 ст. 300 ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки.

Враховуючи, що клопотання про продовження строку дії рішення подано у встановлений законом строк.

За висновком судово-психіатричного експерта № 16 від 17.03.2022 року встановлено, що ОСОБА_2 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі шизофренії параноїчної, виражений змішаний тип дефекту. За своїм психічним станом в даний час іспитована не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином судом встановлено, що ОСОБА_2 , яка визнана судом недієздатною продовжує страждати на хронічний стійкий психічний розлад та не може розуміти значення своїх дій і керувати ними. Відповідно існують підстави для продовження строку дії рішення суду про визнання її недієздатною. На підставі вищевикладеного клопотання заявниці ОСОБА_1 , яка призначена опікуном ОСОБА_2 ,. підлягає задоволенню.

При цьому рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 24.03.2020 року над недієздатною ОСОБА_2 , встановлена опіка і заявниця призначена її опікуном, відповідно дані вимоги не потребують окремого вирішення, оскільки строк дії вищевказаного рішення суду продовжується в цілому на два роки.

На основі ст. 39 ЦК України, керуючись ст. 12, 13, 89, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 293 295-300 ЦПК України суд,-

ВИРІШИВ

Вимоги за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Шевченківська районна у місті Дніпрі рада, державна установа «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" в особі Дніпропетровської філії відділу судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», комунальний заклад «Верхівцевський психоневрологічний інтернат «Дніпропетровської обласної ради» про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 24 березня 2020 року (справа № 206/5847/19) про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , яка перебуває у комунальному закладі «Верхівцевський психоневрологічний інтернат», 51660 вул. Залізнична, 1А м. Верхівцеве Кам`янського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 03188381, на два роки.

Роз`яснити опікуну ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованій за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_2 , що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеною частиною шостою статті 300 Цивільного процесуального кодексу України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого, психічного розладу внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 15.05.2022 року

Суддя Петрюк Т.М.

Присяжні : Павлова Л.В.

Зінченко О.В .

Направлене до ЄДРСР: 16.05.2022 року

Дата набрання законної сили: 15.06.2022 року

Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104304376
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —173/178/22

Рішення від 09.05.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 02.05.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 07.04.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні